Η Κυβέρνηση της Ν.Δ και η Περιφερειακή αρχή (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) έχουν την ευθύνη για την καταστροφή της φετινής ελαιοπαραγωγής στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Συνήλθε, μετά  από πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης, σε  έκτακτη συνεδρίαση το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου, στις 18-10-2022, με θέμα  την “Εξέλιξη του Προγράμματος Δακοκτονίας έτους 2022“.

Από τις τεκμηριωμένες παρεμβάσεις των περιφερειακών Συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης  και του εκπροσώπου της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου καθώς και άλλων φορέων, αναδείχτηκαν οι τεράστιες ευθύνες  της Κυβέρνησης της ΝΔ και της Περιφερειακής Αρχής (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ), για τις ολέθριες  επιπτώσεις  στην ελαιοπαραγωγή (βασική πηγή εισοδήματος για τα νησιά μας) που έχει και φέτος η συνεχώς μειούμενη κρατική χρηματοδότηση της δακοκτονίας και η επιμονή τους να πραγματοποιείται η δακοκτονία από εργολάβους (παρά την αρνητική συσσωρευμένη πείρα) και  όχι από την Περιφέρεια όπως γινόταν μέχρι και το 2011  και προτείνει από το 2012 η Λαϊκή Συσπείρωση.

Η προσπάθεια της Περιφερειακής Αρχής να  ωραιοποιήσει την κατάσταση “κουκουλώνοντας” τα προβλήματα και να μετατραπεί η συνεδρίαση σε, μια διαδικαστική –τυπική συνεδρίαση “ενημέρωσης” και μάλιστα μόνο για τη Λέσβο, ενώ τα προβλήματα είναι ιδιαίτερα σοβαρά και στα άλλα ελαιοπαραγωγά νησιά  (δεν προσκάλεσε τους προϊσταμένους των Διευθύνσεων αγροτικής οικονομίας των ΠΕ. Χίου και Σάμου, καθώς και τους αγροτικούς συλλόγους των νησιών) έπεσε στο κενό.  Ωστόσο, οι παρεμβάσεις των Συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης και των παρόντων στη συνεδρίαση κοινωνικών – συνδικαλιστικών φορέων (κυρίως απ’ τη Λέσβο) όλης της έλαιο-παραγωγικής διαδικασίας  έφερε στο επίκεντρο τα μεγάλα προβλήματα της ελαιοκαλλιέργειας και της προστασίας της..

Συγκεκριμένα:

  • Την ανάθεση της δακοκτονίας, απ’ την Περιφέρεια Β.Α. σε ιδιώτες- εργολάβους, οι οποίοι, όπως είναι επόμενο, επιδιώκουν το μέγιστο δυνατό κέρδος, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα του έργου, αλλά και την αμοιβή και τον αριθμό των εργαζομένων στη δακοκτονία. Αντίθετα  η υλοποίηση της δακοκτονίας απ’ την Περιφέρεια, απαλλαγμένη από την επιδίωξη του κέρδους,  θα συμβάλει στο να  αποφεύγονται οι χρονοβόροι διαγωνισμοί και οι ενδεχόμενες εμπλοκές, όπως ενστάσεις κλπ. και θα ξεκινούσε έγκαιρα η δακοκτονία, με την πρώτη και καθοριστική διαβροχή μέσα Ιουνίου και όχι, συχνά με μήνες καθυστέρησης, κάνοντας την δακοκτονία «δώρο άδωρο».  ΑΥΤΟ ΣΥΝΕΒΕΙ ΦΕΤΟΣ ΣΤΗ ΧΙΟ, ΣΑΜΟ, ΙΚΑΡΙΑ, ΦΟΥΡΝΟΥΣ, ΌΠΟΥ   Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΚΥΡΗΧΤΗΚΕ ΑΓΟΝΟΣ ΚΑΙ Η ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕ ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ, ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΕΙ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ.
  • Την απαράδεκτα χαμηλή και συνεχώς μειούμενη κρατική χρηματοδότηση προς την Π.Β.Α για τη δακοκτονία (στο 1/3 του 2009).
  • Την  αποδυνάμωση των Δ/νσεων αγροτικής οικονομίας των Π. Ενοτήτων της Π.Β.Α. από επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό, που εργάζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες.
  • Τις μειωμένες κρατικές δαπάνες για τη διάνοιξη και προστασία των αγροτικών δρόμων.
  • Την ανυπαρξία εδαφολογικών χαρτών, που να συμβάλλουν στη γνώση των αγροκτημάτων.
  • Τους  ψεκασμούς  που γίνονται  με μεγάλη καθυστέρηση.
  • Την δραματική  αύξηση των γεωγραφικών περιοχών, για κάθε επόπτη και συνεργείο δακοκτονίας.
  • Τη μείωση του αριθμού ή και κατάργηση των χρησιμοποιούμενων  μεταφορικών μέσων.
  • Τη  μείωση του μεροκάματου  για τους εργάτες ψεκασμού στα 27ε και η ασφάλισή τους στον ΟΓΑ!!!

Σημείωσαν ακόμη ότι η Περιφερειακή  Αρχή έχει τεράστια ευθύνη και, γιατί δεν φρόντισε να παραγγείλει και να προμηθευτεί έγκαιρα τα φάρμακα για την δακοκτονία με αποτέλεσμα να  υπάρχει έλλειψη.

Φυσικά, η αντιαγροτική πολιτική των εκάστοτε κυβερνήσεων (ΝΔ- ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ), αντανακλάται  και  στην ελαιοκαλλιέργεια και τους ελαιοπαραγωγούς σ’ όλα τα επίπεδα  που τους οδηγεί σε οικονομικά αδιέξοδα .

Οι Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης κάλεσαν τους ελαιοπαραγωγούς των νησιών μας  να αντιδράσουν  στην καταστροφή της σοδειά τους, με αποκλειστική ευθύνη της Κυβέρνησης και της Περιφερειακής Αρχής.

 Τους κάλεσαν να διεκδικήσουν:

Να βγουν τώρα κλιμάκια της Δ/νσης αγροτικής οικονομίας των Περιφερειακών Ενοτήτων,  με συμμετοχή των Τοπικών Συμβουλίων και αγροτικών συλλόγων, να εκτιμήσουν το μέγεθος της καταστροφής και να απαιτήσουν την πλήρη  αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών.

Οι Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης κάλεσαν παράλληλα το Περιφερειακό Συμβούλιο να πάρει απόφαση ότι, από εδώ και πέρα θα πραγματοποιεί τη δακοκτονία η Περιφέρεια, σ’ όλα τα νησιά, όπως γινόταν μέχρι και το 2011. Διεκδικώντας ταυτόχρονα την δραστική αύξηση του προϋπολογισμού για την δακοκτονία στα επίπεδα του 2009.

Τέλος οι Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης δήλωσαν ότι, θα βρίσκονται, όπως πάντα, στο πλευρό τους μ’ όλες τους τις δυνάμεις.

Το Γραφείο  Τύπου της Λαϊκής Συσπείρωσης Β. Αιγαίου

Αρέσει σε %d bloggers: