Ανακοίνωση σχετικά με τις αποζημιώσεις των σεισμοπλήκτων

Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ με τα μέτρα της κυβέρνησης για τα τρία νησιά που έχουν υποστεί ζημιές από το φονικό σεισμό της 30ης Οκτώβρη. Η απόφαση πάρθηκε αφού πέρασε πάνω από ένας μήνας (!) από το σεισμό. Καμιά σχέση δηλαδή με τις ταχύτητες φωτός που ψηφίζουν νόμους, τροπολογίες και ρυθμίσεις οι κυβερνήσεις όταν έχουν να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Επίσης καμιά απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη για μέτρα στήριξης των εργαζόμενων σε σεισμόπληκτες επιχειρήσεις όπως και για τους αυτοαπασχολούμενους και τους άνεργους του νησιού.

Επιβεβαιώνεται ότι τα μέτρα της κυβέρνηση είναι ανεπαρκή, μακριά από τις πραγματικές ανάγκες

Συγκεκριμένα σημειώνεται στο ΦΕΚ ότι το ποσό που αφορά τα μέτρα θα δοθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με δαπάνη ύψους € 72.167.340 για την παροχή Δωρεάν Κρατικής Αρωγής και των εξόδων κίνησης των μηχανικών που θα διενεργήσουν αυτοψίες (δηλαδή ήδη έχει ξεκινήσει να ξοδεύεται).

 Το ποσό που προβλέπεται για Σάμο, Ικαρία και Χίο είναι πολύ μικρό αν λάβει κανείς υπόψη τις ζημιές σε κατοικίες, μικρές επιχειρήσεις, δημόσια κτίρια όπως τα σχολεία (που κάποια θέλουν επί της ουσίας ξαναφτιάξιμο), μνημεία, διατηρητέα, εκκλησίες. Με βάση τους δευτεροβάθμιους ελέγχους ως τώρα στη Σάμο, επισκευάσιμα ή κατεδαφιστέα έχουν κριθεί πάνω από 2000 κτίρια, αριθμός που αναμένεται να ανέβει αρκετά ακόμη. Είναι φανερό ότι με το συγκεκριμένο ποσό πρακτικά δε θα αποκατασταθούν οι ζημιές στους πληγέντες. Επιπλέον δε προβλέπεται κάλυψη των εξόδων κατεδάφισης όπου αυτό χρειαστεί.

Είναι επίφοβη η υλοποίηση μέτρων και υποσχέσεων

Ταυτόχρονα η πείρα από άλλες περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές (σεισμοί, πυρκαγιές, πλημμύρες) είναι ότι τα όποια μέτρα στήριξης υλοποιούνται με εξαιρετικά βραδείς ρυθμούς και δημιουργεί δικαιολογημένα τη δυσπιστία των κατοίκων του νησιού. Το κράτος, που είναι στημένο για τις ανάγκες του κεφαλαίου, αποδεικνύεται εχθρικό για τους εργαζόμενους, τους μικρούς επαγγελματίες, τους αγρότες. Οι κάτοικοι σε Βρίσα, Μάνδρα, Κεφαλονιά, Καρδίτσα, Εύβοια κλπ το ξέρουν από πρώτο χέρι.

Το παράδειγμα των σχολείων είναι ενδεικτικό. Αφού μετά το σεισμό ήρθαν στη Σάμο, πρωθυπουργός, υπουργοί και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες, «μας κέρασαν τσάι και συμπάθεια». Οι προκάτ αίθουσες που υποσχέθηκαν ότι θα στείλουν για την προσωρινή λειτουργία των σχολείων, δε θα έρθουν όλες άμεσα, βάζοντας θέμα για τη λειτουργία τους, όταν αρθεί το lockdown. Όπως λένε «κοστίζουν» και για τα παιδιά της σεισμόπληκτης Σάμου το κράτος του κεφαλαίου δηλώνει αδυναμία. Ακόμη, τα σχολεία αντιμετωπίζονται ως κοινά κτίσματα όταν θα έπρεπε να προβλέπονται άμεσες και γενναίες χρηματοδοτήσεις προκειμένου γρήγορα να γίνει η αποκατάσταση των ζημιών και η ανέγερση νέων όπου χρειαστεί.

Την ίδια στιγμή ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ κάνουν προτάσεις που περνούν μέσα και από τις παρατάξεις που στηρίζουν στην τοπική διοίκηση για δημιουργία ολοκληρωμένων προγραμμάτων ανάπτυξης του νησιού, δημιουργία φορέων ανάπτυξης κ.α. που πρακτικά αποτυπώνονται σε προτάσεις όπως «αλλαγή χωροταξικού», «ενεργειακή μετάβαση»,  επιδότηση της fraport, μια σειρά «αναπτυξιακές» προτάσεις, όλες κομμένες και ραμμένες στις ανάγκες των μεγαλοεπιχειρηματιών και των μονοπωλίων κι όχι του λαού, όπως έκαναν πάντα κι όταν ήταν στην κυβέρνηση.

 Μονόδρομος η διεκδίκηση για πλήρη αποκατάσταση των ζημιών

Σήμερα πρέπει να οργανωθεί η πάλη και η διεκδίκηση για αποκατάσταση των ζημιών στο 100%. Να γίνει υπόθεση λαϊκής πάλης το πλαίσιο διεκδικήσεων του εργατικού κινήματος, των άλλων μαζικών οργανώσεων.

Δε ζητιανεύουμε. Ο λαός πληρώνει κάθε χρόνο το 93% των φόρων και το κεφάλαιο με τα αμύθητα κέρδη λιγότερο από 7%. Από τα χρήματά μας ζητάμε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματά μας, τίποτα λιγότερο.

ΤΟΜΕΑΚΗ  ΕΠΙΤΡΟΠΗ  ΣΑΜΟΥ

Σάμος,7/12/2010

 

Αρέσει σε %d bloggers: