Πρόταση για μέτρα αντιμετώπισης των συνεπειών του COVID-19 στην Ικαρία

Αναμφισβήτητα οι συνθήκες που ζούμε είναι πρωτόγνωρες. Η εξάπλωση του ιού COVID-19 στη χώρα μας και σε όλο τον κόσμο προκαλεί δικαιολογημένα την ανησυχία όλων. Ζούμε σε μία περίοδο δοκιμασίας της δημόσιας υγείας. Απαιτούνται -και σωστά- μέτρα σε πολλές κατευθύνσεις. Μέσα σε αυτά τα μέτρα είναι και αυτά του περιορισμού μετακίνησης, των ατομικών μέτρων προστασίας από τον ιό.    Σωστά υπάρχει καταιγισμός από μηνύματα για ατομική πρόληψη,   αλλά όλα αυτά δεν πρέπει να μας πάνε στην άλλη άκρη:

  • Να καλούμαστε εκτός από το να κλειστούμε σπίτι, να κλείσουμε και το μυαλό μας, το στόμα μας.
  • Να θεωρείται ένοχος ο λαός, επειδή το δημόσιο σύστημα υγείας είναι ανεπαρκέστατο.

Να μην ξεχνάμε ότι τα τελευταία δέκα τουλάχιστον χρόνια ζήσαμε μία περίοδο απαξίωσης της έννοιας του δημόσιου και κοινωνικού αγαθού, που η δημόσια υγεία θεωρούνταν «κόστος» και οι εργαζόμενοι που έπρεπε να τη στελεχώσουν «έξοδο».  Αλλά  και  οι εννιά τελευταίοι μήνες είναι αποκαλυπτικοί :

  • Τεράστια κενά και ελλείψεις γιατρών – νοσηλευτών, λοιπού προσωπικού στο δημόσιο σύστημα Υγείας.
  • Χώροι εργασίας «θερμοκήπια» μετάδοσης του ιού.
  • Σχολεία με μεγάλα τμήματα, πηγή κινδύνων για μετάδοση του ιού από μαθητή σε μαθητή, από εκπαιδευτικό σε εκπαιδευτικό, από γονιό σε γονιό, από οικογένεια σε οικογένεια και πάει λέγοντας.

Ενώ η κυβέρνηση και όσοι στηρίζουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τις μεθοδεύσεις της, «ξεχνάνε»:

  • Τις προτάσεις της ΟΕΝΓΕ και της ΠΟΕΔΗΝ, των μαχόμενων γιατρών και υγειονομικών για την κάλυψη των κενών στα νοσοκομεία από την αρχή της πανδημίας.
  • Τις προτάσεις των εργατικών συνδικάτων για μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων.
  • Τις προτάσεις των αγωνιζόμενων εκπαιδευτικών, γονιών, μαθητών για την προστασία της υγείας σε σχολεία.

Σε ότι μας αφορά έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας για μια σειρά ζητήματα που αφορούν την συμβολή του δήμου στην  αντιμετώπιση των συνεπειών  της διάδοσης του COVID-19 (Μάρτιος 2020 – Ιούνιος 2020- Οκτώβριος 2020). Κάποιες από αυτές έχουν γίνει δεκτές και με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου (π.χ μετατροπή των συμβάσεων καθαρότητας στα σχολεία σε πλήρους απασχόλησης και προκήρυξη επιπλέον θέσεων καθαριότητας των σχολείων με την έναρξη της δια ζώσης λειτουργείας τους , στην 15η συνεδρίαση 2020).

Ωστόσο σήμερα έχοντας υπ οψιν την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σε όλη την χώρα και ειδικότερα στα νησιά, από τις συνέπειες της πανδημίας σας καταθέτουμε την πρόταση που υποβάλαμε στις 18/11/2020 και στην επιτροπή Νήσων της ΚΕΔΕ   (Η πρόταση θα κατατιθονταν στην 16η συνεδρίαση- 2020 αλλά όπως ενημερωθήκαμε σήμερα από τον Πρόεδρο του Δ.Σ αυτή θα γίνει δια περιφοράς).  Καλώντας σας να εκφράσουμε την διαμαρτυρία μας για την υποκρισία της κυβέρνησης σχετικά με την «προστασία της δημόσιας υγείας» στα νησιά μας.  Εκφράζοντας παράλληλα την στήριξη μας στην διεκδίκηση των δικαίων αιτημάτων των συνδικάτων των εργαζόμενων στην υγεία : Δημόσια και Δωρεάν Υγεία. Άμεση και πλήρη στελέχωση όλων των μονάδων υγείας των  νησιών (νοσοκομεία, Κ. Υγείας, ΕΚΑΒ, κλπ) με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδοχή. Επαρκής χρηματοδότηση από το κράτος για να καλύπτονται οι σύγχρονες ανάγκες του λαού. Γι αυτό απαιτούμε να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας του λαού με βάση  τις αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν στα νησιά μας, και των δικαιωμάτων των εργαζόμενων στην υγειά (Τους ήρωες με τα άσπρα της κρίσης…).

Αν δεν είναι σήμερα επίκαιρη η διεκδίκηση  αυτή  πότε θα είναι ?

  Ως ελάχιστο αλλά αναγκαίο μέτρο, που υπό το φως των νέων δεδομένων (δεδομένων που δεν επιτρέπουν εφησυχασμό) πρέπει να ικανοποιηθεί άμεσα: Ζητούμε την αποστολή κινητών ομάδων υγείας (ΚΟΜΥ) σε όλα τα νησιά,  για  την διεξαγωγή μαζικών τεστ για τον εντοπισμό κρουσμάτων του κορoνοϊού.

Τέλος έχοντας υπ οψιν την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σε όλη την χώρα στον χώρο της εκπαίδευσης, από την αδιαφορία του Υπουργείου Παιδείας να εξασφαλίσει την εξ αποστάσεως εκπαίδευση σε όλους τους μαθητές και ειδικότερα σε αυτούς των νησιών. (Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι το 30% των μαθητών στα σχολεία της Ικαρίας αντιμετωπίζουν δυσκολίες να συμμετάσχουν στην τηλεκπαίδευση αφού δεν έχουν είτε τον απαραίτητο εξοπλισμό είτε την αναγκαία σύνδεση στο διαδίκτυο….)

 Σας καλούμε να εκφράσουμε την στήριξη μας στην διεκδίκηση του αιτήματος : 

 Να εξασφαλιστεί με ευθύνη και δαπάνη του κράτους, η κάλυψη του αναγκαίου τεχνολογικού εξοπλισμού για  μαθητές και εκπαιδευτικούς. (Δωρεάν τάμπλετ και ηλεκτρονικούς υπολογιστές, δωρεάν σύνδεση γρήγορου internet. Αναβάθμιση του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου, ώστε να καλύπτει όλες τις ανάγκες των Δημόσιων Σχολείων).

  Προτείνοντας παράλληλα την κάλυψη του κόστους (εξοπλισμού η  σύνδεσης)   σε όσες οικογένειες αντιμετωπίζουν πρόβλημα παρακολούθησης της  εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, από τις επιχορηγήσεις του ΥΠ.ΕΣ προς τον Δήμο Ικαρίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών του COVID-19, που προσεγγίζουν τις 140.000 .

Για την Λαϊκή Συσπείρωση Ικαρίας       

 Λαρδάς  Νικόλαος

Αρέσει σε %d bloggers: