Ανακοίνωση της Τ.Ε. Ικαρίας Φούρνων του ΚΚΕ «για τα έργα και τις χρηματοδοτήσεις στην Ικαρία»

Η τοπική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ Ικαρίας προσπαθεί με την ανακοίνωση της να κάνει το άσπρο-μαύρο παρουσιάζοντας μια σειρά έργα που έγιναν την περίοδο της κυβέρνησης τους.

Δεν αναφέρουν όμως ότι την περίοδο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, με τη πολιτική που εφάρμοσαν πιστοί στην Ε.Ε, του ΣΕΒ και των μονοπωλίων, στήριξαν την «ανάπτυξη» η οποία βασίζεται στα ματωμένα πλεονάσματα μέχρι το 2060, τους μισθούς και συντάξεις πείνας, τον εργασιακό μεσαίωνα, τη μετανάστευση νέων επιστημόνων, τις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου για τσάμπα εργατικό δυναμικό χωρίς δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένου και αυτό της απεργίας.

Μιλάνε για τους αγώνες του Ικαριώτικου λαού και των φορέων του όταν η Κυβέρνηση τους ήταν απούσα από τους συνεχείς και καθημερινούς αγώνες και τις αγωνίες του. Απούσα από τους αγώνες που οργανώθηκαν με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές στον δήμο, τους μαζικούς φορείς της Ικαριάς και την επανειλημμένη κάθοδο του δημοτικού συμβουλίου στην Αθήνα για τα ζητήματα της υγείας, της θέρμανσης, της παιδείας, του ΦΠΑ, για τις συγκοινωνίες και τα ελάχιστα δρομολόγια με υψηλές τιμές εισιτηρίων που έχει το νησί το χειμώνα.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όμως ήταν παρόν και ενάντια όλων, όταν μαζί με ΝΔ,ΚΙΝΑΛ μαζί με του ακροδεξιούς ΑΝΕΛ, έβαλαν φαρδιά-πλατιά την υπογραφή τους στο Μνημόνιο 3, σε όλους τους εφαρμοστικούς του νόμους, όπου ακόμα και σήμερα όλοι αυτοί οι νόμοι είναι σε ισχύ, βαρίδια στο σβέρκο του ελληνικού λαού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με την πολιτική του ,έκανε «το καλό παιδί» των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, αφού συνεχίζοντας τη πολιτική των ΚΙΝΑΛ-ΝΔ για τη «συνδιαχείριση» του Αιγαίου, προωθούν τη πολιτική ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στη περιοχή. Δημιουργούν ψευδαισθήσεις ότι αυτοί θα προστατεύσουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και θα φέρουν την ειρήνη και την ασφάλεια. Με αυτή τους τη πολιτική φέρνουν νέους κινδύνους για τους λαούς στη περιοχή, πιο γενικευμένες συρράξεις.

Το Κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν που στις πρόσφατες εκλογές στην Ικαρία «τα βρήκε» με τη ΝΔ και έβγαλαν Δήμαρχο στο νησί Νεοδημοκράτη, πράγμα που δείχνει με τον πιο ωμό τρόπο πόσο κούφια είναι τα λόγια για «προοδευτικό μέτωπο ενάντια στη δεξιά», δείχνει στη πράξη ότι δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα, αρκεί να μην υπάρχει η όποια αγωνιστική φωνή.

Όσο αφορά στα έργα επί κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην Υγεία που αναφέρονται, αρκεί να γυρίσουν μια βόλτα από το Νοσοκομείο και το Κ.Υ Ευδήλου όπου απουσιάζουν βασικές ειδικότητες με αποτέλεσμα να αναγκάζονται πολλοί Ικαριώτες να πηγαίνουν στην Αθήνα ή στη Σάμο για εξετάσεις. Τα περιφερειακά ιατρεία Ραχών, Μαγγανιτή, Καρκιναγρίου είναι κλειστά ή υπολειτουργούν γιατί δεν έχουν γιατρό. Η μοναδική δημόσια παιδίατρος του νησιού αδυνατεί να καλύψει το σύνολο των αναγκών σε παιδιατρικά περιστατικά, παίζοντας έτσι με αγωνία όλων των γονιών της Ικαρίας, ειδικά τους χειμερινούς μήνες, με τις ανεπαρκέστατες συγκοινωνίες. Καμώνονται μάλιστα στην ανακοίνωση ότι ψήφισαν, από κοινού με τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ, νόμο για στελέχωση των ιατρείων με προσωπικό που υπηρετεί τη στρατιωτική θητεία του, που ακόμα και αυτό οι κάτοικοι της Ικαρίας το είδαν σποραδικά, την ίδια στιγμή που η κοινωνία απαιτεί μόνιμους διορισμούς και ιατρεία σε λειτουργία 24 ώρες το 24ωρο.

Για τα ζητήματα της Παιδείας κάνουν πως δεν είδαν τους μαθητές με Ειδικές Ανάγκες που δεν παρακολούθησαν καθόλου σχολείο τη φετινή χρονιά διότι δεν υπήρχε μεταφορικό μέσο για το σχολείο τους .

«Ξέχασαν» να αναφέρουν ότι οι μαθητές του περιοχών Ευδήλου, Καραβοστάμου αφήνονταν στο έλεος πολύ πριν ανοίξει το σχολείο χωρίς να μπορεί κανείς να πάρει ευθύνη για την ασφάλειά τους. Δεν είδαν άραγε τις πολυήμερες κινητοποιήσεις των Συλλόγων γονέων; Ακόμα και για τους μαθητές που υπήρχε μεταφορικό μέσο δεν τηρούνταν οι προϋποθέσεις ασφαλείας για τα παιδιά.

«Ξέχασαν» επίσης ότι ειδικότητες εκπαιδευτικών στα σχολεία δεν ήρθαν καθόλου ή ήρθαν μετά το Πάσχα όπως στο ΕΠΑΛ Ευδήλου.

Ο Ικαριώτικος λαός στις 7 Ιούλη έχει την ευκαιρία , μέσω της ψήφου του αλλά και από τις 8 Ιούλη με τους αγώνες και τις διεκδικήσεις του, να δείξει ότι δεν έχει μνήμη χρυσόψαρου, να τιμωρήσει αυτούς που καπηλεύονται την αγωνία του για το αύριο, να τιμωρήσει αυτούς που φωτογραφίζονται παρέα με τους υπόδικους εγκληματίες της ναζιστικής χρυσής αυγής, να στείλει ηχηρό μήνυμα ελπίδας, ενισχύοντας αποφασιστικά το ΚΚΕ.

Η ψήφος στο ΚΚΕ δεν μεταλλάσσεται, δεν «μεταγράφεται σε άλλες ομάδες», επιστρέφεται αυτούσια στον ίδιο το λαό και τα παιδιά του.

Έχουμε επιλογή στην Ικαρία να βγάλουμε βουλευτή Κομμουνιστή, να αντιπαλεύει με τους υπόλοιπους βουλευτές του ΚΚΕ την συνέχιση αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής είτε με κορμό τη ΝΔ είτε με το ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΚΚΕ ήταν, είναι και θα είναι δίπλα στο λαό και παρόν στους αγώνες του και μετά τις 8 του Ιούλη

Ικαρία 28/6/19

Σχόλιο σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις μιας σειράς αναγκαίων υποδομών που έχει προτείνει ο δήμος Ικαρίας σε διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα (ΕΣΠΑ- Ειδικό αναπτυξιακό βορείου Αιγαίου- Φιλόδημος, κλπ).

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθώντας να οικειοποιηθεί την όποια χρηματοδότηση, παρουσιάζει μια σειρά έργα που δεν έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση τους ακόμα, αφού εκκρεμούν οι αποφάσεις ένταξης από τις διαχειριστικές αρχές των υπουργείων.

Στο πρόγραμμα Φιλόδημος εκκρεμούν τα έργα :

 • Ασφαλτόστρωση δημοτικού δρόμου Βαώνης (232.859 €)
 • Ασφαλτόστρωση δημοτικού δρόμου Αγ. Δημήτριος-Κάτω Ράχες (235.613 €)
 • Διευθέτηση Ρεμάτων Καρκιναγρίου (264.529 €)
 • Εκπόνηση Μελετών για Υλοποίηση Μέτρων Πυροπροστασίας στις σχολικές Μονάδες.

Αλλά και μια σειρά ακόμα έργα που η οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ δεν τα γνωρίζει καν για να τα «παρουσιάσει» και αυτά ….. όπως :

 • «Βελτίωση των υποδομών των δικτύων ύδρευσης και εξασφάλιση επαρκούς ποσότητας νερού στην τ.κ Καραβοστάμου». (1.991.110,00 €)
 • «Ολοκληρωμένη διαχείριση αστικών λυμάτων σε: α) παραλιακούς οικισμούς δ.ε Ευδήλου, β) Άγιο Πολύκαρπο, γ) Αρμενιστή». (5.133.200 €).

Στο Ειδικό αναπτυξιακό βορείου Αιγαίου δυο σημαντικά έργα :

 • Έργα Αποκατάστασης Λιμενικών Δομών, Λιμένα Αγ. Κηρύκου. (1.680.000 €)
 • Διαμόρφωση Λιμένα Ευδήλου. (860.000 €)

Τα οποία αφορούν χρηματοδότηση στο λιμενικό ταμείο, το οποίο λόγω της ανύπαρκτης στελέχωσης των υπηρεσιών του από το Υπουργείο ναυτιλίας στο οποίο υπάγεται, κινδυνεύουν να χάσουν την χρηματοδότηση.

Στα επιχειρησιακά προγράμματα του ΕΣΠΑ εκκρεμεί η ένταξη της πρότασης του δήμου Ικαρίας που αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:

Κατασκευή Έργων Προστασίας & Αποκατάστασης Παράκτιων Περιοχών Αγ. Κηρύκου και Θερμών που έχουν υποστεί έντονη διάβρωση (1.160.000€).

Εκκρεμεί η ένταξη και άλλων προτάσεων που δεν αναφέρει η οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ όπως :

 • Τα αναγκαία έργα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της Ικαρίας, που περιλαμβάνουν την δημιουργία του κεντρικού ΧΥΤΥ της Ικαρίας που θα δέχεται επεξεργασμένα απόβλητα και τα αναγκαία συνωδά έργα. Η πρόταση χρηματοδότησης ανέρχεται στα 13.239.650,40€.
 • Η πρόταση στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 για Κατασκευή ταμιευτήρα νερού στα Αρνοπέζια Φραντάτου (Π.Υ 4.180.431 €).

«Ξέχασαν» επίσης να αναφέρουν τα προβλήματα που διέπουν το ασφυκτικό πλαίσιο σχεδιασμού του Αναπτυξιακού προγράμματος και των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, τα οποία διέπονται από τις αρχές της «ανταγωνιστικότητας» και της «επιλεξιμότητας» έργων και δράσεων με αποτέλεσμα αρκετά αναγκαία έργα να μην μπορούν να χρηματοδοτηθούν.

Όπως για παράδειγμα:

 • Το έργο «Δίκτυο αποχέτευσης, μεταφοράς, επεξεργασίας & διάθεσης λημμάτων οικισμού Φάρου» συνολικού κόστους 1.035.000€. Το οποίο απορρίφθηκε λόγω «υψηλού κόστους λειτουργίας» .
 • Η αναβάθμιση των λουτροκαταστημάτων των ιαματικών πηγών Ικαρίας, η χρηματοδότηση των όποιων προσκρούει στην αθέμιτη «ανταγωνιστικότητα». Αφού ο δήμος Ικαρίας ως ιδιοκτήτης των πηγών δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί σε αντίθεση με τους ιδιώτες, έκτος και αν συμπράξει με ιδιώτες.

Αλλά για όλα αυτά η οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ δεν λέει κουβέντα, προφανώς το «αναπτυξιακό τους όραμα» δεν χωράει δημοσίους φορείς ούτε στην αξιοποίηση τοπικών πόρων, ούτε στην διαχείριση των απορριμμάτων.

Υπάρχουν και άλλες ανακρίβειες στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ (π.χ η Κατασκευή Γηπέδου 5Χ5 στον Αγ. Πολύκαρπο (200.000€) έχει υποβληθεί για χρηματοδότηση στο πρόγραμμα CLLD-LEADER όχι στο Φιλόδημος και δεν έχει ούτε αυτό εξασφαλισμένη οριστική ένταξη.

Αλλά αυτό που παρουσιάζει ενδιαφέρον είναι το σκεπτικό τους: Ότι έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση είναι έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ότι δεν έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση είναι ευθύνη κάποιου άλλου ανεξάρτητα του ποιος έχει την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας.….

Ικαρία 28/6/19

Αρέσει σε %d bloggers: