Η Λαϊκή Συσπείρωση για το «Αναπτυξιακό Πολυνομοσχέδιο»

23  Οκτωβρίου  2019

Κύριε Δήμαρχε, Κύριε Πρόεδρε του δημοτικού συμβουλίου,

Όπως  γνωρίζετε αυτές τις ημέρες συζητείται στο κοινοβούλιο το «Αναπτυξιακό  Πολυνομοσχέδιο»  το οποίο έχει ήδη συναντήσει σοβαρές αντιδράσεις από το ταξικό εργατικό κίνημα με δύο απεργίες και δεκάδες κινητοποιήσεις και συλλαλητήρια σε όλη την Ελλάδα.

Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο έκτρωμα, το οποίο, τσακίζει παραπέρα τις συλλογικές συμβάσεις -εξαιρώντας απ’ αυτές όποια επιχείρηση επικαλείται “οικονομική δυσχέρεια” και καθιερώνοντας τοπικές συμβάσεις μικρότερων μισθών- ενώ κλιμακώνει την αντι-απεργιακή νομοθεσία το φακέλωμα των συνδικάτων, την κατάργηση των συνελεύσεων και των συλλογικών διαδικασιών τους. Επιπρόσθετα περιέχει προβλέψεις (άρθρο 179 του νομοσχεδίου) για την παραπέρα επιτάχυνση και διευκόλυνση των ιδιωτικοποιήσεων λειτουργιών και υπηρεσιών των δήμων (καθαριότητα, ανακύκλωση, πράσινο, ηλεκτροφωτισμός).

Μετά την ενίσχυση των επιχειρηματικών συμφερόντων στους δήμους από όλες τις πρόσφατες κυβερνήσεις με τον «Καλλικράτη» και τον «Κλεισθένη»,   η σημερινή κυβέρνηση της Ν.Δ καταργεί και τα τελευταία νομικά εμπόδια για τις ιδιωτικοποιήσεις, επιτρέποντας σε απλές δημοτικές πλειοψηφίες να παραδίνουν τις λειτουργίες αυτές σε εργολάβους χωρίς να χρειάζεται πλέον ούτε καν αιτιολόγηση.  Με άλλα λόγια κυβέρνηση διασφαλίζει νέα κέρδη προς όφελος των επιχειρηματιών σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών που θα πληρώσουν απευθείας από την τσέπη τους το μάρμαρο, μέσα από τα δημοτικά τέλη και τους φόρους που θα εκτοξευτούν.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ικαρίας εκφράζει την αντίθεσή της στο σύνολο του πολυνομοσχεδίου που βάζει εμπόδια στις μαζικές διαδικασίες, στην απεργία, προωθεί το ηλεκτρονικό φακέλωμα, τη καταβαράθρωση των κλαδικών συμβάσεων και διευκολύνει ακόμα περισσότερο τους επιχειρηματίες να διεισδύσουν στους Δήμους. Εκφράζει παράλληλα τη στήριξή της στον αγώνα των σωματείων των  Δήμων για την απόσυρση του άρθρου 179 του πολυνομοσχεδίου, με το οποίο η κυβέρνηση δίνει τη δυνατότητα στο Δημοτικό Συμβούλιο, «κατά την κρίση του» και χωρίς αυξημένη πλειοψηφία ή αιτιολόγηση, να εκχωρεί σε ιδιώτες την καθαριότητα, το πράσινο και τον ηλεκτροφωτισμό.

Με την παρούσα επιστολή ζητάμε να έρθει ως θέμα για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο το λεγόμενο “αναπτυξιακό” νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ.

Ζητάμε να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση, για την ενημέρωση και την αποκάλυψη του ταξικού-αντεργατικού περιεχομένου του αντιδραστικού αυτού νομοθετήματος και προτείνουμε να υπάρξει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που:

  • θα ζητά να αποσυρθεί το νομοσχέδιο-“σκούπα” που σαρώνει τους μισθούς, συνδικαλιστικές ελευθερίες.
  • θα τοποθετείται ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών των δήμων.
  • θα διεκδικεί την πλήρη στελέχωση των υπηρεσιών τους και τη χρηματοδότηση των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • θα εκφράζει την αλληλεγγύη του στους αγώνες των εργαζομένων στους ΟΤΑ και γενικότερα ενάντια στο νομοσχέδιο.
  • Θα στηρίζει το αίτημα των εργαζομένων στους Δήμους για την απόσυρση του άρθρου 179 του Αναπτυξιακού Πολυνομοσχεδίου.
  • Θα δεσμεύεται ότι σε καμία περίπτωση δεν θα εγκρίνει την εκχώρηση των τομέων καθαριότητας, συντήρησης ηλεκτροφωτισμού και πρασίνου σε εργολάβους. Χωρίς  αιτιολογημένη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου μετά από τεκμηρίωση  αδυναμίας εκτέλεσης συγκεκριμένων υπηρεσιών με ίδια μέσα του δήμου. Απόφαση  η οποία θα λάβει την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του δημοτικού συμβουλίου.

 

Για την Λαϊκή Συσπείρωση Ικαρίας

Νικόλαος  Λαρδάς

Αρέσει σε %d bloggers: