Τοποθέτηση στο Δ.Σ της Λαϊκής Συσπείρωσης για το θέμα της λειτουργίας των ιαματικών πηγών

30  Σεπτεμβρίου 2019

Κύριε  Δήμαρχε , Κύριε Πρόεδρε, κυρίες & κυρίου συνάδελφοι

Σχετικά με το θέμα της σφράγισης των δημοτικών λουτροκαταστημάτων λόγο έλλειψης ειδικού σήματος λειτουργίας, επικρατεί δικαίως το τελευταίο διάστημα έντονη αναστάτωση στην Ικαρία και όχι μόνο. Τόσο σε όσους δραστηριοποιούνται άμεσα η έμμεσα με την λειτουργία τους, αλλά και στους επισκέπτες των ιαματικών πηγών. Αρχικά κάνουμε καθαρό σε όλους, ότι όσοι επιρρίπτουν ευθύνες αυτή την στιγμή  στην διοίκηση του δήμου (τόσο την σημερινή όσο και την χθεσινή) βλέποντας το δέντρο  χάνουν το δάσος.

 Η ουσία του προβλήματος πρέπει να αναζητηθεί στην  πολιτική που  εφαρμόζεται στην χώρα στον τομέα του θερμαλισμού, τους νόμους που έχουν ψηφίσει διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ)   τα τελευταία 15 χρόνια, και την αχαρακτήριστη στάση των υπηρεσιών του Υπουργείου τουρισμού.

Σήμερα για μια ακόμα φορά κρίνουμε αναγκαίο να υπενθυμίσουμε ορισμένα κρίσιμα στοιχεία του προβλήματος για την Ικαρία, εξαιτίας της εκτεταμένης παραπληροφόρησης στην οποία επιδίδονται ορισμένοι.

Συνοπτικά αναφέρουμε ότι:

 • Οι πηγές μας με γνωμοδότηση του Ανώτατου Υγειονομικού Συμβουλίου ανακηρύχθηκαν ως Ιαματικές (ΦΕΚ 312/1951 τεύχος 1ο) .
 • Τα τελευταία χρόνια το υπουργείο τουρισμού ξεκίνησε την διαδικασία της «αναγνώρισης». Η προηγούμενη διοίκηση του δήμου (ΛΑΣ) ολοκλήρωσε την διαδικασία (που βρήκε σε εξέλιξη από την διοίκηση της ΠΕΑ) και κατάθεσε τους αναγκαίους φακέλους που υπαγορεύει η  Υ.Α 16655/2006 τον Φεβρουάριο του 2015 παίρνοντας υπόψη και όλες τις τροποποιήσεις.
 • Στην συνέχεια λόγω της καθυστέρησης της αρμόδιας επιτροπής να εξετάσει τους φακέλους των πηγών άρχισε η συστηματική όχληση των υπηρεσιών του Υπουργείου τουρισμού ώστε να εξεταστούν οι φάκελοι και να εκδοθεί η σχετική απόφαση της επιτροπής. Ακολούθησε μια ογκωδέστατη αλληλογραφία (επισυνάπτεται), και παρέμβαση στο Υπουργείο τουρισμού αντιπροσωπείας του δήμου, και του συλλόγου «Απόλλων», τον Αύγουστο  του 2017.
 • Ενέργειες που δυστυχώς μέχρι σήμερα με ευθύνη του Υπουργείου τουρισμού δεν έχουν οδηγήσει στην «αναγνώριση» των ιαματικών πηγών. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε  -για να κατανοηθούν τα εμπόδια που θέτει η επιτροπή στην διαδικασία- ότι έφτασαν στο σημείο να χαρακτηρίζουν  «το υπέδαφος της Ικαρίας στο σύνολό του ραδιενεργό».   Ο δήμος αν και δεν ήταν δική του η ευθύνη της καθυστέρησης να εξεταστούν οι φάκελοι που κατέθεσε έγκαιρα, προσκόμισε  εκ νέου ραδιολογική έκθεση, χημικές και μικροβιολογικές αναλύσεις και αναμένει την πολυπόθητη απόφαση της αρμόδιας επιτροπής. Ενεργεία που είναι αναγκαία προϋπόθεση για να προχωρήσει  ο δήμος στην διαδικασία έκδοσης του ειδικού σήματος λειτουργίας. 
 • Αυτή η καθυστέρηση σε συνδυασμό με την τροποποίηση της διαδικασίας έκδοσης του ειδικού σήματος λειτουργίας (ΦΕΚ 603Β/ 22.2.18). Οδήγησε τον Αύγουστο του 2018 στο απόγειο την υπόθεση, με την μια υπηρεσία του Υπουργείου Τουρισμού (Τμήμα ειδικών μορφών τουρισμού) να θέτει συνεχώς εμπόδια στην διαδικασία «αναγνώρισης» των ιαματικών πηγών Ικαρίας ως φυσικό ιαματικό πόρο,  και μια άλλη  υπηρεσία του Υπουργείου (περιφερειακή υπηρεσία τουρισμού Β. Αιγαίου) να εκδίδει απόφαση σφράγισης των λουτροκαταστημάτων γιατί δεν διαθέτουν ειδικό σήμα λειτουργίας. Παραγνωρίζοντας ότι η έκδοσή του προϋποθέτει την «αναγνώριση» των ιαματικών πηγών ως φυσικό ιαματικό πόρο, από την παραπλήσια υπηρεσία της ίδιας διεύθυνσης του ιδίου Υπουργείου.

Κατά αυτής της απόφασης σφράγισης έγινε προσφυγή από τον δήμο τον Αύγουστο του 2018, αναβλήθηκε η σφράγιση, εκδικάστηκε η προσφυγή τον Δεκέμβριο του 2018 και κοινοποιήθηκε η απόφαση στον δήμο τον Αύγουστο του 2019 (21/8/2019). Κατά της τροποποίησης απόφασης σφράγισης έγινε εκ νέου προσφυγή μετά από ενημέρωση της νέας δημοτικής αρχής και ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβούλιου (91/2019).  Ορίστηκε νέα ημερομηνία εξέτασης της προσφυγής, αλλά λόγω της απόρριψης από το πρωτοδικείο Μυτιλήνης της αίτησης αναστολής εκτέλεσης της σφράγισης, η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου τουρισμού προχώρησε στην σφράγιση.

Αυτή είναι εν συντομία η διαδρομή της υπόθεσης «νομιμοποίησης» της λειτουργίας των ιαματικών πηγών Ικαρίας.  Σε όσους επιμένουν να πιστεύουν ότι η ευθύνη για αυτή την εξέλιξη βαραίνει την διοίκηση του δήμου Ικαρίας,  καλό θα ήταν να αναρωτηθούν:

 • Για ποιους λόγους τεθήκαν εμπόδια στην διαδικασία της αναγνώρισης, που δεν τέθηκαν σε κανένα άλλο δήμο.
 • Με πια κριτήρια εξετάστηκαν οι φάκελοι που εγκρίθηκαν μέχρι σήμερα ;
 • Είναι θεμιτό να εξετάζονται φάκελοι με διαφορετικό τρόπο, ενώ κατατεθήκαν το ίδιο χρονικό διάστημα;
 • Υπάρχουν άλλες ιαματικές πηγές στη χώρα μας που είναι «ραδιενεργές» και «αναγνωρίστηκαν»;
 • Τι σημαίνει και πόσο βοηθά να κάνουμε συνέχεια αναλύσεις στο νερό, μόνο και μόνο επειδή η επιτροπή δεν τις εξέτασε έγκαιρα; (όλα αυτά όταν μέχρι σήμερα έχουν «Αναγνωριστεί» οι μισές από τις 124 ιαματικές πηγές της χωράς) σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει δημοσιοποιήσει ο Σ.Δ.Ι.Π.Ε.
 • Πόσο ανθηρός είναι ο «ιαματικός τουρισμός» στη χώρα μας για να έχει αυτή την αντιμετώπιση η προσπάθεια του δήμου μας ;
 • Γιατί την τελευταία 10ετια αρκετά λουτροκαταστήματα σε όλη τη χώρα ανεξαρτήτως ιδιοκτησιακού καθεστώτος (Δημοτικά, ΕΤΑΔ, ιδιωτικά, κλπ), έχουν τεθεί έκτος λειτουργίας (82 Λουτρικές Μονάδες λειτουργούσαν το 2009 και σήμερα λειτουργούν κάτω από 40, σύμφωνα με στοιχεία που έχει δημοσιοποιήσει το Ε.Κ.Κ.Ε) ενώ μόνο 10 έχουν ειδικό σήμα λειτουργίας ; (σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει δημοσιοποιήσει ο Σ.Δ.Ι.Π.Ε).

Από όλα αυτά που προαναφέρθηκαν εύκολα καταλαβαίνει κάποιος ότι το μόνο αποτέλεσμα που  έχουν, είναι να κρατούν δέσμιο τον δήμο Ικαρίας και όχι μόνο σε ένα σχεδιασμό που η εφαρμοζόμενη πολιτική στο χώρο του θερμαλισμού οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην ιδιωτικοποίηση των ιαματικών πηγών. Αφού εκεί οδηγεί η νομοθεσία (Ν.3498/2006-Υ.Α 2704/2018- Ν. 4602/2019), οι κατευθύνσεις των χρηματοδοτικών εργαλείων (ΕΣΠΑ κλπ), η αντιμετώπιση των δικαστικών άρχων (απόφαση πρωτοδικείου Μυτιλήνης), εμποδίζοντας  την πρόοδο που έχουμε ανάγκη στη μικρή τοπική μας κοινωνία.

  Σε ότι αφορά την αντιμετώπιση του θέματος της σφράγισης των δημοτικών λουτροκαταστημάτων ενημερώνουμε το δημοτικό συμβούλιο πως πριν δημοσιοποιήσουμε τις θέσεις μας στις 20/9/2019, ενημερώσαμε το κύριο Δήμαρχο και τον τοπικό Αντιδήμαρχο για την πρόθεση μας να συμβάλουμε στην από κοινού αντιμετώπιση του προβλήματος που αντιμετωπίζει ο δήμος , οι τοπικές επιχειρήσεις και οι επισκέπτες των ιαματικών πηγών, προτείνοντας :

1) Την έκτακτη σύγκληση του Δ.Σ 2) Την λήψη απόφασης  αποσφράγισης των λουτροκαταστημάτων με ευθύνη του Δημοτικού Συμβουλίου ώστε η ποινική ευθύνη να μην βαραίνει μόνο την διοίκηση του Δήμου.   Με δεδομένο ότι αυτό δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα καταθέτουμε εκ νέου την πρόταση μας στο δημοτικό συμβούλιο , πιστεύοντας ότι δεν είναι σωστό ο δήμος να καλύπτεται πίσω από την διαμαρτυρία επιχειρηματιών και επισκεπτών, χάνοντας παράλληλα αναγκαία έσοδα για την μισθοδοσία των εργαζόμενων που προσλήφθηκαν πρόσφατα για την λειτουργία των λουτροκαταστημάτων.  Για την συνέχεια προτείνουμε την οργάνωση παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο τουρισμού διεκδικώντας την απεμπλοκή της υπόθεσης διεκδικώντας άμεσα την  αναστολή του κλεισίματος των πηγών μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες αναγνώρισης και κατάθεσης του φάκελου για το ειδικό σήμα λειτουργίας, με δεδομένο ότι η ευθύνη υπάρχει κυρίως στην πλευρά του Υπουργείου Τουρισμού που δεν ολοκλήρωσε έγκαιρα την διαδικασία με αποτέλεσμα να ζητούνται διαρκώς τα ίδια πιστοποιητικά.

Κυρίες & κύριοι συνάδελφοι , ως δημοτική αρχή μαζί με τους άλλους φορείς στην Ικαρία, προσπαθήσαμε τα προηγούμενα χρόνια να διαμορφώσουμε  ένα πλαίσιο αρχών και να διεκδικήσουμε  χωρίς να συρόμαστε σε διαδικαστικά θέματα παραβλέποντας την ουσία της πραγματικότητας, και αυτό δεν γίνεται όταν βρισκόμαστε κολλημένοι 10 χρόνια στο θέμα «αναγνώριση».

Σε αυτή την κατεύθυνση ο Δήμος Ικαρίας προσπαθώντας να συμβάλει σε αυτό το  εγχείρημα ανάλογα με τις δυνάμεις του, διοργάνωσε  ένα  συνέδριο με αντικείμενο τα «Ιαματικά νερά και τον κοινωνικό θερμαλισμό», έτσι ώστε από κοινού (με όσους συμφωνούν σε αυτή την κατεύθυνση) να προσπαθήσουμε να θέσουμε σε κίνηση ενέργειες και δράσεις  για την πρόοδο του κοινωνικού θερμαλισμού στην χώρα μας.  Σε ότι μας αφορά προσπαθούμε η όποια «ανάπτυξη» στην υπόθεση των ιαματικών πηγών να συμβάλει στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, ενεργοποίηση και παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα με στόχο η λουτροθεραπεία να είναι κοινωνικό αγαθό, να παρέχεται δωρεάν από το κράτος σε όσους την έχουν ανάγκη.

  Με βάση τα συμπεράσματα του συνεδρίου που διοργάνωσε ο δήμος (τα οποία αν και κοινοποιήθηκαν σε όλους του εμπλεκόμενους φορείς δυστυχώς δεν δόθηκε καμία σχετική συνέχεια) επαναφέρουμε στο δημοτικό συμβούλιο αλλά και σε όλους τους φορείς που ασχολούνται με το θέμα, (είτε έχουν στην περιουσία τους, είτε διαχειρίζονται  ιαματικές πηγές)  το εξής πλαίσιο διεκδικήσεων :

 • Να αναπτυχθούν σύγχρονες υποδομές με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους  όπου υπάρχουν λουτροπηγές στην χώρα. Ώστε να διασφαλιστεί η  λειτουργία των λουτροπηγών όλο το χρόνο.  
 • Να γίνουν μόνιμες προσλήψεις επαρκούς αριθμού προσωπικού όλων των ειδικοτήτων για τη λειτουργία των ιαματικών λουτρών και τις ανάγκες των λουομένων.
 • Καμία παραχώρηση των ιαματικών πηγών στους περίφημους «Επενδυτές».
 • Άμεση τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου πιστοποίησης των ιαματικών πηγών της χώρας.  
 • Αξιοποίηση των ιαματικών λουτρών τόσο για θεραπεία όσο και για πρόληψη (ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους)
 • Επαναφορά των επιδομάτων λουτροθεραπείας, τουλάχιστον στο επίπεδο του 2011. Να χορηγούνται όσες λούσεις απαιτούνται, με αυστηρά επιστημονικά κριτήρια για τη βελτίωση της υγείας και την ανακούφιση των συμπτωμάτων. Πλήρης  κάλυψη, του κόστους μεταφοράς, διαμονής και σίτισης.
 • Επανένταξη στο επίδομα λουτροθεραπείας όλων των ασθενειών που έχουν περικοπεί τα προηγούμενα χρόνια.  

           Αγαπητοί συνάδελφοι. Κλείνοντας καλούμε το δημοτικό συμβούλιο να απευθύνει έκκληση σε όλους τους συναρμοδίους φορείς, αν όντος πιστεύουν όπως δηλώνουν     ανά τακτά διαστήματα ότι οι Ιαματικές πηγές της Ικαρίας «έχουν μεγάλες δυνατότητες και προοπτικές ανάπτυξης». Τότε να υποστηρίξουν  την πρόταση του Δήμου Ικαρίας για την δημιουργία ενός συγχρόνου υδροθεραπευτηρίου στα Θέρμα, και να καθορίσουν τον τρόπο που θα υποστηρίξουν με συγκεκριμένες ενέργειες την χρηματοδότηση της τόσο αναγκαίας αυτής υποδομής.  Έτσι ώστε να ανατρέψουμε την φθίνουσα πορεία των τελευταίων χρόνων, και να δώσουν οι  Ιαματικές πηγές μας μια έστω ανάσα στην  βαλλόμενη τοπική οικονομία.

     Η προηγούμενη διοίκηση του  Δήμου Ικαρίας ανταποκρινόμενη σε αυτή την ανάγκη έχει εκπονήσει αρχιτεκτονική μελέτη και μελέτη περιβάλλοντος χώρου , εκκρεμεί η συμπλήρωση του φάκελου με τις υπόλοιπες αναγκαίες μελέτες   ( Ηλεκτρομηχανολογικά / οικοδομική άδεια, κλπ).    Έχει υποβάλει πρόταση χρηματοδότησης στο Ταμείο παρακαταθηκών & δάνειων  ύψους 85.000για την εκπόνηση των αναγκαίων μελετών «Εκσυγχρονισμού του υδροθεραπευτηρίου Απόλλων» και «Ανάπλαση κοινοχρήστων χώρων οικισμού θερμών».  Σήμερα  αναμένουμε την οριστική έγκριση της πρότασης χρηματοδότησης από το Ταμείο παρακαταθηκών & δάνειων, αλλά και την εμπράγματη υποστήριξη   (με έκδοση πρόσκλησης στο ΕΣΠΑ που δεν θα αποκλείει τους δήμους ως δικαιούχους) τόσο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου όσο και του Υπουργείων  Οικονομίας /Ανάπτυξης & Τουρισμού, – κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει πράξη- στην χρηματοδότηση και την υλοποίηση αυτής της παρέμβασης.   Παρέμβασης που  θα δώσει την δυνατότητα στην Ικαρία να διεκδικήσει με αξιώσεις την  παρουσία της και τα επόμενα  χρόνια στον χάρτη των  ιαματικών λουτροπόλεων, και στην  διαμόρφωση των συνθηκών εκείνων  που θα επιτρέψουν να παραταθεί η λειτουργία των Ιαματικών πηγών σε δωδεκάμηνη βάση. Διαφορετικά οι οποιεσδήποτε εξαγγελίες για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, τουλάχιστον στην Ικαρία είναι κενό γράμμα.

  Οι  σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

Αρέσει σε %d bloggers: