Εκδήλωση παρουσίασης των επικεφαλής των συνδυασμών της ΛΑΣ σε Βόρειο Αιγαίο και Δήμο Ικαρίας: Ομιλία Ν.Λαρδά

  9  Ιανουαρίου  2019

Ομιλία  πρώτης  συγκέντρωσης 

Σύντροφοι – σες , Αγαπητές φίλες & φίλοι,

   Αρχικά επιτρέψτε μου μια μικρή προσωπική αναφορά σχετικά με όσα αναφέρθηκαν νωρίτερα από τους συντρόφους της Κ.Ε και της Τ.Ε

  Σε ότι με αφορά θεωρώ ιδιαιτέρως τιμητική την απόφαση να τεθώ επικεφαλής στην προσπάθεια διεκδίκησης της πλειοψηφίας στον Δήμο Ικαρίας. Αυτή η απόφαση απόκτα ιδιαίτερη βαρύτητα όταν αφορά τον δήμο στον οποίο το ΚΚΕ καταγράφει την μεγαλύτερη εκλογική του επιρροή , αλλά και γιατί  η απόφαση αυτή αφορά την διάδοχη ενός από τα εμπειρότερα στελέχη μας με διαδρομή σχεδόν 20 ετών και στους δυο  βαθμούς της τοπικής διοίκησης. 

 Από κει και πέρα η απόφαση αυτή δεν σημαίνει τίποτα παραπάνω από την σοβαρή ευθηνή που αντιστοιχεί χρέωση σε ένα σοβαρό τομέα δουλειάς, και βέβαια αυτό που θα κρίνει το πόσο αποτελεσματικά θα δοθεί η  «Μάχη» των εκλογών έχει να κάνει με την συμβολή όλων,  όσων μοιραζόμαστε κοινές ανησυχίες και θέσεις,  σχετικά με το χαρακτήρα που έχει η ο δήμος και τον ρόλο που μπορούμε να παίξουμε. Στην προσπάθεια μας  λειτούργει ο δήμος όχι άπλα ως μια υπηρεσία γρανάζι του κρατικού μηχανισμού αλλά ένας φορέας που θα στηρίζει ποικιλότροπα τον αγώνα για μια ζωή αντίστοιχη της εποχής μας, εποχής που η επιστήμη και η τεχνική βρίσκεται στο απόγειό της. Σε αυτή την προσπάθεια να πω εξ αρχής ότι χρειάζεται η συμβολή όλων όσων μέχρι σήμερα συνέβαλαν να κάνουμε θετικά βήματα είτε στην βελτίωση των συνθηκών της καθημερινότητας, είτε στην απόσπαση χρηματοδοτήσεων από όλα τα δυνατά χρηματοδοτικά εργαλεία , είτε τέλος στην διεκδίκηση σε τομείς που δεν αφορούν αυτή καθ αυτή την δουλεία του δήμου, όπως οι συγκοινωνίες, η υγεία, η εκπαίδευση και μια σειρά ακόμα τομείς .

 Φίλες και φίλοι, δεν πιστεύουμε ότι η Ικαρία  θα γίνει η όαση μέσα στην έρημο του συστήματος, αλλά μπορούμε να δώσουμε και δίνουμε ανάσες μικρές και μεγάλες. Αγωνιζόμαστε για την ενότητα του Ικαριωτικου λαού, να απομονώσουμε τα ζιζάνια που φέρνουν τη διχόνοια και την απογοήτευση.                   Δεν ξεχωρίζουμε τους εργαζόμενους, με βάση την πολιτική του τοποθέτηση, αλλά την στάση τους απέναντι σε αυτούς που έχουν καθίσει στο σβέρκο του ελληνικού λαού και ζουν από τον ιδρώτα του. Στον αγώνα μας απέναντι σε αυτούς θα ομονοήσουμε κάποια στιγμή και ποιος είναι ο πολιτικός σχηματισμός που ωφελεί την επίλυση των προβλημάτων μας. Χρειάζεται κοινός αγώνας, χωρίς προκαταλήψεις. Αυτός είναι ο δρόμος που θα φέρει θετικά αποτελέσματα.  Η “Λαϊκή Συσπείρωση” χρόνια τώρα μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο πήρε θέση σ’ όλα τα προβλήματα των Ικαριωτών, έχει διαλέξει μετερίζι, είναι με τους εργάτες του χεριού και του πνεύματος, με τους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες, με τους νέους και τις νέες.  Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε στην νέα δημοτική περίοδο .                  

 Σύντροφοι – σες , Αγαπητές φίλες & φίλοι,

   Δεν παραμυθιάζουμε ότι μέσα σε συνθήκες σήψης και παρακμής του καπιταλιστικού συστήματος εμείς θα κάνουμε μια νησίδα παραδείσου στην Ικαρία.  

  Μπορούμε όμως να συμπαρασταθούμε, να είμαστε δίπλα στους αγωνιζόμενους, στα συνδικάτα, στους λαϊκούς φορείς, να αντιπαλέψουμε της πολιτικές επιλογές που συνθλίβουν το λαό και σώζουν το κεφάλαιο. Μπορούμε να οργανώσουμε τη διεκδίκηση αυτών που δικαιούμαστε, όπως παροχές υγείας για όλους όλες τις μέρες και ώρες του χρόνου, αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν, ακτοπλοϊκή σύνδεση, δρόμους, διαχείριση απορριμμάτων χωρίς επιπλέον χαράτσια, έργα και υπηρεσίες στον τομέα της διαχείρισης υδάτων ώστε να μην πούμε το νερό νεράκι.

 Κάποιοι ενοχλούνται, επειδή με σαφήνεια λέμε ότι γνωρίζουμε τις δυσκολίες, γνωρίζουμε το ασφυκτικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί στην λειτουργία των οργανισμών της τοπικής διοίκησης μέσω του Καλλικράτη που επεκτείνεται με τον «Κλεισθένη». Ενοχλούνται επειδή λέμε ότι δεν καλλιεργούμε αυταπάτες, δεν κάνουμε εμπόριο ψεύτικων ελπίδων.

 Γνωρίζουμε ότι πορευόμαστε σε ένα δυσμενές περιβάλλον, με μειωμένο προσωπικό λόγω της πολιτικής που θέλει το Δήμο ελεγκτικό μηχανισμό, μειωμένη χρηματοδότηση,  αφού έχουν μειωθεί τα οικονομικά του Δήμου κατά 60% σε σύγκριση με αυτά που παίρναμε το 2010, και αυξήθηκαν τα θεσμικά εμπόδια που βάζει το δήθεν δημόσιο σύστημα.  Παρόλα αυτά παλεύουμε σε όλους τους τομείς, με ορατά αποτελέσματα σε κάθε καλοπροαίρετο συμπολίτη μας. 

Φίλες & Φίλοι  μέχρι σήμερα έχουμε ανοίξει τα  εξής ζητήματα: 

 1. Εκπαίδευση – παιδεία (Συγχώνευση σχολείων -δωρεάν μεταφορά των μαθητών – σχολείο «ειδικής» αγωγής-προσχολική αγωγή, κλπ) αναδεικνύοντας παράλληλα τον χαρακτήρα των σχεδιασμών της κυβέρνησης με το «νέο σχολείο»
 2. Προβλήματα που αφορούν ένα βασικό οικονομικό τομέα των νησιών μας τον Τουρισμό, όπου πέρα από την τουριστική προβολή του νησιού ανοίγουμε και τα ζητήματα που υπάρχουν.  Στην συγκοινωνία των νησιών μας δίνοντας βάρος στις Ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες (δρομολόγια- τιμές- ασφάλεια, κλπ), και στην βελτίωση των εσωτερικών συγκοινωνιών .Στη Χρήση των φυσικών πόρων (π.χ Παραλίες) και των δημόσιων υποδομών (π.χ  Λιμάνια –Αεροδρόμια)
 3. Ζητήματα που αφορούν  την διαχείριση των απορριμμάτωναναδεικνύοντας την θετική σε γενικές γραμμές δουλειά μας τα προηγούμενα χρονιά. Ξεσκεπάζοντας παράλληλα τον ρολό όσων αιρετών συμβάλουν στην ιδιωτικοποίηση αυτών των τομέων και των σχετικών υπηρεσιών των ΟΤΑ                        (π.χ Ανακύκλωση απορριμμάτων). Για πρώτη φόρα ο δήμος Ικαρίας έκανε παρέμβαση για τον ΠΕ.Σ.Δ.Α και μετά από απόφαση του Δ.Σ και Προγραμματική σύμβαση με την περιφέρεια β. Αιγαίου διεκδικούμε 13.εκ για την προμήθεια εξοπλισμού, την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ και την κατασκευή του ΧΥΤΥ.            
 4. Επίσης για πρώτη φορά στον δήμο Ικαρίας άνοιξε, το θέμα του προσωπικού διεκδικώντας την διασφάλιση των υπαρχόντων θέσεων εργασίας και την παράλληλη άρση των απαγορευτικών διατάξεων για τις προσλήψεις μονίμων υπαλλήλων.  Με πλήρη κρατική χρηματική  κάλυψη. 
 5. Για τους συμβασιούχους του δήμου (θέμα που απασχόλησε έντονα τον δήμο) η  σημερινή διοίκηση : α Πήρε τα αναγκαία μέτρα για την  καταβολή των δεδουλευμένων τους,  β. Εισηγήθηκε στο Δ.Σ την παραμονή του προσωπικού στις ανταποδοτικές υπηρεσίες του Δήμου μας, και την υπογραφή νέων συμβάσεων,                 γ) Συμπαρίσταται στον δικαστικό αγώνα τους για τη μονιμοποίηση των εργαζόμενων, οι οποίοι δεν ήρθαν στον δήμο από κανένα «παράθυρο», αλλά μέσα από τους δρόμους της μακροχρόνιας ανεργίας και από διαδικασίες του ΑΣΕΠ.
 • Ανοίξαμε το θέμα της υγείας, οργανώνοντας κινητοποιήσεις στο υπουργείο υγειάς, διαμορφώνονταςγια πρώτη φορά στον ενιαίο δήμο Ικαρίαςθέση για τα ζητήματα υγείας. Υποστηρίξαμε με ξεκάθαρο τρόπο και συγκεκριμένες θέσεις τις κινητοποιήσεις για τα Περιφερειακά  ιατρεία και το Κέντρο Υγείας 
 • Προχωρήσαμε σε παρεμβάσεις που θα αφορούν την χρήση γης: Έχουν γίνει μέχρι σήμερα τουλάχιστον τρεις παρεμβάσεις που αφορούν τον Χωροταξικό σχεδιασμού και το ΣΧΟΟΑΠ, διεκδικώντας την νομοθετική ρύθμιση αναγνώρισης του ιδιαιτέρου οικιστικού μοντέλου της Ικαρίας και τις διόρθωσης του ΣΧΟΟΑΠ σε όσα σημεία μπορεί να διορθωθεί.  Ενώ για πρώτη φορά στον δήμο Ικαρίας ανοίξαμε  το θέμα  «κατοχύρωσης» των δασικών εκτάσεων στην οροσειρά της Ικαρίας ως δημοτικών, διεκδικώντας με βάση απόφαση του Δ.Σ νομοθετική ρύθμιση από την κυβέρνηση σε αυτή την κατεύθυνση.Ταυτόχρονα προσπαθούμε να παραβούμε και στην διαδικασία μίσθωσης βοσκότοπων :   Μετά από την απόφαση τουΔ.Σ σχετικά με την μη συμβολή του Δήμου στην εκμίσθωση  βοσκότοπων, υπάρχουν αντιδράσεις από μέρους των «κτηνοτρόφων» που με την ανοχή της περιφέρειας επιμένουν να γίνει και ο δήμος συνεργός στην παράτυπη διαδικασία με μοναδικό κριτήριο να μην χάσουν την ενίσχυση τους. Επιμείνουμε στην υπεράσπιση του πνεύματος της  απόφασης  του Δ.Σ, και καλούμε όλους τους συναρμοδίους φορείς (ΟΠΕΚΕΠΕ –Περιφέρεια)αλλά και τους  φορείς του νησιού να πάρουν θέση (Συλλόγους, συνδικάτα, κλπ). 
 • Έγιναν παρεμβάσεις που αφορούν τις ιαματικές πηγές:Εκτός από την προσπάθεια να ολοκληρωθεί επιτελούς η αναγνώριση των Ι.Π ως φυσικών πόρων, συνεχίσαμε την προσπάθεια τα Δημοτικά υδροθεραπευτήρια να συντηρούνται σε ετησία βάση. Ταυτόχρονα κινηθήκαμε και σε εξωστρεφείς ενέργειες, με βάση την εμπειρία του δήμου διοργανώσαμε ένα (κατά γενική ομολογία επιτυχές) συνέδριο για την ανάδειξη των δυνατοτήτων των Ιαματικών Πηγών και την συμβολή τους στην ανάπτυξη της Ικαρίας. Στοχεύοντας στα εξής :
 • Τεκμηρίωση  των φυσικών ιδιοτήτων των πηγών μέσα από εισηγήσεις  εγκρίτων επιστημόνων σχετικών με το θέμα. 
 • Ανάδειξη των  δυνατοτήτων των ιαματικών  πηγών  να συμβάλουν στην τοπική οικονομική δραστηριότητα . 
 • Διεκδίκησης των αναγκαίων πόρων ώστε να αποκτήσουν οι δημοτικές υποδομές την δυνατότητα παροχής σύγχρονων υπηρεσιών στις οποίες  θα έχουν πρόσβαση και οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι. Σε αυτή την κατεύθυνση προετοιμάζουμε μελετητικά πρόταση για την δημιουργία ενός τουλάχιστον συγχρόνου υδροθεραπευτηρίου στα Θέρμα.  
 • Στην διαμόρφωση μιας πολιτικής πρότασης για τον χαρακτήρα που θα μπορούσε να έχει ο  θερμαλισμός, τόσο στο σημερινό πολιτικό πλαίσιο (με διαφορετικές όμως πολιτικές από αυτές που σήμερα εφαρμόζονται), όσο και σε ένα διαφορετικό οικονομικό και πολιτικό πλαίσιο. 
 • Βάλαμε στο κέντρο της προσοχής μας τις λαϊκές ανάγκες, τις ανάγκες των παιδιών μας (αποσπώντας χρηματοδοτήσεις για σχολική στέγη και αθλητικές υποδομές), από τον Σεπτέμβριο του 2016 λειτουργεί παιδικός σταθμός και στην βόρεια πλευρά του νησιού, σε  δημοτικό κτήριο ανακαινισμένο. 
 • Να θυμίσουμε την προσπάθεια για το γηροκομείο που βρίσκεται σε εξέλιξη. 
 • Να θυμίσουμε την προσπάθεια να αποσπάσουμε  από την Κυβέρνηση, την Ε.Ε. πόρους όχι για έργα που συμβάλουν στην «Επιχειρηματικότητα» αλλά για έργα που καλύπτουν ζωτικές λαϊκές ανάγκες. Αν συνυπολογίσουμε την δυνατότητα παρεμβάσεων του Δήμου από την διαθέσιμη ΣΑΤΑ (425.370€)τότε το γεγονός της εξασφάλισης μιας επιπλέον χρηματοδότησης πολλαπλάσιας  της ετησίας ενίσχυσης, που «πέφτουν» στο νησί. Πιστεύουμε ότι αναδεικνύει σε ένα βαθμό, και την αξία της διεκδίκησης, αλλά και το γεγονός της διαφορετικής αντίληψης που υπερασπίζεται η σημερινή διοίκηση του δήμου Ικαρίας. Ταυτόχρονα απαντά με το πλέον πιστικό τρόπο στην  κουβέντα που γίνεται για το ότι απορρίπτουμε τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις λόγο του πολιτικού προσανατολισμού  της δημοτικής αρχής.   Πάνω σε αυτό να ξεκαθαρίσουμε για μια ακόμα φορά ότι  διεκδικούμε ότι μας στερούν. Μας «οφείλουν» έργα υποδομών, αναβάθμισης σχολικών κτηρίων, ανάπλασης ελεύθερων χώρων.            Όλα τα προηγούμενα αναφέρονται πέρα από τις ανάγκες ενημέρωσης και σαν μια ακόμα απάντηση σχετικά με την αξιοποίηση των διαθέσιμων «αναπτυξιακών  προγραμμάτων», σε όσους κατηγορούν την διοίκηση του Δήμου Ικαρίας πως  «Όταν βρέχει ευρώ ο δήμος Ικαρίας κρατάει Ομπρελά». 
 • Να θυμίσουμε την προσπάθεια  για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, διεκδικώντας να γίνει νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέπει στα Δημοτικά Συμβούλια να παίρνουν ευνοϊκές αποφάσεις για αυτούς που χρωστούν στους Δήμους και δεν έχουν πράγματι την ευχέρεια να ανταποκριθούν, να μην εφαρμοστούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης. 
 • Να θυμίσουμε την πρόσφατη προσπάθεια για την επαναφορά του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ και την μείωση της τιμής των καύσιμων. 

  Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες, έχουμε καθαρές θέσεις που απαντάνε στο τι χρειάζεται σήμερα ο τόπος μας, ποια είναι η διέξοδος αύριο, που στοχεύουν στον πραγματικό αντίπαλο.  Είμαστε συνεχώς, στο πλευρό, περπατάμε μαζί με τους εργαζόμενους, τη νεολαία, όλου του Ικαριώτικου λαού στους αγώνες τους για να αποκρούσουν αυτήν τη βάρβαρη πολιτική για τα μικρά και μεγάλα, για τα καθημερινά, για κάθε πρόβλημα τους. Με τις θέσεις μας, με τις προτάσεις μας, με τη στάση μας προσπαθούμε να βάλουμε έστω ένα λιθαράκι στο να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση, να ανακουφιστούν οι Ικαριώτες έστω λίγο από τα μεγάλα προβλήματα τους.  

ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΨΗΦΙΣΕΤΕ  ΛΑΙΚΗ  ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ  ΓΙΑΤΙ:

 • Γιατί η Λαϊκή Συσπείρωση και τα μέλη της, ποτέ δεν κρύφτηκαν πίσω από τίτλους ανεξαρτησίας. Εμείς δεν ντρεπόμαστε για τις πολιτικές που υπηρετούμε και που έχουν σαν γνώμονά τους, την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών.                    
 • Γιατί εμείς δεν εξαγοράζουμε συνειδήσεις, με διάφορες πιέσεις, εκβιασμούς και  ρουσφέτια. Το ψηφοδέλτιό μας αποτελείται από ανιδιοτελείς αγωνιστές της προσφοράς και της θυσίας για το συνάνθρωπο και για μια καλύτερη κοινωνία. 
 • Γιατί η Λαϊκή Συσπείρωση έχει σαφή και συνεπή πολιτικό λόγο, που ακούστηκε εντός και εκτός των τειχών του Δημοτικού Συμβουλίου, όλο το προηγούμενο διάστημα. 
 • Γιατί όταν οι άλλοι σήκωναν λάβαρα υπέρ του «Καλλικράτη» και εφάρμοζαν κατά γράμμα τις διατάξεις του, εμείς αποκαλύπταμε ότι φέρνει :  Ακόμα μεγαλύτερη απομάκρυνση της τοπικής διοίκησης από τον πολίτη – Μετατροπή των εκλεγμένων, σε μάνατζερ προβληματικών επιχειρήσεων – Ασφυκτικό εναγκαλισμό από την πολιτική της κεντρικής διοίκησης- Υλοποίηση των εντολών της Ε.Ε., όπως η εμπλοκή των Δήμων σε παιδεία και υγεία, σε αγαστή συνεργασία με τις επιχειρήσεις.
 •   Γιατί η Λαϊκή Συσπείρωση αρνείται να μετατραπεί ο Δήμος σε επιχείρηση.Αρνείται να μπάσει από το παράθυρο ΚΟΙΝΣΕΠ, ή άλλες πρόθυμες οργανώσεις παραχωρώντας τους δραστηριότητες και υποχρεώσεις του δήμου. 
 •   Γιατί η Λαϊκή Συσπείρωση σου είπε την αλήθεια, δεν σου είπε και ούτε πρόκειται ποτέ να σου πει ψέματα ή να σε «παραμυθιάσει» για να σε ξεγελάσει και να σου πάρει την ψήφο.

  Τέλος καλούμε τους Ικαριώτες, να ξεπεράσουν τις προκαταλήψεις και να δημιουργήσουμε τη μεγάλη λαϊκή συμμαχία, να μην χωριζόμαστε εγώ είμαι εδώ, εσύ εκεί, οι παππούδες μας ήταν σε αντίθετα στρατόπεδα.       

  Για μια ακόμα φορά θα προσπαθήσουν πολλά να πουν. Θα πουν ψέματα πολλά. Θα συκοφαντήσουν, θα ρίξουν λάσπη, θα διαστρεβλώσουν,   θα προχωρήσουν σε ωμό αντικομουνισμό.  Μην τους πιστέψετε, μην τους ακούσετε!!

  Οι εργαζόμενοι, οι επαγγελματίες, οι αγρότες, οι νέοι ενωνόμαστε με βάση τα κοινά μας συμφέροντα, προσδιορίζουμε τον αντίπαλό μας, που είναι τα οικονομικά συμφέροντα μικρά και μεγάλα  και τα πολιτικά τους στηρίγματα.  Μ’ αυτούς θα τα βάλουμε,  γιατί  δεν μπορούμε με το ένα χέρι να θέλουμε να λυθούν τα προβλήματα στον τόπο μας και με το άλλο να ενισχύουμε αυτούς που τα δημιουργούν.

  Φίλες και Φίλοι πολλά ειπώθηκαν και από τον Δήμαρχο αρχικά και από εμένα, σχετικά με την προσπάθεια μας αυτά τα χρόνια στην διοίκηση του δήμου Ικαρίας  και  έργο μας επιτρέψτε μου κλείνοντας να πω το εξής :   Το καλύτερο έργο μας δεν παίχτηκε ακόμα… είναι αυτό της λαϊκής συσπείρωσης και δράσης που θα ανατρέπει την αντιλαϊκή πολιτική, που θα πηγαίνει κόντρα στην πολιτική που μετατρέπει τους δήμους σε επιχειρήσεις και ιδιωτικοποιεί Παιδεία – Υγεία, και κοινωνικές υπηρεσίες. Είναι το έργο της ταξικής αντεπίθεσης ενάντια στην ποικιλόχρωμη κυβερνητική πολιτική. Στο έργο που ονειρευόμαστε και σχεδιάζουμε πρωταγωνιστής είναι ο ίδιος ο λαός και χορηγοί οι  αγώνες μας.

Αρέσει σε %d bloggers: