Παρέμβαση σχετικά με την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση της διάδοσης του COVID-19 στην Ικαρία

Η ραγδαία εξάπλωση του ιού COVID-19 στη χώρα μας και η εμφάνιση εκατοντάδων κρουσμάτων στο νησί μας προκαλεί δικαιολογημένα την ανησυχία όλων. Ζούμε σε μία περίοδο δοκιμασίας της δημόσιας υγείας. Απαιτούνται μέτρα σε πολλές κατευθύνσεις. Μέσα σε αυτά τα μέτρα είναι και αυτά των ατομικών μέτρων προστασίας από τον ιό.  Αλλά αυτά δεν πρέπει να μας πάνε στην άλλη άκρη: Να καλούμαστε εκτός από το να κλειστούμε σπίτι, να κλείσουμε και το μυαλό μας, το στόμα μας.  Να θεωρείται ένοχος ο λαός, επειδή το δημόσιο σύστημα υγείας είναι ανεπαρκέστατο. Να ξεχνάμε ότι τα τελευταία 10χρόνια ζήσαμε μία περίοδο απαξίωσης της έννοιας του δημόσιου και κοινωνικού αγαθού, που η δημόσια υγεία θεωρούνταν «κόστος» και οι εργαζόμενοι που έπρεπε να τη στελεχώσουν «έξοδο».

Άλλωστε οι 22 τελευταίοι μήνες είναι αποκαλυπτικοί, και η έξαρση των κρουσμάτων στην Ικαρία είναι συνδεδεμένη με τους αλλοπρόσαλλους σχεδιασμούς της κυβέρνησης :

 • Που δεν έφτιαξε ποτέ σύστημα επιδημιολογικής επιτήρησης με την μαζική χρήση τεστ. (Στην Ικαρία υπάρχει μόνο ένα κλιμάκιο του ΕΟΔΥ που δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του νησιού. Αφήνοντας τους Ικαριώτες  να «πολεμάνε» τον ιό με μοναδικό  όπλο την ατομική ευθύνη). Στην Ικαρία επιπλέον δεν υπάρχει επαρκές απόθεμα PCR test.
 • Που έστησε εμβολιαστικά κέντρα χωρίς το απαραίτητο προσωπικό, διοργανώνοντας επικοινωνιακά σόου. (Στην Ικαρία το εμβολιαστικό κέντρο που εγκαινίασε ο πρωθυπουργός με μεγαλοπρέπεια στο Κ.Υ Ευδήλου δεν λειτουργεί, με αποτέλεσμα εμβολιασμοί να γίνονται μόνο στο νοσοκομείο στον Άγιο Κήρυκο.  Ποιος έχει  υπολογίσει  ταλαιπωρία και  κόστος για έναν ηλικιωμένο π.χ από το Καρκινάγρι να πάει στο νοσοκομείο και να επιστρέψει ?)
 • Που δεν ενίσχυσε την δημόσια υγεία σε όλες τις βαθμίδες, παρά την προπαγάνδα για δήθεν διπλασιασμό ΜΕΘ, δυνατή πρωτοβάθμια υγεία κ.λ.π. (Στην Ικαρία αρκετές κλινικές του νοσοκομείου καλύπτονται από ένα άτομο, ενώ μια σειρά ειδικότητες δεν υπάρχουν καθόλου παθολόγος, πνευμονολόγος, ψυχίατρος, οφθαλμίατρος, ενδοκρινολόγος κλπ).
 • Που μετέτρεψε το ΕΣΥ σε σύστημα υγείας μίας νόσου, αφήνοντας στην τύχη τους καρκινοπαθείς, χρόνιους πάσχοντες και χρήζοντας χειρουργείο ή θεραπείες, χωρίς την αναγκαία παρακολούθηση. (Στην Ικαρία ενώ ο μοναδικός αναισθησιολόγος του νοσοκομείου συνταξιοδοτήθηκε, η μη αντικατάσταση υπονομεύει  την λειτουργία της χειρουργικής κλινικής….).
 • Στην Ικαρία δίπλα σε αυτά τα σοβαρά προβλήματα, εκτός από την έλλειψη ΜΕΘ  ή έστω ΜΑΦ. Υπάρχουν θέματα και με τον εξοπλισμό του νοσοκομείου (Χαρακτηριστικά αν και το νοσοκομείο της Ικαρίας είναι  ενταγμένο στο σχέδιο για την αντιμετώπιση του covid, δεν διαθέτει ακτινοδιαγνώστη για τον αξονικό τομογράφο, και σε περίπτωση διασωλήνωσης ασθενούς με τον διαθέσιμο αναπνευστήρα του χειρουργείου, δεν θα μπορεί να πραγματοποιηθεί κάποιο επείγον χειρουργείο που ενδεχόμενα απαιτηθεί).

Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά η κυβέρνηση και όσοι στηρίζουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τις μεθοδεύσεις της, «ξεχνάνε»:

 • Τις προτάσεις ΟΕΝΓΕ και ΠΟΕΔΗΝ, των μαχόμενων γιατρών & υγειονομικών (Τους ήρωες με τα άσπρα…) για την κάλυψη των κενών στα νοσοκομεία από την αρχή της πανδημίας.
 • Τις προτάσεις των εργατικών συνδικάτων για μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων.

Σε ότι μας αφορά έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας για μια σειρά ζητήματα που αφορούν την συμβολή του δήμου στην  αντιμετώπιση των συνεπειών  της διάδοσης του COVID-19 (Μάρτιος 20 – Ιούνιος 20 – Οκτώβριος 20 – Νοέμβριος20 – Μάιος 21- Ιούλιος 21- Σεπτέμβριος 21).

Ωστόσο σήμερα υπό το φως των νέων δεδομένων (που δεν επιτρέπουν εφησυχασμό), απευθύνουμε έκκληση ώστε όσο το δυνατόν περισσότεροι, να εκφράσουμε την διαμαρτυρία μας στην κυβέρνηση σχετικά με την «προστασία της δημόσιας υγείας»  στο νησί μας. Εκφράζοντας παράλληλα την στήριξη μας στην διεκδίκηση των δικαίων αιτημάτων των συνδικάτων και των εργαζόμενων στην υγεία.

Αν δεν είναι σήμερα επίκαιρη η διεκδίκηση  αυτή  πότε θα είναι ?

 • Να υποβληθεί αίτημα άμεσης ενίσχυσης της δομής του ΕΟΔΥ στην Ικαρία, προκειμένου να πολλαπλασιαστούν τα σημεία που πραγματοποιεί τεστ, και να γίνει στοχευμένη επιδημιολογική επιτήρηση με μαζικά τεστ στον πληθυσμό .
 • Δωρεάν, μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλους (Εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους) με ευθύνη του ΕΟΔΥ, (και σε λιμάνια – αεροδρόμιο), ώστε να ελεγχθεί  η διασπορά του ιού.
 • Να γίνει προμήθεια επαρκούς ποσότητας διαγνωστικών τεστ, και να διερευνηθεί η δυνατότητα αξιοποίησης των προνοιακών υπηρεσιών του δήμου ως ελάχιστη συμβολή στην επιδημιολογική επιτήρηση, με στοχευμενα τεστ σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.
 • Διάθεση ατομικών μέσων, όπως οι μάσκες αυξημένης προστασίας, με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας, χωρίς επιπλέον επιβάρυνση του λαού.
 • Να εξασφαλιστεί άμεσα επάρκεια σε τεστ διάγνωσης του κορονοϊού, και να σταλούν με ευθύνη του Υπουργείου στο νοσοκομείο εκατοντάδες μοριακά τεστ (PCR), τα οποία  θα συνδράμουν κατά περίσταση στην ακριβή διάγνωση της νόσου.
 • Να αντιμετωπιστούν άμεσα οι ελλείψεις στην υλικοτεχνική υποδομή του νοσοκομείου (π.χ να γίνει άμεσα αποστολή πρόσθετων αναπνευστήρων).
 • Να  τοποθετηθούν άμεσα αναισθησιολόγος, ακτινολόγος, καρδιολόγος και παθολόγος στο νοσοκομείο.  Τοποθέτηση πνευμονολόγου και δημιουργία ΜΕΘ η ΜΑΦ τώρα.
 • Να μη φύγουν οι συμβασιούχοι, γιατροί, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό, από τις δομές υγείας των νησιών μας.
 • Να ανακληθούν τώρα όλες οι διατάξεις για αναστολή καθηκόντων, στέρηση μισθού, διαθεσιμότητες,  στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους στην υγεία.
 • Τέλος με ευθύνη Περιφέρειας & Δήμου να υποβληθεί αίτημα για την διασφάλιση των αναγκαίων χώρων, για όσους δεν μπορούν να κάνουν «καραντίνα» στα σπίτια που μένουν.

Για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων και με δεδομένο ότι πολλά κρούσματα αυτήν την περίοδο είναι μαθητές είναι αναγκαίο  να διασφαλιστούν σήμερα  :

 • Μαζικά, δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ στα σχολεία, με ευθύνη του ΕΟΔΥ,  για όλους τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές.
 • Να προηγηθεί απολύμανση σε όλα τα σχολεία πριν επιστρέψει η σχολική κοινότητα.
 • Να εξασφαλιστεί (με ευθύνη της τοπικής Διοίκησης) επαρκές προσωπικό για την καθαριότητα σε όλα τα σχολεία, ώστε να μπορούν να τηρηθούν τα πρωτόκολλα.

Σε αυτή την κατεύθυνση καλούμε την διοίκηση αξιοποιώντας την θεσμική δυνατότητα που τις δίνεται να εξασφαλίσει (για τις δράσεις που την αφορούν) τους αναγκαίους πόρους, από τις επιχορηγήσεις που έχει λάβει ο δήμος από το ΥΠ.ΕΣ για «Κάλυψη επιτακτικών αναγκών που προκλήθηκαν από τον covid-19», (που προσέγγισαν τις 140.000 το 2020 και τις 84.000 ευρώ το 2021). Χρηματοδοτήσεις που μέχρι σήμερα καλύπτουν λειτουργικά έξοδα του δήμου, τα οποία η διοίκηση όφειλε να προβλέψει και να εξασφαλίσει από άλλες χρηματοδοτήσεις κατά την σύνταξη των Π/Υ αρχικά και κατά την διαδικασία των  αναμορφώσεων των Π/Υ στην συνέχεια.

Αριθμός  Πρωτοκόλλου : 13/ 3-1-2021

Αρέσει σε %d bloggers: