Η Λαϊκή Συσπείρωση για την απεργιακή κινητοποίηση των υγειονομικών στις 16.6.2020

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα (στα πλαίσια της πανυγειονομικής απεργίας στις 16/6/20) του Εργατικού κέντρου του Ν.Τ ΑΔΕΔΥ του νομού Σάμου, και του Σωματείου εργαζόμενων Νοσοκομείου Ικαρίας για συντονισμένη κινητοποίηση απέναντι στις συνεχιζόμενες πολιτικές υποβάθμισης των υπηρεσιών και των δομών υγείας στα νησιά μας. Για μια ακόμα φορά εκφράζουμε την στήριξη μας στις δίκαιες κινητοποιήσεις των συνδικάτων των εργαζόμενων στην υγεία.  Συμπαρατασσόμαστε στην διεκδίκηση των δικαίων αιτημάτων για:  Δημόσια και Δωρεάν Υγεία. Άμεση και πλήρη στελέχωση όλων των μονάδων υγείας του νησιού (νοσοκομείο, Κ. Υγείας, ΕΚΑΒ, κλπ) με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδοχή. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Επαρκής χρηματοδότηση από το κράτος για να καλύπτονται οι σύγχρονες ανάγκες του λαού.

  • Γιατί η κυβέρνηση αντί να προσλάβει όλο το αναγκαίο μόνιμο ιατρικό προσωπικό, προσλαμβάνει ιδιώτες γιατρούς με μπλοκάκι κάνοντας ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση ιδιωτικοποίησης της υγείας και εξακολουθεί τις αναγκαστικές μετακινήσεις αντί να κάνει τις αναγκαίες προσλήψεις (Χαρακτηριστικό παράδειγμα η μετακίνηση παιδίατρου από το νοσοκομείο Ικαρίας στο νοσοκομείο Σάμου).
  • Γιατί δεν ανεχόμαστε αυτό που κυνικά ομολόγησε πρόσφατα ο Υφυπουργός Υγείας ότι «κενά θα συνεχίσουν να υπάρχουν στο ΕΣΥ».
  • Γιατί δε θεωρούμε «κόστος» και «σπατάλη» το δημόσιο σύστημα υγείας να έχει τις εφεδρείες ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει τόσο τις τρέχουσες ανάγκες όσο και τις αυξημένες ανάγκες λόγω ενός έκτακτου υγειονομικού γεγονότος.

Γι αυτό απαιτήσαμε να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας του λαού με βάση  τις αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν στα νησιά μας, και των δικαιωμάτων των εργαζόμενων στην υγειά  (Τους ήρωες με τα άσπρα της κρίσης…).  Αν δεν είναι σήμερα επίκαιρη η διεκδίκηση  αυτή  πότε θα είναι ?

Ενδεικτική της αντίληψης που έχουν στην κυβέρνηση για το τι συμβαίνει στις υγειονομικές δομές των νησιών μας είναι η δήλωση του Υπουργού Υγείας κατά την πρόσφατη επίσκεψη (4/6/2020) στη Σάμο πως “η νησιωτικότητα είναι πάρα πολύ σημαντική για εμάς ως χώρα. Στην πιο δύσκολη στιγμή που μπορεί να αντιμετωπίσουμε, πρέπει να στηρίξουμε τα νησιά μας, ειδικά το ακριτικό νησί της Σάμου”. Λίγες μέρες μετά αποφάσιζαν την μετακίνηση  παιδίατρου από το  νοσοκομείο Ικαρίας στο νοσοκομείο Σάμου.   Ενώ  σήμερα παρουσιάζοντας το σχέδιο «υγειονομικής θωράκισης των νησιών» κατά την τουριστική περίοδο, αναφέρουν ότι «τίθενται σε 24ωρη ετοιμότητα όλες οι δομές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας στην Ικαρία».  Προφανώς πιστεύουν ότι έχουν την κατάλληλη στελέχωση και τον αναγκαίο εξοπλισμό για να αντιμετωπίσουν όλα τα περιστατικά… μάλλον οι εργαζόμενοι σε αυτές τις δομές που απεργούν στις 16.6.20 διεκδικώντας την στελέχωση των δομών … ζούν σε άλλο νησί.

Ενώνουμε την φωνή με τα συνδικάτα  διεκδικώντας :

  • Να ανακληθεί άμεσα η απόφαση του διοικητή της 2ης ΥΠΕ και να μην μετακινηθεί ο παιδίατρος από το Γ.Ν Ικαρίας στο Γ.Ν Σάμου.
  • Να καλυφθούν άμεσα τα κενά με πρόσληψη μόνιμων γιατρών πλήρους απασχόλησης στο νοσοκομείο, (ειδικότερα πρόσληψη προσωπικού ώστε να λειτουργούν με αυξημένη επάρκεια το ΤΕΠ, η Παθολογική και Παιδιατρική Κλινική), στο Κ.Υ Ευδήλου και στα περιφερειακά Ιατρεία.
  • Να δημιουργηθεί στο νοσοκομείο Ικαρίας πνευμονολογική κλινική που δεν υπάρχει και Μονάδα αυξημένης φροντίδας η έστω θαλάμου αρνητικής πίεσης.
  • Να εξασφαλιστεί η 24ωρη λειτουργία των μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ). Για το Κ.Υ Ευδήλου, άμεση πρόσληψη τουλάχιστον, παθολόγου, παιδιάτρου και νοσηλευτικού προσωπικού. Να αναβαθμιστεί το «πολυδύναμο» ιατρείο Ραχών σε Κέντρο Υγείας με πλήρη στελέχωση και εξοπλισμό, πρόσληψη ειδικευμένων γιατρών.
  • Να εξασφαλιστεί η επάρκεια των δομών Υγείας σε φάρμακα, υγειονομικό   & εργαστηριακό υλικό, και μέσα προφύλαξης (μάσκες, αλκοολούχα αντισηπτικά κ.λπ) για την προστασία ασθενών & εργαζομένων.

«Αποκλειστικά δημόσιο-δωρεάν σύστημα Υγείας και Πρόνοιας για όλους,  χωρίς Όρους και προϋποθέσεις, όλες τις μέρες και όλες τις ώρες του χρόνου.                                         Καμία επιχειρηματική δράση στο χώρο της Υγείας».

Η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί τους κατοίκους της Ικαρίας, να διεκδικήσουν  οργανωμένα, με επόμενο βήμα τη συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση των συνδικάτων  των νησιών μας, την Τρίτη  16/6/20 στις 11:00 στην Πλατεία Αγίου Κηρύκου.

Ικαρία  12   Ιουνίου 2020

Αρέσει σε %d bloggers: