Πρόταση για την διεκδίκηση σχολικών γευμάτων στην Ικαρία

Λαμβάνοντας υπόψη την καταγγελία της Ένωσης Γονέων Σχολείων Ικαρίας   (Α.Π: 43/7-11-22) η οποία στάλθηκε τόσο στο Υπουργείο Παιδείας όσο και στον Δήμο Ικαρίας, διαπιστώνεται ότι για άλλη μια σχολική χρονιά (σχολικό έτος 2022-2023)   οι μαθητές των Δημοτικών Σχολείων και στις τρεις Δημοτικές Ενότητες του νησιού έμειναν εκτός του προγράμματος για τα σχολικά γεύματα. Για το τρέχον σχολικό έτος αφορά 420 μαθητές.

Αυτό αποδεικνύεται και στη δημοσίευση στο φύλλο της κυβέρνησης (Αρ. φύλλου 5151/ Β/4-10-22) όπου με την Κ.Υ.Α Παιδείας – Θρησκευμάτων & Εργασίας-Κοινωνικών Υποθέσεων (Δ14/οικ.91201/2022) στους πίνακες με τα σχολεία ανά την Ελλάδα που δικαιούνται την σχετική παροχή δεν εμφανίζεται κανένα σχολείο της Ικαρίας  ή  των Φούρνων, σε αντίθεση με σχολεία στην ίδια Περιφέρεια (πχ Χίου, Λέσβου) αλλά και σχολεία στον ίδιο Νομό (Σάμος).

Με δεδομένη την ακρίβεια που πλήττει όλα τα λαϊκά νοικοκυριά της Ικαρίας, τις καταγγελίες και την αγωνία γονέων που αναγκάζονται να κόψουν ή να περιορίσουν στο ελάχιστο ακόμα και είδη διατροφής πρώτης ανάγκης, η αναγκαιότητα εφαρμογής του θεσμού των σχολικών γευμάτων στα σχολεία μας είναι επιτακτικότερη από ποτέ. Σημειώνεται, δε, ότι για την χρήση των γευμάτων από τους μαθητές, δεν απαιτείται κατ’ ανάγκη ειδικός χώρος ή εγκαταστάσεις στα σχολεία, αφού διανέμονται στο τέλος του σχολικού ωραρίου για να τα πάρουν στο σπίτι τους. Εξαιρούνται προφανώς οι μαθητές που φοιτούν σε ολοήμερο πρόγραμμα, όπου το γεύμα τους καταναλώνεται εντός των σχολικών αιθουσών.

Κατόπιν σχετικής Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ Β’ 1299/12-04-2018), ανατέθηκε στον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων & Κοινωνικής Αλληλεγγύης η διαχείριση του Προγράμματος, η υλοποίηση όλων των σταδίων σχεδιασμού, προκήρυξης και διενέργειας διαγωνισμών επιλογής αναδόχων και γενικά ο ΟΠΕΚΑ συνεργάζεται με τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας κατά τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του προγράμματος.

Έπειτα από τηλεφωνική μας επικοινωνία με τον ΟΠΕΚΑ ενημερωθήκαμε ότι απαιτείται από κάθε Δημοτική Αρχή που τα σχολεία της περιοχής της εξαιρέθηκαν από τα σχολικά γεύματα, να κατατεθεί ένσταση προς τα αρμόδια υπουργεία  αλλά και στον ΟΠΕΚΑ έτσι ώστε με τροποποιητική Κ.Υ.Α να ενταχθούν και αυτά τα σχολεία στο πρόγραμμα, αφού πρώτα τους αποσταλούν όλα τα απαιτούμενα έγγραφα εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετοχής.

Πράγμα που σημαίνει ότι η ενέργεια αυτή πρέπει να γίνει αύριο κιόλας, με δεδομένο ότι φτάνουμε σχεδόν στο μέσο της παρούσας σχολικής χρονιάς.

Για την Λαϊκή Συσπείρωση Ικαρίας

Λαρδάς  Νικόλαος

 

Η πρόταση αυτή κατατέθηκε στην 12η-2022 συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου (29/11/2022) . Η προφορική απάντηση από τον κ. Δήμαρχο ήταν οτι ο Δήμος Ικαρίας θα κινηθεί άμεσα σε αυτή την κατεύθυνση. Αναμένουμε  ενημέρωση για τις ενέργειες της διοίκησης  του Δήμου μας.

 

 

 

Αρέσει σε %d bloggers: