ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ ΤΗΝΙΑΚΟΥ ΛΑΟΥ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούμε τον αγώνα που εξακολουθεί να δίνει σύσσωμος ο τηνιακός λαός ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών, προάγγελο των μεγάλων αιολικών πάρκων που έχουν αδειοδοτηθεί, από εταιρεία γερμανικών συμφερόντων στο νησί τους.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση Ικαρίας  συντασσόμαστε με τον αγώνα των νησιωτών για να μην επιτραπεί η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος με την εγκατάσταση των βιομηχανικών ανεμογεννητριών όχι μόνο στην Τήνο αλλά και σε όλα τα νησιά.  Παράλληλα καταγγέλλουμε την κυβέρνηση της ΝΔ όπου για να σπάσει τον δίκαιο αγώνα των Τηνιακών έστειλε -για άλλη μια φορά και εν μέσω πανδημίας- αστυνομικές δυνάμεις για να προστατεύσει την κερδοφορία των εργολάβων της ενέργειας.    Η αστυνομία  σε ρόλο υπερασπιστή των «επενδυτών», επιτέθηκε βίαια στον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί από νωρίς το πρωί στην περιοχή για  να αποτρέψει εργασίες εγκατάστασης των ανεμογεννητριών.

Σε ότι  αφορά το νησί της Ικαρίας και την σχεδιαζόμενη από το 2011 επένδυση της εταιρείας ΙΚΑΡΟΣ ΑΝΕΜΟΣ Α.Ε ,με άδεια από την ΡΑΕ που παραμένει σε ισχύ, (μια γιγαντιαία εγκατάσταση 110 ανεμογεννητριών με συνολική ισχύ 330 Mwh  που αν τοποθετηθουν θα καταλάβουν σχεδόν όλη την κορυφογραμμή της Ικαρίας) έχουμε δηλώσει πως είμαστε κάθετα αντίθετοι στο ενδεχόμενο να υλοποιηθεί. Μαζί με την τοπική κοινωνία και τους φορείς της, κάναμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας   ώστε οι σχεδιασμοί αυτοί να ακυρωθούν στην πράξη.

Μας βρίσκει αντίθετους γιατί:  Δεν καλύπτει καμία ενεργειακή ανάγκη του νησιού. Τοπικά η Ικαρία καλύπτεται από τον υπάρχοντα θερμοηλεκτρικό σταθμό και από το Υβριδικό ενεργειακό σταθμό της ΔΕΗ, από δύο ανεμογεννήτριες και από φωτοβολταϊκά συστήματα (πάρκα και οικιακά).  Θα προκληθεί μη αναστρέψιμη περιβαλλοντική υποβάθμιση από τη διάνοιξη τεραστίων δρόμων και θεμελίων για την τοποθέτησή  των ανεμογεννητριών με ότι αυτό συνεπάγεται. Παράλληλα διεκδικούμε: Ενιαίο αποκλειστικά κρατικό φορέα ενέργειας με αποκλειστικότητα στην παραγωγή, μεταφορά, διανομή, εμπορία της ηλεκτρικής ενέργειας που θα αποτελούν κοινωνική ιδιοκτησία και θα λειτουργεί  προς όφελος του λαού μας και όχι των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων. Είμαστε ενάντια στην πολιτική της απελευθέρωσης της ηλεκτρικής ενέργειας που έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της τιμής του ρεύματος, την ενεργειακή φτώχεια για τον λαό,  το γενικό ξεπούλημα της ΔΕΗ και των δικτύων της.

Αρέσει σε %d bloggers: