Τοποθέτηση σχετικά με το «Τέλος ταφής»

Με εγκύκλιο του το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στις 20/12/2021, υπενθυμίζει στους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) της χώρας την υποχρέωσή τους για την είσπραξη του “τέλους ταφής” από τους δήμους μέλη τους. Η επιβολή του αρχίζει από 1.1.2022 και αναφέρεται στα απορρίμματα που καταλήγουν στους ΧΥΤΑ.

Το “τέλος ταφής” είχε προβλεφθεί με τον Ν.4042/2012 (με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ– ΝΔ – ΛΑ.Ο.Σ), ενώ στο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων του 2015(με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ)αντικαταστάθηκε με την «περιβαλλοντική εισφορά», με το άρθ. 55 του Ν.4609/2019. Τώρα, η κυβέρνηση της Ν.Δ επανήλθε με το αρθ. 38 του Ν.4819/2021 και επιβάλλει το “τέλος ταφής”, ενώ με την παρ. 7 επαναφέρεται από 1.1.2022 και η καταβολή της περιβαλλοντικής εισφοράς, που είχε ανασταλεί για τα έτη 2020 και 2021.

 Για το 2022 το τέλος ταφής αρχίζει από τα 20 ανά τόνο αποβλήτων, που καταλήγουν στο «ΧΥΤΑ», ανεβαίνει στα 45το  2026, και «κλειδώνει» στα 55 από το 2027 και μετά. Η περιβαλλοντική εισφορά διαμορφώνεται, επίσης, στα 20ανά τόνο για το 2022 και «κλειδώνει» στα 45το 2025, με τις ποσότητες των τιμολογούμενων απορριμμάτων να απομειώνονται ανάλογα με τη πρόοδο των δράσεων ανακύκλωσης.

Το μέγεθος της νέας φοροληστείας, που μεθόδευσαν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, μέσω των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας,αποτυπώνεται για το τρέχον έτος στους προϋπολογισμούς  των ΦοΔΣΑ όλης της χώρας (Εγκύκλιος ΥΠΕΝ  122057-21).

Τα χαράτσια αυτά, εντάσσονται στο πλαίσιο της γενικότερης φοροεπιδρομής στον τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων υπέρ των αναγκών του κεφαλαίου, μαζί με το παραπλανητικό για τα λαϊκά στρώματα σύστημα “πληρώνω όσο πετάω”, ενώ προβλέπεται και η επιβολή πρόσθετων -κατά περίπτωση- φοροεισπρακτικών μέτρων σε βάρος της λαϊκής κατανάλωσης και αναψυχής.

Τα ποσά αυτά έρχονται να τροφοδοτήσουν υποχρεώσεις του κρατικού προϋπολογισμού («Πράσινο Ταμείο», Εθνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης) και μέσω αυτού τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων, ντόπιων και ξένων, που έχουν ήδη αρχίσει να νέμονται την επεξεργασία απορριμμάτων.  Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των ΣΔΙΤ, σε συνδυασμό με την τροφοδοσία των τσιμεντοβιομηχανιών με απορριμματικά καύσιμα, για τα οποία πληρώνονται ακριβά και από πάνω. Ένα ακόμη αντιλαϊκό, αντιπεριβαλλοντικό επίτευγμα της προηγούμενης κυβέρνησης, που προωθεί τώρα παραπέρα η κυβέρνηση της ΝΔ, με εμβληματική «καινοτομία» για τη χώρα την καρκινογόνα καύση σε μονάδες αποτέφρωσης αποβλήτων.

Όλα αυτά συμπληρώνονται με γενναίες φοροαπαλλαγές για το κεφάλαιο, ως ένα ακόμη “κίνητρο” υπέρ της δήθεν “πρόληψης”και της “ανακύκλωσης”.

Σε οτι αφορά τους Ικαριώτες, επισημαίνουμε ότι όλα αυτά πρακτικά σημαίνουν ότι επί του σημερινού κόστους (το οποίο ακόμα δεν έχει ενημερωθεί το δημοτικό συμβούλιο και η κοινωνία ποιο θα είναι) που υποχρεούται να καταβάλει ο δήμος Ικαρίας και να μετακυλήσει στα ανταποδοτικά τέλη που θα καταβάλουν οι δημότες. Έρχονται να προστεθούν το «τέλος ταφής», που για το 2022 είναι επιπλέον 20€ τον τόνο (και θα εκτοξευθεί, με αύξηση 5€ για κάθε επόμενο έτος στα 55€ μέχρι το 2027), καθώς επίσης και η «περιβαλλοντική εισφορά», που επιβάλλεται για το 2022 με 10€ επιπλέον ανά τόνο, (με αύξηση 5€ για τα επόμενα χρόνια και έως 35€). Δηλαδή ο Δήμος Ικαρίας καλείται να καταβάλει στην ΔΙΑΝΟΧ Α.Ε, για το 2022 τουλάχιστον 60.000€ (μόνο για το «τέλος ταφής»),  και για τα επόμενα χρόνια πολλαπλάσια χρήματα.  (Η ποσότητα παραγόμενων απορριμμάτων σύμφωνα με την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων του έργου «ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΧΥΤΥ ΙΚΑΡΙΑΣ» (ΑΔΑ:68ΙΖΟΡ1Ι-6ΚΓ) κυμαίνεται από 3 έως 3,5 χιλιάδες τόνοι ετησίως,  δηλαδή 3.000χ20€  = 60.000€  )

Σε ότι αφορά τους εκλεγμένους με την Λαϊκή Συσπείρωση, (δημοτικούς και περιφερειακούς σύμβουλους) επανειλημμένα έχουμε αναπτύξει τις θέσεις μας  για τη διαχείριση των αποβλήτων. Όπου  συνοψίζονται στην αντίθεση μας   στις αντιλαϊκές «αρχές» και τους στόχους του κεφαλαίου, όπως αυτές αποτυπώνονται στα εκάστοτε Εθνικά και Περιφερειακά Σχέδια Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΕΣΔΑ και ΠΕΣΔΑ). Θέση μας είναι ότι η διαχείριση των απορριμμάτων θα πρέπει να γίνεται με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες,  με σεβασμό στο περιβάλλον, στην υγεία του λαού, στους φυσικούς πόρους, στο λαϊκό εισόδημα. Με ολοκληρωμένο επιστημονικό σχεδιασμό, πανελλαδικό και κατά περιφέρεια, με συγκεκριμένα κριτήρια καταλληλότητας και επιλογής, με προώθηση μιας ουσιαστικής ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, με ολοκληρωμένη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων, με σύγχρονες υποδομές, αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού που υπάρχει στη χώρα. Σήμερα υπάρχουν όλες οι τεχνολογικές και επιστημονικές δυνατότητες να γίνει αυτό. Εμπόδιο μπαίνει ο τρόπος παραγωγής και το κυνήγι του κέρδους, που υπηρετούν όλες οι μέχρι σήμερα νομοθετικές ρυθμίσεις.

  • Λέμε ΟΧΙ στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων, όχι στις ΣΔΙΤ και στις παραχωρήσεις υπηρεσιών στους ιδιώτες.
  • Λέμε ΟΧΙ στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη, όπως θα γίνει και με το νέο χαράτσι.

Τα κόστη των προγραμμάτων, εξοπλισμού και έργων για την ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων, που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας και στην προστασία του περιβάλλοντος, να προέρχονται από δημόσιους πόρους, που θα τροφοδοτούνται από πρόσθετη φορολόγηση του κεφαλαίου, στην προοπτική κατάργησης των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας.Διεκδικούμε  την διασφάλιση όλων των εργαζόμενων στον τομέα αυτό, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

Την ιδία στιγμή η  θέση της ΚΕΔΕ, για αναστολή της επιβολής των παραπάνω τελών μέχρι το τέλος του 2023 (γιατί οι δήμοι δεν έχουν, ακόμη κατάλληλες «υποδομές»). Ουσιαστικά αποδέχεται την επιβολή του “τέλους ταφής” και της“περιβαλλοντικής εισφοράς”.  Αφού δεν δίνει καμία απάντηση  στην επιβολή της Κυβέρνησης στους Δήμους να καταθέτουν στους φορείς διαχείρισης αυτό το τέλος.  Από που θα βγουν αυτά τα λεφτά; Πώς σκέφτεται η ΚΕΔΕ και όσοι συμφωνούν με αυτή την πρόταση να αντιμετωπίσουν την άνοδο του κόστους, σε ότι αφορά την διαχείριση των απορριμμάτων;

Στο πλαίσιο αυτό αναδεικνύουμε σήμερα την ανάγκη τα όργανα της τοπικής, αλλά και της περιφερειακής διοίκησης, να συζητήσουν και να απαντήσουν αγωνιστικά απέναντι στη νέα φοροεπιδρομή, προβάλλοντας ως άμεση προτεραιότητα την απαίτηση να καταργηθούν άμεσα τα χαράτσια του “τέλους ταφής” και της “περιβαλλοντικής εισφοράς”, καθώς και όσα φορτώνονται στη λαϊκή κατανάλωση.

Κλείνοντας προκειμένου το δημοτικό συμβούλιο να κάνει καθαρό ποια είναι η θέση του, σχετικά με την επιβολή «τέλους ταφής» που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ.Προτείνουμε το Δ.Σ να εγκρίνει το σχέδιο απόφασης που καταθέτουμε.

Σχέδιο  απόφασης  Δ.Σ για τέλος ταφής & περιβαλλοντική εισφορά

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ικαρίας καταγγέλλοντας τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς που αφορούν την διαχείριση των απορριμμάτων, εκφράζει την κατηγορηματική του αντίθεση στην επιβολή σε βάρος των δήμων και των δημοτών,τέλους ταφής και περιβαλλοντικής εισφοράς από 1/1/2022 μέσω των Φορέων Διαχείρισης Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ). Το Δημοτικό Συμβούλιο Ικαρίας ζητά:

  • Την άμεση ανάκληση της εγκυκλίου (122057-21) του ΥΠΕΝ, για επιβολή τέλους ταφής και περιβαλλοντικής εισφοράς.
  • Την κατάργηση των χαρατσιών του τέλους ταφής και της περιβαλλοντικής εισφοράς.
  • Να σταματήσει η εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων, όχι στις ΣΔΙΤ και στις συμπράξεις και παραχωρήσεις.
  • Το κόστος των προγραμμάτων, εξοπλισμού και έργων για την ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων, που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας και στην προστασία του περιβάλλοντος, να προέρχονται από κεντρικούς δημόσιους πόρους που θα τροφοδοτούνται από πρόσθετη φορολόγηση του κεφαλαίου, στην προοπτική κατάργησης των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας.
  • Την απόλυτη διασφάλιση όλων των εργαζόμενων στον τομέα αυτό χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

Το δημοτικό συμβούλιο Ικαρίας καλεί την ΠΕΔ  Β. Αιγαίου και την ΚΕΔΕ να απαιτήσουν τουλάχιστον την κατάργηση των χαρατσιών του τέλους ταφής και της περιβαλλοντικής εισφοράς. Παράλληλα καλεί όλους τους φορείς που εκπροσωπούν εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους (Σωματεία, συλλόγους, κλπ)  να υποστηρίξουν την πρόταση κατάργησης αυτών των χαρατσιών.

 

Ενημερωτικά στο Δημοτικό συμβούλιο  εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία (με τις ψήφους της ΠΕΑ και ένα παρών από την Ανεξάρτητη Πανικαριακή Κίνηση ) ως θέση του Δήμου Ικαρίας ,η πρόταση του Δημάρχου που αναφέρει μόνο τα εξής : «Ο Δήμος Ικαρίας αντιτίθεται στην εφαρμογή του άρθρου 38 του Ν. 4819/2021, βάσει του οποίου από την 1η Ιανουαρίου του 2022 θα επιβάλλεται τέλος ταφής αστικών αποβλήτων  στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής, διότι οι Δήμοι θα υποστούν άμεσες και μακροχρόνιες δυσμενείς οικονομικές συνέπειες, το κόστος των οποίων θα μετακυλιστεί στους δημότες  τους και ζητάει άμεσα την κατάργησή του».

Μια πρόταση Χωρίς καμία αναφορά στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς που σχετίζονται με την διαχείριση των απορριμμάτων, χωρίς καμία  αναφορά στην ανοχή της ΠΕΔ  Β. Αιγαίου και της ΚΕΔΕ σε αυτούς τους σχεδιασμούς. Για όλα αυτά από την “ανεξάρτητη” δημοτική αρχή ούτε μια κουβέντα ….έτσι για ξεκάρφωμα. Τόση ανεξαρτησία ποια καταντάει παρεξηγήσιμη !!!

 

Αρέσει σε %d bloggers: