Κοινοβουλευτική ομάδα ΚΚΕ – Έλλειψη παιδιάτρων στην Ικαρία και στους Φούρνους

Ερώτηση για την έλλειψη παιδιάτρων στην Ικαρία και στους Φούρνους κατέθεσαν στις 12/6/20 στη Βουλή προς τον υπουργό Υγείας οι βουλευτές του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, Γιώργος Λαμπρούλης και Μανώλης Συντυχάκης. Στην ερώτηση αναφέρονται τα εξής :

Στην ακριτική Ικαρία, σε μια ευαίσθητη περιοχή του Αιγαίου, για πολλοστή φορά οι γονείς αντιμετωπίζουν ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που αφορά την υγεία των παιδιών τους και την έλλειψη παιδιάτρων στο Γενικό Νοσοκομείο – Κ.Υ Ικαρίας.

Ο ένας από τους δυο παιδίατρους (επικουρικός που προσλήφθηκε τον Μάιο), που έχουν στην ευθύνη τους δυο νησιά, Ικαρία και Φούρνους, με απόφαση του διοικητή της 2ης ΥΠΕ μετακινείται στο Νοσοκομείο Σάμου για να καλύψει προσωρινά την έλλειψη που υπάρχει και στο ΓΝ Σάμου όπου υπηρετεί (από το Δεκέμβριο του 2018) επίσης μια και μοναδική παιδίατρος.

Την ίδια στιγμή ο Υπουργός Υγείας κατά την πρόσφατη επίσκεψη (4/6/2020) στη Σάμο δήλωνε πως “η νησιωτικότητα είναι πάρα πολύ σημαντική για εμάς ως χώρα. Στην πιο δύσκολη στιγμή που μπορεί να αντιμετωπίσουμε, πρέπει να στηρίξουμε τα νησιά μας, ειδικά το ακριτικό νησί της Σάμου”.

Αποτέλεσμα της υποστελέχωσης των δημόσιων μονάδων Υγείας είναι να μένει ουσιαστικά ακάλυπτος ο παιδικός πληθυσμός στην Ικαρία και τους Φούρνους, τόσο για τις πάγιες υγειονομικές τους ανάγκες, όσο και για τις έκτακτες που μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο ακόμα και για τη ζωή τους. Η υποκατάσταση των παιδιάτρων από τους γιατρούς Γενικής Ιατρικής που είναι η συνήθης πρακτική, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις αναγκαίες εξειδικευμένες υπηρεσίες που απαιτούνται για την πρόληψη, τη θεραπεία και την αποκατάσταση της υγείας των παιδιών.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μόνο στην Ικαρία εκτός από τα δεκάδες νεογνά, βρέφη και νήπια, στα σχολεία Πρωτοβάθμιας (Νηπιαγωγεία – Δημοτικά) και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Γυμνάσια – Λύκεια) φοιτούν 870 παιδιά. Ενώ τους θερινούς μήνες ο αριθμός των παιδιών υπερδιπλασιάζεται. Υπενθυμίζουμε επιπλέον ότι δεν υπάρχει ειδικότητα παιδιάτρου στο ΚΥ Ευδήλου και στα υπόλοιπα ΠΙ της Ικαρίας και των Φούρνων. Αυτό σημαίνει ότι ο μοναδικός παιδίατρος σε δημόσια δομή Υγείας των νησιών δεν επαρκεί να αντιμετωπίσει ούτε καν τις στοιχειώδεις ανάγκες περίθαλψης των παιδιών.

Το παραπάνω πρόβλημα είναι σοβαρό και αποτελεί την “κορύφωση του παγόβουνου”, από την απαράδεκτη κατάσταση που υπάρχει στη δημόσια υγεία στο νησί, ως αποτέλεσμα της πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων, που συνεχίζει και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, με τη μειωμένη κρατική χρηματοδότηση, το “εμπάργκο” στις προσλήψεις, τις περικοπές στις δημόσιες παροχές στην Υγεία, την αύξηση της ανταποδοτικότητας και τις πληρωμές στις υπηρεσίες Υγείας, στα φάρμακα, στις εξετάσεις κλπ.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, ποια μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση ώστε:

Να μη μετακινηθεί ο παιδίατρος από το Γ.Ν Ικαρίας στο Γ.Ν Σάμου.

Να γίνουν άμεσα οι αναγκαίες προσλήψεις σε αριθμό παιδιάτρων με μόνιμη σχέση εργασίας, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, προκειμένου να στελεχωθούν όλες οι δημόσιες μονάδες Υγείας του Νομού Σάμου και να καλύπτουν όλες τις ανάγκες υγείας των παιδιών, όλο το 24ωρο, όλες τις ημέρες του χρόνου.

• Να αναπτυχθούν, να στελεχωθούν με όλο το αναγκαίο υγειονομικό κι άλλο προσωπικό, καθώς να εξοπλιστούν τα Κ.Υ, ώστε να παρέχονται πλήρως και δωρεάν όλες οι υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στα παιδιά και σε όλο το πληθυσμό των νησιών της Ικαρίας και των Φούρνων

Αρέσει σε %d bloggers: