Παρέμβαση για το πρόβλημα στα υποθηκοφυλακεία της Ικαρίας

Κύριε δήμαρχε – Κύριε πρόεδρε του Δ.Σ

Ασφαλώς θυμάστε ότι το δημοτικό συμβούλιο απασχόλησε το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν εκατοντάδες κάτοικοι του νησιού από την μη καταχώρηση στα υποθηκοφυλακεία του νησιού τίτλων ιδιοκτησίας που οι συμπολίτες μας είχαν ολοκληρώσει την διαδικασία, αλλά με ευθύνη  του υποθηκοφύλακα και των υπηρεσιών του Υπουργείου δικαιοσύνης δεν καταχωρήθηκε.  Το δημοτικό Συμβούλιο κατόπιν αιτήματος από σωματεία και φορείς που κινητοποιήθηκαν,  με την 44/2020  ομόφωνη απόφαση του ζητούσε την νομοθετική ρύθμιση αυτού του προβλήματος.

Χθες ενημερωθήκαμε για την προτεινόμενη ρύθμιση που υπάρχει σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για το κτηματολόγιο στα Δωδεκάνησα, συγκεκριμένα μας αφορά το άρθρο 30 (επισυνάπτεται). 

  Σχετικά με την προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση επισημαίνουμε τα εξής :

  1. Αρχικά προβλήματα δεν υπάρχουν μόνο με το υποθηκοφυλακείο του Ευδηλου , προβλήματα υπάρχουν και σε αυτό του Αγίου Κηρύκου αλλά σαφώς μικρότερης κλίμακας .
  2. Στην παράγραφο 1 του άρθρου λέει: “Τα τέλη που αναλογούν για τη μεταγραφή  ή καταχώρηση, υπολογιζόμενα στον χρόνο της αρχικής κατάθεσης, βαρύνουν τους ενδιαφερόμενους, εκτός εάν αποδεικνύεται με έγγραφη απόδειξη ότι έχουν καταβληθεί κατά την κατάθεση.

Προκύπτει το εξής θέμα: Αν δεν υπάρχει απόδειξη από τον ιδιοκτήτη ή υπάρχει και είναι πλαστή (γιατί υπάρχουν και τέτοιες) καλούμαστε να πληρώσουμε  όλα  τα  τέλη  μεταγραφής.

  1. Στην παράγραφο 2 λέει : “Για τη μεταγραφή ή καταχώρηση της παρ. 1 απαιτείται αίτηση του ενδιαφερομένου προς το αρμόδιο Υποθηκοφυλακείο, που συνοδεύεται από τα προς μεταγραφή ή καταχώρηση απαιτούμενα έγγραφα με βάση τις διατάξεις που ισχύουν κατά τον χρόνο της αρχικής κατάθεσης και απόφαση του αρμόδιου Μονομελούς Πρωτοδικείου…”   

Ζητείται να καταθέσουν οι ενδιαφερόμενοι το συμβόλαιο και λοιπά έγγραφα που το συνοδεύουν και απόφαση του αρμόδιου Μονομελούς Πρωτοδικείου.   Για να βγει τέτοια απόφαση απαιτούνται δικαστικά έξοδα και πληρωμή δικηγόρου. Ποιος θα τα πληρώσει αυτά;

  1. Στην παράγραφο 4 λέει: ” Δικαιώματα τρίτων που καταχωρήθηκαν επί των ως άνω ακινήτων, μετά την κατά τα ανωτέρω αρχική κατάθεση, συνεπεία της μη μεταγραφής ή καταχώρησης οιασδήποτε σύμβασης ή πράξης του παρόντος, διαγράφονται με πράξη του αρμόδιου Υποθηκοφύλακα.

Με απλά λόγια συμβολαιογραφική πράξη που έχει γίνει σε ακίνητο το οποίο μετά την αρχική του κατάθεση δεν έγινε μεταγραφή στο υποθηκοφυλακείο είναι άκυρη! Και μάλιστα καλείται ο αρμόδιος Υποθηκοφύλακας να προχωρήσει σε διαγραφές των εν λόγω πράξεων. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ξαναγίνουν συμβόλαια. Ποιος θα πληρώσει αυτά τα συμβολαιογραφικά και τυχόν και φορολογικά έξοδα;

Αυτά όλα δείχνουν ότι η  κυβέρνηση αντί να αποδώσει τις ευθύνες σε όσους  έπρεπε να ελέγχουν ως όφειλαν την λειτουργία των  υποθηκοφυλακείων Ικαρίας και να φροντίσει να μην επιβαρυνθεί κανένας ιδιοκτήτης ακινήτου από τέλη μεταγραφής. Μας καλούν να ξαναπληρώσουμε τέλη μεταγραφής, δικαστικά έξοδα, συμβολαιογραφικά έξοδα και φόρους.

Αυτό κατά την γνώμη μας δεν σημαίνει απονομή δικαιοσύνης, και σε καμία σχεδόν περίπτωση από τις εκατοντάδες εκκρεμότητες δεν λύνει το υφιστάμενο  πρόβλημα.

Κατόπιν αυτών σας καλούμε να παρέμβετε και εσείς από την πλευρά σας   άμεσα ζητώντας να γίνουν οι σχετικές νομοπαρασκευαστικές διορθώσεις, έτσι ώστε  η  νομοθετική ρύθμιση να λύνει όντος το πρόβλημα που διαιωνίζεται εδώ και κάποια χρόνια, και να μην κληθούν οι  συμπολίτες μας να ξαναπληρώσουν τέλη μεταγραφής, δικαστικά έξοδα, συμβολαιογραφικά  έξοδα  και σίγουρα και φόρους.                   

 Για την Λαϊκή Συσπείρωση Ικαρίας

Λαρδάς  Νικόλαος

 

           Προς :    Διοίκηση δήμου Ικαρίας

Αριθμός  Πρωτοκόλλου : 2328/ 19-5-2022

 

 

Αρέσει σε %d bloggers: