Η κατάσταση με τα εισιτήρια (ακτοπλοϊκά και αεροπορικά) δεν πάει άλλο

Αντιδρούμε – Δρούμε και με τη συμμετοχή μας στην απεργία στις 9 Νοέμβρη

  Χστις 25 Οκτώβρη απήργησε όλο το λιμάνι του Πειραιά: λιμενεργάτες της Cosco, ναυτεργάτες, μεταλλεργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης. Χθες 25 Οκτώβρη συμπληρώθηκε ένας χρόνος από το θανατηφόρο ατύχημα στις γερανογέφυρες της Cosco, που ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της αγανάκτησης. Αγανάκτηση που προερχόταν από τα ανύπαρκτα μέτρα υγείας και ασφάλειας, τους χαμηλούς μισθούς, την εντατικοποίηση κλπ.

Είμαστε μαζί τους. Γιατί:

 • Κάθε νίκη των εργατών είναι στήριγμα για τους εργαζόμενους σε όλους τους κλάδους. Δείχνει ότι οι εργαζόμενοι έχουν δύναμη, δύναμη που προέρχεται από τη συλλογική τους πάλη κόντρα στην πολιτική που έχει ως ευαγγέλιο τη διατήρηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου.
 • Κάθε νίκη εργαζομένων αναπτερώνει την ελπίδα. Πόσο μάλλον όταν μια νίκη έρχεται κόντρα σε σκληρές μερίδες του κεφαλαίου, κόντρα στα αστικά ΜΜΕ, κόντρα σε κυβερνήσεις και τα άλλα κόμματα που έχουν κυβερνήσει και έχουν νομοθετήσει σε βάρος των δικαιωμάτων μας, κόντρα σε φασιστικές ομάδες που είναι στην πρώτη εφεδρεία για να χτυπηθεί μια απεργία.

Είμαστε μαζί τους και για έναν άλλο λόγο

Οι εφοπλιστές και το κράτος τους, που είναι απέναντι στη σημερινή απεργία, είναι απέναντι και στους νησιώτες. Αυτό έχει να κάνει με το ότι πολλοί νησιώτες είναι ναυτικοί, αλλά έχει να κάνει και με κάτι ακόμα: τα πανάκριβα ακτοπλοϊκά εισιτήρια.

Η κατάσταση με τα εισιτήρια δεν πάει άλλο

Σήμερα για να πάει κάποιος από τη Σάμο στον Πειραιά πρέπει να πληρώσει 74€ το λιγότερο. Χωρίς να φάει ή να πιει κάτι στο ταξίδι και με την ελπίδα να προλάβει συγκοινωνία ή αν φτάσει μετά τα μεσάνυχτα (που είναι το σύνηθες) να έχει κάποιο γνωστό για τη μετακίνησή του, αλλιώς πρέπει να πληρώσει και ταξί.

Επίσης αυτή η κατάσταση παρασύρει και τα αεροπορικά εισιτήρια. Για μια περίοδο του Σεπτέμβρη, που δεν ήταν και στο φουλ η σεζόν, δεν υπήρχε εισιτήριο κάτω από 146€!

Πρακτικά με αυτές τις τιμές είναι αδύνατο για πολλές εργατικές λαϊκές οικογένειες να μετακινηθούν στην πρωτεύουσα.

Μας αφορά όλους

 • Τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους αγρότες που θέλουν να πάνε στην Αθήνα για λόγους υγείας, μιας και τα κενά στο νοσοκομείο είναι πολλά και η ΠΦΥ σε πολλές περιπτώσεις ανύπαρκτη.
 • Τους φοιτητές και τις οικογένειές τους, που πληρώνουν νοίκια, σε ένα πανεπιστήμιο που έχει λειψές υποδομές.
 • Τους εκπαιδευτικούς, τους στρατιωτικούς και άλλους εργαζόμενους στο δημόσιο που δουλεύουν μακριά από τις οικογένειές τους.
 • Τους ανθρώπους που δουλεύουν εκτός νομού και θέλουν να βλέπουν το νησί τους και πολλούς άλλους.

Κανένα ημίμετρο- τώρα μείωση τιμών- να πληρώσουν οι εφοπλιστές, οι αεροπορικές εταιρίες και η Fraport

 Άλλωστε τόσα χρόνια μας τα παίρνουν από δυο μεριές: τόσο από τα πανάκριβα εισιτήρια, όσο και από τις επιδοτήσεις που προέρχονται από τη φορολεηλασία του εισοδήματός μας.

Θυμίζουμε:

 • Η Fraport με τις ψήφους ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ επιδοτήθηκε με 168 εκατ. € για να καλύψει τις ζημιές από την πανδημία.
 • Τα προνόμια των εφοπλιστών έμειναν άθικτα και στην τελευταία συνταγματική αναθεώρηση με τις ψήφους των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ.
 • Το μεταφορικό ισοδύναμο δεν καλύπτει τις αυξήσεις χώρια που δε δίνεται στην ώρα του. Το ΚΚΕ επέμεινε με ερωτήσεις στη βουλή για να δοθεί τώρα, μετά από ένα χρόνο. Χώρια που το ίδιο το ισοδύναμο είναι χρήματα δικά μας, από τη φορολογία, που πάνε πρακτικά στους εφοπλιστές. Η αύξηση δηλαδή του ισοδύναμου που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ (βλ. ομιλία Τσίπρα στην Ικαρία), είναι η ίδια κοροϊδία με τα διάφορα voucher και pass της ΝΔ.

9 Νοέμβρη απεργούμε και προβάλλουμε τις δικές μας ανάγκες

  Η απεργία που υπάρχει μπροστά μας είναι μια κρίσιμη αναμέτρηση, που πρέπει να αποτελέσει συνέχεια προηγούμενων κινητοποιήσεων και βήμα κλιμάκωσης για επόμενες. Φυσικά το θέμα της δεν είναι τα εισιτήρια, αλλά η πάλη για αυξήσεις και ενάντια στην ακρίβεια.

Όμως είναι μια πλευρά που μας αφορά, μας βασανίζει. Δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με τα πανάκριβα εισιτήρια, που ειδικά στη Σάμο είναι πιθανά τα ακριβότερα σε όλο το Αιγαίο!

Διεκδικούμε σήμερα:

 • Αύξηση μισθών πάνω από τον πληθωρισμό, επαναφορά 13ου και 14ου μισθού στο δημόσιο, 13ης και 14ης σύνταξης.
 • Επίδομα ανεργίας για όλους και αύξηση του στα 660€, δηλαδή στο 80% του κατώτατου μισθού των 825€ που διεκδικεί το εργατικό κίνημα.
 • Μείωση τιμών στα εισιτήρια κατά 50%, αύξηση των δρομολογίων με ασφαλή μέσα.

Δίνουμε λοιπόν όλοι το παρών στη μεγάλη απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις στις 9 Νοέμβριου 2022.

Μαρούπας Βαγγέλης

Μέλος της Κ.Ε του ΚΚΕ και της Κομματικής Επιτροπής Αιγαίου του ΚΚΕ

Αρέσει σε %d bloggers: