ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ  ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ  ΤΟΥ  ΚΚΕ  ΓΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ

 Την θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης Β. Αιγαίου για τις ανεμογεννήτριες και το Περιβάλλον κατέθεσε η  περιφερειακή σύμβουλος Αγλαΐα Κυρίτση, σε εκδήλωση του ΚΚΕ στη Λήμνο.  Αναλυτικά ο χαιρετισμός της ΛΑ.Σ στην εκδήλωση:

«Ως επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, χαιρετίζω τη σημερινή μας εκδήλωση, η οποία με βάση και τις τρέχουσες εξελίξεις, είναι εξαιρετικά επίκαιρη και σημαντική.

Τονίζω το επίκαιρη, όχι σχηματικά, αλλά ουσιαστικά.

  Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση που βιώνει ο λαός μας, όπως και οι υπόλοιποι λαοί, απογύμνωσε τα πολυδιαφημισμένα επιχειρήματα -προσχήματα σωστότερα- των κυβερνήσεων ΝΔ σήμερα και ΣΥΡΙΖΑ πριν και του ιερατείου των Βρυξελλών, περί τάχα αγωνίας τους για το περιβάλλον και την ανάγκη για στροφή στην πράσινη ανάπτυξη.

Απέδειξε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, ότι οι διακηρύξεις τους πατάνε πάνω στα αποτελέσματα του δικού τους συστήματος, πάνω στα αποκαΐδια του καταστροφικού καπιταλισμού, τον οποίο πιστά υπηρετούν, όχι για να αντιστρέψουν ή να φρενάρουν την καταστροφή, αλλά για να επενδύσουν στην καταστροφή που οι ίδιοι με τις πολιτικές τους προκαλούν, ανοίγοντας το επόμενο πεδίο κερδοφορίας για τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα που έχουν πάρει θέση μάχης εδώ και πολύ καιρό.

  • Ποιους υπηρετούν οι περιβόητες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, όσες υπάρχουν, σήμερα;
  • Η αλλαγή στο ενεργειακό μείγμα, που ευαγγελίζονται με τέτοια στοχοπροσήλωση, βοήθησε σε κάτι τις λαϊκές οικογένειες;
  • Συγκράτησε τις τιμές, τώρα που η μάχη των ιμπεριαλιστών περνά σε νέα φάση και οι ενεργειακές πηγές χρησιμοποιούνται, όπως πάντα άλλωστε, ως όπλο;

Η απάντηση είναι προφανής και πανθομολογούμενη.

Οι τιμές στο ρεύμα και το φυσικό αέριο καλπάζουν, μαζί με τα κέρδη των μεγάλων ομίλων, και οι λαϊκές οικογένειες βιώνουν το απόλυτο οικονομικό αδιέξοδο.

Με βάση όχι τις δικές μας εκτιμήσεις, αλλά τις δικές τους προβλέψεις, το δίλημμα «τροφή ή θέρμανση» θα είναι κεντρικό ζήτημα τον ερχόμενο χειμώνα για την πλειοψηφία των λαϊκών νοικοκυριών.

  Τα λέω αυτά για να καταδείξω πόσο κάλπικο είναι το ερώτημα που κάθε φορά τίθεται σε όσους διαφωνούν με τα σχέδιά τους.   Τι μας λένε κουνώντας το δάχτυλο;

  • «Δεν θέλετε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας; Δεν θέλετε να οχυρωθεί ενεργειακά η χώρα»;
  • Δεν θέλετε θέσεις εργασίας;

  Ας είμαστε ξεκάθαροι και σαφείς: Ναι δεν θέλουμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως εσείς τις σχεδιάζετε και δεν θέλουμε την ενεργειακή οχύρωση της χώρας όπως εσείς την αντιλαμβάνεστε και υπηρετείτε και οι οποία δεν έχει καμιά σχέση με τις ανάγκες της χώρας και του λαού, αλλά αφορά αποκλειστικά την οχύρωση και κατοχύρωση των κερδών των λίγων επιχειρηματιών τους οποίους υπηρετείτε.  Και για να ρθουμε στα δικά μας

Σχεδιάζουν φαραωνικά έργα στη Λήμνο, τη Μυτιλήνη, τη Χίο, την Ικαρία και στα υπόλοιπα νησιά της περιφέρειάς μας.  Και τα έργα είναι φαραωνικά, ακριβώς επειδή δεν έχουν καμιά σχέση με τις ανάγκες των νησιών και των νησιωτών μας.    Στο επίκεντρό τους έχουν τα κέρδη και τα σχέδια των επιχειρηματικών ομίλων που διαγκωνίζονται για το ποιος θα πάρει τι και πώς θα μοιραστούν οι δουλειές.

Και προσέξτε, μόλις την Πέμπτη, έφεραν δύο νομοσχέδια, το περιβαλλοντικό και για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, που σε μια νύχτα καταργούν όποιο πλαίσιο προστασίας του περιβάλλοντος υπήρχε για να τρέξουν τα επενδυτικά σχέδια των ομίλων.

Το τερατώδες σχέδιο για το υπεράκτιο αιολικό πάρκο στη Λήμνο ή για τις υπόλοιπες ανεμογεννήτριες στα βουνά του νησιού, όπως και στα υπόλοιπα νησιά μας έχουν καμιά σχέση με τις ενεργειακές ανάγκες των νησιών; Κυριολεκτικά καμία.

Τα νησιά μας, οι κάτοικοί τους, το περιβάλλον τους, η ιστορία τους, ο πολιτισμός τους, η ομορφιά τους απειλούνται ευθέως να γίνουν βορά στο νέο επιχειρηματικό   «Ελ Ντοράντο».

Οι πρωτοβουλίες κατοίκων που έχουν δημιουργηθεί στα νησιά μας υψώνουν φωνή και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την επερχόμενη καταστροφή.

Τα παπαγαλάκια τους, τους χαρακτηρίζουν «γραφικούς, μηδενιστές, αναχρονιστές» και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς.

Η γνήσια όμως  αγωνία για τον τόπο σου, δεν είναι αναχρονισμός και πολύ περισσότερο γραφικότητα. Δεν είναι μηδενισμός και άρνηση.

  Η αποκάλυψη και ανατροπή των καταστροφικών σχεδίων τους είναι καθήκον και υποχρέωση.

   Κι εμείς, ως Λαϊκή Συσπείρωση στο περιφερειακό συμβούλιο Βορείου Αιγαίου ενώνουμε τη φωνή μας και τη διαμαρτυρία μας με τους κατοίκους των νησιών μας.  Και στο Π.Σ και έξω από αυτό, στην καθημερινή μάχη της κινητοποίησης του λαού κόντρα σε όσα σχεδιάζονται, είμασταν και είμαστε και θα είμαστε παρόντες, με βαθιά πίστη στη δύναμη του λαού, ο οποίος μπορεί να σταματήσει την επερχόμενη καταστροφή.»

 Το γραφείο τύπου της Λαϊκής Συσπείρωσης Βορείου Αιγαίου

Λήμνος 27/7/2022

 

 

 

 

 

 

Αρέσει σε %d bloggers: