Για το σχολικό συγκρότημα Γυμνασίου – Λυκείου Αγίου Κηρύκου

Ερώτηση ΛΑΣ Βορείου Αιγαίου για το σχολικό συγκρότημα Γυμνασίου – Λυκείου Αγίου Κηρύκου

Όπως γνωρίζετε το τελευταίο διάστημα απασχολούν την επικαιρότητα και την κοινωνία της Ικαρίας τα σοβαρά κτιριακά προβλήματα που υπάρχουν στο σχολικό συγκρότημα Γυμνασίου – Λυκείου Αγίου Κηρύκου.  Προβλήματα που αναδεικνύονται από την επίμονη προσπάθεια των συλλόγων γονέων (Συνημμένα 1,2,3).

Εν οψη της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβούλιου (30/1/2023) σας εφιστούμε την προσοχή σε ορισμένα –κατά την άποψη μας – σοβαρά θέματα στα όποια  εμπλέκονται υπηρεσίες στις οποίες προΐσταστε, για τα οποία ζητούμε την άμεση παρέμβαση σας:

Είναι γνωστό σε όσους έχουν έστω και μικρή διαδρομή στην τοπική διοίκηση των νησιών μας ότι το σχολικό συγκρότημα Γυμνασίου – Λυκείου, αντιμετωπίζει σοβαρά λειτουργικά προβλήματα που προέρχονται από κατασκευαστικές αστοχίες που δεν αντιμετωπίστηκαν πριν δοθεί σε χρήση στα μέσα της δεκαετίας του 1990.

Τα προβλήματα αυτά έχει γίνει προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα προηγούμενα χρόνια από επί μέρους παρεμβάσεις της τοπικής διοίκησης   Α & β βαθμού. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις εξής :

 • 2006 – Αποκατάσταση των σωληνώσεων των τουαλετών και κατασκευή αποχετεύσεως.
 • 2007 – Διευθέτηση του προβλήματος στην εγκατάσταση θέρμανσης (αντικατάσταση σωληνώσεων-αντικατάσταση λέβητα) που ταλαιπωρούσε την σχολική κοινότητα πάνω από 10 χρόνια.
 • 2007 – Προσθήκη νέων αιθουσών διδασκαλίας .
 • 2008 – Κατασκευή γηπέδου ποδόσφαιρου 5Χ5
 • 2019 – Διαμόρφωση νέων εισόδων Γυμνασίου – Λυκείου Αγίου Κηρύκου.

Ωστόσο ένα σοβαρό πρόβλημα που παρά τις τεχνικές επεμβάσεις που έχουν γίνει, δεν έχει αντιμετωπιστεί είναι η εισροή υδάτων από την ταράτσα του κτηρίου, η οποία διαβρώνει τις οροφές όλου του κάτω ορόφου.

Ο Δήμος Ικαρίας την προηγούμενη δημοτική περίοδο  σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματα σχολικής στέγης  στην Ικαρία προχώρησε μετά από συνέλευση με το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας σε κινήσεις διεκδίκησης (Συνημμένο 4) πρόσθετων χρηματοδοτήσεων ώστε να αμβλυνθούν έστω τα πολλά και χρονίζοντα προβλήματα στα σχολικά συγκροτήματα του νησιού.

Ο Δήμος Ικαρίας κινήθηκε σε αυτή την κατεύθυνση αφού από την εφαρμογή του σχεδίου «Καλλικράτης», στο δήμο παραχωρήθηκαν – με την ευθύνη της συντήρησης και της λειτουργίας τους- 21 σχολεία όλων των βαθμίδων, με 18 κτίρια και 90 αίθουσες διδασκαλίας (μαζί με τους ανάλογους κοινόχρηστους χώρους). Παράλληλα μειώθηκε η οικονομική επιχορήγηση από το κρατικό προϋπολογισμό, για τις επισκευαστικές ανάγκες των σχολείων (πάνω από 70%). Ενδεικτικά το ποσό για την ετήσια συντήρηση σχολικών κτιρίων που έφτανε στο δήμο Ικαρίας ήταν 15.600€, όταν οι ανάγκες για συντήρηση προσέγγιζαν τουλάχιστον τις 500.000€, χωρίς να αντιμετωπίζονται το σύνολο των προβλημάτων (ενδεικτικά μονό για το εξωτερικό βάψιμο των σχολείων χρειάζονται 188.185€).

Αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας ήταν και η ανταπόκριση της τότε διοίκησης της Περιφέρειας  Βορείου Αιγαίου που δέσμευσε από το Π.Δ.Ε  το ποσό  των 200.000  για την εκπόνηση αναγκαίων εργασιών  μέσω του έργου «Συντήρηση και επισκευή κτιρίου Γυμνασίου – Λυκείου Αγίου Κηρύκου» το έργο δημοπρατήθηκε στις 30/8/2018 (Απόφαση Ο.Ε 1050/2018) κατακυρώθηκε στον ανάδοχο στις 9/11/2018 (Απόφαση Ο.Ε 1344/2018) με το ποσό των 111.697  και συμβασιοποιηθηκε στις 4/2/2019 (Α.Π Τ.Δ.Ε 229) , με χρονοδιάγραμμα  ολοκλήρωσης των εργασιών 18 μήνες (Ιούλιος 2020).  Για το συγκεκριμένο έργο υπογράφθηκε στις 19/10/2021 συμπληρωματική σύμβαση (Α.Π Τ.Δ.Ε 64150/3121) με το ποσό των 54.613 και παράταση προθεσμίας περαίωσης των εργασιών ως τις 31/8/2022.

Σήμερα αρχές του 2023 αν και έχουν παρέλθει όλοι οι συμβατικοί χρόνοι εκτέλεσης των αναγκαίων εργασιών, δυστυχώς οι εικόνες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας (Συνημμένο 5),  μετά την παρέμβαση των συλλόγων γονέων και του διευθυντή του Λυκείου, είναι το λιγότερο απογοητευτικές…  Αφού το σχολικό συγκρότημα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει το σοβαρότερο πρόβλημα που κλήθηκε αποκαταστήσει η  συγκεκριμένη εργολαβία την εισροή  υδάτων η οποία διαβρώνει τις οροφές όλου του κάτω ορόφου.

Κατόπιν  όλων  αυτών ερωτάται η διοίκηση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου:

 • Έχει ενημερωθεί από την Τεχνική Υπηρεσία που επιβλέπει την εκτέλεση των εργασιών, αν εκτελέστηκαν οι προβλεπόμενες στην μελέτη και στα συμβατικά κείμενα εργασίες ?
 • Γνωρίζεται για ποιους λόγους (αν και υπογράφηκε και συμπληρωματική σύμβαση) δεν αντιμετωπίσθηκε το σοβαρότερο πρόβλημα που υπήρχε  το σχολικό συγκρότημα?
 • Θα παραληφθούν από την Τεχνική Υπηρεσία οι εργασίες της σχετικής εργολαβίας ?
 • Προτίθεστε να συμβάλετε στην αντιμετώπιση του δικαίου αιτήματος των συλλόγων γονέων «Να γίνουν επισκευές τέτοιες ώστε σε κανένα χώρο του σχολείου να μην υπάρχει υγρασία και θέμα με την ηλεκτρική του εγκατάσταση»?
 • αν ναι με ποιο χρονοδιάγραμμα ? 

Για την  Λαϊκή Συσπείρωση Βορείου Αιγαίου

  Σταμούλος Στέλιος

Περιφερειακός Σύμβουλος

Συνημμένα :

 • Έγγραφο συλλόγων Γυμνασίου Λυκείου Αγ. Κηρύκου για κτιριακό 10/12/2022
 • Έγγραφο συλλόγων Γυμνασίου Λυκείου Αγ. Κηρύκου για κτιριακό 19/1/2023
 • Ψήφισμα Γ.Σ Συλλόγων Γονέων Γυμνασίου & Λυκείου Αγ. Κηρύκου 25/1/2023
 • Παρέμβαση Δήμου Ικαρίας για προβλήματα σχολικής στέγης (Α.Π: 9.283-11/12/2017)

https://ikaria.gov.gr/index.php/office-press/posts/425-paremvasi-dimou-ikarias-gia-provlimata-sxolikis-stegis.html

 • Φωτογραφίες  σχολικού συγκροτήματος  Γυμνασίου – Λυκείου Αγίου Κηρύκου

 

Αρέσει σε %d bloggers: