Πρόταση στην Επιτροπή Νήσων & πολιτικής Συνοχής της ΚΕΔΕ, για διεκδίκηση επαναφοράς μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου

Υπενθυμίζουμε ότι το ειδικό φορολογικό καθεστώς για τα νησιά μας καθιερώθηκε, με απόφαση της Βουλής, μετά από επίμονους διεκδικητικούς αγώνες των νησιωτών και πιέσεις, ως ένα ελάχιστο αντιστάθμισμα μιας σειράς αρνητικών παραγόντων που συνεπάγεται η «νησιωτικότητα» και πριν απ’ όλα το αυξημένο κόστος διαβίωσης στις νησιωτικές περιοχές λόγω, το συνεχώς αυξανόμενου κόστους αεροπορικής και θαλάσσιας μεταφοράς, ανθρώπων και προϊόντων.

Μεταξύ των παραγόντων, που επιδεινώνουν σοβαρά τη ζωή στα νησιά μας, είναι και οι μεγάλες, δραματικές ελλείψεις στον ζωτικής σημασίας δημόσιο τομέα της υγείας λόγω των συνεχών περικοπών χρηματοδότησης του. 

Η κατάσταση αυτή, που, παρά την προσφορά του υγειονομικού προσωπικού, εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την υγεία και την ίδια τη ζωή των κατοίκων και των επισκεπτών των νησιών μας, τους υποχρεώνει να μεταβαίνουν συχνά στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Συνεπώς, κάθε μέτρο που έρχεται να αντισταθμίσει αυτούς τους αρνητικούς παράγοντες που κάνουν πιο δύσκολη και πιο ακριβή τη ζωή στα νησιά, δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως «ευνοϊκή ρύθμιση» ή «προνόμιο», και ασφαλώς δεν μπορεί, ανάλογα με τις συγκυρίες, να τίθεται σε αμφισβήτηση.

Αντίθετα, παίρνοντας υπόψη την επιδεινούμενη οικονομική, κοινωνική και δημογραφική κατάσταση που βιώνει ολόκληρος ο λαός μας και με ιδιαίτερη ένταση οι κάτοικοι των νησιών μας, επιβάλλεται όχι μόνο να επανέλθει ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου άλλα και να αυξηθεί παραπέρα η μείωση του.

Οι  εκλεγμένοι με τους συνδυασμούς της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στα νησιά του Αιγαίου  διεκδικούμε την κατάργηση όλων των φορομπηχτικών χαρατσιών, είτε  αυτά είναι για οικίες, είτε εισοδήματος. Διεκδικούμε προστασία όλων όσων απειλούνται με κατάσχεση. Ταυτόχρονα καλούμε τον λαό των νησιών να συγκρουστεί με το σύνολο της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής των χθεσινών και σημερινών κυβερνήσεων, να συγκρουστεί με τις πολιτικές που οδηγούν σε καθημερινά αδιέξοδα. Διεκδικώντας  την κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, στα φάρμακα, στα βιβλία, στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, του νερού και του τηλεφώνου.

 Στην σημερινή κρίσιμη συγκύρια που ένας βασικός κλάδος της οικονομίας των νησιών – ο τουριστικός – πλήττεται βάναυσα δημιουργώντας χιλιάδες νέους άνεργους,  η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ θα ισχύσει μέχρι τις 31/12/2020 μόνο για τα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο.

Η απόφαση αυτή προστέθηκε σε προηγούμενες παρατάσεις που δόθηκαν ως «αντιστάθμισμα» για το Προσφυγικό, δηλαδή για τη μετατροπή των νησιών σε φυλακές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σας γνωρίζουμε  ότι το δημοτικό συμβούλιο Ικαρίας έχει εκφράσει με την 57/2016 απόφαση του την κατηγορηματική αντίθεσή του στην εντεινόμενη ποικιλόμορφη φοροεπιδρομή,  και  με την 172-2017  απόφαση του έχει πάρει θέση σχετικά με την διατήρηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου. Ενώ και στην τρέχουσα δημοτική περίοδο το  δημοτικό συμβούλιο Ικαρίας έχει διατυπώσει  με την   54 – 2020  απόφαση του αίτημα επαναφοράς του μειωμένου ΦΠΑ.

Με βάση αυτά τα κείμενα καταθέτουμε νομοθετική τροπολογία που απευθύνεται στο Υπουργείο Οικονομικών και το κοινοβούλιο, την οποία καλούμε την Επιτροπή Νήσων & πολιτικής Συνοχής  να εγκρίνει και τo Δ.Σ της ΚΕΔΕ να θέσει στα συναρμόδια υπουργεία .

Οι  εκλεγμένοι με τους συνδυασμούς της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στα νησιά του Αιγαίου καλούμε όλους τους αιρετούς  των νησιών ως ελάχιστο βήμα να υποστηρίξουν την τροπολογία που καταθέτουμε σήμερα.

    Η κυβέρνηση και όλα τα κόμματα πρέπει να  τοποθετηθούν επάνω στο αίτημα αυτό, γνωρίζοντας ότι είναι αίτημα δεκάδων δήμων και εκατοντάδων συλλόγων αυτοαπασχολούμενων και  συνδικάτων εργαζόμενων.

Ειδικότερα σήμερα καλούμε την Επιτροπή Νήσων & πολιτικής Συνοχής  να εγκρίνει την τροπολογία και το Δ.Σ της ΚΕΔΕ να την θέσει στο κοινοβούλιο.    Έτσι ώστε να διεκδικηθεί η σχετική νομοθετική ρύθμιση σε επόμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου  Οικονομικών .

 

Για την Λαϊκή Συσπείρωση Ικαρίας

Νικόλαος  Λαρδάς

Αρέσει σε %d bloggers: