Πρόταση για ένταξη δημοτικών εκτάσεων στο Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων του ΥΠ.Ε.Ν
Σχετικά με την υποβολή πρότασης για Ένταξη δημοτικών εκτάσεων στο Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων που σχεδιάζει το ΥΠ.Ε.Ν, καταθέσαμε την παρακάτω πρόταση στην 6η -2021 συνεδρίαση του δημοτικού Συμβουλίου:
Αρχικά να επισημάνουμε ότι το θέμα των Δασών – Δασικών εκτάσεων έχει μέγιστο ενδιαφέρον, για την Λα.Σ και για αυτό προσπαθήσαμε την προηγούμενη δημοτική περίοδο να προχωρήσουμε δυο καθοριστικές παρεμβάσεις τόσο για το ιδιοκτησιακό καθεστώς όσο και για την χρήση των ορεινών όγκων. Πριν γίνουν προτάσεις θα πρέπει να επισημανθούν οι στρεβλώσεις που παρουσιάζονται σε ανάλογα εγχειρήματα του παρελθόντος, π.χ το 2019 η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου χρηματοδότησε σχέδιο προστασίας του «Δάσους του Ράντη» που αν και ολοκληρώθηκε η περίφραξη μέχρι σήμερα παραμένουν σκόπιμα ανοιχτά σημεία εισόδου σε αδέσποτα ζώα, με τα γνωστά αποτελέσματα. Ποιος θα λογοδοτήσει για αυτή την αλλοπρόσαλλη τακτική και αφού δεν φαίνεται να ενοχλείται κανείς τι παρέμβαση θα κάνει ο Δήμος ?
Στο ζήτημα της Δημοτικής ιδιοκτησίας, εκτός του τμήματος του Αγίου, που η κατάσταση είναι ποιο ξεκάθαρη, να τεκμηριώσουμε το ιδιοκτησιακό καθεστώς από τα υπάρχοντα αποδεικτικά που έχουμε, τέλη βοσκής, ενοικιάσεις, εκδόσεις πιστοποιητικών σε έκδοση οικοδομικών αδειών, (ότι δεν καταπατάτε Δημοτική έκταση) κλπ. Τέλος να ζητήσουμε την συνδρομή δασολόγου αν μπορούμε επικαλεστούμε το 998/79 (Δεν έχουμε πολλές επιλογές εξάλλου) .
Οι δράσεις που θα προτείνουμε πρέπει να είναι στην κατεύθυνση της ανάπτυξης του Γεωργοδασικού τομέα. Κατά την γνώμη μας η συνύπαρξη Δάσους – Δασικών εκτάσεων και άναρχης – αδέσποτης κτηνοτροφίας έχει τελειώσει προ πολλού. Η Μελισσοκομία όμως είναι ο ένας δυναμικός κλάδος που έχει μεγάλες προοπτικές, αρκεί να ξαναδασώσει ο σχεδόν ερημοποιημένος ορεινός όγκος, που ταυτόχρονα είναι στην πλειονότητα του δημοτική έκταση. Το χαμένο εισόδημα από τον περιορισμό της κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης θα αναπληρωθεί, στους περισσότερους και μάλιστα κατά πολύ αυξητικά από την μελισσοκομική δράση. (Να τονίσουμε ότι αρκετοί «κτηνοτρόφοι» έχουν παράλληλα και μελίσσια). Σε αυτή την κατεύθυνση υπενθυμίζουμε παλιότερη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου μετά από αίτημα του μελισσοκομικού Συνεταιρισμού για παραχώρηση κάποιων περιοχών που θα βοηθούσαν στην μελισσοκομική χλωρίδα!! (Αν θυμάμαι καλά ήταν οι περιοχές ψιλό Βουνί στο Πεζι, ένα τμήμα στο κάστρο του Κοσκινα, και ένα ακόμα που μου διαφεύγει).
Στις παραμέτρους που βάζει το ΥΠ.Ε.Ν δεν νομίζω ότι θα έχουμε πρόβλημα στην υποβολή πρότασης αφού π.χ μόνο οι ζώνες ΝΑΤΟΥΡΑ 2000 καλύπτουν μεγάλες εκτάσεις, (π.χ από Φραντάτο μέχρι Καρκινάγρι). Σε ότι αφορά την μορφή ίσως να προκρίναμε την φυσική αναδάσωση, που έχει αποδείξει ότι έχει τεράστια δυναμική. Αφού εξασφαλιστεί η προστασία και οι αστυνόμευση των περιοχών βεβαίως. Οπού επιλέξουμε αναδασώσεις με άλλα είδη, να επιλέγουν ειδή που θα δίνουν μια νέα διάσταση στην σχέση των ανθρώπων με τα δάση π.χ Καστανιές, επίσης μελισσοκομικά φυτά όπως Λεβάντα στα ποώδη η Ευκάλυπτος που μπορεί να φυτευτούν στα πρανή των δρόμων η σε τμήματα ερημοποιημένα.
Σε ότι αφορά τις περιοχές που πρέπει να εστιάσει η πρόταση του Δήμου Ικαρίας, θα επισημάνουμε τις εξής :
Α) Περιοχές που βρίσκονται πάνω από τα σημεία υδροληψίας (π.χ η Πούντα , πηγές Καραβοσταμου, η Εριφη, το Πεζι).
Β) Στην Δημοτική Ενότητα Αγιου Κηρύκου προτείνονται οι περιοχές : Από Μαυρατο εως Γλαρεδο – Τμήματα πάνω από τις πηγές του Χρυσόστομου – Στην πρόσφατα καμένη περιοχή πάνω από το Μονοκαμπι να προκρίνουμε την φυσική αναδάσωση (εξασφαλίζοντας την προστασία της) – Στην τοποθεσία Άγιος Γεώργιος Περδικιού που κάηκε παλιότερα να επιλεγεί η αναδάσωση με καστανιές – να διερευνηθεί η πρόταση περιοχής που είχε περιφραχθεί κοντά στον οικισμό του Καταφύγιου.
Γ) Στην Δημοτική Ενότητα Ραχών προτείνονται οι περιοχές : Φουρνοπόταμου – Στραβοκουντουρας – στον Άγιο Ισίδωρο περίπου 100 στρέμματα (τοποθεσία παραπυργου) – στον Σταυρό Λαγκάδας περίπου 100 στρέμματα – Αποκατάσταση περίφραξης πάνω από το παλιό Καρκινάγρι (περίπου 150 στρέμματα στην περιοχή Πλατάνι από Σελάδι έως τις μαστεύσεις του Καρκιναγρίου).
Δ) Τέλος να προταθούν επίσης περιοχές με Αριοδάση, εστιάζοντας σε κλαδέματα και άλλες παρεμβάσεις για την προστασία τους από τα αρρωστημένα, κυρίως από το σκουλήκι, καθάρισμα από τα ξερά και διάθεση για καυσόξυλα.
Για την Λαϊκή Συσπείρωση Ικαρίας
Νικόλαος Λαρδάς