Να σταματήσουν τώρα οι διώξεις ενάντια στους κατοίκους της Τήνου

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούμε τον αγώνα που δίνει ο Τηνιακός λαός ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο νησί του. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση και “οι πράσινοι επενδυτές’’, έχουν εξαπολύσει ένα μπαράζ διώξεων εναντίον τους, με ποινικές διώξεις, αγωγές, συλλήψεις κλπ, θέλοντας να τρομοκρατήσουν και να καταστείλουν τον πολύμορφο αγώνα τους.  Σε αυτά τα πλαίσια έχει εξαπολυθεί ένα πογκρόμ δικαστικών διώξεων σε βάρος των αγωνιζόμενων κατοίκων του νησιού.  Την 1η Μάρτη 2021, με χαλκευμένες κατηγορίες 36 άτομα οδηγούνται στο εδώλιο του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Σύρου.  Εκτός από τις δίκες που ήδη έχουν οριστεί, δεκάδες πολίτες (μεταξύ αυτών, μέλη και φίλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Τήνου),  έχουν κληθεί και καλούνται διαρκώς “για παροχή εξηγήσεων” στο Α.Τ Τήνου, μετά από εισαγγελικές παραγγελίες, για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και της ίδιας της ζωής τους. Επίσης 100 κάτοικοι περιμένουν την απόφαση του Πρωτοδικείου Σύρου για την αγωγή της εταιρείας Ενεργειακή ΕΠΕ με την οποία ζητά  το ποσό των 328.268,20 ευρώ!

Ως Λαϊκή Συσπείρωση Ικαρίας  συντασσόμαστε με τον αγώνα για να μην επιτραπεί  η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος με την εγκατάσταση των βιομηχανικών ανεμογεννητριών όχι μόνο στην Τήνο αλλά και σε όλα τα νησιά.

Παράλληλα καταγγέλλουμε την κυβέρνηση της ΝΔ που προσπαθεί  να επιβάλει νεκρική σιγή, υλοποιώντας στην πράξη το κυβερνητικό δόγμα “Νόμος και Τάξη”, ώστε ανεμπόδιστα να μπει σε εφαρμογή η βάρβαρη πολιτική Κυβέρνησης -Κεφαλαίου – Ε.Ε για την απελευθέρωση της ενέργειας”. Με τον ίδιο τρόπο αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες όσους αντιστέκονται στις πολιτικές της.  ΜΑΤ, βία, ποινικές διώξεις, ενάντια στο εργατικό κίνημα, στους μαθητές, στους φοιτητές, ακόμα και ενάντια στους υγειονομικούς επειδή βγήκαν και διεκδίκησαν ένα καλύτερο σύστημα υγείας.

Σε ότι  αφορά το νησί της Ικαρίας και την σχεδιαζόμενη από το 2011 επένδυση της εταιρείας ΙΚΑΡΟΣ ΑΝΕΜΟΣ Α.Ε (μια γιγαντιαία εγκατάσταση 110 ανεμογεννητριών με συνολική ισχύ 330 Mwh  που θα καταλάβουν σχεδόν όλη την κορυφογραμμή της Ικαρίας)  έχουμε δηλώσει πως είμαστε κάθετα αντίθετοι στο ενδεχόμενο να υλοποιηθεί. Μαζί με την τοπική κοινωνία και τους φορείς της, κάναμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας ώστε οι σχεδιασμοί αυτοί να ακυρωθούν στην πράξη.

Μας βρίσκει αντίθετους γιατί:  Δεν καλύπτει καμία ενεργειακή ανάγκη του νησιού. Τοπικά η Ικαρία καλύπτεται από τον υπάρχοντα θερμοηλεκτρικό σταθμό και από το Υβριδικό ενεργειακό σταθμό της ΔΕΗ, από 2 ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά συστήματα. Θα προκληθεί μη αναστρέψιμη περιβαλλοντική υποβάθμιση από τη διάνοιξη τεραστίων δρόμων και θεμελίων για την τοποθέτησή  των ανεμογεννητριών με ότι αυτό συνεπάγεται.

Παράλληλα διεκδικούμε: Ενιαίο αποκλειστικά κρατικό φορέα ενέργειας με αποκλειστικότητα στην παραγωγή, μεταφορά, διανομή, εμπορία της ηλεκτρικής ενέργειας που θα αποτελούν κοινωνική ιδιοκτησία και θα λειτουργεί  προς όφελος του λαού μας και όχι των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων.

Είμαστε ενάντια στην πολιτική της απελευθέρωσης της ηλεκτρικής ενέργειας που έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της τιμής του ρεύματος, την ενεργειακή φτώχεια για τον λαό,  το γενικό ξεπούλημα της ΔΕΗ και των δικτύων της.

Αρέσει σε %d bloggers: