Για τα έως τώρα δεδομένα σχετικά με την διαχείριση των απορριμμάτων της Ικαρίας.

Οι εκλεγμένοι με την Λαϊκή Συσπείρωση, λαμβάνοντας υπόψιν την σοβαρότητα των  προβλημάτων στο θέμα  της διαχείρισης των απορριμμάτων της  Ικαρίας, καθώς και το βάρος της ευθύνης που τους ανατέθηκε από τον Ικαριώτικο λαό πριν ακόμα ξεκινήσει η νέα αυτοδιοικητική περίοδος επιδίωξαν να αναδείξουν της πτυχές του θεάματος και να παρουσιάσουν τις πρώτες διεκδικήσεις για την νέα χρονιά,  συγκεκριμένα :

Το Σάββατο 16/12/2023 κλιμάκιο εκλεγμένων αποτελούμενο από τους Κουντούπη Στέλιο, δημοτικό σύμβουλο Ικαρίας με τη Λαϊκή Συσπείρωση, και τους Αγλαΐα Κυρίτση και Τσακαλία Γιώργο, περιφερειακούς συμβούλους Βορείου Αιγαίου με τη Λαϊκή Συσπείρωση συνοδευόμενο από τον Μαρούπα Βαγγέλη, μέλος της Κ.Ε του ΚΚΕ, συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Μουτζούρη για το θέμα των απορριμμάτων στην Ικαρία.  Στον περιφερειάρχη παρουσιάστηκαν τα εξής δεδομένα :

 • Στην Ικαρία υπάρχουν 2 ΧΑΔΑ υπερκορεσμένοι που στα «χαρτιά» φαίνονται κλειστοί, αλλά στην πράξη λειτουργούν κανονικά και από την απερχόμενη δημοτική αρχή.
 • Είχε δοθεί κατεύθυνση από τις κυβερνήσεις (αρχικά του ΣΥΡΙΖΑ, μετέπειτα και της ΝΔ) τα απορρίμματα της Ικαρίας να μεταφέρονται εκτός νησιού, και συγκεκριμένα στη Χίο. Κάτι που όμως έγινε μόνο δοκιμαστικά (2-3 αποστολές και χωρίς τον αναγκαίο εξοπλισμό).
 • Υπάρχει εγκεκριμένο σχέδιο των αναγκαίων έργων διαχείρισης απορριμμάτων στην Ικαρία, που περιλαμβάνει της αναγκαίες μελέτες, την χωροθέτηση και την περιβαλλοντική αδειοδότηση για ΧΥΤΥ. Σχέδιο για το οποίο τα προηγούμενα χρόνια (2015 – 2019) υποβλήθηκε πρόταση  χρηματοδότησης σε συνεργασία του Δήμου Ικαρίας και της περιφέρειας Βόρειου Αιγαίου.
 • Δεν υπάρχει αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού για τα απορρίμματα, που είναι ευθύνη της Περιφέρειας.

Με βάση τα παραπάνω ζητήθηκε η θέση της Περιφέρειας στο ερώτημα πού πρέπει να πηγαίνουν τα σκουπίδια και σε ποια κατεύθυνση θα δοθεί μόνιμη λύση στο πρόβλημα. Το κλιμάκιο του ΚΚΕ επιγραμματικά ζήτησε τα εξής :

 • Να υπάρξει πρόβλεψη για χρηματοδότηση από την Περιφέρεια για ενίσχυση του προγράμματος ανακύκλωσης στην Ικαρία, που θα συμβάλει στη μείωση του όγκου των απορριμμάτων, προς όφελος του περιβάλλοντος και των κατοίκων .
 • Με δεδομένο ότι πρέπει να υπάρχει χώρος τελικής διάθεσης απορριμμάτων στην Ικαρία, όπου με φιλικούς στο περιβάλλον όρους θα γίνεται η επεξεργασία τους, να παραστεί νομικά η Περιφέρεια στην εκδίκαση προσφυγής (24/1/2024) στο ΣτΕ, σε βάρος της ΜΠΕ που προβλέπει τη χωροθέτηση ΧΥΤΥ, υποστηρίζοντας μαζί με τον Δήμο Ικαρίας την υλοποίηση του σχεδιασμού των αναγκαίων έργων για την διαχείριση των απορριμμάτων στην Ικαρία .
 • Ως προσωρινή λύση πρέπει να προκριθεί η μεταφορά των απορριμμάτων στη Χίο. Ζητήθηκε από την Περιφέρεια να συμβάλει έτσι ώστε να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα οχήματα, εξοπλισμός, προσωπικό για να μπορεί να γίνει η μεταφορά. Αφού για τα οχήματα που έλεγε η απερχόμενη δημοτική αρχή ότι εξασφάλισε δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση!
 • Η λύση αυτή να χρηματοδοτηθεί επίσης και από την Περιφέρεια, για να μη μετακυλιστεί το κόστος στο λαό της Ικαρίας, που ήδη βιώνει και αυτός την τρομερή ακρίβεια.
 • Να δοθεί γνώμη από τις υπηρεσίες και της Περιφέρειας για το πού θα πηγαίνουν τα σκουπίδια μέχρι να εξασφαλιστεί μια λύση.

  Ουσιαστική απάντηση δε δόθηκε σε κανένα ερώτημα με το επιχείρημα ότι εκκρεμεί ραντεβού με στελέχη του Υπουργείου Περιβάλλοντος, το οποίο είχε ήδη κλειστεί από την δημοτική αρχή της Λαϊκής Συσπείρωσης που θα αναλάβει από 1/1/2024.

Την Τετάρτη 20/12/2023 αντιπροσωπεία της νέας δημοτικής αρχής Ικαρίας  αποτελούμενη από τον Δήμαρχο Φανούρη Καρούτσο και τον Νίκο Λαρδά, δημοτικό σύμβουλο Ικαρίας με τη Λαϊκή Συσπείρωση, συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας Μανώλη Γραφάκο. Στην συνάντηση παρέστη αρχικά και ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας & Ορυκτών Πρώτων Υλών Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης.

Με βάση τα προβλήματα που αναφέρθηκαν παραπάνω, παρουσιάστηκε η αρχική πρόταση της νέας δημοτικής αρχής Ικαρίας, που συνοπτικά έχει ως εξής  :

 • Την σταθερή διεκδίκηση ενός Ολοκληρωμένου Σύστηματος Διαχείρισης Απορριμμάτων που  πρέπει να περιλαμβάνει: Α) Διαλογή στην πηγή. Β) Σταθμούς μεταφόρτωσης. Γ) Μονάδα διαλογής ανακυκλώσιμων. Δ) Σχεδιασμός για προώθηση των ανακυκλώσιμων υλικών σε μονάδα (Περιφέρεια η κέντρο). Ε) ΧΥΤΥ, ΣΤ) Μονάδα σταθεροποίησης βιολογικών υπολειμμάτων.
 • Απορρίπτουμε σχεδιασμούς που προβλέπουν την κατασκευή και λειτουργία όλων των αναγκαίων για την διαχείριση απορριμμάτων στην Ικαρία υποδομών με Σύμπραξη Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα.
 • Διεκδικούμε την χρηματοδότηση από δημόσιους πόρους, όλων των αναγκαίων υποδομών που απαιτούνται ώστε να υπάρχει στο νησί μας διαχείριση απορριμμάτων, περιβαλλοντικά αποδεκτή, χωρίς καμία επιβάρυνση των κατοίκων της Ικαρίας
 • Για το φλέγον θέμα της πραγματικής παύσης λειτουργίας των 2 ΧΑΔΑ του νησιού, διεκδικούμε από το ΥΠΕΝ την χρηματοδότηση του Δήμου Ικαρίας, για την προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού, και την μεταφορά των απορριμμάτων της Ικαρίας στην Χίο.  Ως μεταβατική λύση μέχρι να ολοκληρωθούν οι αναγκαίες υποδομές στην Ικαρία για την τελική διάθεση τους.
 • Να παραστεί νομικά το ΥΠΕΝ στην εκδίκαση προσφυγής στο ΣτΕ, σε βάρος της ΜΠΕ που προβλέπει τη χωροθέτηση ΧΥΤΥ, υποστηρίζοντας μαζί με τον Δήμο Ικαρίας την υλοποίηση του σχεδιασμού των αναγκαίων έργων για την διαχείριση των απορριμμάτων στην Ικαρία .
 • Τέλος, την έναρξη διαβούλευσης για την τροποποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Βορείου Αιγαίου, που καθυστερεί με ευθηνή του ΥΠΕΝ και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, ώστε να διατυπωθεί με σαφήνεια ποιες υποδομές θεωρούμε αναγκαίες στα νησιά μας, και  ποιο  μοντέλο λειτουργίας κρίνουμε αποδεκτό για την πλειονότητα των χειμαζόμενων δημοτών μας.

Από την πλευρά του ΥΠΕΝ αναφέρθηκαν από τον Γ.Γ Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων κ. Γραφάκο, τα εξής :

 • Αναγνώρισε ότι υπάρχει καθυστέρηση στην διαδικασία τροποποίησης του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Βορείου Αιγαίου.
 • Παραδέχθηκε ότι στον σχεδιασμό του ΥΠΕΝ για το Βόρειο Αιγαίο υπάρχει πρόβλεψη και για δομές Διαχείρισης Αποβλήτων που θα γινούν με ΣΔΙΤ.
 • Δέχθηκε την ανάγκη να παραστεί νομικά το ΥΠΕΝ στην εκδίκαση προσφυγής στο ΣτΕ.
 • «Δεσμεύτηκε» για την οικονομική στήριξη της πρότασης για την προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού, και την μεταφορά των απορριμμάτων της Ικαρίας στην Χίο για την οποία ζητήθηκε να υποβληθεί συγκεκριμένη  πρόταση το συντομότερο δυνατό.

Η νέα δημοτική αρχή της Λαϊκής Συσπείρωσης προσπαθεί να μη χαθεί χρόνος για τα μεγάλα προβλήματα του νησιού, και ένα από αυτά είναι το θέμα των απορριμμάτων.  Θα συνεχιστούν οι επαφές με τους κυβερνώντες που έχουν την ευθύνη για τη δημιουργία του προβλήματος και πρέπει να συμβάλουν καθοριστικά στο να δοθεί λύση με τρόπο περιβαλλοντικά αποδεκτό και οικονομικά βιώσιμο για την πλειονότητα των Ικαριωτών.

Μαζί με τους μαζικούς φορείς του νησιού μας θα καθοριστούν οι επόμενες κινήσεις.

Αρέσει σε %d bloggers: