Τοποθέτηση σχετικά με την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων εργαζόμενων του Δήμου

Αρχικά έχουμε να παρατηρήσουμε ότι εισηγείστε το θέμα με την διαδικασία του κατεπείγοντος αν και το γνωρίζεται εδώ και τουλάχιστον 15 ημέρες, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε από σχετικό έγγραφο (Σχετικό 2) που μας κοινοποίησαν οι εργαζόμενοι στις 3/7/2022.  Σε ότι αφορά την διαδικασία επισημαίνουμε ότι ο τρόπος που αποφασίσατε να συγκληθεί το συμβούλιο (Δια περιφοράς) στερεί την δυνατότητα από τις παρατάξεις αλλά και τους εργαζόμενους να ανταλλάξουν δια ζώσης απόψεις και να αναδειχθούν  όλες οι πλευρές του θέματος.   Σχετικά  με την διαδικασία παρατηρούμε τέλος ότι στην σχετική πρόσκληση δεν παρατίθεται  ο   λόγος για τον οποίο είναι αναγκαία η άμεση λήψη απόφασης, όπως ρητά περιγράφει η σχετική εγκύκλιος του ΥΠ.ΕΣ (Σχετικό 3) με κίνδυνο η σχετική απόφαση να μην νομιμοποιηθεί ποτέ για τυπικούς λόγους .

Τα θέματα που επισημαίνουμε σχετικά με την διαδικασία της συζήτησης αντιλαμβάνεστε ότι βαραίνουν τόσο εσάς όσο και την διοίκηση του δήμου συνολικά, αφού μεθοδικά αποφύγατε μέχρι και την στιγμή που οι εργαζόμενοι δημοσιοποίησαν το θέμα, την σχετική συζήτηση και έστω και την τελευταία στιγμή  δεν γίνεται συζήτηση αλλά δια αλληλογραφίας παράθεση θέσεων.

   Επί της ουσίας των θεμάτων της 7ης (έκτακτης) συνεδρίαση του Δ.Σ, σας γνωρίζουμε ότι επί της πρότασης για την έγκριση του κατεπείγοντος χαρακτήρα της συνεδρίασης αν και έχουμε σοβαρές ενστάσεις λογω όσων αναφέραμε παραπάνω, θα δηλώσουμε υπέρ της έγκρισης του .

  Σε ότι αφορά την υπόθεση αναλυτικότερα  ενημερώνουμε το Δ.Σ ότι στις 3/7/2022 το απόγευμα λάβαμε μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας το παρακάτω κείμενο:

 «Θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι 7 από τους συμβασιούχους covid που εργάζονταν στο Δήμο Ικαρίας έχουμε προσφύγει δικαστικά για να παραμείνουμε στην εργασία μας, όπως και πολλοί άλλοι συνάδελφοι σε όλη τη χώρα.

  Η συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων είχε οριστεί για τις 21/6, πήραμε όμως παράταση και η νέα ημερομηνία εκδίκασης είναι στις 7/7. Ένας από τους λόγους της παράτασης ήταν ότι δεν είχαμε στα χέρια μας θετικό ψήφισμα από το ΔΣ.  Αυτό που μας επικοινώνησε ο δικηγόρος μας είναι ότι έχοντας τη στήριξη του Δ.Σ έχουμε περισσότερες πιθανότητες. Οι περισσότεροι δήμοι και περιφέρειες έκαναν το ίδιο με ψήφισμα σχετικής εισήγησης. Μπορείτε με μία αναζήτηση στο διαδίκτυο να πληροφορηθείτε σχετικά.

  Μετά από πάρα πολλές οχλήσεις στη διοίκηση του δήμου όλο αυτό το διάστημα το θέμα μας εξακολουθεί να μην φτάνει στο Δ.Σ με τη δικαιολογία ότι είναι παράνομο και με τη πρόφαση ότι το πέρασαν από οικονομική επιτροπή, πράγμα που όπως γνωρίζετε γίνεται μόνο για την ανάληψη οικονομικής ευθύνης για την νομική εκπροσώπηση.

  Σας αποστέλλουμε την εισήγηση και παρακαλούμε να ενημερώσετε το Δ.Σ έστω  και τώρα που είναι αργά, αφενός για τη δικαστική προσφυγή μας και αφετέρου για τη στάση της διοίκησης. 

  Δεν ζητάμε δανεικά, ζητάμε να κρατηθούμε στην εργασία. Διεκδικούμε το αυτονόητο. Δεν μας πληρώνουν από τη τσέπη τους. Δεν αποφασίζει μόνο ο δήμαρχος αλλά το Δ.Σ»

  Κατόπιν αυτού την επομένη λάβαμε την πρόσκληση για την σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ  (Σχετικό 1), συνοδευομένη από την εισήγηση πρόταση της διοίκησης  για το θέμα .

Για να κατανοηθεί πληρέστερα το θέμα από όσους δημότες ενδιαφέρονται, υπενθυμίζουμε ότι οι εργαζόμενοι  που προσφεύγουν στην δικαιοσύνη προσλήφθηκαν στον δήμο με νομότυπες διαδικασίες  αλλά όπως έχουμε επισημάνει από τον Φεβρουάριο του 2021 (Αρ. Πρωτ : 1160/26-2-2021) με διαδικασίες που δημιούργησαν  θέμα ισονομίας του δήμου έναντι των ανέργων του νησιού, αφού προσλαμβάνονται (χωρίς τα κριτήρια που θέτει το ΑΣΕΠ και για χρονικό διάστημα που ξεπερνάει το σύνηθες ως προς τις επείγουσες ανάγκες), εργαζόμενοι που κρίνονται αποκλειστικά  από  τον Δήμαρχο αν πληρούν η όχι τα κριτήρια πρόσληψης. Παρά την πρόταση που καταθέσαμε τότε καμία κίνηση που θα διασφάλιζε την αξιοκρατική επιλογή των αιτούντων,  δεν έγινε δεκτή.

Σήμερα καλούμαστε να εξετάσουμε την στάση του δημοτικού συμβουλίου έναντι της δικαστικής προσφυγής (αίτηση ασφαλιστικών μέτρων) μέρους των συμβασιούχων του Δήμου που διεκδικούν να συνεχίσει ο δήμος Ικαρίας να τους απασχολεί προσωρινά και μέχρι εκδόσεως απόφασης επί ασκηθησόμενης από αυτούς αγωγής κατά του Δήμου Ικαρίας.

Πριν τοποθετηθούμε συγκεκριμένα στο αίτημα των εργαζόμενων οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ορισμένες βασικές πλευρές του θέματος.

Η Λαϊκή Συσπείρωση, από την πρώτη μέρα που συγκροτήθηκε διεκδίκησε και διεκδικεί  να καλυφθεί το σύνολο των αναγκών του Δήμου μας με μόνιμους εργαζόμενους, δε συμφωνούμε με τα οκτάμηνα, τα τρίμηνα, τα δίμηνα. Για να έχει ο Δήμος αξιόπιστες υπηρεσίες, που θα επιλύουν πλήθος προβλημάτων, χρειάζεται μόνιμη δουλειά, μεταφορά της γνώσης και της εμπειρίας από τους παλαιότερους στους νεότερους. Αυτό για πρώτη φορά στον ενιαίο δήμο Ικαρίας σχηματοποιήθηκε σε θέση του δήμου με την 32/2015 απόφαση Δ.Σ που καλεί την Κυβέρνηση να προχωρήσει σε πλήρη κάλυψη των αναγκών του Δήμου με μόνιμο προσωπικό και χρηματοδότηση της μισθοδοσίας τους από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, υπάρχουν οι προϋποθέσεις αυτό να γίνει πραγματικότητα. Αυτό είναι το σύγχρονο για να ικανοποιηθούν οι λαϊκές ανάγκες.

Όμως η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι κυβερνήσεις διαχρονικά, καταργούν  τη σταθερή δουλειά με δικαιώματα και προωθούν τις ελαστικές σχέσεις εργασίας. Σε αυτή την κατεύθυνση η Κυβέρνηση αρνείται τη χρηματοδότηση των Δήμων, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία  (Ν. 3852/2010). Πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι αντί να παίρνουν οι Δήμοι περίπου 6,2 δις ευρώ, παίρνουν συνολικά 1,85 δις ευρώ.​ Εκτός από τις δαπάνες για τους συμβασιούχους, υπάρχουν δυσβάστακτες δαπάνες για μία σειρά ακόμα αρμοδιότητες, οι οποίες έχουν περάσει, χωρίς τους ανάλογους πόρους, στην ευθύνη των Δήμων. Μιλάμε για τα σχολεία, τους παιδικούς σταθμούς, την Πολιτική Προστασία, τα αδέσποτα, τη ναυαγοσωστική κάλυψη και πολλά ακόμα, για τα οποία η διοίκηση του δήμου, δεν διεκδικεί χρηματοδότηση συμβάλλοντας στην υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδιασμού.

​ Στην «καρδιά» του ζητήματος των ελαστικών σχέσεων εργασίας, που εφαρμόζονται και στους δήμους, βρίσκεται η ίδια η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απασχόληση, που προβλέπει συμβάσεις ορισμένου χρόνου ακόμα και για θέσεις που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, «τσακισμένα» δικαιώματα, 7-8 μήνες δουλειάς και στη συνέχεια πίσω στην ανεργία. Χωρίς κανένα πρόσχημα, οι ίδιες οι κυβερνήσεις ομολογούν ότι τα διάφορα προγράμματα έχουν «περιορισμένη και μη επεκτάσιμη διάρκεια» και «δεν έχουν σκοπό να διασφαλίσουν μια μακροχρόνια σύμβαση εργασίας». Αυτή ήταν η απάντηση τόσο της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όσο και της τωρινής της ΝΔ στα αιτήματα των εργαζομένων για προκήρυξη μόνιμων θέσεων εργασίας και επέκταση των συγκεκριμένων προγραμμάτων.

Ο αγώνας λοιπόν που διεξάγεται από τους εργαζόμενους και τους συλλόγους τους, έχει απέναντί του το σύνολο των αναδιαρθρώσεων με τις οποίες, από τη δεκαετία του ’90, όλες οι κυβερνήσεις (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ κ.ά.) προώθησαν μια σειρά αντιδραστικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και φόρτωσαν ακόμα περισσότερες αρμοδιότητες στους δήμους, με ταυτόχρονη δραστική μείωση της κρατικής τους χρηματοδότησης, προωθώντας τη φοροεπιδρομή απέναντι στους δημότες, προτρέποντας ουσιαστικά σε αυξήσεις τελών και περαιτέρω επιβάρυνση του λαϊκού εισοδήματος.  Αποκαλυπτικό ως προς τους νόμους που καταστρατηγούν τα δικαιώματα των εργαζομένων είναι το σκεπτικό δικαστηρίου για την έκδοση αρνητικής απόφασης σχετικά με την παραμονή μιας «φουρνιάς» συμβασιούχων στη θέση τους. Επικαλείται όλους τους νόμους, από τη δεκαετία του ’90 μέχρι και σήμερα, με τους οποίους «ξηλώθηκε το πουλόβερ» των εργατικών και λαϊκών κατακτήσεων, απαγορεύτηκαν η πρόσληψη εργαζομένων στο Δημόσιο και η μετατροπή συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου, ακόμα κι αν καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Σε αυτό το περιβάλλον, υπάρχουν δημοτικές αρχές που συμβιβάζονται πλήρως και υλοποιούν κατά γράμμα αυτές τις πολιτικές όπως των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ κ.α. υπάρχουν όμως και άλλες όπως εκείνη του κομμουνιστή δημάρχου της Πάτρας που βγαίνει μπροστά στον αγώνα για διεκδίκηση όλων των αναγκαίων προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, με χρηματοδότηση από το κράτος, ώστε να μην επιβαρυνθούν με επιπλέον φορολόγηση τα εργατικά – λαϊκά στρώματα της πόλης. Πρόκειται για σταθερή στόχευση, που εκφράζεται καθημερινά.

Αντιλαμβάνεται κανείς ότι μόνο αθώο δεν είναι να αφαιρούνται από το «κάδρο» των ευθυνών για την κατάσταση που βιώνουν οι συμβασιούχοι η Ε.Ε, οι κυβερνήσεις και τα κόμματα και οι διοικήσεις των δήμων που στηρίζουν την εν λόγω πολιτική.

Στην πολιτική αυτή στηρίζεται και η πρόταση της διοίκησης του Δήμου Ικαρίας, που αν και αναγνωρίζει ότι οι εργαζόμενοι  καλύπτουν πάγιες, λειτουργικές και διαρκείς ανάγκες του Δήμου σχετιζόμενες με την καθημερινή λειτουργία του και την παροχή των υπηρεσιών του προς τους δημότες. Στην ουσία αρνείται να υποστηρίξει το αίτημα των εργαζόμενων αφού προτείνει «την λήψη απόφασης για πρόταση νομοθετικής ρύθμισης από την πολιτεία, δυνάμει της οποίας θα παραταθεί η απασχόληση των υπαλλήλων αυτών μέχρι εκδόσεως απόφασης επί ασκηθησόμενης   από αυτούς αγωγής με την ίδια εργασιακή σχέση, με την οποία τους απασχολούσε μέχρι τη λήξη των συναφθεισών συμβάσεων εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου, καταβάλλοντας τους προσωρινώς τον συμφωνηθέντα για την απασχόλησή τους μισθό για όσο χρόνο απασχοληθούν».

Σε ότι μας αφορά θεωρούμε ότι μια απόφαση που θα ζητάει νομοθετική ρύθμιση για την προσωρινή παραμονή στην εργασία, μπορεί να δώσει έναυσμα στους δικαστές που θα κρίνουν την υπόθεση να απορρίψουν το αίτημα των εργαζόμενων,  γιατί  δεν θα κρίνει την ουσία της προσφυγής αλλά θα επικαλεστεί το ασφυκτικό θεσμικό πλαίσιο που δεν ευνοεί μια απόφαση υπέρ των εργαζομένων.  Τέλος κρίνοντας ότι η κάλυψη των αναγκαίων θέσεων εργασίας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, σχετίζεται άμεσα με την ανάγκη διεκδίκησης, μετατροπής των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου χωρίς όρους και προϋποθέσεις αφού οι εργαζόμενοι καλύπτουν, πάγιες και διαρκείς ανάγκες και έχουν αποκτήσει εργασιακή εμπειρία. Επιμένουμε στην συνολική ανάδειξη του προβλήματος και διεκδίκηση πολιτικής απόφασης που θα δίνει λύση με αυτό τον τρόπο. 

Ως Λαϊκή Συσπείρωση πιστεύοντας -πέρα από όσα αναφέραμε παραπάνω – ότι  η σημερινή απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου θα είναι ένα ακόμα επιχείρημα στον δικαστικό αγώνα που θα δώσουν αυτοί οι άνθρωποι στο πλαίσιο του ασφυκτικού και αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου που καταδικάζει τους δήμους να λειτουργούν με προσωπικό που θα εναλλάσσεται.

Καλούμε το δημοτικό συμβούλιο χωρίς περιστροφές να δώσει εντολή στην διοίκηση του δήμου Ικαρίας :

  • Να δεχτεί το αίτημα των εργαζόμενων.
  • Να μην αντιδικήσει στην δικαστική προσφυγή των εργαζόμενων.
  • Να μην ασκήσει καμία έφεση κατά δικαστικής απόφασης που θα δικαιώνει τους εργαζόμενους .

Οι  σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Ικαρίας

Λαρδάς  Νικόλαος

Κουντούπης  Στυλιανός

Καρούτσος  Φανούριος

Κόχιλας  Σωτήριος

Τέσκος  Σπύρος

Καλογερής  Γεώργιος

Λαρδά – Καρίμαλη  Βασιλεία

Αρ. Πρωτ : 3323/ 5-7-2022

                                                                                                        Προς : Πρόεδρο Δ.Σ 

                                                                    Κοινοποίηση :  Επικεφαλής παρατάξεων Δ.Σ

Αρέσει σε %d bloggers: