Τοποθέτηση στην συνεδρίαση του Δ.Σ της 27ης Νοεμβρίου 2020

Κύριε Πρόεδρε με την παρούσα επιστολή σας πληροφορούμε ότι τοποθετούμαστε ενιαία ως παράταξη στην ημερήσια διάταξη για τη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 27ης Νοεμβρίου 2020.

Αρχικά σας ενημερώνουμε για την θέση μας σχετικά με τον τρόπο συνεδρίασης του Δημοτικού  Συμβουλίου : Όπως γνωρίζετε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και σχετικές εγκύκλιους του υπουργείου Εσωτερικών προβλέπονται οι εξής τρόποι συνεδρίασης των Δημοτικών Συμβουλίων  το διάστημα που ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό :   1. “Διά περιφοράς” , 2.  Τηλεδιάσκεψη.

Με την επιλογή της συνεδρίασης “Διά περιφοράς”, προκύπτουν ζητήματα όπως:

  • Δεν υπάρχει δυνατότητα η κάθε παράταξη και ο κάθε δημοτικός σύμβουλος να γνωρίζουν τις τοποθετήσεις των υπολοίπων, παρά μόνο εκ των υστέρων,   όταν δηλαδή αναρτηθούν οι αποφάσεις στη “Διαύγεια”.
  • Δεν υπάρχει πρακτικά η δυνατότητα να αποφασίσουν τα Δημοτικά Συμβούλια για τη συζήτηση εκτός ημερήσιας διάταξης θεμάτων που έχουν το δικαίωμα να θέσουν οι παρατάξεις.
  • Δεν υπάρχει η δυνατότητα συζήτησης και ανταλλαγής επιχειρημάτων για σοβαρά θέματα που δεν σχετίζονται με μέτρα  προστασίας από τον ιό.  

Είναι προφανές ότι αυτό το διάστημα απαιτείται συμμόρφωση με τις επιστημονικές οδηγίες για την προστασία του λαού μας. Αυτό όμως δεν μπορεί να λειτουργεί ως πρόσχημα για συνεδριάσεις δημοτικών συμβουλίων – παρωδίες με τα χαρακτηριστικά που αναφέραμε πιο πάνω. Συνοπτικά ζητάμε να αξιοποιηθούν οι τεχνολογικές δυνατότητες που υπάρχουν (τηλεδιάσκεψη) και αξιοποιούνται ήδη από το κεντρικό κράτος, Περιφέρεια και δήμους. (Άλλωστε προβλέπονται από Π.Ν.Π και εγκυκλίους του ΥΠ.ΕΣ) Οι συνεδριάσεις “διά περιφοράς” να περιοριστούν μόνο σε προφανώς επείγοντα ζητήματα.

Σχετικά με τα θέματα της ημερήσιας διάταξης :

1)  Σε ότι αφορά το  θέμα της 3ης αναμόρφωσης του  προϋπολογισμού του  2020, τοποθετούμαστε δηλώνοντας υπέρ σε οτι αφορά τις προτάσεις που πρέπει να εγγραφούν στον Π/Υ σαν νέο έσοδο,  αφού υπάρχουν νέες επιχορηγήσεις.   Ταυτόχρονα υπενθυμίζοντας ότι στις δυο τελευταίες συνεδριάσεις του Δ.Σ  πάρθηκαν αποφάσεις που σχετίζονται με τα πρόσθετα μέτρα που πρέπει να πάρει ο δήμος Ικαρίας για να διασφαλιστεί η ασφαλέστερη λειτουργεία των σχολείων με την έναρξη της δια ζώσης λειτουργείας τους (Μετατροπή των συμβάσεων καθαριότητας μερικής απασχόλησης στα σχολεία σε πλήρους απασχόλησης και προκήρυξη επιπλέον θέσεων καθαριότητας των σχολείων, στην  συνεδρίαση της 6ης Νοεμβρίου 2020). Καθώς και τα μέτρα για να διευκολυνθεί ο μαθητικός πληθυσμός που αντιμετωπίζει δυσκολίες παρακολούθησης της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης (κάλυψη του κόστους εξοπλισμού η  σύνδεσης  σε όσες οικογένειες αντιμετωπίζουν πρόβλημα, στην  συνεδρίαση της 13ης Νοεμβρίου 2020).

Προτείνουμε να ανοίξουν συγκεκριμένοι κωδικοί εξοδων για αυτές τις δράσεις με χρηματοδότηση από τις επιχορηγήσεις του ΥΠ.ΕΣ (προσεγγίζουν τις 140.000) προς τον Δήμο Ικαρίας που αφορούν την αντιμετώπιση των συνεπειών του COVID-19. Χρηματοδοτήσεις που μέχρι σήμερα καλύπτουν λειτουργικά έξοδα του δήμου, τα οποία η  διοίκηση όφειλε να προβλέψει και να εξασφαλίσει από άλλες  χρηματοδοτήσεις κατά την σύνταξη του Π/Υ αρχικά και κατά την διαδικασία της 1ης και τη 2ης αναμόρφωσης στην συνέχεια.

Την πρόταση μας αυτή καλούμε να υποστηρίξουν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι αποδεικνύοντας στην πράξη την υποστήριξη μας στην εκπαιδευτική κοινότητα.

2) Σε ότι αφορά το θέμα της παράτασης της διάρκειας του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», τοποθετούμαστε δηλώνοντας υπέρ της προβλεπόμενης από την  νομοθεσία παράτασης (Άρθρο Ν. 384735/2020) .

3) Σε ότι αφορά το θέμα της παράτασης της προθεσμίας παράδοσης και τοποθέτησης  υλικών παιδικής Χαράς, τοποθετούμαστε δηλώνοντας υπέρ της έγκρισης της προτεινομένης από την τεχνική υπηρεσία παράτασης.  Ταυτόχρονα καλούμε διοίκηση και υπηρεσίες του δήμου να προβούν σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, ώστε μέχρι το καλοκαίρι να έχουν ολοκληρωθεί  οι διαδικασίες και να δοθούν σε χρήση οι  παιδικές χαρές. Υπενθυμίζοντας ότι οι διαδικασίες δημοπράτησης έχουν ολοκληρωθεί σχεδόν ένα χρόνο πριν και αυτή   η παράταση είναι η δεύτερη που καλείται να εγκρίνει το δημοτικό συμβούλιο.

 Οι  σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Ικαρίας

 

Προς : Πρόεδρο Δημοτικού  Συμβουλίου

Κοινοποίηση επικεφαλής παρατάξεων :

  1. Αυτόνομη Συσπείρωση πολιτών Ικαρίας
  2. Ανεξάρτητη Πανικαριακή Κίνηση
  3. Κοινωνία των δημοτών
Αρέσει σε %d bloggers: