Ερώτηση σχετικά με τους χειρισμούς της διοίκησης του δήμου στην διαχείριση των απορριμμάτων της Ικαρίας

Κύριε  Δήμαρχε, στην προηγούμενη συνεδρίαση (10/2022) του Δ.Σ στη συζήτηση του θέματος για τα Αστικά στερεά απόβλητα του νησιού, απορρίψατε την πρόταση «Για  πραγματικό  κλείσιμο των ενεργών ΧΑΔΑ με την παράλληλη μεταφορά των ΑΣΑ στο ΧΥΤΑ Χίου μέχρι την κατασκευή των έργων που απαιτούνται για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων στο νησί», και το Συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία ότι « Θα πρέπει να διαμορφώσουμε ένα τοπικό σχέδιο αλλά και περιφερειακό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων κατά πώς νομίζουμε, όταν αυτό μας γνωστοποιηθεί και έρθει προς τον Δήμο Ικαρίας από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου» (Συνημμένο 1 ).

 Στην ίδια συνεδρίαση αναδείχθηκε η πρωτοφανής για τα χρονικά της τοπικής διοίκησης του νησιού ενέργεια, η διοίκηση του Δήμου σε σύμπραξη με τους συναρμόδιους φορείς (Υπουργείο περιβάλλοντος και Υπουργείο Εσωτερικών) να  μην αναδεικνύει την σοβαρότητα του προβλήματος άλλα να «ενημερώνουν» φορείς του νησιού που διαμαρτύρονται για την λειτουργία των ΧΑΔΑ ότι οι αυτοί έχουν σταματήσει να λειτουργούν (Συνημμένο 2 ).

Όταν αυτό βασίζεται σε έγγραφο του ίδιου του Δήμαρχου (Συνημμένο 3), και του φορέα με τον οποίο ο Δήμος σχεδιάζει να αντιμετωπίσει το θέμα της τελικής διάθεσης των απορριμμάτων του νησιού (Συνημμένο  4), τότε  εύλογα δημιουργούνται ερωτήματα σε δημότες και φορείς του νησιού. Ερωτήματα που ένα μήνα μετά την συνεδρίαση  η διοίκηση του δήμου δεν απαντάει.

 Δεν είναι η πρώτη φόρα που στην διαχείριση των απορριμμάτων στην χώρα μας γίνονται στην κυριολεξία «Ασκήσεις επι χάρτου», είναι όμως η πρώτη φορά που οι συναρμόδιοι φορείς προσπαθούν να πείσουν τους κάτοικους του νησιού ότι αυτό που βλέπουν δεν υπάρχει.

Γνωρίζοντας την σοβαρότητα αυτού του διαχρονικά δυσεπίλυτου προβλήματος του νησιού, στην 11η / 2020 συνεδρίαση (25/8/2020) εγκρίναμε μαζί με όλες της παρατάξεις του Δ.Σ την μεταφορά των απορριμμάτων της Ικαρίας στην Χίο (Συνημμένο 5),  ως μεταβατική λύση μέχρι να ολοκληρωθούν οι αναγκαίες υποδομές στην Ικαρία για την τελική διάθεση τους. Γιατί η πρόταση αυτή άνοιγε μια νέα σελίδα στο πολυσέλιδο τεύχος της ιστορίας της  διαχείρισης των απορριμμάτων της Ικαρίας, και έδινε μια προσωρινή διέξοδο στο θέμα της παύσης λειτουργίας των ΧΑΔΑ του νησιού.

Πρόταση σε κάθε περίπτωση καλύτερη από την πρόταση της προσωρινής αποθήκευσης μετά από δεματοποίηση των απορριμμάτων, όπως πρότειναν στον ΠΕΣΔΑ Βορείου Αιγαίου η διοίκηση της περιφέρειας και του δήμου της περιόδου 2014-19. Πρόταση ποιο λειτουργική και από την μεταφορά των απορριμμάτων της Ικαρίας στον ΧΥΤΑ των Φούρνων, όπως πρότεινε το «Οριστικό Σχέδιο Δράσης για την παύση λειτουργίας των ΧΑΔΑ» (Απόφαση Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου – ΦΕΚ 1081 Τ.Β – 9/6/2015). Ένα ΧΥΤΑ που δεν λειτούργησε ποτέ, λόγο πρακτικής αδυναμίας του Δήμου Φούρνων, και για αυτό εκφράσαμε τότε την διαφωνία μας αντιπροτείνοντας την επίσπευση των διαδικασιών ώστε να ολοκληρωθούν οι αναγκαίες υποδομές στην Ικαρία για την τελική διάθεση των απορριμμάτων.

Στην ίδια συνεδρίαση όμως τονίσαμε ότι πρέπει «Να επανέλθουμε εντός του τρέχοντος έτους σε επόμενη συνεδρίαση ώστε να πάρουμε τις σχετικές αποφάσεις που θα αφορούν : α) Το κόστος της συμμέτοχης μας στο μετοχικό  κεφάλαιο του ΦΟΔΣΑ Χίου, β) Το κόστος μεταφοράς των απορριμμάτων, γ) Το κόστος της προμήθειας του αναγκαίου εξοπλισμού για την μεταφορά των απορριμμάτων, δ) Το κόστος τελικής διάθεσης στον ΧΥΤΑ Χίου». Εκτός από την έγκριση της δαπάνης στο μετοχικό  κεφάλαιο του ΦΟΔΣΑ Χίου, όλα τα υπόλοιπα  δυο  χρόνια μετά δεν συζητήθηκαν ποτέ.

  Κατόπιν αυτών και προκειμένου να είναι ο Δήμος Ικαρίας συνεπής με τις αποφάσεις του δημοτικού του συμβουλίου, υποβάλουμε στην διοίκηση του δήμου τα ακόλουθα ερωτήματα :

  • Προτίθεται η διοίκηση του Δήμου να απαντήσει στους φορείς του νησιού για τους λόγους που παραπλανεί  για την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στους ΧΑΔΑ του νησιού?
  • Προτίθεται η διοίκηση του Δήμου να ενημερώσει τους συναρμόδιους φορείς (Υπουργείο περιβάλλοντος και Υπουργείο Εσωτερικών) για την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στους ΧΑΔΑ του νησιού?
  • Προτίθεται η διοίκηση του Δήμου να προχωρήσει στο πραγματικό κλείσιμο των ενεργών ΧΑΔΑ με την παράλληλη μεταφορά των ΑΣΑ σε ΧΥΤΑ της Χίου μέχρι την κατασκευή των έργων που απαιτούνται για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων στο νησί, και πότε ?
  • Τέλος πότε η διοίκηση του Δήμου, θα ενημερώσει το Δ.Σ για : α) Το κόστος μεταφοράς των απορριμμάτων, β) Το κόστος της προμήθειας του αναγκαίου εξοπλισμού για την μεταφορά των απορριμμάτων, γ) Το κόστος τελικής διάθεσης στον ΧΥΤΑ Χίου?

Για την Λαϊκή Συσπείρωση Ικαρίας

Λαρδάς  Νικόλαος

Συνημμένα :

  • Απόφαση Δ.Σ 56-2022 (Συζήτηση για διαχείριση των στερεών αποβλήτων στην Ικαρία)
  • Απάντηση Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας  (Α.Π : 79305/1389- 6/9/2022)
  • Βεβαίωση Δημάρχου (23/11/2021)
  • Βεβαίωση ΔΙΑΝΟΧ  (Α.Π: 378- 26/11/2021)
  • Απόφαση Δ.Σ 63-2020 (Ένταξη του Δήμου Ικαρίας στο ΦΟΔΣΑ ΧΙΟΥ)
Αρέσει σε %d bloggers: