Χαιρετισμός στην εκδήλωση της ΑΣΠΙ για της ΒΑΠΕ στην Ικαρία

Αγαπητές φίλες και φίλοι, χαιρετίζοντας την σημερινή εκδήλωση της ΑΣΠΙ ,καλωσορίζουμε αρχικά τους συναγωνιστές από  άλλες περιοχές της χώρας που δέχονται ανάλογη επίθεση από τον γνωστό σε όλους μας κοινό εχθρό. Παράλληλα καταθέτουμε συνοπτικά την πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης σχετικά με τους ενεργειακούς σχεδιασμούς, γενικότερα  αλλά και ποιο συγκεκριμένα για το νησί μας .

Το πρόβλημα της Ενέργειας είναι κοινωνικό και πολιτικό, και για τη λύση του προβλήματος, απαιτούνται ανατροπές στο χαρακτήρα της εξουσίας,  ώστε να υπάρξει κεντρικός σχεδιασμός, με στόχο τη λαϊκή ευημερία.

Για την Λαϊκή Συσπείρωση ως παράταξη που εκφράζει στην τοπική διοίκηση τις θέσεις του ΚΚΕ, υπάρχει ένα βασικό κριτήριο αξιολόγησης κάθε ενεργειακής πολιτικής. Είναι το πώς αυτή η ενεργειακή πολιτική θα κατοχυρώνει την ενέργεια σαν  κοινωνικό αγαθό ή αντίθετα την αντιμετωπίζει σαν εμπόρευμα.

Αφετηρία μας είναι πάντα οι λαϊκές ανάγκες. Προσδιορίζουμε τις ανάγκες της κοινωνίας για τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας, για φθηνή λαϊκή κατανάλωση, για την ασφάλεια της εργασίας, την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, και εξετάζουμε ποιες οικονομικές συνθήκες και ποιοι πολιτικοί όροι μπορούν να διασφαλίσουν την ικανοποίηση αυτών των αναγκών στο σύνολό τους.

 Κάτω απ’ αυτό το πρίσμα, εξετάζουμε σήμερα τις εξελίξεις και τους βασικούς στόχους στον τομέα της ενέργειας.

Η πολιτική τόσο της σημερινής όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) εντάσσεται στο γενικό πλαίσιο για «απελευθέρωση» και  την πλήρη ιδιωτικοποίηση του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας που προωθείται με σειρά νομοθετημάτων για εξασφαλιστούν στο μεγάλο κεφάλαιο όροι και προϋποθέσεις εγγυημένης και απρόσκοπτης κερδοφορίας.Σε ολόκληρη τη χώρα γίνεται σκληρός ανταγωνισμός, κυριολεκτικά αγώνας δρόμου μεταξύ των ομίλων που δραστηριοποιούνται στον τομέα, να εξασφαλίσουν άδειες για να εγκαταστήσουν μονάδες παραγωγής ρεύματος με ΑΠΕ καθώς έχουν τεράστια οικονομικά κίνητρα. Εξασφαλίζουν επιδοτήσεις με σημαντικά ποσά από κρατικά και κοινοτικά κονδύλια για να φτιάξουν εγκαταστάσεις  με εγγυημένη προαγορά του συνόλου της παραγωγής ρεύματος για τα επόμενα  χρόνια.

Είναι φυσικό ότι με τέτοια κίνητρα, με τέτοια εγγυημένη κερδοφορία,  το ενδιαφέρον των αρπακτικών να έχει ξεπεράσει κάθε όριο, και να έρχεται τώρα και η σειρά του νησιού μας.

Η Λαϊκή Συσπείρωση αντιτίθεται στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων ιδιωτικών συμφερόντων, συνεπώς αντιτίθεται κατηγορηματικά και στην δημιουργία αυτού που σχεδιάζει να εγκαταστήσει ο όμιλος Μυτιληναίου στην Ικαρία, στο πλαίσιο του συνολικού αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του ενεργειακού τομέα στη χώρα μας. Ταυτόχρονα κάνουμε καθαρό ότι είμαστε αντίθετοι και σε μια ενδεχόμενη εναλλακτική πρόταση (Μικρότερης ισχύος η λιγότερων Α/Γ). Γιατί σε οποιαδήποτε εκδοχή αυτού του σχεδιασμού η σκοπιμότητα είναι ξεκάθαρη και σε κάθε περίπτωση μια τέτοια «επένδυση» θα πλήξει ανεπανόρθωτα τις περιοχές που θα αναπτυχθεί.

Με αυτό το σκεπτικό, έχοντας υπόψη την κατάσταση που διαμορφώνεται μετά την τροποποίηση από την ΡΑΕ της άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην εταιρεία ΙΚΑΡΟΣ ΑΝΕΜΟΣ, καταθέσαμε αίτημα (17/11/2021) για σύγκληση του Δημοτικού συμβουλίου με αυτό το θέμα και αποστολή πρόσκλησης για  συμμετοχή  σε όλους τους φορείς (Συνδικαλιστικούς – συλλόγων του νησιού, κλπ), έτσι ώστε όλοι να τοποθετηθούν και να διασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή συσπείρωση φορέων και δημοτών,  στην αντιμετώπιση και ακύρωση αυτής της επίθεσης επιχειρηματικών συμφερόντων στην Ικαρία και το φυσικό της περιβάλλον. 

Παράλληλα γνωρίζοντας ότι καθοριστικό ρόλο στην πορεία υλοποίησης αυτού του  σχεδιασμού θα παίξει η εξασφάλιση των αναγκαίων οικοπεδικών εκτάσεων.  Ζητήσαμε να ενημερωθεί το Δ.Σ, σε ποιο βαθμό έχει προχωρήσει  η διαδικασία δήλωσης των λεγόμενων «διακατεχόμενων» δασικών εκτάσεων του νησιού στο Εθνικό Κτηματολόγιο. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το Δημόσιο έχει δηλώσει ως δημόσια ιδιοκτησία, εκτάσεις που   ο δήμος με προηγούμενη ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ (162/2016) διεκδικεί να  αναγνωριστούν ως ιδιοκτησία του δήμου.

Στην 14η συνεδρίαση του 2021 προκειμένου το δημοτικό συμβούλιο να κάνει καθαρό                ποια είναι η θέση του σχετικά με τους ενεργειακούς σχεδιασμούς που αφορούν τόσο την πρόταση του ομίλου Μυτιληναίου όσο και την ενεργειακή πολιτική που υλοποιείται στην χώρα μας γενικότερα. Προτείναμε  να  εγκριθεί η ακόλουθη πρόταση, ως πλαίσιο διεκδικήσεων που συμβάλει στην συσπείρωση, για την αντιμετώπιση της επίθεσης επιχειρηματικών συμφερόντων στην Ικαρία  και  το  φυσικό  της  περιβάλλον. 

  «Όλα όσα αναφέρθηκαν στην συνεδρίαση για την ενέργεια, σε συνδυασμό με τους επικινδύνους ενεργειακούς σχεδιασμούς που προωθεί και υλοποιεί η κυβέρνηση της Ν.Δ.  Πιστοποιούν ότι η «Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία», το περιβόητο “πράσινο NewDeal”,  το Σχέδιο  «Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης» κλπ,  δεν αφορούν τίποτα άλλο,  από την στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων εις βάρος των εργαζόμενων στην ενέργεια και  του λαού  γενικότερα.

  Όπως όλα δείχνουν οι σχεδιασμοί αυτοί αφορούν και  τα νησιά μας, για αυτό ακριβώς το λόγο επανέρχονται στο προσκήνιο τόσο η πρόταση του ομίλου Μυτιληναίου με την επανέκδοση της άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικό σταθμό.   Όσο και οι συνολικότεροι σχεδιασμοί Ε.Ε και Κυβέρνησης μέσω της «Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας».

  Απέναντι σε όλα αυτά το Δ.Σ πιστεύοντας ότι πρέπει να διαμορφωθούν  οι κατάλληλες συνθήκες μέγιστης συσπείρωσης φορέων και δημοτών,  για την αντιμετώπιση της επίθεσης επιχειρηματικών συμφερόντων στην Ικαρία και  το φυσικό της περιβάλλον.   Σήμερα  κάνουμε  καθαρό  ότι :

  • Καταγγέλλουμε τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς που υλοποιώντας όσα ορίζει η «Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία», το μόνο που εξασφαλίζουν είναι η κερδοφορία της ΔΕΗ Α.Ε και των ποικιλώνυμων επιχειρηματικών  ομίλων.
  • Λεμέ ΟΧΙ στην εγκατάσταση μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικό σταθμό, που σχεδιάζει να εγκαταστήσει ο όμιλος Μυτιληναίου στην Ικαρία, σε κάθε εκδοχή του.
  • Δηλώνουμε ότι υποστηρίζουμε τις νομικές ενέργειες του δήμου Ικαρίας για την αντιμετώπιση αυτών των σχεδιασμών .
  • Δηλώνουμε ότι υποστηρίζουμε όσες κινητοποιήσεις διεκδικούν την ακύρωση αυτών των σχεδιασμών .
  • Ζητούμε στην διαδικασία τροποποίησης του ΣΧΟΟΑΠ, να μπουν ουσιαστικοί φραγμοί στην ανάπτυξη ΑΠΕ στην Ικαρία. Γιατί όσα αναφέρονται στο σχετικό ΦΕΚ (198- 4/6/2013) αφήνουν ανοικτό το πεδίο (προβλέψεις ειδικού χωροταξικού για ΑΠΕ) για  επιχειρηματική δραστηριότητα στην ενέργεια χωρίς καν κάποια όρια.
  • Σε ότι αφορά τους ενεργειακούς σχεδιασμούς που αφορούν το Πρόγραμμα NESOI, επιμένουμε να καθοριστεί στο Δημοτικό συμβούλιο, το περιεχόμενο της πρότασης και οι κατευθύνσεις που θα δοθούν  στους μελετητές.  (Να καθορίσουμε από κοινού  τι θέλουμε και τι δεν θέλουμε να χρηματοδοτηθεί μέσω του NESOI).    
  • Διεκδικούμε ενέργεια κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα

   Ενημερωτικά  αυτή την πρόταση υποστήριξαν στην 14η συνεδρίαση του Δ.Σ (3/12/2021) μόνο οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης και της ΑΣΠΙ, οι εκλεγμένοι των παρατάξεων Πανικαριακή Ενότητα Αλλαγής  – Ανεξάρτητη Πανικαριακή Κίνηση και Κοινωνία των δημοτών (Προερχόμενοι από ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ-ΛΑΕ), υποστήριξαν την πρόταση του  κ. Δήμαρχου που εκφράζει  αντίθεση,   μόνο σε φαραωνικούς ενεργειακούς σχεδιασμούς ΒΑΠΕ(όπως η επένδυση του όμιλου Μυτιληναίου)  στην Ικαρία…..

  Άποψη μας είναι πως οι αντιρρήσεις που δεν βάζουν στο στόχαστρο την  πολιτική που διαμορφώνει τις συνθήκες για σχεδιασμούς όπως αυτούς που συζητάμε, αποτελούν σε τελική ανάλυση «άσφαιρα πυρά», κρίνοντας ότι είναι αν μη τι άλλο παράδοξο να διαφωνείς με τα αποτελέσματα των πολιτικών σου επιλογών   (π.χ σχεδιασμός Ομίλου Μυτιλιναίου) αλλά να αποδέχεσε την κεντρική πολιτική που καθορίζει τους ενεργειακούς Σχεδιασμούς τόσο στην χώρα  όσο και στα νησιά μας (π.Χ «Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία» κλπ κυβερνητικά σχέδια στον χώρο της ενέργειας).  Ας βγάλει ο κάθε ένας τα συμπεράσματα του.

Κλείνοντας τονίζουμε για μια ακόμα φορά (σε συνέχεια όσων παρουσιάσαμε σε 5 σχετικές εκδηλώσεις που οργανώσαμε τους προηγούμενους μήνες) ότι η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί σε αγωνιστική συσπείρωση ενάντια στην πολιτική της απελευθέρωσης και των ιδιωτικοποιήσεων του ενεργειακού τομέα.

Καλούμε το λαό της Ικαρίας με τον κοινό αγώνα μας να υπερασπιστούμε  τα βουνά και  τους φυσικούς πόρους της περιοχής μας ενάντια στην στοχοποίηση τους από ποικιλώνυμα  επιχειρηματικά σχέδια !     

Να πούμε ένα μαζικό, μαχητικό ΟΧΙ στους ενεργειακούς σχεδιασμούς  που δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα των Ικαριωτών

Αρέσει σε %d bloggers: