Ερώτηση για έναρξη της σχολικής χρονιάς

  Αφού υπενθυμίσουμε ότι στις 11/4/2020 (5η συνεδρίαση του 2020) σας καταθέσαμε πρόταση να διεκδικήσουμε την μετατροπή της εργασιακής σχέσης τους σε αορίστου χρόνου, επισυνάπτοντας και  σχέδιο παρέμβασης για το ΥΠ.ΕΣ. Την οποία απορρίψατε υποστηρίζοντας ότι «Δεν μπορούμε να αγνοούμε το ισχύον καθεστώς που δεν επιτρέπει τις άμεσες μετατροπές της εργασιακής σχέσης των εργαζομένων, άρα με το να το ζητάμε κάτι που γνωρίζουμε εκ των προτέρων ότι λειτουργεί εν είδη καταδικασμένης λύσης, θεωρούμε ότι εμπαίζουμε τους εργαζομένους μόνο για να πετάξουμε τη μπάλα στην εξέδρα επί το λαϊκότερον».

Αφού σας υπενθυμίσουμε ότι στις 2/5/2020 (6η συνεδρίαση του 2020) σας καταθέσαμε ερώτηση σχετικά με την προετοιμασία του δήμου για την επαναλειτουργία των σχολείων που δεν απαντήθηκε πότε.

Αφού σας υπενθυμίσουμε ότι στις 9/6/2020 (8η συνεδρίαση του 2020) καταθέσαμε πρόταση διεκδίκησης από το ΥΠ.ΕΣ για μονιμοποίηση των εργαζόμενων στην καθαριότητα των σχολειών με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Την οποία αν και ενέκρινε ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο δεν στάλθηκε σε κανένα συναρμόδιο υπουργείο, ούτε έγινε κάποια σχετική παρέμβαση από την διοίκηση του Δήμου.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση επανερχόμαστε θεωρώντας ότι το ζήτημα της ασφαλούς λειτουργίας των σχολείων αξιολογείται  από όλους ως φλέγον.

Το πρώτο σχολικό κουδούνι θα βρει τα προβλήματα καθαριότητας να παραμένουν δίπλα στις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν συνολικά στα σχολεία. Η κυβέρνηση βαφτίζει “νέες προσλήψεις” την εργασία των ίδιων εργαζόμενων που για χρόνια και με κάθε είδους σχέση ομηρίας εργάζονταν καθημερινά στα σχολεία. Τα όποια μπαλώματα της κυβέρνησης που γίνονται τις τελευταίες μέρες όχι μόνο δε δίνουν λύσεις στα εκτεταμένα προβλήματα της σχολικής καθαριότητας στη βάση των πραγματικών και επειγουσών αναγκών, αλλά δυναμώνουν το κλίμα ανασφάλειας μπροστά στο νέο κύμα της πανδημίας. Σε αυτές τις συνθήκες η ομηρία των εργαζομένων στη σχολική καθαριότητα συνεχίζεται καθώς οι νέες συμβάσεις προβλέπουν χρονικό ορίζοντα λήξης το τέλος του διδακτικού έτους. Παράλληλα από τις 9.500 θέσεις, οι μισές περίπου χαρακτηρίζονται ως συμβάσεις μερικής απασχόλησης δηλαδή εργασία των 3.5 ωρών!

Είναι σαφές πως η έκταση και ο αριθμός των σχολικών μονάδων σε όλη τη χώρα και στον δήμο μας όσο και ο αριθμός των μαθητών που μπαίνουν μέσα σε αυτές δε μπορεί να καλυφθεί από το υπάρχον προσωπικό στη σχολική καθαριότητα ( 6 πλήρους απασχόλησης και 8 μερικής απασχόλησης ) . Με βάση τα παραπάνω η αναλογία χώρων καθαριότητας, αιθουσών, γραφείων, βοηθητικών και κοινόχρηστων χώρων για κάθε καθαρίστρια είναι απαγορευτική για να μπορεί να υπάρξει αποτελεσματική και ολοκληρωμένη κάλυψη.

Σε συνθήκες πανδημίας το δίκαιο αίτημα για μόνιμη και σταθερή εργασία των εργαζομένων στη σχολική καθαριότητα αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα. Με πανδημία ή χωρίς, η καθημερινή καθαριότητα στα σχολεία είναι αναγκαία πριν και μετά το μάθημα σε κάθε διάλειμμα, σε κάθε χώρο. Η σχολική καθαριότητα δεν είναι ατομική ευθύνη των μαθητών, των γονέων και των εκπαιδευτικών αλλά ευθύνη του κράτους.

Κατόπιν αυτών ζητάμε την άμεση ενημέρωση του Δ.Σ για τις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής για το παραπάνω ζήτημα.

  • Για παράδειγμα θα ζητηθεί να μετατραπούν όλες οι προκηρυχθείσες θέσεις στη σχολική καθαριότητα σε συμβάσεις με πλήρη απασχόληση ?
  • Θα ζητηθεί  και να καλυφθούν οι τεράστιες ανάγκες στα σχολεία με εργαζόμενους μόνιμης και σταθερής εργασίας?
  • Τέλος υπάρχουν προμήθειες ικανού αριθμού μασκών και αντισηπτικών για χρήση τόσο από τους μαθητές όσο κι από τους εκπαιδευτικούς, ώστε να μη χρειαστούν όλοι αυτοί να βάλουν το χέρι στην τσέπη τους, και αν όχι πότε προβλέπεται να έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές προμήθειες?

 Για την Λαϊκή Συσπείρωση Ικαρίας

Καλογερης  Γεώργιος

Αρέσει σε %d bloggers: