ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΝΑ ΚΙΝΔΥΝΕΨΕΙ ΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΟΛΟΙ  ΣΕ  ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ  ΚΑΙ  ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ

Για πολλοστή φορά γινόμαστε μάρτυρες μιας οικολογικής καταστροφής και τραγωδίας από άκρη σε άκρη της χώρας μας. Παρθένα δάση καίγονται, αγροτικό και κτηνοτροφικό κεφάλαιο καταστρέφεται, περιουσίες και εντός αστικού ιστού γίνονται στάχτη στο βωμό «κόστους-οφέλους», που προωθεί και αυτή η κυβέρνηση, για να εξοικονομεί κέρδη και κεφάλαια για τους  επιχειρηματικούς ομίλους.

 Η «ισχυρή Ελλάδα» αποδεικνύεται πολύ λίγη να προστατέψει τη φύση της και τους ανθρώπους της.  Οι διαβεβαιώσεις ότι “ο κρατικός μηχανισμός είναι πανέτοιμος”, αποδείχτηκε ότι ήταν μια ακόμα επικοινωνιακή φούσκα , γιατί αντιπυρική προστασία πρώτα από όλα και πάνω από όλα σημαίνει πρόληψη.

 • Πρόληψη σημαίνει αντιπυρικές ζώνες πριν τη φωτιά, καθαρισμός των δασών από τη συσσώρευση της καύσιμης ύλης , επιστημονική διαχείριση των οικοσυστημάτων, προσλήψεις μόνιμου προσωπικό σε όλα τα επίπεδα πρόληψης και καταστολής.
 • Πρόληψη ΔΕΝ σημαίνει από τα συνολικά 17,7 εκατομμύρια ευρώ που ζητούσαν τα Δασαρχεία όλης της χώρας για έργα αντιπυρικής θωράκισης, η κυβέρνηση να διαθέτει μόλις 1,7 εκατ. ευρώ για όλη την Ελλάδα. Ενώ ταυτόχρονα δίνει απλόχερα στην Fraport και την εταιρεία διαχείρισης του Ελ. Βενιζέλος 308 εκ. ευρώ!  Όλα αυτά όταν την ευθύνη της πυρασφαλείας των αεροδρομίων την έχει επωμιστεί η πυροσβεστική υπηρεσία, στερώντας προσωπικό και οχήματα από την αντιμετώπιση του πύρινου κύματος που απειλεί να πνίξει όλη την χώρα.
 • Πρόληψη ΔΕΝ είναι η ανυπαρξία χρηματοδότησης στην διεύθυνση δασών ώστε να συντηρηθούν οι δασικοί δρόμοι του νησιού. Μια ακόμα ευθύνη που προσπαθεί να καλύψει ο Δήμος Ικαρίας διαμορφώνοντας συνολικά 210 Κm αγροτοδασικού δικτυού σε όλη την Ικαρία.
 • Η πρόληψη απαιτεί την κατάργηση των δασοκτόνων νόμων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ.
 • Η πρόληψη απαιτεί να σταματήσουν τα σχέδια των βιομηχανικών ΑΠΕ πάνω στα βουνά μας και οι αλλαγές χρήσης γης για τις μπίζνες κάθε είδους .

Πιστεύοντας ότι αυτή την στιγμή χρειάζεται όλοι να συμβάλουμε στην αντιπυρική προστασία και πρόληψη που είναι οι μεγάλες απούσες της κυβερνητικής πολιτικής και στην διεκδίκηση για την ενίσχυση σε μόνιμο προσωπικό και σύγχρονα μέσα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Ικαρίας απευθύνεται στη δημοτική αρχή και ζητά την άμεση σύγκλιση του δημοτικού συμβουλίου, η του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, για να εκτιμήσουμε την κατάσταση σήμερα και να προσδιορίσουμε τα έκτακτα  μέτρα που πρέπει να παρθούν για το υπόλοιπο καλοκαίρι.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία μας με τον Δήμαρχο Ν. Καλαμπογια επισημάναμε την ανάγκη να τεθούν όλες οι δυνάμεις του δήμου σε επιφυλακή και δηλώσαμε τη διάθεση μελών του ΚΚΕ και αιρετών της Λαϊκής Συσπείρωσης  να συνδράμουν στην επαγρύπνηση.  Ιδιαίτερα υπογραμμίσαμε τον κίνδυνο που εγκυμονούν οι ΧΑΔΑ του νησιού, ενώ προβλήματα παρουσιάζουν και οι χώροι προσωρινής αποθήκευσης (όπως αυτή στην τεχνική βάση του δήμου στην περιοχή Πέταλα).  Ζητήσαμε, τώρα να επιστρατευθούν όλα τα μηχανήματα του δήμου και της περιφέρειας και να δώσουν λύση στο πρόβλημα.

 Ταυτόχρονα είναι αναγκαίο άμεσα πριν το νέο προδιαγεγραμμένο έγκλημα, να γίνει αίτημα όλων των φορέων του νησιού :

 • Να διεκδικήσουμε την Μόνιμη παρουσία στο αεροδρόμιο της Ικαρίας εναέριων μέσων κατά τους θερινούς μήνες (τουλάχιστον  ένα ελικόπτερο στην Ικαρία) λόγω του απομακρυσμένου του νησιού από την ηπειρωτική χώρα  για την άμεση ανταπόκριση σε περίπτωση πυρκαγιάς με δεδομένο ότι τα πρώτα λεπτά επέμβασης είναι και τα πιο κρίσιμα .
 • Να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση να στελεχωθούν οι  υπηρεσίες  της Πυροσβεστικής και της Δασικής Υπηρεσίας, με μόνιμο  προσωπικό, ικανό να διανοίγει, να συντηρεί αντιπυρικές ζώνες, να καθαρίζει τους χώρους γύρω από τα δάση και χωριά.
 • Να διεκδικήσουμε από την κυβέρνηση να εκσυγχρονιστεί ο στόλος των οχημάτων της πυροσβεστικής και δασικής υπηρεσίας και να ενισχυθούν με μόνιμο και ανάλογο με τια ανάγκες προσωπικό.
 • Να εκπονηθεί άμεσα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης του δασικού πλούτου του νησιού με δίκτυο αντιπυρικών ζωνών, με συντήρηση και καθαρισμό σε τακτική βάση των δασών, με άμεση κατάθεση και διεκδίκηση κονδυλίων είτε από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων είτε από ΕΣΠΑ.
 • Να ενισχυθούν οι υποδομές συλλογής, αποθήκευσης και διοχέτευσης νερού σε χώρους κοντά σε δασικές εκτάσεις.
 • Να καθαριστούν οι δρόμοι και όλες οι γενικά επικίνδυνες εστίες για πυρκαγιά σε συνεννόηση και με τους ιδιοκτήτες όπου υπάρχουν   ή ανάλογα να εφαρμοστεί το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει στο δήμο για αγνώστους ιδιοκτήτες.

Κλείνοντας καλούμε όλους τους Ικαριώτες να είναι σε επαγρύπνηση  για να προστατέψουμε το νησί μας, να σπεύσουμε όλοι να βοηθήσουμε αν χρειαστεί,  να ενεργοποιηθούν οι ομάδες πυρασφαλείας, χωρίς να ξεχνούμε τους πραγματικούς εμπρηστές των δασών μας και της ζωής μας, που είναι διαχρονικά οι πολιτικές των κυβερνήσεων, προεξάρχουσας της σημερινής και όσοι τις ακολουθούν επικαλούμενοι,  την κλιματική αλλαγή ενώ  μέχρι χθες δήλωναν ότι  “ο κρατικός μηχανισμός είναι πανέτοιμος”.

Για την Λαϊκή  Συσπείρωση  Ικαρίας

Νικόλαος   Λαρδάς

Αρέσει σε %d bloggers: