Τοποθέτηση για το έργο «Εκπόνηση Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου»

Κανείς δε διαφωνεί με την ανάγκη να οργανώνεται με επιστημονικό τρόπο  η βόσκηση, σχετικά με την διαδικασία όμως παρατηρούμε ότι προβλέπεται ένα πολύ μεγάλο κονδύλι (872.235,00€), που θα το πάρει ιδιώτης ενώ θα μπορούσαν να ενισχυθούν οι υπηρεσίες των περιφερειών για  να εκπονήσουν τα Διαχειριστικά Σχεδία Βόσκησης. Άλλωστε η ενίσχυση των υπηρεσιών με προσωπικό, μόνο από τα θέματα που συζητά σήμερα το Π.Σ φαίνεται ότι πρέπει να είναι  προτεραιότητα.  Σε ότι αφορά την τροποποίηση του σχεδίου της Προγραμματικής Συµβασης μεταξύ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίµων και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για το έργο «Εκπόνηση Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου» εκφράζουμε την αντίθετη γνώμη μας, παίρνοντας υπόψη καταρχήν τα παραπάνω.  Βασικό πρόβλημα για εμάς είναι ότι όλο το ζήτημα των βοσκήσιμων εκτάσεων είναι διασυνδεδεμένο από την ΚΑΠ με τις επιδοτήσεις των κτηνοτρόφων. (Η  επιδότηση δίνεται με βάση τις λεγόμενες επιλέξιμες βοσκήσιμες εκτάσεις και το ζωικό κεφάλαιο που θα πρέπει να “χωράει” σε αυτές τις εκτάσεις), έτσι τα προηγούμενα χρόνια  δημιουργήθηκε η κωμωδία της “τεχνικής λύσης” που οδήγησε κτηνοτρόφους να δηλώνουν ψέματα ότι βόσκουν τα ζώα τους σε περιοχές που απέχουν εκατοντάδες χιλιόμετρα από τον τόπο σταβλισμού των ζώων  τους. Τα διαχειριστικά σχέδια προβάλλονται σήμερα ως λύση, η οποία όμως θα επιβαρύνει τους κτηνοτρόφους με νέα χαράτσια ενώ θα εξακολουθήσουν να μην εντάσσονται στους βοσκότοπους εκτάσεις στις οποίες πραγματοποιείται βοσκή (π.χ ελαιώνες, σταροχώραφα μετά τον θερισμό τους).  Σε ότι μας αφορά διεκδικούμε  :

  1. Να στελεχωθούν οι κρατικές υπηρεσίες, και με ευθύνη τους να οργανωθούν οι υποδομές στήριξης των βιοπαλαιστών κτηνοτρόφων τόσο σε ότι αφορά την υγεία του ζωικού κεφαλαίου όσο και τη βόσκηση και την προστασία του περιβάλλοντος.
  2. Να μην πληρώσουν  νέα χαράτσια  οι  κτηνοτρόφοι.
  3. Να αποσυνδεθεί το θέμα των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης, από τις επιλέξιμες βοσκήσιμες εκτάσεις όπως προβλέπει η ΚΑΠ, και να συμπεριληφθούν στα σχέδια όλες οι διαθέσιμες εκτάσεις (π.χ ελαιώνες).

Φυσικά σήμερα υπάρχουν προβλήματα, που όπως λέτε θέλετε να λύσετε. Θέματα που έχουν να κάνουν με τον τρόπο λειτουργούν οι υπηρεσίες και η διοίκηση  της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου ώστε να υλοποιούνται οι προβλέψεις των διατάξεων της νομοθεσίας που επικαλείστε στην προγραμματική σύμβαση . Προβλήματα που απασχολούν το λαό της Ικαρίας και έχουν απασχολήσει  και το  δημοτικό  συμβούλιο  Ικαρίας. Για να γίνουμε σαφέστεροι, αρχικά διευκρινίζουμε ότι όλα όσα αναφέραμε νωρίτερα αφορούν περιοχές που η κτηνοτροφική δραστηριότητα γίνεται με φυσιολογικό τρόπο, και δεν έχουν σχέση με τον στρεβλό τρόπο που με ευθύνη των διοικήσεων (τόσο της προηγούμενης περιφερειακής αρχής όσο και της σημερινής), οι υπηρεσίες σας εφαρμόζουν από το 2016 και μετά όσα προβλέπει η νομοθεσία στο νησί της Ικαρίας. Αναλυτικότερα σας γνωρίζουμε ότι η ΚΥΑ για την κατανομή των βοσκοτόπων του 2015, όσο και η Υ.Α 1332/93570/23-08-2016, αναφέρονται σε  «διορθωμένες καταστάσεις» κάτι που στην περίπτωση της Ικαρίας δεν έχει γίνει, αν και επισημάνθηκαν μια σειρά ζητήματα με  σχετική απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου Ικαρίας (Απόφαση  Δ.Σ 110/2017) που εξακολουθεί να ισχύει αφού δεν έχει ανακληθεί η τροποποιηθεί από το σημερινό δημοτικό συμβούλιο.  Ο δήμος Ικαρίας με την 110-2017 απόφαση του δημοτικού συμβουλίου έχει καθορίσει την στάση του έναντι της διαδικασίας αυτής, κάτι που επιμένουν εδώ και τρία χρόνια να παραγνωρίζουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς   (Υπηρεσίες Περιφέρειας βορείου Αιγαίου και ΟΠΕΚΕΠΕ ).

Με δεδομένο ότι όλα αυτά είναι σε γνώση των διοικήσεων και των υπηρεσιών της περιφέρειας αφού έχουν κατατεθεί συγκεκριμένα έγγραφα για το θέμα (συνημμένα 1,2,3,4),  θα θέλαμε να γνωρίζουμε:

  • Με ποιου την ευθύνη εγκρίθηκαν οι παρατύπως συνταχθέντες πίνακες εκμίσθωσης βοσκοτόπων στην Π.Ε Ικαρίας όλα τα προηγούμενα χρόνια?
  • Με βάση την νομοθεσία οι «τελικές διορθωμένες καταστάσεις»  θα υπογράφονται από τα αρμόδια όργανα διοίκησης, οπού στην συγκεκριμένη περίπτωση (Άρθρο 6,παρ 3 της ΚΥΑ 873/5599 20-5-2015 Κατανομής βοσκοτόπων στους κτηνοτρόφους της χώρας) είναι ο οικείος Αντιπεριφερειάρχης. Θα θέλαμε να γνωρίζουμε αν προτίθεται ο κύριος Αντιπεριφερειάρχης να υπογράψει αυτούς τους παρατύπως συνταχθέντες πίνακες, παρά τα όσα αναφέρει η σχετική νομοθεσία και η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου?

Κλείνοντας επιτρέψτε μας να επισημαίνουμε για μια ακόμα φορά, ότι το θέμα της «κτηνοτροφίας» στην Ικαρία, δεν είναι δυνατόν να το αντιμετωπίζετε μονοδιάστατα, αναζητώντας «Τεχνικές λύσεις για να μην χαθούν   οι ενισχύσεις», παραγνωρίζοντας την απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου,   που εκφράζει την βούληση των εκπροσώπων της κοινωνίας του νησιού να δοθεί ένα τέλος σε αυτόν το παράλογο τρόπο χρήσης των δημοτικών εκστάσεων στα βουνά της Ικαρίας, αλλά και την άποψη της συντριπτικής πλειονότητας του Ικαριακού λαού σχετικά με αυτό το θέμα .

Για την  Λαϊκή Συσπείρωση Βορείου Αιγαίου

  Ο  Περιφερειακός Σύμβουλος

Σταμούλος  Στέλιος

Αρέσει σε %d bloggers: