Ποιοι σχεδιάζουν για την Ικαρία χωρίς τους Ικαριώτες ?

Στις 27 Μαΐου ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Νησιών NESOI (ΝΗΣΟΙ) ανακοίνωσε με δελτίο τύπου τα αποτελέσματα της 1ης Πρόσκλησης Ενδιαφέροντος για την υποστήριξη καινοτόμων έργων καθαρής ενέργειας σε νησιά της ευρωπαϊκής επικράτειας. Σκοπός του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Νησιών NESOI είναι να παρέχει στα νησιά οικονομική, τεχνική και νομική υποστήριξη για την ανάπτυξη και εφαρμογή επενδυτικών πρότζεκτ ενεργειακής μετάβασης, παρέχοντας μια πλατφόρμα συνεργασίας καθώς και ευκαιρίες χρηματοδότησης για μια “από τα κάτω” ενεργειακή μετάβαση των νησιών της ευρωπαϊκής επικράτειας.

Ειδικότερα, σκοπός του NESOI  είναι να “κινητοποιήσει, να διευκολύνει και να παρέχει απτή υποστήριξη στο να κινητοποιήσει επενδύσεις αξίας περισσότερο από 100 εκατομμύρια ευρώ σε έργα μετάβασης στη βιώσιμη ενέργεια σε μερικά από τα  60  κατοικημένα νησιά της ΕΕ έως το 2023”

Στα επιλεγμένα νησιά της 1ης Πρόσκλησης περιλαμβάνεται η Ικαρία,  με τίτλο έργου: Ενεργειακός σχεδιασμός για καθαρή ενεργειακή μετάβαση στην Ικαρία“.

  Τι σημαίνει αυτό; Λαμβάνοντας υπ οψιν όσα περιγράφονται  στο δελτίο τύπου,  στην 1η Πρόσκληση Ενδιαφέροντος και σχετικά δημοσιεύματα, κάποιοι ανταποκρίθηκαν στην 1η Πρόσκληση Ενδιαφέροντος (12 Οκτωβρίου – 18 Δεκεμβρίου 2020) και εκπόνησαν μια πρόταση, η οποία εγκρίθηκε από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης Νησιών. Χωρίς να υπάρχει καμία ενημέρωση του δημοτικού συμβουλίου, και πολύ περισσότερο καμία διαδικασία διαβούλευσης  με την  τοπική κοινωνία.

Αυτό σημαίνει ότι οι οφελούμενοι του προγράμματος, προκειμένου να κάνουν εκείνο που πρότειναν, δηλαδή να εκπονήσουν ένα σχέδιο για την ενεργειακή μετάβαση για την Ικαρία, θα χρηματοδοτηθούν αρχικά με 40 έως 60 χιλιάδες ευρώ και θα έχουν νομική και τεχνική υποστήριξη από δέκα πολυεθνικές εταιρείες και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, που συναποτελούν την κοινοπραξία NESOI .

Είναι βέβαιο ότι δεν υπάρχει άνθρωπος στον κόσμο, την Ελλάδα, ειδικότερα την Ικαρία που να αρνείται την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος. Που να αμφισβητεί το γεγονός ότι η σύγχρονη τεχνολογία μπορεί να δώσει λύσεις προς αυτή την κατεύθυνση και να εξασφαλίσει την προοπτική μιας «βιώσιμης αειφόρας ανάπτυξης».  Που να μην αντιμετωπίζει με ενδιαφέρον κάθε ιδέα και κάθε προσπάθεια που θα έχει σαν κίνητρο την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και την κάλυψη των λαϊκών αναγκών.

Όταν όμως βλέπει να στήνονται παιχνίδια πίσω από την πλάτη του, να στήνονται χοροί εκατομμυρίων με γνώμονα την κερδοφορία των ελάχιστων, χωρίς ενημέρωση και χωρίς να λαμβάνεται υπ’ όψιν η γνώμη του σχετικά, τότε δικαιολογημένα δημιουργείται ανησυχία και καχυποψία για τους σχεδιασμούς αυτούς.

Λαμβάνοντας υπ όψιν ότι βασικός όρος για να αιτηθεί οποιαδήποτε νομική οντότητα ιδιωτικού δικαίου τη λήψη υποστήριξης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης των Νησιών είναι το να υποστηρίζεται η υποβληθείσα πρόταση από τη δημοτική αρχή, ως ελάχιστη ένδειξη για την οικειοθελή συμμετοχή των νησιωτικών κοινωνιών ή έστω τη συναίνεσή τους .

Υποβάλουμε στην διοίκηση του δήμου τα ακόλουθα ερωτήματα :

  • Γνωρίζει κάτι η διοίκηση του δήμου Ικαρίας για αυτή την πρόταση ?
  • Γνωρίζει ποιοι είναι οι συντάκτες και αιτούντες της πρότασης ?
  • Αν γνωρίζει, γιατί το συγκεκριμένο θέμα δεν ετεθει ποτέ στην κρίση του Δημοτικού συμβουλίου, ώστε να εγκρίνει την υποβολή σχετικής πρότασης ?
  • Αν δεν γνωρίζει προτίθεται η διοίκηση να ασχοληθεί με το θέμα, έστω και εκ των ύστερων ?
  • Πότε θα συζητηθεί το θέμα στο Δημοτικό συμβούλιο, ώστε να εξετάσουμε αν μπορεί να αξιοποιηθεί το πρόγραμμα για δράσεις  που όντως θα βοηθήσουν  την τοπική κοινωνία, και να υποβληθεί πρόταση για επανεκκίνηση της διαδικασίας ?

Οι  σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Ικαρίας

Λαρδάς Νικόλαος

Κουντούπης Στυλιανός

Καρούτσος Φανούριος

Κόχιλας  Σωτήριος

Τέσκος Σπύρος

Καλογερής Γεώργιος

Λαρδά – Καρίμαλη Βασιλεία

Προς : Δήμαρχο Ικαρίας  κ. Ν. Καλαμπόγια

Υ.Γ  : Ελπίζουμε λόγο της σοβαρότητας  του θέματος να μην ακολουθήσετε την πάγια τακτική σας να μην απαντάτε σε ερωτήματα, και να υπάρξει άμεση ενημέρωση του Δ.Σ για τα ερωτήματα που θέτουμε.

Αρέσει σε %d bloggers: