Τοποθέτηση στην συζήτηση του Δ.Σ για την έγκριση μέτρων στήριξης των εργαζομένων στον κλάδο του τουρισμού στην Ικαρία

Μετά από ένα χρόνο πανδημίας χιλιάδες εργαζόμενοι στον κλάδο του τουρισμού βρίσκονται σε ανεργία ή σε αναστολή. Αυτοαπασχολούμενοι είναι χωρίς εισόδημα με τα μαγαζιά κλειστά και τη θηλιά των χρεών να σφίγγει. Το σύστημα υγείας να στενάζει από τις τεράστιες ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό και εξοπλισμό.

Στον ένα χρόνο πανδημίας το κριτήριο των μέτρων στήριξης της κυβέρνησης ήταν η διασφάλιση των όρων κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων. Γι αυτό τα μεγαλύτερα χρηματοδοτικά πακέτα διοχετεύτηκαν στις μεγάλες επιχειρήσεις και συνεχίστηκε αμείωτη η επίθεση στα εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα με νέους αντεργατικούς νόμους και ένταση της καταστολής, με πρόσφατο το νόμο Χατζηδάκη με την κατάργηση του 8ωρου. Τα μέτρα στήριξης που έχει εφαρμόσει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση για τους πληττόμενους εργαζόμενους του κλάδου, κυμαίνονται από τα ψίχουλα των εννέα ευρώ ημερησίως για τους ξενοδοχοϋπάλληλους έως και την μηδενική στήριξη των εργαζομένων στον επισιτισμό και τουρισμό.

Ενδεικτικό της κατάστασης που διαμορφώθηκε στην Ικαρία είναι (σύμφωνα με διασταύρωση στοιχείων του κλαδικού σωματείου στην Ικαρία) ότι περίπου το 50%  των εργαζόμενων που δούλεψαν το  2019 δεν  δούλεψαν  το 2020.  Μεγάλος αριθμός εργαζομένων έμεινε εκτός στήριξης εποχικοί, εργαζόμενοι σε τουριστικά γραφεία, οδηγοί λεωφορείων κ.α. Οι ελάχιστες κατακτήσεις των εργαζομένων του κλάδου ήρθαν ως αποτέλεσμα των κινητοποιήσεων των εργαζομένων πανελλαδικά αλλά  και  στα  νησιά  μας.

Με βάση αυτό το περιβάλλον, την πείρα από το περσινό τουριστικό άνοιγμα, τα υγειονομικά πρωτόκολλα που έγιναν λάστιχο και την αυθαιρεσία της εργοδοσίας, το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου δεν συνεπάγεται αυτόματα, ούτε τη βελτίωση της ζωής και του εισοδήματος των εργαζομένων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του τουρισμού ούτε την προστασία της υγεία τους.

Τα προβλήματα παραμένουν οξυμένα αφού:

  • Η άρση των περιοριστικών μέτρων δεν είναι βέβαιο ότι θα σημάνει και το άνοιγμα όλων των επιχειρήσεων.
  • Είναι ορατός ο κίνδυνος να υπάρχουν εργαζόμενοι εκτός μέτρων στήριξης και εργαζόμενοι εκτός δουλειάς.
  • Στα νησιά μας η μεγάλη αγωνία των εποχικών εργαζομένων στο τουρισμό – επισιτισμό είναι πως θα επιβιώσουν το επόμενο διάστημα καθώς αρκετές εποχικές επιχειρήσεις ενημερώνουν πως θα λειτουργήσουν με μειωμένο προσωπικό για τη μισή σεζόν.
  • Από τη μια τα ψίχουλα του ταμείου ανεργίας δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις βασικές τους ανάγκες από την άλλη δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει παράταση του επιδόματος ανεργίας για όσους δεν προσληφθούν. Ακόμα και μέσα σε αυτές τις συνθήκες υπάρχουν πολλές καταγγελίες εργαζομένων ότι δεν έχουν λάβει ακόμα το επίδομα των δύο μηνών που δικαιούνται.
  • Η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας δεν είναι υποχρεωτική με αποτέλεσμα να τίθενται σε αμφισβήτηση οι μισθοί, η επαναπρόσληψη και άλλες εργασιακές ρυθμίσεις.

  Τουρισμός, είναι πρώτα από όλα οι εργαζόμενοι σε αυτόν, αφού χωρίς αυτούς δεν μπορεί να λειτουργήσει η λεγόμενη «Βαριά βιομηχανία της χώρας», οι μεγαλοστομίες για τη συμβολή του τουρισμού στο ποσοστό του ΑΕΠ είναι ο κόπος των εργαζομένων στον τουρισμό.

Θα μιλήσουμε λοιπόν για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους.  Το άνοιγμα του τουρισμού, για μας, πρέπει να συνοδεύεται με:

  • Την επαναπρόσληψη όλων των εργαζομένων και την επιστροφή όσων είναι σε αναστολή.
  • Με την εφαρμογή των ΣΣΕ, χωρίς μειώσεις μισθών και δικαιωμάτων.
  • Με την άμεση λήψη μέτρων προστασίας της Υγείας, με την απαίτηση για ταχύτερο εμβολιασμό των εργαζομένων, με την διασφάλιση των ΜΑΠ, μαζικές μόνιμες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, λειτουργία Μ.Ε.Θ η Μ.Α.Φ  και  όλων των  δομών Π.Φ.Υ.

Στη σημερινή συνεδρίαση οφείλουμε να ακούσουμε τη φωνή, την αγωνία και τα ιδιαίτερα προβλήματα και την εξειδίκευση των αιτημάτων των εργαζομένων του μεγαλύτερου  κλάδου  των νησιών  μας. Σας παραθέτουμε το υπόμνημα που κατατέθηκε από το Σωματείο των εργαζομένων στον τουρισμό στα νησιά μας (23/2/2021), και το αίτημα της ομοσπονδίας στον τουρισμό στην ΚΕΔΕ για μέτρα στήριξης από πλευράς των δήμων στους εργαζόμενους (ανάλογα αιτήματα έχουν υποβληθεί στις εταιρίες τηλεπικοινωνιών, την ΔΕΗ και τις τράπεζες), έτσι ώστε να υπάρξει μια συνοπτική ενημέρωση όλων των μελών του συμβούλιου.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση προτείνουμε τη στήριξη όλων των αιτημάτων των σωματείων των εργαζομένων στον κλάδο του τουρισμού και των συναφών επαγγελμάτων, ενεργά, με την έκδοση απόφασης στήριξης των διεκδικήσεων τους, αλλά και την έμπρακτη στήριξη με την έγκριση απόφαση διαγραφής των οφειλών ύδρευσης – αποχέτευσης στις οικογένειες των εργαζομένων στον τουρισμό αρχικά για τις οφειλές του 2020.

Για την Λαϊκή Συσπείρωση Ικαρίας

Νικόλαος   Λαρδάς

Ενημερώνουμε ότι η πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης έγινε  δεκτή από το δημοτικό συμβούλιο (Στην 6η /2021 συνεδρίαση 31/5/2021) κατά πλειοψηφία (Καταψήφισαν μόνο οι δημοτικοί σύμβουλοι που ανήκουν στην διοικούσα παράταξη ΠΕΑ), και αποτελεί πλέον θέση  του Δήμου Ικαρίας, που αναμένει την υλοποίηση της από την διοίκηση.

Αρέσει σε %d bloggers: