Αναγκαίες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του Covid-19 στα μικρά νησιά της Περιφέρειας Β. Αιγαίου

    Επειδή, η έξαρση του Covid -19  στα νησιά μας και η έλλειψη των αναγκαίων μέτρων που με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ, εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα δεν έχουν ληφθεί, αφήνουν ανοχύρωτα τα νησιά μας μπροστά στην ραγδαία  εξάπλωση της πανδημίας.

   Επειδή, στα πέντε μικρά νησιά της Περιφέρειας Β. Αιγαίου (Θύμαινα, Οινούσσες, Ψαρά, Άγιος Ευστράτιος και Φούρνοι) εντοπίζεται ιδιαίτερο πρόβλημα, λόγω της έλλειψης αναγκαίου αριθμού γιατρών και νοσηλευτών, αλλά και αντίστοιχα υλικοτεχνικής υποδομής για την άμεση αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας και την ασφαλή, για τους ίδιους τους ασθενείς και τους κατοίκους των νησιών, μεταφορά τους, στις δημόσιες μονάδες υγείας μεγαλύτερων νησιών που μπορούν (εάν μπορούν) να τους περιθάλψουν.

  Επειδή, αξίζει να επισημανθεί ότι τα μικρά νησιά της περιφέρειάς μας, που όλο το προηγούμενο διάστημα είχαν μικρό αριθμό κρουσμάτων, προκαλούν ανησυχία τα   τελευταία περιστατικά στη Θύμαινα και στις Οινούσσες και η μεταφορά ασθενών με το πλοίο, χωρίς να έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα προστασίας σύμφωνα με το πρωτόκολλο μεταφοράς των ασθενών, όπως η κάψουλα προστασίας τόσο του ασθενούς όσο και του/των συνοδών του αλλά και των συνεπιβατών, καταδεικνύει την τραγική κατάσταση που επικρατεί στα νησιά και την ανυπαρξία μέσων για την προστασία των κατοίκων και των επισκεπτών.

  Επειδή, το θέμα το έχουμε θίξει και επισημάνει σε πρόσφατη ανακοίνωσή μας και αντίστοιχο αίτημα πρός το Προεδρείο του Περιφερειακού Συμβουλίου χωρίς να έχουμε λάβει ακόμη εγγράφως απαντήσεις στα ερωτήματα που θέσαμε,

  Επανερχόμαστε μετ’ επιτάσεως, καθώς «τα λουριά σφίγγουν» και οι καταστάσεις δείχνουν ανεξέλεγκτες και απαιτούμε:

Την άμεση πολιτική παρέμβαση και άσκηση πίεσης της περιφέρειας προς το αρμόδιο υπουργείο προκειμένου το τελευταίο να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες και να παραχωρηθούν όλα τα αναγκαία μέσα για να προφυλαχθεί ο ντόπιος πληθυσμός και οι εναπομείναντες επισκέπτες των νησιών μας.

Στη βάση αυτή, προτείνουμε οι διεκδικήσεις  και οι απαιτήσεις μας προς τους καθ’ ύλην αρμόδιους να αφορούν:

  • Την άμεση επίσκεψη κλιμακίου του ΕΟΔΥ στα πέντε νησιά, προκειμένου να γίνει ιχνηλάτηση των επαφών των κρουσμάτων,
  • Την απαίτηση αποστολής από την κυβέρνηση της ειδικής κάψουλας για τη μεταφορά των ασθενών.
  • Την ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού των νησιών.
  • Την αποστολή γιατρών των νοσοκομείων για την πραγματοποίηση εξετάσεων στις κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού των μικρών νησιών.

 Η προστασία του πληθυσμού των νησιών μας από την πανδημία απαιτεί την άμεση ενεργοποίηση όλων άρα και της περιφέρειας γι’ αυτό και ζητάμε για πολλοστή φορά, το θέμα να συζητηθεί στο αμέσως επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο.

 

Οι Περιφερειακοί  Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

Αγλαΐα Κυρίτση

Γιώργος Αμπαζής

Στέλιος Φιλιππής

Στυλιανός Σταμούλος

Υ.Γ: Για την ιδιαίτερη ευαισθητοποίησή σας, σας παραθέτουμε πρόσφατη ανακοίνωση της ΛΑ.Σ. Φούρνων για την κατάσταση που πραγματικά επικρατεί στην περιοχή…   https://www.facebook.com/profile.php?id=100047243904370

 

Προς : Αντιπερ/χη Δημόσιας  Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας

                                                           Κοινοποίηση :   Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου

                                                                                      Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου  Αιγαίου

Αρέσει σε %d bloggers: