Ερώτηση για την τύχη των έργων και των προτάσεων του δήμου Ικαρίας στο πρόγραμμα Φιλόδημος

20  Δεκεμβρίου  2019

Κύριε δήμαρχε, γνωρίζοντας ότι συμμετείχατε στην τελευταία συνέλευση της ΚΕΔΕ, στην οποία ο Υπουργός Εσωτερικών έθεσε θέμα χρηματοδότησης του  προγράμματος Φιλόδημος. Κάνοντας λόγο για ένταξη των έργων του προγράμματος στα Περιφερειακά Προγράμματα και στα Τομεακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ.                  Καθώς και για την δημιουργία ενός νέου αναπτυξιακού προγράμματος έργων και δράσεων της Αυτοδιοίκησης,  το οποίο θα ξεκινά τον Ιανουάριο του 2020 και θα ολοκληρώνεται το 2023.

 Υπενθυμίζοντας κυρίως για τους νέους συνάδελφους ότι ο δήμος Ικαρίας στο πρόγραμμα Φιλόδημος :

 • Έχει εντάξει την «Προμήθεια & τοποθέτηση μονάδας αποσιδήρωσης – απομαγγανίωσης γεώτρησης Χάρακα»    προϋπολογισμού  100.000.
 • Έχει εντάξει την «Προμήθεια μηχανημάτων έργου» προϋπολογισμού 252.000,00€. Η πρόταση περιλαμβάνει τα παρακάτω μηχανήματα:    α) Ένα φορτηγό αυτοκίνητο με ανατρεπόμενη κιβωτάμαξα.             β) Έναν Φορτωτή – εκσκαφέα με αμάξωμα χωματουργικού τύπου. γ) Έναν Φορτωτή πλάγιας ολίσθησης.
 • Έχει εντάξει την «Προμήθεια Εξοπλισμού για την Αναβάθμιση Παιδικών Χαρών του δήμου Ικαρίας» συνολικού προϋπολογισμού 256.996,08.     Η πρόταση περιλαμβάνει τις έξης παρεμβάσεις:              α) Την συντήρηση της παιδικής χαράς Αγίου Κηρύκου, β) Την κατασκευή παιδικής χαράς στην θέση «Μελέδες» Χριστού Ραχών, γ) Την κατασκευή παιδικής χαράς στην χερσαία ζώνη λιμανιού Ευδήλου. δ) Την κατασκευή παιδικής χαράς  στον οικισμό Καραβοσταμου.
 • Έχει εντάξει την «Αναβάθμιση στίβου του δημοτικού σταδίου Ικαρίας» συνολικού προϋπολογισμού η 600.000

Παράλληλα έχουν υποβληθεί και αναμένουν  αξιολόγηση εδώ και αρκετούς μήνες οι εξής προτάσεις:

 • «ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΣΤΙΚΩΝ ΛΥΜΑΤΩΝ Α) ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟΥΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ Δ.Ε ΕΥΔΗΛΟΥ, Β) ΑΓΙΟ ΠΟΛΥΚΑΡΠΟ, Γ) ΑΡΜΕΝΙΣΤΗ». Συνολικού Π/Υ: 5.133.200,00€.
 • «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΤΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ & ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΕΠΑΡΚΟΥΣ ΠΟΣΟΤΗΤΑΣ ΝΕΡΟΥ». Συνολικού Π/Υ 1.018.176,40€.
 • «Βελτίωση της πρόσβασης σε γεωργική γη δήμου Ικαρίας» συνολικού Π/Υ: 716.471,73€. Η πρόταση περιλαμβάνει τις έξης παρεμβάσεις:   α)«Ασφαλτόστρωση αγροτικού δρόμου Βαωνης»,   β) «Ασφαλτόστρωση αγροτικού δρόμου Άγ. Δημήτριος –Κατω Ράχες »,  γ) «Ασφαλτόστρωση αγροτικού δρόμου Κερος – Λαρισε »
 • «Παρεμβάσεις διευθέτησης ρεμάτων του οικισμού Καρκιναγρίου» συνολικού Π/Υ: 264.529,20€.
 • «Εκπόνηση μελετών και έργα πυροπροστασίας σχολικών μονάδων»

Με βάση αυτή την κάθε  άλλο παρά ευοίωνη εξέλιξη και ανεξάρτητα από την πολιτική αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην σημερινή και την προηγουμένη κυβέρνηση, σχετικά με την χρηματοδότηση η όχι του προγράμματος  Φιλόδημος.

   Ερωτάσθε κύριε δήμαρχε πότε θα ενημερωθεί το δημοτικό συμβούλιο :

 • Για τον τρόπο που θα αντιμετωπίσουμε την χρηματοδότηση όσων έργων έχουν δημοπρατηθεί και  αναμένεται η συμβασιοποιηση τους ?
 • Για τον τρόπο που θα αντιμετωπίσουμε την χρηματοδότηση όσων προτάσεων έχουν υποβληθεί αλλά δεν έχουν εξασφαλίσει ακόμα χρηματοδότηση ?
 • Για τον τρόπο που θα αντιδράσουμε στον διαφαινόμενο κίνδυνο να χαθούν οι χρηματοδοτήσεις των έργων που εξασφάλιζε το πρόγραμμα Φιλόδημος?

 

Για την Λαϊκή Συσπείρωση Ικαρίας

Νικόλαος  Λαρδάς

Αρέσει σε %d bloggers: