Ο λαός της Ικαρίας ξέρει καλά ποιον είχε δίπλα του  όλα αυτά τα χρόνια και ποιον απέναντί του

Μιλάει στον «Ριζοσπάστη» ο Φανούρης Καρούτσος, υποψήφιος δήμαρχος Ικαρίας  με την Λαϊκή Συσπείρωση

 — Χαρακτηρίζετε αντιλαϊκό και αντιδραστικό το πλαίσιο λειτουργίας της Περιφερειακής και Τοπικής Διοίκησης, ως τμήμα του κρατικού μηχανισμού.   Τι ακριβώς εννοείτε και τι συνέπειες έχει αυτό στην καθημερινότητα του λαού;

— Προτεραιότητα της πολιτικής που υλοποιούν περιφερειάρχες και δήμαρχοι όλων των αστικών κομμάτων είναι τα κέρδη των ομίλων, σε βάρος των λαϊκών αναγκών.   Ο χαρακτήρας της Περιφερειακής και Τοπικής Διοίκησης ως μηχανισμού εξειδίκευσης, επιτάχυνσης και ενσωμάτωσης σ’ αυτήν την πολιτική ενισχύεται από τις περίφημες «διοικητικές μεταρρυθμίσεις» που έκαναν όλες οι κυβερνήσεις τα προηγούμενα χρόνια – «Καποδίστριας», «Καλλικράτης», «Κλεισθένης».

Πλήθος αρμοδιοτήτων μεταφέρονται στους δήμους από το «κεντρικό» κράτος, χωρίς καμία αύξηση της χρηματοδότησης. Το αντίθετο μάλιστα: Η συστηματική υποχρηματοδότηση των δήμων, όπως και η αυθαίρετη και προκλητική παρακράτηση πόρων που έχουν εισπραχθεί από τον λαό, συνεχίζονται και βαθαίνουν. Ενισχύεται η περιβόητη «οικονομική αυτοτέλεια», δηλαδή το χαράτσωμα των δημοτών.

Η Τοπική Διοίκηση πρωτοπορεί σε ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, σε Συμπράξεις Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα, φορτώνοντας με επιπλέον βάρη τον λαό. Ανοίγει έτσι ο δρόμος για μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών που αφορούν ακόμα και στοιχειώδεις λαϊκές ανάγκες.   Η ανταποδοτικότητα, που σημαίνει να πληρώνει ξανά και ξανά ο λαός, είναι το κλειδί για να ευθυγραμμίζονται οι δήμοι με τους δημοσιονομικούς «κόφτες». Στον αντίποδα, τα κονδύλια περισσεύουν για σχέδια και έργα με κριτήριο την κερδοφορία των ομίλων, σε βάρος των λαϊκών αναγκών. Γι’ αυτό άλλωστε έργα που είναι αναγκαία στην Ικαρία δεν σχεδιάζονται και δεν χρηματοδοτούνται, όπως για το νερό, την αντιπυρική προστασία, τον αντισεισμικό έλεγχο κ.ά.

 — Πώς στέκονται οι δυνάμεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» απέναντι σε όλα αυτά;

— Μ’ αυτήν την άγρια αντιλαϊκή πολιτική, όπως εκφράζεται και στο επίπεδο της Τοπικής Διοίκησης, αναμετρούμαστε καθημερινά ως «Λαϊκή Συσπείρωση» σε δήμο και Περιφέρεια. Εχουμε κατοχυρωθεί στη συνείδηση του ικαριώτικου λαού ως η μόνη πραγματική εργατική – λαϊκή αντιπολίτευση με κριτήριο τα δικά του συμφέροντα και τις ανάγκες. Το ίδιο θα συνεχίσουμε να κάνουμε και αν ο λαός της Ικαρίας αναδείξει τη «Λαϊκή Συσπείρωση» σε δημοτική αρχή.

Οι εργαζόμενοι, οι βιοπαλαιστές, η νεολαία θα έχουν αταλάντευτα στο πλευρό τους μια μαχητική, αγωνιστική δημοτική αρχή, στήριγμα στα δίκαια αιτήματα και στις διεκδικήσεις τους. Μια δημοτική αρχή που ξέρει να διεκδικεί, να συγκρούεται ακόμα και για τα ελάχιστα που μπορούν να δώσουν ανάσα στα λαϊκά στρώματα. Που δεν έχει καμία δέσμευση απέναντι σε επιχειρηματικούς ομίλους, γι’ αυτό μπορεί να αντιπαλεύει την πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντά τους, να βάζει εμπόδια.

Είμαστε και θα είμαστε στην πρώτη γραμμή για τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα που ταλανίζουν το νησί μας και τα οποία οξύνει η αντιλαϊκή πολιτική: Για την Υγεία, την Παιδεία, την πάλη κατά των ναρκωτικών, την έλλειψη αθλητικών χώρων για τη νεολαία, τη σχολική στέγη, την προστασία του φυσικού πλούτου από την επιλεκτική ανικανότητα του κράτους, αλλά και από τις θηριώδεις επενδύσεις για τα κέρδη των ομίλων, όπως συμβαίνει με τις ΑΠΕ κ.λπ.

Διεκδικήσαμε και διεκδικούμε μαζί με τον λαό του νησιού αξιόπιστα και ασφαλή οδικά, υδρευτικά, αρδευτικά, αποχετευτικά δίκτυα. Να υπάρχουν επαρκώς στελεχωμένες και ασφαλείς σχολικές, υγειονομικές, λιμενικές υποδομές, όπου βρίσκεται, κινείται και χρησιμοποιεί ο κάθε δημότης μας. Αλλά και σύγχρονα αλιευτικά καταφύγια για τους βιοπαλαιστές ψαράδες. Αδιαπραγμάτευτη είναι η προστασία του περιβάλλοντος, της περιουσίας και της ζωής του λαού, η αντιπυρική και αντιπλημμυρική προστασία, η διαχείριση των απορριμμάτων με κριτήριο τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων.

Για όλα αυτά τα ζητήματα αναπτύχθηκαν μαζικοί αγώνες τα τελευταία χρόνια, με πρωτοβουλία εργαζομένων, σωματείων και φορέων του νησιού μας.    Υπάρχει αγωνιστική παρακαταθήκη και θα την τιμήσουμε, όπως κάναμε και όταν η «Λαϊκή Συσπείρωση» βρισκόταν ξανά στο τιμόνι του δήμου.

 — Πού βρίσκεται η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στη «Λαϊκή Συσπείρωση» και τις άλλες δυνάμεις που ζητάνε την ψήφο του λαού;

— Σε αντίθεση με όλους τους άλλους που την υπηρετούν, η «Λαϊκή Συσπείρωση» είναι απέναντι στην πολιτική του κεφαλαίου. Παλεύουμε για να δυναμώσει συνολικά, πανελλαδικά το ρεύμα που αμφισβητεί και συγκρούεται μ’ αυτήν την πολιτική. Αυτό επιδιώκουμε να εκφραστεί και στις δημοτικές εκλογές, με την εκλογή περισσότερων δημάρχων, περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Και ο λαός της Ικαρίας έχει την ευκαιρία να βάλει το λιθαράκι του σε αυτήν την υπόθεση.

Είτε στη διοίκηση είτε στην αντιπολίτευση του δήμου, η «Λαϊκή Συσπείρωση» αντιπολιτεύεται διαχρονικά τις πολιτικές εκείνες που έχουν σαν «θεό» το κέρδος των λίγων, τσακίζοντας τις ζωές των πολλών. Το στοιχείο αυτό είναι που τελικά κάνει τη διαφορά ανάμεσα σε εμάς και όλους τους άλλους διεκδικητές της λαϊκής ψήφου και πρέπει κατά τη γνώμη μας να αποτελέσει κριτήριο ψήφου στις εκλογές της 8ης Οκτώβρη.

Με τρόπο αδιαμφισβήτητο έχει αποδειχθεί ότι μόνο ο λαός σώζει τον λαό, και σε αυτόν τον δρόμο θα πορευτούμε. Θα οργανώσουμε τη δουλειά μας στον δήμο με τρόπο που να συμβάλλει στην κινητοποίηση των Ικαριωτών και στη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων τους, κόντρα στην κυβέρνηση και στους υποτακτικούς της, που τους τα στερούν. Αυτή θα είναι η ουσιαστική συμβολή μιας αγωνιστικής δημοτικής αρχής, στη βάση της κάλυψης των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

 — Στην Ικαρία την τετραετία 2019 – 2023 στο τιμόνι του δήμου βρίσκεται «ανεξάρτητη» δημοτική αρχή. Τι αποκόμισαν το νησί και ο λαός από τη θητεία της;

— Να ξεκαθαρίσουμε ότι και μόνο ο όρος «ανεξάρτητη» αποτελεί προσπάθεια εξαπάτησης του λαού. «Ανεξάρτητος» δεν μπορεί να είναι κανένας απέναντι στις κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις. Πολύ περισσότερο όταν ασχολείται με τα κοινά και καλείται να πάρει θέση, με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει.  Η σημερινή διοίκηση, που ολοκληρώνει την θητεία της, πήρε αμέσως θέση:    Οχι με τους δημότες, αλλά με την κυβέρνηση και την πολιτική που υπηρετεί.

Στην πρώτη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ ο δήμαρχος εντάχθηκε στην ομάδα των δημάρχων της ΝΔ, ενώ για να εκλεγεί είχε τη στήριξη τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ. Είχαν πάει όλοι μαζί ενάντια στη «Λαϊκή Συσπείρωση», και αυτό ο λαός της Ικαρίας δεν το ξεχνά.

Στους αγώνες που ξεδιπλώθηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας της, από όλα τα σωματεία και τους φορείς του νησιού, για την Υγεία, την Παιδεία, την ακρίβεια, τις συγκοινωνίες, τα εργατικά και δημοκρατικά δικαιώματα, την απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, η σημερινή «ανεξάρτητη» δημοτική αρχή δεν ήταν μόνο απούσα, αλλά και απέναντι από κάθε διεκδίκηση.

Ειρωνικά απαξίωνε τους αγώνες, δηλώνοντας ότι ο ρόλος της είναι «θεσμικός» και δεν ασχολείται με πανό και πλατείες. Ακόμα και το έδαφος που είχε στρώσει η προηγούμενη αγωνιστική δημοτική αρχή, για ορισμένα έργα ανακούφισης και βελτίωσης της ζωής του λαού, δεν αξιοποιήθηκε και τα έργα δεν πραγματοποιήθηκαν τελικά, με δική της ευθύνη. Η δημοτική αρχή συγκαλύπτει σταθερά τις πραγματικές αιτίες που γεννούν τα προβλήματα στον λαό του νησιού μας, γιατί είναι συνένοχη σε αυτές.

Οι τοπικές εκλογές είναι απόλυτα ενταγμένες στη συνολική πολιτική αντιπαράθεση, όσο κι αν κάποιοι «ανεξάρτητοι» προσπαθούν να μας πείσουν για το αντίθετο. Καλούμε να σκεφτούν όλοι με ποιο κριτήριο οι διάφοροι «ανεξάρτητοι» την επομένη των εκλογών θα αντιμετωπίσουν τα προβλήματα του νησιού. Δεν θα τα αντιμετωπίσουν με βάση την πολιτική τους θέση; Για παράδειγμα, θα είναι υπέρ της σύμπραξης με τους ιδιώτες και τοπικά θα υπερασπίζονται τον δημόσιο χαρακτήρα των υπηρεσιών του δήμου, όπως οι ιαματικές πηγές;

Σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τον προγραμματισμό έργων στο ΕΣΠΑ, καμία άλλη παράταξη δεν δέχτηκε να υποστηρίξει την πρότασή μας να αποκλειστεί η δυνατότητα χρηματοδότησης στις προσκλήσεις των έργων με σύμπραξη με ιδιώτες. Άλλωστε η άποψη του κυρίου δημάρχου είναι ότι δέχεται την υλοποίηση έργων με ΣΔΙΤ, όπως για παράδειγμα στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Ας βγάλει λοιπόν ο καθένας τα συμπεράσματά του…

https://www.rizospastis.gr/story.do?id=12259347

 

 

Αρέσει σε %d bloggers: