Η Λαϊκή Συσπείρωση για την 2η αναμόρφωση του προϋπολογισμού του 2020

Σε ότι αφορά το  θέμα της 2ης αναμόρφωσης του  προϋπολογισμού του  2020, για λόγους τυπικούς και ουσιαστικούς, τοποθετούμαστε δηλώνοντας Παρών. Αφού υπάρχουν νέες επιχορηγήσεις που πρέπει να εγγράφουν στον Π/Υ, αλλά ταυτόχρονα οι ενέργειες της διοίκησης για την διαδικασία έγκρισης της 2ης αναμόρφωσης, και οι προτεραιότητες που δίνει στην κατανομή των επιχορηγήσεων  δεν βοηθούν  να εγκριθεί ομόφωνα η αναμόρφωση.

Συνοπτικά αναφέρουμε :

  • Με την πρόσκληση δεν στάλθηκε εισήγηση της οικονομικής επιτροπής με βάση την οποία προβλέπει η σχετική νομοθεσία ότι γίνεται η αναμόρφωση του προϋπολογισμού.
  • Είναι θετικό ότι εγγράφονται επιπλέον χρηματοδοτήσεις που αφορούν κυρίως επιχορηγήσεις σχετικές με την αντιμετώπιση της πανδημίας τις οποίες κατά την συζήτηση για την αποδοχή τους αποδεχθήκαμε ομόφωνα.  Όμως η επιχορήγηση για προμήθεια υγειονομικού και φαρμακευτικού υλικού για την κάλυψη αναγκών και αποφυγή διάδοσης του COVID-19, δεν δημιουργεί κάποιους νέους σχετικούς κωδικούς αλλά κατευθύνεται στις μισθοδοσίες καλύπτοντας λειτουργικά έξοδα του δήμου. Έξοδα  που η διοίκηση όφειλε να προβλέψει και να εξασφαλίσει από άλλες  χρηματοδοτήσεις κατά την σύνταξη του Π/Υ αρχικά και κατά την διαδικασία της 1ης και τη 2ης αναμόρφωσης στην συνέχεια.
  • Ταυτόχρονα κρίνουμε αρνητικό ότι και στην 2ης αναμόρφωση οι προτάσεις  των παρατάξεων -που αποτελούν την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου- δεν βρίσκουν ανταπόκριση από την διοίκηση του δήμου. Αναφέρουμε ενδεικτικά :
  1. Για πρώτη φορά στα χρονικά του δήμου Ικαρίας η κατανομή της ετήσιας επιχορήγησης στον Δήμο δεν κατανέμεται με τα ίδια κριτήρια και στις τρεις δημοτικές ενότητες.
  2. Σε έργα που είχαν χρηματοδότηση από το Φιλόδημος, δεσμεύσατε πόρους από ΣΑΤΑ ύψους 421.842,58€, για να καλύψετε την συμμετοχή του δήμου που είχε εξασφαλιστεί από έκτακτη επιχορήγηση του ΥΠ.ΕΣ σε μικρούς νησιωτικούς Δήμους.
  3. Στην 5η αναμόρφωση του 2019 καταργήσατε την ανταποδοτική εισφορά στην Τοπική κοινότητα Περδικιού από τα έσοδα του μισθώματος στην ΔΕΗ Ανανεώσιμες ύψους 000 που επιμεριζόταν στα έργα Οδοποιία Περδικίου (80.000) και Αποκατάσταση οδοποιίας Μονοκαμπίου – Πλωμαρίου – Μηλιωπού (20.000). Η δέσμευση της διοίκησης στην συζήτηση στην οικονομική επιτροπή αλλά και στο Δ.Σ ήταν ότι θα επιστραφούν τα χρήματα στους κωδικούς των έργων στον προϋπολογισμό του 2020. Δυστυχώς αυτό δεν έγινε στην έγκριση του Π/Υ του 2020, ούτε στις επόμενες αναμορφώσεις, εκτός από την εγράφη μόνο για Αποκατάσταση οδοποιίας Μονοκαμπίου – Πλωμαρίου – Μηλιωπού (ΚΑΕ 30.7323.79- 21.000).  Προτείνουμε έστω και τώρα να ανοίξει νέος Κωδικός με τίτλο Οδοποιία Περδικίου (80.000) και ενίσχυση από τους κωδικούς του αποθεματικού και τον 69.7135.01 (χρηματοδότηση δήμων από πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ). Σε διαφορετική περίπτωση σας καλούμε στην επόμενη συνεδρίαση να επαναφέρετε το θέμα και να εισηγηθείτε την ανάκληση της  απόφασης του Δ.Σ που προσδιορίζει ότι το αντίτιμο της μίσθωσης  θα επιστέφει ως ανταποδοτική εισφορά, ώστε να είσθε συνεπείς με το σχεδιασμό σας και να μην πλήττετε την αξιοπιστία της διοίκησης  και του δήμου γενικότερα, έναντι των κάτοικων της περιοχής.
  4. Ένα επιπλέον στοιχείο που δημιουργεί ερωτήματα για τις προθέσεις της διοίκησης Δήμου είναι ότι δεν υπάρχει ούτε σε αυτή την αναμόρφωση καμία εγγραφή από το Π.Δ.Ε σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις των αθλητικών υποδομών της Δ.Ε Ραχών για λογούς που δεν διευκρινίζονται πουθενά. Αν και το 2019 εξασφαλίστηκαν χρηματοδοτήσεις μετά από προσπάθεια της προηγούμενης διοίκησης και των υπηρεσιών του δήμου. Αναφέρουμε  ενδεικτικά : «Εγκατάσταση μεταλλικών κερκίδων στο γήπεδο Ραχών» Π/Υ 40.000€.  και «Τοποθέτηση συνθετικού χλοοτάπητα στο γήπεδο Ραχών» Π/Υ 250. 000€.  Για τα οποία υπενθυμίζουμε ότι υπάρχει σχετική απόφαση του δημοτικού Συμβουλίου από το 2019 για την έγκριση των προγραμματικών συμβάσεων. Επιπλέον ανησυχία δημιουργεί το γεγονός ότι στο αντίστοιχο τεχνικό  πρόγραμμα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου αρχικά  οι αντίστοιχοι κωδικοί μηδενιστήκαν στην συνέχεια υπήρξε  απόφαση του Π.Σ  για μεταβίβαση του ποσού στον  Δήμο, κάτι που δεν γίνεται σήμερα στην 2η αναμόρφωση του Π/Υ παραπέμποντας ουσιαστικά την όποια ενέργεια στο επόμενο οικονομικό έτος.
  • Τέλος σχετικά με την διαδικασία έγκρισης της αναμόρφωσης του προϋπολογισμού, δεν μπορούμε να μην κάνουμε αναφορά στην κυβερνητική ρύθμιση της Ν.Δ (Ν.4623/2019, άρ.12, παρ.1β) που στο όνομα της κυβερνησιμοτητας απορρίπτει «a priori» ως άκυρες τις ψήφους που δεν είναι  υπέρ της αναμόρφωσης του Π/Υ.  Η συγκεκριμένη ρύθμιση θεωρεί εγκεκριμένη την αναμόρφωση ακόμη κι αν την υπερψηφίσει μια μικρή μειοψηφία των παρόντων μελών του Δ.Σ, αφού ως «έγκυρες» μετράνε μόνο οι θετικές ψήφοι.

 

Για την Λαϊκή Συσπείρωση Ικαρίας  

Λαρδά- Καρίμαλη Βασιλεία

 

Αρέσει σε %d bloggers: