Σχετικά με την πρόταση αναστολής λειτουργίας των Διοικητικών Υπηρεσιών του Δήμου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόσπαση, της παθολόγου από το Γ.Ν Ικαρίας

Κύριε Πρόεδρε με την παρούσα επιστολή σας πληροφορούμε ότι τοποθετούμαστε ενιαία ως παράταξη στην ημερήσια διάταξη για τα θέματα της  9ης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου για το 2021.

 Αρχικά  σας ενημερώνουμε για την θέση μας σχετικά με τον τρόπο συνεδρίασης του Δημοτικού  Συμβουλίου : Με την επιλογή της συνεδρίασης   “Διά περιφοράς”, προκύπτουν ζητήματα όπως:

 • Δεν υπάρχει δυνατότητα η κάθε παράταξη και ο κάθε δημοτικός σύμβουλος να γνωρίζουν τις τοποθετήσεις των υπολοίπων, παρά μόνο εκ των υστέρων, όταν δηλαδή αναρτηθούν οι αποφάσεις στη “Διαύγεια”.
 • Δεν υπάρχει πρακτικά η δυνατότητα να αποφασίσουν τα Δημοτικά Συμβούλια για τη συζήτηση εκτός ημερήσιας διάταξης θεμάτων που έχουν το δικαίωμα να θέσουν οι παρατάξεις.

Είναι προφανές ότι αυτό το διάστημα απαιτείται συμμόρφωση με τις επιστημονικές οδηγίες για την προστασία όλων. Αυτό όμως δεν μπορεί να λειτουργεί ως πρόσχημα για συνεδριάσεις δημοτικών συμβουλίων-παρωδίες με τα χαρακτηριστικά που αναφέραμε πιο πάνω. Για μια ακόμα φορά τονίζουμε ότι το Δ.Σ επιβάλλεται να συνεδριάζει ζωντανά, εξασφαλίζοντας την πολιτική τοποθέτηση, τη ζωντανή συζήτηση αλλά και τη δυνατότητα υπεράσπισης των απόψεων των μελών του.

Σχετικά με την πρόταση της  αναστολής  λειτουργίας των Διοικητικών Υπηρεσιών του Δήμου για την Τετάρτη 28/7/2021, σε ένδειξη διαμαρτυρίας  για την απόσπαση από το Γ.Ν. – Κ.Υ. Ικαρίας, για χρονικό διάστημα έξι  μηνών στο Π.Π.Ι. Σύμης, της πρόσφατα διορισθείσας παθολόγου του Νοσοκομείου Ικαρίας, τοποθετούμαστε θετικά .

  Ωστόσο δεν μπορούμε να μην σχολιάσουμε ότι η διοίκηση του δήμου επιλέγει να επικεντρωθεί σε ένα μεμονωμένο θέμα από τα δεκάδες σοβαρότατα προβλήματα των δομών υγείας του νησιού, όπως αυτό της  υποστελέχωσης, τις διαρκώς επιδεινούμενες συνθήκες παροχής υπηρεσιών υγείας    -με τραγικότερη όλων την κατάσταση στην Δημοτική Ενότητα Ραχών- που δεν φαίνεται να συγκινούν τον δήμαρχο και την διοίκηση του δήμου Ικαρίας αφού εδώ και δυο χρόνια παρακολουθούν ατάραχοι την απογύμνωση του δημόσιου συστήματος  υγείας των νησιών μας.  Υπενθυμίζουμε ότι αυτή η συμβολική  κίνηση  διαμαρτυρίας γίνεται  όταν στα  νησιά μας :

 • Η κατάσταση των δομών της ΠΦΥ, αλλά και του Νοσοκομείου Ικαρίας – που καλείται να καλύψει τον πληθυσμό της Ικαρίας, των Φούρνων και της Θύμαινας- είναι τραγική.
 • Το Καρκινάγρι έχει μείνει χωρίς γιατρό γιατί ο ήδη υπάρχων πήρε μετάθεση για να καλύψει το κενό που προέκυψε από την αποχώρηση του γιατρού του ¨πολυδύναμου περιφερειακού Ιατρείου Ραχών¨.
 • Στο κατ’ όνομα μόνο ¨Πολυδύναμο περιφερειακό Ιατρείο Ραχών¨, λείπουν παιδίατρος, ορθοπεδικός και παθολόγος, (σύμφωνα με το ΦΕΚ σύστασης) αφού γι’ αυτές τις θέσεις δεν έχει γίνει ποτέ προκήρυξη. Έτσι ένας γιατρός έχει μείνει για να ¨εξυπηρετεί¨ μια περιοχή 2.500 και πλέον κατοίκων, και χιλιάδες εποχικούς επισκέπτες τους θερινούς μήνες.
 • Οι κλινικές του νοσοκομείου καλύπτονται από ένα άτομο, αφού σε μια σειρά ειδικότητες επίσης υπάρχει μόνο ένας γιατρός, π.χ υπάρχει ένας καρδιολόγος, ένας παιδίατρος, ένας γυναικολόγος και ένας αναισθησιολόγος που μάλιστα συνταξιοδοτείται χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η αναπλήρωση της θέσης, θέτοντας σε κίνδυνο τη λειτουργία της χειρουργικής κλινικής, στην οποία επίσης έμεινε ένας χειρούργος.
 • Μια σειρά ειδικότητες δεν υπάρχουν καθόλου (πνευμονολόγος, ψυχίατρος, οφθαλμίατρος, νευρολόγος, ενδοκρινολόγος κλπ). Παρότι το νοσοκομείο διαθέτει σύγχρονο αξονικό τομογράφο, αυτός δεν λειτουργεί αφού δεν υπάρχει προσωπικό, ενώ και η μονάδα τεχνητού νεφρού που δημιουργήθηκε μετά από διεκδικήσεις πολλών ετών, ακόμα δεν λειτουργεί με αποτέλεσμα οι νεφροπαθείς του νησιού να συνεχίζουν να πηγαίνουν στη Σάμο.
 • Ένας μεγάλος αριθμός των εργαζομένων (περίπου το ¼) είναι συμβασιούχοι που λήγει η σύμβασή τους μέχρι τέλος της χρονιάς, άρα τα προβλήματα θα γιγαντωθούν .
 • Την ίδια στιγμή αντιμετωπίζονται ζητήματα με τον εξοπλισμό του νοσοκομείου (π.χ αναπνευστήρες), αλλά και με την έλλειψη ΜΕΘ και ΜΑΦ. Παράλληλα το ΕΚΑΒ δεν διαθέτει τον απαιτούμενο στόλο και προσωπικό, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες του νησιού.
 • Στο μικροβιολογικό τμήμα τέλος δεν υπάρχει επαρκές απόθεμα για τη διεξαγωγή PCRtest και η διοίκηση αναζητεί χορηγίες για να εξασφαλίσει επαρκές απόθεμα.
 • Ενώ υπάρχει μόνο ένα κλιμάκιο του ΕΟΔΥ το οποίο δεν αρκεί να καλύψει τις ανάγκες.

Για όλα αυτά οι διοικούντες του δήμου Ικαρίας εδώ και δυο χρόνια τηρούν ¨σιγή ιχθύος¨ ερχόμενοι σε αντίθεση με τις διεκδικήσεις του Εργατικού κέντρου και των σωματείων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα των νησιών μας, καθώς και τις φωνές των ¨Ηρώων με τα άσπρα¨ που υπηρετούν στα νησιά μας, αγνοώντας επιδεικτικά τις αγωνίες τους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά στην προσπάθεια τους να παρέχουν τις στοιχειώδεις υπηρεσίες υγείας, όσες βέβαια τους επιτρέπουν οι υγειονομικές υποδομές που η κυβέρνηση έχει αφήσει στο έλεος της ¨ ανθρωπιάς  των ιδιωτικών ομίλων¨.

 Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τους επικινδύνους κυβερνητικούς σχεδιασμούς που -εν μέσω μεγάλης ανασφάλειας για το τι “μέλλει γενέσθαι” με τις μεταλλάξεις του Covid19- προβάλει η κυβέρνηση, όπως :

 • Την πολιτική των συγχωνεύσεων της μείωσης των περιφερειακών νοσοκομείων και της παραπέρα εμπορευματοποίησης του δημοσίου συστήματος Υγείας, πολιτική που έχει κοστίσει πανάκριβα στο λαό του νησιού και της χώρας μας.
 • Την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, που φέρνει λέγοντας χοντροκομμένα ψέματα, ότι δήθεν εξάντλησε όλα τα περιθώρια ενημέρωσης, επικαλούμενη την δημόσια υγεία, την οποία η ίδια η κυβέρνηση εκθέτει σε κίνδυνο, και με πρόσχημα τον αναγκαίο εμβολιασμό, που η ίδια υπονομεύει,  ανοίγει το δρόμο για απλήρωτη δουλειά, περικοπές μισθών και απολύσεις στο πολύπαθο χώρο της υγείας.

Δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα ικανό να διαλύσει και τις ελάχιστες  υπηρεσιες υγείας που παρέχονται στο νησί μας.

Λαμβάνοντας υπ’ οψιν όλα τα παραπάνω  προτείνουμε το δημοτικό συμβούλιο να ασχοληθεί σε επόμενη ειδική συνεδρίαση με τα προβλήματα των υγειονομικών υποδομών και των υπηρεσιών υγείας στο νησί μας α) επικαιροποιώντας  το διεκδικητικό πλαίσιο που έχει εγκρίνει το δημοτικό συμβούλιο πενθυμίζουμε ότι ο δήμος Ικαρίας για αυτά τα θέματα -και όχι -μόνο έχει διατυπώσει  συγκεκριμένη θέση με  την 160/2015 ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου) και β) καθορίζοντας εκ νέου τις θέσεις με τις οποίες  θα αγωνιζόμαστε και τα επόμενα χρόνια, για να διασφαλίσουμε το δικαίωμα των συμπατριωτών μας σε υγειονομικές υπηρεσίες και υποδομές που να καλύπτουν της σύγχρονες ανάγκες μας.

Οι  σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Ικαρίας

Λαρδάς Νικόλαος

Κουντούπης Στυλιανός

Καρούτσος Φανούριος

Κόχιλας  Σωτήριος

Τέσκος Σπύρος

Καλογερής Γεώργιος

Λαρδά- Καρίμαλη Βασιλεία

Αρέσει σε %d bloggers: