Για τα δρομολόγια των χερσαίων συγκοινωνών της Ικαρίας.

Έχοντας ως κριτήριο ότι οι συγκοινωνίες είναι δικαίωμα στο οποίο πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες, έτσι ώστε ο στόχος της βελτίωσης του επιπέδου ζωής που πρέπει να υπηρετεί η Τοπική διοίκηση να γίνεται πράξη καθημερινά. Καταθέσαμε την παρακάτω πρόταση στην 4η συνεδρίαση της επιτροπής ποιότητας  ζωής του Δήμου, σχετικά με τον Καθορισμό θερινών δρομολογίων έτους 2021 των άγονων γραμμών των χερσαίων συγκοινωνών της Ικαρίας.

Σχετικά με την γνωμοδότηση του Δήμου επί της πρότασης (Αρ. Πρωτ: 30470/ 2838/21) της διεύθυνσης μεταφορών & επικοινωνιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.   Παρουσιάζοντας   συνοπτικά τις προτάσεις  μας σχετικά με τα δρομολόγια που αφορούν  τις οδικές συγκοινωνίες της Ικαρίας, και ειδικότερα την σύνδεση των συγκοινωνιακών κόμβων του νησιού,παρατηρούμε τα εξής:

  •  Αρχικά επισημαίνουμε ότι αν  και η καλοκαιρινή περίοδος έχει αρχίσει, δεν έχουν εγκριθεί ακόμη από τις υπηρεσίες τα Θερινά Δρομολόγια για την Ικαρία, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στην μετακίνηση τόσο των μόνιμων κάτοικων όσο και των επισκεπτών.
  •  Σοβαρό πρόβλημα εξακολουθεί να είναι η έλλειψη προγραμματισμένων δρομολογίων που να συνδέουν τους συγκοινωνιακούς κόμβους του νησιού (Λιμάνια), με τις έδρες των δημοτικών ενοτήτων του νησιού. Πρόβλημα που δυσκολεύει αρκετά την μετακίνηση των επιβατών αν αναλογιστείτε ότι για την μετακίνηση τους εντός του νησιού χρειάζεται σε αρκετές περιπτώσεις να καταβάλουν αντίτιμο ισάξιο  του αεροπορικού ναύλου.
  •    Εν συνεχεία αυτό το οποίο αντιμετωπίζουμε ως πρόβλημα, τόσο την θερινή όσο και την χειμερινή περίοδο, είναι η σύνδεση της έδρας των δημοτικών ενοτήτων Ευδήλου & Ραχών με τις τοπικές κοινότητες που δεν έχουν συγκοινωνιακή σύνδεση  (π.χ οι Τ.Κ Καρκιναγρίου, Φραντάτου, Μαγγανίτη) τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα.
  • Τέλος η τακτική σύνδεση σε καθημερινή βάση οικισμών με έντονη τουριστική κίνηση στην Ικαρία (π.Χ Φάρος, Θερμά, Νας, Ιαματική πηγή Λευκάδας – ιαματική πηγή Αγίας Κυριακής), πρέπει να εξεταστεί από τις υπηρεσίες με ιδιαίτερη ευαισθησία.

Σε αυτή την κατεύθυνση πιστευτώ ότι πρέπει να γνωμοδοτήσουμε υπερ του δεύτερου σεναρίου της  πρότασης της διεύθυνσης μεταφορών & επικοινωνιών(γιατί καλύπτουν καλύτερα τις ανάγκες για σύνδεση του βορά με τον νότο του νησιού και την σύνδεση με το αεροδρόμιο), με την προτροπή να γίνουν αποδεκτά τα δρομολόγια που έχει καταθέσει η κ. Σουλιωτη με σχετικό έγγραφο της.

Επιμένουμε στην τροποποίηση της πρότασης της διεύθυνσης μεταφορών & επικοινωνιών ώστε να συμπεριλάβει δρομολόγια που θα εξασφαλίζουν την σύνδεση της έδρας των δημοτικών ενοτήτων Ευδήλου & Ραχών με τις τοπικές κοινότητες που δεν έχουν συγκοινωνιακή σύνδεση  (π.χ οι Τ.Κ Καρκιναγρίου, Φραντάτου, Μαγγανίτη) τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα.  Επίσης πρέπει να ληφθεί πρόνοια για την  εκτέλεση ορισμένων δρομολογίων  τα Σαββατοκύριακα, πέρα από την καλή πρόθεση των λεωφορειούχων να τα εκτελέσουν προαιρετικά.

Τέλος θέλουμε να επισημάνουμε ότι η διεύρυνση των δρομολογίων προς τους συγκοινωνιακούς κόμβους και τις Τοπικές κοινότητες καλό είναι να σχεδιαστεί όχι μόνο για τα θερινά δρομολόγια του 2021, αλλά να έχουν  προοπτική επέκτασης και στα χειμερινά δρομολόγια 2021-22.

Για την Λαϊκή Συσπείρωση Ικαρίας

Νικόλαος   Λαρδάς

Αρέσει σε %d bloggers: