Ερώτηση της K.O του KKE, σχετικά με την χρηματοδότηση των αναγκαίων έργων διαχείρισης απορριμμάτων της Ικαρίας

Στον απόηχο της ενδιαφέρουσας και αποκαλυπτικής 10ης  συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου για το 2022, στην οποία αναδείχθηκε η ανάγκη για άμεση  χρηματοδότηση των αδειοδοτημένων  έργων διαχείρισης απορριμμάτων στην  Ικαρία. Η  K.O του KKE κατέθεσε στις 22/9/2022 σχετική ερώτηση στους Υπουργούς εσωτερικών και περιβάλλοντος.  Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο της ερώτησης …..και αναμένουμε με ενδιαφέρον τις απαντήσεις των υπουργείων.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Περιβάλλοντος & Ενέργειας

 Θέμα: Σχετικά με την χρηματοδότηση των αναγκαίων έργων διαχείρισης απορριμμάτων της  Ικαρίας

Στην Ικαρία, όπως έχουμε επισημάνει και στο παρελθόν με ερωτήσεις βουλευτών του ΚΚΕ, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τη διαχείριση των απορριμμάτων. Υπάρχουν ακόμα σε χρήση 2 ΧΑΔΑ από τους οποίους ο ένας έχει υπερκορεστεί (Ράχες) ενώ και ο άλλος φτάνει σύντομα σε κορεσμό.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία απαγορεύεται η δημιουργία νέων ΧΑΔΑ και έτσι δεν μπορεί να οριστεί προσωρινός χώρος στον οποίο θα αποτίθενται τα απορρίμματα του Δήμου Ικαρίας. Τα σκουπίδια έχουν «πλημμυρίσει» το νησί και υπάρχει αδυναμία διαχείρισης τους αφού δεν υπάρχει μέρος για να εναποτεθούν, με αποτέλεσμα η Δημόσια Υγεία να απειλείται άμεσα.

Όπως ενδεχομένως γνωρίζετε, μετά από τρία χρόνια (το Νοέμβριο του 2021) ολοκληρώθηκε από την Αποκεντρωμένη διοίκηση Αιγαίου η επανέκδοση των περιβαλλοντικών όρων του έργου: «ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ ΙΚΑΡΙΑΣ» και του συνοδού έργου «ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΟΔΟΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΤΟΥ ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ ΙΚΑΡΙΑΣ». Κατόπιν αυτής της εξέλιξης ανοίγει για τρίτη φορά (μετά το 2012 και το 2017) ο δρόμος για την αναζήτηση χρηματοδότησης για τα αναγκαία έργα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της Ικαρίας.

Υπενθυμίζουμε ότι για τα συγκεκριμένα έργα είχε υποβληθεί σε συνεργασία Δήμου Ικαρίας και Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου πρόταση στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Υποδομές Μεταφορών, περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη».

Η πρόταση αυτή δεν αξιολογήθηκε από την διαχειριστική αρχή γιατί έγινε προσφυγή στο ΣΤΕ κατά των έργων, το οποίο έκανε δεκτή την προσφυγή για τυπικούς λογούς (έκδοση περιβαλλοντικών όρων το 2012 από αναρμόδια αρχή), και έτσι το 2018 ξεκίνησε η διαδικασία επανέκδοσης των περιβαλλοντικών όρων.

Υπενθυμίζουμε ότι η πρόταση περιλαμβάνει την δημιουργία και λειτουργία του κεντρικού ΧΥΤΥ, της Ικαρίας που θα δέχεται επεξεργασμένα απόβλητα και τα αναγκαία συνοδά έργα. Για την υλοποίηση της Πράξης θα απαιτηθεί η υλοποίηση δεκατριών       (13) υποέργων που παρουσιάζονται παρακάτω :

  1. Απαλλοτριώσεις για την απόκτηση της απαιτούμενης έκτασης που συνολικά ανέρχεται στα 131 στρέμματα.

2.Κατασκευή του ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ, στα πλαίσια του οποίου προβλέπεται η εκτέλεση εργασιών για :  Διαμόρφωση λεκάνης υποδοχής απορριμμάτων – Στεγανοποίηση της επιφάνειας της απορριμματικής λεκάνης – Κατασκευή αποστραγγιστικού δικτύου συλλογής των στραγγισμάτων στον πυθμένα και πρανή του ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ – Κατασκευή εγκατάστασης επεξεργασίας των συλλεγόμενων στραγγισμάτων – Σύστημα συλλογής και διάθεσης του παραγόμενου βιοαερίου – Κατασκευή των απαιτούμενων κτιριακών εγκαταστάσεων και έργων υποδομής – Κατασκευή εσωτερικού μόνιμου δικτύου οδοποιίας για την εξυπηρέτηση του έργου -Δημιουργία αντιπυρικής ζώνης 10 μέτρων και λοιπών μέτρων αντιπυρικής προστασίας – Περίφραξη του χώρου και πύλες εισόδου – Αποστράγγιση των ομβρίων που προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή -Δενδροφύτευση, όπου απαιτείται, για τοπική προκάλυψη και απομόνωση του χώρου -Έργα ελέγχου και παρακολούθησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων -Εσωτερικό δίκτυο οδοποιίας, συνολικού μήκους 223,8 μέτρων.

3.Κατασκευή της Οδού Πρόσβασης, συνολικού μήκους 2,889 χιλιομέτρων, με τρεις ισόπεδους κόμβους.

4 Σύνδεση με το δίκτυο ΔΕΗ

5 Σύνδεση με το δίκτυο ΟΤΕ

6.Σύνδεση με το δίκτυο ύδρευσης.

  1. Εκπόνηση Τεχνικών και Υποστηρικτικών Μελετών που αφορούν α) τις αποκαταστάσεις των υφιστάμενων ΧΑΔΑ, β) την κατασκευή και λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) και γ) την κατασκευή και λειτουργία των Μονάδων Κομποστοποίησης Ικαρίας.
  2. Το έργο της αποκατάστασης ΧΑΔΑ Αγίου Κηρύκου.
  3. Το έργο της αποκατάστασης ΧΑΔΑ Ευδήλου.
  4. Τα έργα αποκατάστασης ΧΑΔΑ Ραχών και κατασκευής υποδομής σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων (ΣΜΑ) και μονάδας κομποστοποίησης Ραχών.
  5. Κατασκευή υποδομής σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων (ΣΜΑ) και μονάδας κομποστοποίησης Αγίου Κηρύκου.
  6. Προμήθεια εξοπλισμού κινητών σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων (ΣΜΑ) και μονάδων κομποστοποίησης Ικαρίας.
  7. Προμήθεια κάδων οικιακής κομποστοποίησης.

Οι πολιτικές ευθύνες όλων των συναρμόδιων είναι τεράστιες, αφού εδώ και μια δεκαετία που έχει τεθεί επί τάπητος το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ικαρία -και που χρόνο με τον χρόνο οξύνεταιθα έπρεπε να έχουν αποφασίσει, χρηματοδοτήσει και υλοποιήσει ένα Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων για το νησί της Ικαρίας.

Με δεδομένο ότι η πρόταση για τα αναγκαία έργα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της Ικαρίας είναι ξανά ώριμη, καθώς έχει ολοκληρωθεί και εγκριθεί το σύνολο των προς τούτο μελετών και έχουν εγκριθεί εκ νέου οι αναγκαίοι Περιβαλλοντικοί Όροι,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί :

  •  Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προχωρήσουν για την άμεση και χωρίς καθυστέρηση ανακούφιση του προβλήματος διάθεσης ή/και επεξεργασίας των απορριμμάτων στο Δήμο Ικαρίας μέσω ενός μεταβατικού συστήματος
  •  Με ποιες ενέργειες και πόσο σύντομα θα φροντίσουν να επισπεύσουν τις διαδικασίες χρηματοδότησης για να ολοκληρωθεί ο ΧΥΤΥ της Ικαρίας, στα πλαίσια ενός συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων

Οι Βουλευτές

Κομνηνάκα Μαρία –  Μανωλάκου Διαμάντω – Συντυχάκης Μανώλης

Αρέσει σε %d bloggers: