Σχετικά με την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας

Η διαχείριση της περιουσίας του Δήμου δεν μπορεί παρά να αποτελεί καθοριστική προτεραιότητα. Είναι η περιουσία όλων μας. Η κατοχύρωση αρχικά της ιδιοκτησίας του Δήμου επί της περιουσίας είναι η προϋπόθεση, ώστε να εξεταστεί  πως μπορούν να αξιοποιηθούν τα ακίνητα του Δήμου για να καλυφθούν οι σύγχρονες ανάγκες των κατοίκων και της νεολαίας στο πολιτισμό, τον αθλητισμό κλπ. από την αξιοποίηση της.

  Ο μόνος δρόμος για την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας προς όφελος του λαού της Ικαρίας είναι η καταγραφή της, ο σχεδιασμός για την αποκατάσταση των δημοτικών κτιρίων και η διεκδίκηση των απαραίτητων έργων . 

Με αυτό το σκεπτικό την προηγουμένη δημοτική περίοδο που η ευθύνη της διαχείρισης των δημοτικών υποθέσεων είχε ανατεθεί στην «Λαϊκή Συσπείρωση»από την πλειοψηφία  των Ικαριωτών,προχωρήσαμε σε παρεμβάσεις που θα αφορούν την χρήση γης: Διεκδικώντας την αναγνώριση του ιδιαιτέρου οικιστικού μοντέλου της Ικαρίας, και την διόρθωση του ΣΧΟΟΑΠ σε όσα σημεία μπορεί να διορθωθεί. Επίσης για πρώτη φορά στον δήμο Ικαρίας ανοίξαμε το θέμα κατοχύρωσης των «διακατεχόμενων» εκτάσεων στην οροσειρά της Ικαρίας ως δημοτικών, διεκδικώντας με βάση απόφαση του Δ.Σ νομοθετική ρύθμιση από την κυβέρνηση. Παράλληλα έγιναν κινήσεις (π.χ δικαστική διεκδίκηση για κληροδοτήματα Ανδρέου, για το παλιό σχολείο στον Στάβλο, για την έκταση στο «Αλωνακι», κλπ) για την διασφάλιση της δημοτικής περιουσίας που αφορά ακίνητα και κληροδοτήματα στη Ικαρία και στην Αθήνα (21/8/2019 παραδόθηκαν 10 φάκελοι με συμβόλαια των δημοτικών κοινοτήτων και των κληροδοτημάτων του Δήμου, υλικό αναγκαίο για την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας που συγκεντρώθηκε πρώτη φορά στον ενιαίο δήμο Ικαρίας),που  ήταν  εγκαταλειμμένα στην τύχη τους.

Από αυτή  την πλευρά κάθε ενέργεια που κινείται σε αυτή την κατεύθυνση  (π.χ Ανακαίνιση «Κατσουλειου» που έγινε ανακαίνιση την τρέχουσα δημοτική περίοδο , Ανακαίνιση του παλιού Δημαρχείου Αγ. Κηρύκου που έγινε την προηγούμενη δημοτική περίοδο,  Ανακαίνιση παλιού Δημοτικού Σχολειού Αγ. Δημητρίου που στέγασε τον  παιδικό σταθμό Ραχών την προηγούμενη δημοτική περίοδο,  Ανακαίνιση κτηρίου στην Ακαμάτρα που θα στεγάσει τον παιδικό σταθμό Ευδήλου την τρέχουσα δημοτική περίοδο)  την κρίνουμε ως θετική εξέλιξη.  Για αυτό τον λόγο επικροτούμε και στηρίξαμε την προσπάθεια της σημερινής διοίκησης του δήμου για την ανακαίνιση του ακίνητου Ράπτη στα Θέρμα. Άλλωστε η αποστολή και η υποχρέωση κάθε δημοτικής αρχής  είναι να σχεδιάζει και να υλοποιεί  έργα που πρέπει να υπηρετούν την βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη, αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο υπάρχει, όποτε υπάρχει.

Γιατί η ανακαίνιση του ακίνητου Ράπτη έγινε εφικτή, γιατί αυτή την δημοτική περίοδο υπήρξαν οι αναγκαίες προϋποθέσεις (κατάλληλο χρηματοδοτικό εργαλείο – δυνατότητα του δήμου να υποβάλει πρόταση – δυνατότητα του δήμου να προετοιμάσει με την βοήθεια ειδικού συνεργάτη του δήμαρχου την πρόταση). Προϋποθέσεις που δεν υπήρχαν τις προηγούμενες δημοτικές περιόδους που λειτουργεί ο ενιαίος δήμος Ικαρίας (2011-14 και 2015-19).

  Η αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας αφορά όμως μια σειρά θέματα που -κατά την γνώμη μας – την τρέχουσα δημοτική περίοδο υπήρξε τουλάχιστον στασιμότητα.

 • Η σοβαρότερη παράληψη της σημερινής διοίκησης, είναι υπόθεση των «διακατεχόμενων» εκτάσεων γης του νησιού. Για τις οποίες η διοίκηση της ΛΑΣ κατόπιν συστηματικής ενασχόλησης διαμόρφωσε πρόταση διεκδίκησης που -μετά από ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ- έχει κατατεθεί στην προηγουμένη κυβέρνηση και στις κοινοβουλευτικές ομάδες, διεκδικώντας νομοθετική ρύθμιση που θα αποδίδει της εκτάσεις στον δήμο Ικαρίας.
 • Σοβαρό θέμα επίσης είναι και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουν τον χειρισμό των εκμισθωτών δημοτικών εκτάσεων για την τοποθέτηση αναμεταδοτών όπου ανακάλεσαν όλες τις δικαστικές υποθέσεις που είχε ανοίξει η διοίκηση της ΛΑΣ τα προηγούμενα χρόνια, με αποτέλεσμα να υπάρχουν εγκαταστημένοι αναμεταδότες σε δημοτικές εκτάσεις χωρίς να καταβάλλεται το μίσθωμα που έχει προσδιορίσει ο δήμος….

Θυμίζουμε ότι το 2015 έγινε προσπάθεια για να αποκτήσει το δημοτικό συμβούλιο σαφή εικόνα στο θέμα των εκμισθώσεων σε εταιρείες,   οι οποίες έχουν εγκαταστήσει κεραίες στις δημοτικές δασικές εκτάσεις σε όλο το Δήμο μας και γενικά αν έχουν καταπατήσει δημοτικές δασικές εκτάσεις διατεινόμενες ότι μισθώθηκε από το δημόσιο ή από ιδιώτες.Το θέμα ήρθε στο Δ.Σ όπου αναπτύχτηκε προβληματισμός αν πρέπει ο Δήμος μας να συνάψει νέες συμβάσεις με νέο μίσθωμα, νέους όρους χωρίς δικαίωμα  προαίρεσης  ή  να  ασκήσει  διοικητική  αποβολή.

Το Δ.Σ  με την 161/2016 απόφαση  ομόφωνα αποφάσισε :

 1. Να προχωρήσουν οι υπηρεσίες του Δήμου στις εξής διαδικασίες : Α) Έλεγχος, τοπογράφηση, και τεχνική έκθεση για όλους τους χώρους από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου Ικαρίας. Β) Ανανέωση μισθώματος με νέο μίσθωμα σε όσες περιπτώσεις υπάρχει σε ισχύει συμφωνητικό και Γ) Εκκίνηση διαδικασιών δημοπρασίας σε όσες περιπτώσεις έχει λήξει το συμφωνητικό για να περιορισθεί το δικαίωμα προαίρεσης των εταιρειών.
 1. Ως προς τη διαδικασία, θα απευθύνουμε ξεχωριστή πρόσκληση σε κάθε εταιρεία με συγκεκριμένη σε κάθε περίπτωση πρόταση για κάθε έκταση.
 2. Αν δεν γίνει δεκτή η πρόταση ο Δήμος θα προβεί σε ενέργειες αποβολής των εταιρειών.

Η τεχνική υπηρεσία κατέγραψε όλες τις θέσεις των κεραιών των εταιρειών που υπάρχουν σε όλο το Δήμο. Μέτρησε την έκταση που καταλαμβάνει κάθε μια και διαπίστωσε ότι είναι πάνω από 40 συν τους οικίσκους με κεραία ΟΤΕ.  Στη συνέχεια εστάλησαν επιστολές σε όλες αυτές τις εταιρείες που  είναι οι εξής :  COSMOTE, VICTUS (WIND,VODAFON), ROURALCONNECT, DIGEA, ΕΡΤ, ΙΚΑΡΙΑΚΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ και ΡΑΔΙΟ ΙΚΑΡΙΑ στις οποίες είχε τεθεί χρονικό όριο να προσέλθουν στο Δήμο για να ξεκινήσει  η νόμιμη διαδικασία μίσθωσης του δημοτικού χώρου που χρησιμοποιούσαν.

Η προηγούμενη Δημοτική Αρχή για να προχωρήσει σε αυτή την έρευνα έλαβε υπ όψιν δύο σοβαρούς λόγους. Ο ένας ήταν το οικονομικό μέρος* τα έσοδα και ο δεύτερος εξίσου σπουδαίος το ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Όσον αφορά το οικονομικό μέρος του θέματος :Τα συμβόλαια μίσθωσης που είχαν συνάψει  οι εταιρείες για την εγκατάσταση αναμεταδοτών με τους τρεις Δήμους ήταν από τις αρχές του 1990. Πολλά από αυτά είχαν λήξει, προέβλεπαν δικαίωμα προαίρεσης για 30 και πλέον έτη με το μίσθωμα που είχαν ορίσει τα τότε Δ.Σ των Δήμων. Ο νέος Δήμος δεν ήταν δυνατόν να συναλλάσσεται με αυτούς τους όρους. Το μίσθωμα το καθορίζει ο εκμισθωτής καθορίζοντας το αντίτιμο σύμφωνα πάντα με το συμφέρον του και στην συγκεκριμένη περίπτωση σύμφωνα με το συμφέρον του Ικαριώτικου λαού και του δήμου του.

Όσον αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς, ενώ οι εταιρείες αυτές είχαν συνάψει συμβόλαια με τους τότε Δήμους αναγνωρίζοντας ότι οι εκτάσεις που ζητούσαν ήταν δημοτικές δασικές εκτάσεις εγκατέστησαν τις κεραίες τους έως και σήμερα.  Στην διαδικασία για την ανανέωση των μισθωτηρίων που έχουν λήξει (ή για νέες εγκαταστάσεις) επικαλούνται ότι οι εκτάσεις αυτές είναι δημόσιες δασικές και αμφισβητούν την κυριότητα του Δήμου, παρακάμπτουν δηλαδή το Δήμο για να μη συνάψουν νέα μισθωτήρια με ακριβότερο αντίτιμο.

Το 2017 εστάλησαν στις εταιρίες εξώδικες προσκλήσεις να προσέλθουν στο Δήμο για να ξεκινήσει η νόμιμη διαδικασία μίσθωσης στοχεύοντας στην αύξηση των μισθωμάτων από τις 32.850 στις 71.075(αύξηση 38.225). Όταν βρισκόμαστε σε διαπραγμάτευση ζητούσαν να γίνουν νέα μισθωτήρια αλλά με τους ίδιους όρους που είχαν πριν 30 έτη. Μπροστά σε αυτή την παρελκυστική, και απαράδεκτη στάση όλων των εκμισθωτών, και την αμφισβήτηση από τους περισσότερους της κυριότητας του Δήμου επί των εκμισθωμένων εκτάσεων.

Ο Δήμος το 2019 με την προηγούμενη Δημοτική Αρχή κατέθεσε αγωγές κατά των εταιριών αυτών για να διασφαλίσει τα συμφέροντά του.

Λαμβάνοντας υποψιν ότι οι μόνες ενέργειες που είχαν γίνει από την σημερινή διοίκηση του Δήμου Ικαρίας μετά από σχεδόν τρία  χρόνια χειρισμού των τοπικών  υποθέσεων  ήταν  οι  εξής : Ανάκληση αποφάσεων για την άσκηση των αγωγών(Απόφαση Ο.Ε 158 -2019), Παραίτηση από αγωγές κατά εταιρειών (Απόφαση Ο.Ε 187-2019), Ανάκληση εντολής εκπροσώπησης από τον δικηγόρο που είχε καταθέσει τις αγωγές  (Απόφαση Ο.Ε 11-2020).

Επιμένοντας να ενημερωθεί το Δ.Σ για το θέμα, κατατεθήκαν 3 ερωτήσεις (http://lasikarias.gr/2i-erotisi-schetika-me-ton-cheirismo-ton-ekmisthoton-dimotikon-ektaseon-gia-tin-topothetisi-anametadoton), 2 προτάσεις ΕΗΔ και μια αποχώρηση από το Δ.Σ (http://lasikarias.gr/dilosi-gia-tin-ypotimisi-tis-leitourgias-tou-dimotikou-symvouliou) για να συζητηθεί το θέμα συνολικά σε Δ.Σ.

Αποτέλεσμα αυτής της επίμονης όχλησης ήταν στην 11η συνεδρίαση της Ο.Ε (27/5/2022)να εγκριθούν μόνο 2 αποφάσεις για την άσκηση αγωγής κατά της RURAL CONNECT και της COSMOTE.

Κατόπιν στην 6η/2022 συνεδρίαση του Δ.Σ συζητήθηκε το θέμα, όπου η  πλειοψηφία αρνήθηκε να επανεκινηθούν άμεσα οι σχετικές διαδικασίες (διοικητική αποβολή η υπογραφή νέων μισθωτηρίων συμβολαίων με ακριβότερο αντίτιμο), για να εγκριθούν νέα μισθωτήρια με νέο σαφώς μεγαλύτερο αντίτιμο για το σύνολο των καταπατητών που χρησιμοποιούν αυθαίρετα δημοτικές εκτάσεις, με την εγκατάσταση πάσης φύσεως  αναμεταδοτών (κινητής & σταθερής τηλεφωνίας, ραδιοτηλεοπτικού σήματος και ευρυζωνικών δικτύων). Αφού επισημάνουμε ότι αν είχαν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες που ξεκίνησαν την προηγούμενη δημοτική περίοδο, το συνολικό όφελος στα έσοδα του δήμου Ικαρίας θα έφταναν στις 284.300€.  Αφήνουμε τα συμπεράσματα σε εσάς….

 • Σοβαρό θέμα επίσης είναι και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει η σημερινή διοίκηση του δήμου, τις δικαστικές υποθέσεις που αφορούν την προσπάθεια καταπάτησης δημοτικών δρόμων όπου σε κάποιες από αυτές δεν αντιδίκησαν καν (http://lasikarias.gr/erotisi-schetika-me-tous-cheirismous-tis-dioikisis-tou-dimou-se-ypothesi-katapatisis-dimotikis-odou), με αποτέλεσμα οι καταπατητές να αποκτήσουν πλεονέκτημα στην δικαστική διαμάχη.
 • Τέλος στασιμότητα υπάρχει στην αξιοποίηση των κληροδοτημάτων  (π.χ Κληροδότημα Ανδρέου, Κληροδότημα Γλαρού, Κληροδότημα Σταμούλου) και  στην ολοκλήρωση διαδικασιών που σχετίζονται με ορισμένες δωρεές  (π.χ Στεφανάδη, Βασίλαρου).

 Η διαχείριση της περιουσίας του Δήμου χρειάζεται να γίνεται με διαφάνεια, και στοχευμένο σχέδιο για την αξιοποίηση της.  Αναφέρουμε ενδεικτικά :

 • Στελέχωση  αρμόδιου τμήματος (Γραφείο Διαχείρισης Δημοτικής Περιουσίας – Κληροδοτημάτων ).
 • Πλήρης καταγραφή της δημοτικής περιουσίας.
 • Αξιολόγηση των προς αξιοποίηση ακινήτων.
 • Αξιοποίηση δημοτικών ακινήτων που μπορούν να αποδοθούν σε λειτουργίες που αυξάνουν το δημόσιο χώρο για τους πολίτες (πλατείες, χώροι στάθμευσης), αλλά και ως χώροι κοινής ωφέλειας (χώροι πολιτισμού και αθλητισμού).
 • Προβολή των προς αξιοποίηση ακινήτων ώστε να μπορεί να εκδηλωθεί ενδιαφέρον και να εκκινήσουν οι διαδικασίες μίσθωσης που προβλέπονται στη νομοθεσία.

Κλείνοντας δεσμευόμαστε για την επαναφορά της διεκδίκησης των «διακατεχόμενων» εκτάσεων στην οροσειρά της Ικαρίας ως δημοτικών, ζητώντας με βάση την ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ νομοθετική ρύθμιση από την κυβέρνηση. Παράλληλα διεκδικούμε την αναγνώριση του ιδιαιτέρου οικιστικού μοντέλου της Ικαρίας, και την διόρθωση του ΣΧΟΟΑΠ σε όσα σημεία επιτρέπει το ασφυκτικό νομοθετικό πλαίσιο να διορθωθούν .

*Υπενθυμίζουμε το θετικό αποτέλεσμα που είχε η προσπάθεια της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής όταν υπερασπίστηκε τη δημοτική δασική έκταση στη θέση «Φυρή Άσπα» που ανάγκασε τη ΔΕΗ να αποδεχθεί το Δήμο Ικαρίας ως Ιδιοκτήτη.  Υποχρεώνοντας την μισθώτρια για την ανανέωση του μισθώματος να καταβάλει 100.000, προκειμένου να προχωρήσει στην αντικατάσταση των 7 Α/Γ του αιολικού πάρκου με μια νέας γενιάς ανεμογεννήτρια.

Αρέσει σε %d bloggers: