Πρόταση για διεκδίκηση επαναφοράς μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου

Καλούμε την διοίκηση του δήμου να συμπεριλάβει στην ημερήσια διάταξη της 11ης/2020 συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου το θέμα της διεκδίκησης επαναφοράς του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, ως ένα ελάχιστο οικονομικό μέτρο στήριξης των τοπικών οικονομιών .

Υπενθυμίζουμε ότι το δημοτικό συμβούλιο Ικαρίας έχει εκφράσει με την 57/2016 απόφαση του την κατηγορηματική αντίθεσή του στην  ποικιλόμορφη φοροεπιδρομή,  και  με την 172-2017  απόφαση του έχει πάρει θέση σχετικά με την διατήρηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.  Με βάση αυτά τα δυο κείμενα στην 11η /2020 συνεδρίαση του Δ.Σ θα καταθέσουμε νομοθετική τροπολογία που  θα απευθύνεται στο Υπουργείο Οικονομικών και το κοινοβούλιο, την οποία καλούμε το δημοτικό συμβούλιο να εγκρίνει και τον δήμαρχο να θέσει στα σχετικά όργανα της ΠΕΔ και της ΚΕΔΕ.

Για την Λαϊκή Συσπείρωση Ικαρίας

Νικόλαος  Λαρδάς

Τοποθέτηση στην 11η/2020  Συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου Ικαρίας     

  Υπενθυμίζουμε ότι το ειδικό φορολογικό καθεστώς για τα νησιά μας καθιερώθηκε, με απόφαση της Βουλής, μετά από επίμονους διεκδικητικούς αγώνες των νησιωτών και πιέσεις, ως ένα ελάχιστο αντιστάθμισμα μιας σειράς αρνητικών παραγόντων που συνεπάγεται η «νησιωτικότητα» και πριν απ’ όλα το αυξημένο κόστος διαβίωσης στις νησιωτικές περιοχές λόγω, το συνεχώς αυξανόμενου κόστους αεροπορικής και θαλάσσιας μεταφοράς, ανθρώπων και προϊόντων.

Μεταξύ των παραγόντων, που επιδεινώνουν σοβαρά τη ζωή στα νησιά μας, είναι και οι μεγάλες, δραματικές ελλείψεις στον ζωτικής σημασίας δημόσιο τομέα της υγείας λόγω των συνεχών περικοπών χρηματοδότησης του. 

Η κατάσταση αυτή, που, παρά την προσφορά του υγειονομικού προσωπικού, εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την υγεία και την ίδια τη ζωή των κατοίκων και των επισκεπτών των νησιών μας, τους υποχρεώνει να μεταβαίνουν συχνά στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Συνεπώς, κάθε μέτρο που έρχεται να αντισταθμίσει αυτούς τους αρνητικούς παράγοντες που κάνουν πιο δύσκολη και πιο ακριβή τη ζωή στα νησιά, δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως «ευνοϊκή ρύθμιση» ή «προνόμιο», και ασφαλώς δεν μπορεί, ανάλογα με τις συγκυρίες, να τίθεται σε αμφισβήτηση.

Αντίθετα, παίρνοντας υπόψη την επιδεινούμενη οικονομική, κοινωνική και δημογραφική κατάσταση που βιώνει ολόκληρος ο λαός μας και με ιδιαίτερη ένταση οι κάτοικοι των νησιών μας, επιβάλλεται όχι μόνο να επανέλθει ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου άλλα και να αυξηθεί παραπέρα η μείωση του.

Οι  εκλεγμένοι με τους συνδυασμούς της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στα νησιά του Αιγαίου  διεκδικούμε την κατάργηση όλων των φορομπηχτικών χαρατσιών, είτε  αυτά είναι για οικίες, είτε εισοδήματος. Διεκδικούμε προστασία όλων όσων απειλούνται με κατάσχεση. Ταυτόχρονα καλούμε τον λαό των νησιών να συγκρουστεί με το σύνολο της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής των χθεσινών και σημερινών κυβερνήσεων, να συγκρουστεί με τις πολιτικές που οδηγούν σε καθημερινά αδιέξοδα. Διεκδικώντας  την κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, στα φάρμακα, στα βιβλία, στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, του νερού και του τηλεφώνου.

 Στην σημερινή κρίσιμη συγκύρια που ένας βασικός κλάδος της οικονομίας των νησιών – ο τουριστικός – πλήττεται βάναυσα δημιουργώντας χιλιάδες νέους άνεργους,  η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ θα ισχύσει μέχρι τις 31/12/2020 μόνο για τα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο.   Η απόφαση αυτή προστέθηκε σε προηγούμενες παρατάσεις που δόθηκαν ως «αντιστάθμισμα» για το Προσφυγικό, δηλαδή για τη μετατροπή των νησιών σε φυλακές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι  εκλεγμένοι με τους συνδυασμούς της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στα νησιά του Αιγαίου  λαμβάνοντας υπ οψιν ότι καμία αντίδραση δεν υπήρξε για αυτή την καταφανέστατα άδικη κυβερνητική απόφαση, από κανένα όργανο της τοπικής διοίκησης στα νησιά του Βορείου Αιγαίου (Δημοτικά συμβούλια – ΠΕΔ, κλπ) .

Καλούμε όλους τους αιρετούς  των νησιών ως ελάχιστο βήμα να υποστηρίξουν την τροπολογία που καταθέτουμε σήμερα αρχικά στον δήμο Ικαρίας. Η κυβέρνηση και όλα τα κόμματα που στηρίζουν την πολιτική της ΕΕ, των μνημονίων πρέπει να  τοποθετηθούν επάνω στο αίτημα αυτό, γνωρίζοντας ότι είναι αίτημα όλων των δήμων και δεκάδων συλλόγων αυτοαπασχολούμενων και  συνδικάτων εργαζόμενων. Ειδικότερα καλούμε σήμερα το δημοτικό συμβούλιο  να εγκρίνει την πρόταση μας και την τροπολογία, και τoν δήμαρχο Ικαρίας να την θέσει στα σχετικά όργανα της ΠΕΔ  της ΚΕΔΕ και στο κοινοβούλιο. Έτσι ώστε να διεκδικηθεί η σχετική νομοθετική ρύθμιση σε επόμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου  Οικονομικών .

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΣΘΗΚΗ

 Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «……………………………………….»

 Θέμα: Επαναφορά των διατάξεων του άρθρου 21 του ν. 2859/2000 (Κώδικας ΦΠΑ) για τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Με το τρίτο μνημόνιο της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που ψηφίστηκε και από τα άλλα κόμματα (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ) επιβλήθηκε η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου. Ο μειωμένος ΦΠΑ αποτελούσε ένα μέτρο – αντιστάθμισμα στις συνέπειες που δυσκολεύουν τη ζωή των νησιωτών. Η προσωρινή διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ με αλλεπάλληλες ρυθμίσεις μόνο στα πέντε νησιά μέχρι τις 31-12-2020 και με πρόφαση το Προσφυγικό είναι μία ενέργεια νομιμοποίησης των επικίνδυνων και αντιδραστικών επιλογών της ΕΕ που μετατρέπει τα νησιά σε μόνιμους χώρους εγκλωβισμού των προσφύγων και μεταναστών.

 Οι εκλεγμένοι με τους συνδυασμούς της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στα νησιά του Αιγαίου διεκδικούν  την κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και στα πλαίσια αυτά προτείνουν τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στο σύνολο των νησιών του Αιγαίου.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ

 Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών “……………………………………….”

 Από την έναρξη ισχύος του παρόντος επαναφέρονται σε ισχύ οι διατάξεις των παραγράφων 4,5 και 6 του άρθρου 21 του ν. 2859/2000 (Κώδικας Φόρου Προστιθέμενης Αξίας), που αφορούν τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου πελάγους, όπως ίσχυαν πριν από την κατάργηση των σχετικών μειώσεων, η οποία επιβλήθηκε από μεταγενέστερους νόμους και κανονιστικές διατάξεις. Κάθε διάταξη νόμου ή κανονιστικής πράξης με περιεχόμενο αντίθετο με τις διατάξεις του άρθρου αυτού καταργείται».

Αρέσει σε %d bloggers: