ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Τ.Ε. KKE ΙΚΑΡΙΑΣ / ΦΟΥΡΝΩΝ – Για την άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ικαρία

Στις 11/11/2021 εγκρίθηκε από την η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας η τροποποίηση της άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικό σταθμό στην Ικαρία στην εταιρία ΙΚΑΡΟΣ- ΑΝΕΜΟΣ Α.Ε συμφερόντων του ομίλου Μυτιληναίου, δέκα χρόνια μετά από την αρχική.  Η τροποποίηση ενσωματώνει στην άδεια τις νέες ευνοϊκότερες για την εταιρεία διατάξεις των νομων Ν. 4685/2020 «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας, και λοιπές διατάξεις» &   Ν. 4414/2016 «Νέο καθεστώς στήριξης των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας …… και άλλες διατάξεις»

Υπενθυμίζουμε ότι πρόκειται για μια γιγαντιαία εγκατάσταση αφού σχεδιάζεται   να εγκατασταθούν 110 ανεμογεννήτριες με συνολική ισχύ 330 MW. Η τοποθέτησή τους   αφορά και τις τρεις Δημοτικές Ενότητες του νησιού (Άγιος Κήρυκος – Εύδηλος -Ράχες), αφού θα εκτείνονται σχεδόν σε ολόκληρη την κορυφογραμμή της Ικαρίας.

Για το ΚΚΕ, υπάρχει ένα βασικό κριτήριο αξιολόγησης κάθε ενεργειακής πολιτικής ,συνολικά αλλά και σε επιμέρους τομείς της, όπως εν προκειμένω της αιολικής ενέργειας. Είναι το πώς απαντά κανείς στο κεντρικό ερώτημα, αν η αυτή η ενεργειακή πολιτική θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες ή την κερδοφορία των μονοπωλίων. Αν θα έχουμε μια πολιτική που θα οδηγεί στο να κατοχυρώσει την ενέργεια ως κοινωνικό αγαθό ή, αντίθετα, την αντιμετωπίζει σαν εμπόρευμα.

Είναι προφανές ότι η συγκεκριμένη «επένδυση» καμία σχέση δεν έχει με τις λαϊκές ανάγκες, των εργαζομένων, των αγροτών, των επαγγελματιών, των συνταξιούχων, των άνεργων, των νέων, των γυναικών, οι οποίοι έτσι και αλλιώς, χτυπιούνται σκληρά από τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης και την αντεργατική – αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και Ε.Ε.

Η πολιτική τόσο της σημερινής όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) εντάσσεται στο γενικό πλαίσιο για «απελευθέρωση» και  την πλήρη ιδιωτικοποίηση του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας που προωθείται με σειρά νομοθετημάτων και νομοθετικό πλαίσιο που να εξασφαλίζει στο μεγάλο κεφάλαιο όρους και προϋποθέσεις εγγυημένης και απρόσκοπτης κερδοφορίας.

Μεγάλες εταιρείες ελληνικές και ξένες στήνουν κερδοφόρες επιχειρήσεις παραγωγής ρεύματος από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας κυρίως με αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα.  Σε ολόκληρη τη χώρα γίνεται σκληρός ανταγωνισμός, κυριολεκτικά αγώνας δρόμου μεταξύ των ομίλων που δραστηριοποιούνται στον τομέα, να εξασφαλίσουν άδειες για να εγκαταστήσουν μονάδες παραγωγής ρεύματος με ΑΠΕ καθώς έχουν τεράστια οικονομικά κίνητρα.  Εξασφαλίζουν επιδοτήσεις με σημαντικά ποσά από κρατικά και κοινοτικά κονδύλια για να φτιάξουν τις εγκαταστάσεις και με εγγυημένη προαγορά του συνόλου της παραγωγής ρεύματος για τα επόμενα  χρόνια.

Είναι φυσικό ότι με τέτοια κίνητρα, με τέτοια εγγυημένη κερδοφορία, το ενδιαφέρον των αρπακτικών να έχει ξεπεράσει κάθε όριο και να έρχεται τώρα και η σειρά του νησιού μας.

Η σκοπιμότητα αυτού του έργου είναι ξεκάθαρη: Εκμετάλλευση του αιολικού δυναμικού του νησιού μας και εγγυημένη πώληση της παραγόμενης ενέργειας μέσω της διασύνδεσης σε υψηλότατες τιμές για σίγουρα υπερκέρδη.

Μια τέτοια επένδυση θα πλήξει ανεπανόρθωτα τις περιοχές που θα αναπτυχθεί, τα βουνά μας δηλαδή, αλλοιώνοντας την ιστορική, αρχαιολογική, οικολογική φυσιογνωμία τους, διώχνοντας αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους, αλλάζοντας τις χρήσεις γης και δημιουργώντας ένα δαιδαλώδες πλέγμα δρόμων και δικτύων που θα προξενήσει ανεπανόρθωτη ζημιά.

Προωθούνται επιχειρήματα υπέρ της «επένδυσης», για την «πράσινη ενέργεια» με το περίφημο «πράσινο new deal» και την προστασία του περιβάλλοντος, που δεν είναι τίποτε άλλο παρά «πράσινες μπίζνες» σε βάρος του λαού και των πραγματικών αναγκών του !  Η αλήθεια όμως είναι ότι με τις υπάρχουσες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνεπικουρούμενες  από το υβριδικό ενεργειακό πάρκο στο Πέζι – Προεσπέρα καλύπτονται πλήρως οι τοπικές ανάγκες του νησιού.

Από την άλλη όσο περισσότερα αιολικά «πάρκα» κατασκευάζονται, τόσο περισσότερες εφεδρικές-υποστηρικτικές, δηλαδή συμβατικές μονάδες, απαιτούνται. Και έτσι ενώ οι προπαγανδιστές των αιολικών μιλούν για εκπομπές μικρότερων ποσοστών διοξειδίου του άνθρακα, στην πραγματικότητα η παράλληλη υπολειτουργία των εφεδρικών μονάδων θα κοστίζει περισσότερο οικονομικά και θα επιβαρύνει περιβαλλοντικά, αφού τελικά δεν θα εξοικονομούνται μικρότερα ποσά διοξειδίου του άνθρακα. Όπου υπήρξε μαζική κατασκευή ανεμογεννητριών δεν προέκυψε κατ’ ανάγκη και απεξάρτηση από συμβατικές μεθόδους παραγωγής ενέργειας, ουσιαστική μείωση των ρύπων ή παύση λειτουργίας των συμβατικών εγκαταστάσεων.

 Ακούμε επιχειρήματα για την «ανάπτυξη». Όμως η έννοια της οικονομικής ανάπτυξης δεν είναι μια ουδέτερη, τεχνοκρατική έννοια, αλλά έχει βαθύτατο οικονομικό – πολιτικό – ταξικό περιεχόμενο και σχετίζεται άρρηκτα με το ερώτημα «για ποιον;». Γιατί σήμερα αυτό που βλέπουμε, αυτό που ζούμε είναι ότι στο όνομα της ανάπτυξης το μόνο που προωθείται είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, η μεγιστοποίηση της κερδοφορίας των εγχώριων και ξένων μονοπωλιακών ομίλων ενώ την ίδια στιγμή συνθλίβονται αλύπητα τα δικαιώματα, οι ανάγκες  και οι ζωές των εργαζομένων, της λαϊκής οικογένειας.

Για εμάς είναι ξεκάθαρο ότι ανάπτυξη υπέρ των εργαζομένων και επιχειρηματικά συμφέροντα δεν πάνε μαζί. Και είναι πολλά τα παραδείγματα από αυτή την ανάπτυξη ακόμα και στο τόπο μας : ελάχιστες θέσεις εργασίας, απλήρωτοι εργαζόμενοι, απαράδεκτες συμβάσεις και εργασιακές σχέσεις, χτύπημα ασφαλιστικών δικαιωμάτων, κα.

Θα ακούσουμε επιχειρήματα περί νέων θέσεων εργασίας και εννοούν μερική απασχόληση, με μισθούς πείνας. Το αιολικό πάρκο όχι μόνο θα προσφέρει ελάχιστη απασχόληση, αλλά θα απειλήσει με μείωση των θέσεων εργασίας στον Τουρισμό εξαιτίας της αρνητικής επίδρασης που θα έχει στο φυσικό και πολιτισμικό τοπίο.

Η κατασκευή αυτού του έργου θα απαιτήσει και δίκτυα διασύνδεσης – νέα δίκτυα υψηλής τάσης- πράγμα που σημαίνει εκατοντάδες κολώνες και πολλά χιλιόμετρα καλωδίων να κατακλύζουν τα βουνά μας.

Τέλος για εμάς, εκτός όλων των προηγουμένων, τα βουνά  της Ικαρίας θυμίζουν κάτι ακόμα :  Ότι  κάθε  πέτρα και κάθε βράχος είναι μέρος των λαμπρών σελίδων του εργατικού – λαϊκού κινήματος στα χρόνια της αντίστασης, και στη συνέχεια στα «πέτρινα» χρόνια  που φιλοξένησαν χιλιάδες διωκόμενους αγωνιστές.

  Η ανάπτυξη του νησιού δεν περνά μέσα από την καταστροφή της φυσιογνωμίας του, οι ενεργειακές ανάγκες και γενικότερα οι ανάγκες των κατοίκων δεν σχετίζονται με τέτοιες γιγάντιες- ιδιωτικές επενδύσεις, αλλά με την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής που στο κέντρο της θα έχει τον εργαζόμενο άνθρωπο και τις ανάγκες του.

  Το ΚΚΕ είναι αντίθετο στην εγκατάσταση ιδιωτικών αιολικών πάρκων, και του συγκεκριμένου, στο πλαίσιο του συνολικού αγώνα ενάντια στην απελευθέρωση – ιδιωτικοποίηση του ενεργειακού τομέα στη χώρα μας.  Το ΚΚΕ λέει πως η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών ώστε να μη ζούμε σε καθεστώς «ενεργειακής φτώχειας» περνάει μέσα από:

  • Την κατοχύρωσης του ενεργειακού προϊόντος ως κοινωνικού αγαθού που να παρέχεται φθηνά στο λαό.
  • Την διαφύλαξη της υγείας των κατοίκων και της προστασίας του περιβάλλοντος.
  • Την αξιοποίησης των εγχώριων πηγών, της μείωσης της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας και της εξοικονόμησης ενέργειας.

Η συνδυασμένη ικανοποίηση του συνόλου αυτών των στόχων μπορεί να επιτευχθεί μόνο από τον κεντρικό ενεργειακό σχεδιασμό, στο πλαίσιο μιας οικονομίας που θα λειτουργεί με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες και όχι το καπιταλιστικό κέρδος. Μοχλός αυτού του ενεργειακού σχεδιασμού        θα είναι ο ενιαίος αποκλειστικά κρατικός ενεργειακός φορέας της λαϊκής οικονομίας, μέσω του οποίου θα μπορέσει να γίνει η αναγκαία και χρήσιμη για τους εργαζομένους αξιοποίηση και της αιολικής ενέργειας. Μόνο στο πλαίσιο αυτής της οικονομίας με κοινωνικοποιημένα τα βασικά μέσα παραγωγής μπορεί να πάψει η ενέργεια να αποτελεί εμπόρευμα και να μετατραπεί     σε κοινωνικό αγαθό.

 Καλούμε το λαό της Ικαρίας να παλέψει και με τον αγώνα του να επιβάλει να μην παραδοθούν τα βουνά της περιοχής μας στους επιχειρηματικούς ομίλους!                                       

Να πούμε ένα μαζικό, μαχητικό ΟΧΙ σε αυτήν την εγκατάσταση.

Αρέσει σε %d bloggers: