Παρεμβαση στην εκδήλωση της Τ.Ε του ΚΚΕ στην Ικαρία

Αγαπητές φίλες και φίλοι, χαιρετίζοντας την σημερινή εκδήλωση της Τ.Ε του ΚΚΕ  σχετικά με τους ενεργειακούς σχεδιασμούς, καταθέτουμε συνοπτικά την πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης γενικότερα  αλλά και ποιο συγκεκριμένα για το νησί μας .

Το πρόβλημα της Ενέργειας είναι κοινωνικό και πολιτικό, και για τη λύση του προβλήματος, απαιτούνται ανατροπές στο χαρακτήρα της εξουσίας, ώστε να υπάρξει κεντρικός σχεδιασμός, με στόχο τη λαϊκή ευημερία.

Για την Λαϊκή Συσπείρωση ως παράταξη που εκφράζει στην τοπική διοίκηση τις θέσεις του ΚΚΕ, υπάρχει ένα βασικό κριτήριο αξιολόγησης κάθε ενεργειακής πολιτικής.   Είναι το πώς αυτή η ενεργειακή πολιτική θα κατοχυρώνει την ενέργεια σαν  κοινωνικό αγαθό ή αντίθετα την αντιμετωπίζει σαν εμπόρευμα.  Αφετηρία μας είναι πάντα οι λαϊκές ανάγκες. Προσδιορίζουμε τις ανάγκες της κοινωνίας για τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας, για φθηνή λαϊκή κατανάλωση, για την ασφάλεια της εργασίας, την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, και εξετάζουμε ποιες οικονομικές συνθήκες και ποιοι πολιτικοί όροι μπορούν να διασφαλίσουν την ικανοποίηση αυτών των αναγκών στο σύνολό τους.

 Κάτω απ’ αυτό το πρίσμα, εξετάζουμε σήμερα τις εξελίξεις και τους βασικούς στόχους στον τομέα της ενέργειας.

Η πολιτική τόσο της σημερινής όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) εντάσσεται στο γενικό πλαίσιο για «απελευθέρωση» και  την πλήρη ιδιωτικοποίηση του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας που προωθείται με σειρά νομοθετημάτων για εξασφαλιστούν στο μεγάλο κεφάλαιο όροι και προϋποθέσεις εγγυημένης και απρόσκοπτης κερδοφορίας. Σε ολόκληρη τη χώρα γίνεται σκληρός ανταγωνισμός, κυριολεκτικά αγώνας δρόμου μεταξύ των ομίλων που δραστηριοποιούνται στον τομέα, να εξασφαλίσουν άδειες για να εγκαταστήσουν μονάδες παραγωγής ρεύματος με ΑΠΕ καθώς έχουν τεράστια οικονομικά κίνητρα. Εξασφαλίζουν επιδοτήσεις με σημαντικά ποσά από κρατικά και κοινοτικά κονδύλια για να φτιάξουν εγκαταστάσεις  με εγγυημένη προαγορά του συνόλου της παραγωγής ρεύματος για τα επόμενα  χρόνια.  Είναι φυσικό ότι με τέτοια κίνητρα, με τέτοια εγγυημένη κερδοφορία,  το ενδιαφέρον των αρπακτικών να έχει ξεπεράσει κάθε όριο, και να έρχεται τώρα και η σειρά του νησιού μας.

Η Λαϊκή Συσπείρωση αντιτίθεται στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων ιδιωτικών συμφερόντων, συνεπώς αντιτίθεται κατηγορηματικά από το 2011 και στην δημιουργία αυτού που σχεδιάζει να εγκαταστήσει ο όμιλος Μυτιληναίου στην Ικαρία, στο πλαίσιο του συνολικού αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του ενεργειακού τομέα στη χώρα μας. Ταυτόχρονα κάνουμε καθαρό ότι είμαστε αντίθετοι και σε μια ενδεχόμενη εναλλακτική πρόταση (Μικρότερης ισχύος η λιγότερων Α/Γ). Γιατί σε οποιαδήποτε εκδοχή αυτού του σχεδιασμού η σκοπιμότητα είναι ξεκάθαρη και σε κάθε περίπτωση μια τέτοια «επένδυση» θα πλήξει ανεπανόρθωτα τις περιοχές που θα αναπτυχθεί.

Με αυτό το σκεπτικό, έχοντας υπόψη την κατάσταση που διαμορφώνεται μετά την τροποποίηση από την ΡΑΕ της άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην εταιρεία ΙΚΑΡΟΣ ΑΝΕΜΟΣ, καταθέσαμε αίτημα (17/11/2021) για σύγκληση του Δημοτικού συμβουλίου με αυτό το θέμα και αποστολή πρόσκλησης για  συμμετοχή  σε όλους τους φορείς (Συνδικαλιστικούς – συλλόγων του νησιού, κλπ), έτσι ώστε όλοι να τοποθετηθούν και να διασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή συσπείρωση φορέων και δημοτών,  στην αντιμετώπιση και ακύρωση αυτής της επίθεσης επιχειρηματικών συμφερόντων στην Ικαρία και το φυσικό της περιβάλλον. 

Στην 14η συνεδρίαση του 2021 προκειμένου το δημοτικό συμβούλιο να κάνει καθαρό                ποια είναι η θέση του σχετικά με τους ενεργειακούς σχεδιασμούς που αφορούν τόσο την πρόταση του ομίλου Μυτιληναίου όσο και την ενεργειακή πολιτική που υλοποιείται στην χώρα μας γενικότερα. Προτείναμε  να  εγκριθεί η ακόλουθη πρόταση, ως πλαίσιο διεκδικήσεων που συμβάλει στην συσπείρωση, για την αντιμετώπιση της επίθεσης επιχειρηματικών συμφερόντων στην Ικαρία  και  το  φυσικό  της  περιβάλλον. 

  «Όλα όσα αναφέρθηκαν στην συνεδρίαση για την ενέργεια, σε συνδυασμό με τους επικινδύνους ενεργειακούς σχεδιασμούς που προωθεί και υλοποιεί η κυβέρνηση της Ν.Δ.  Πιστοποιούν ότι η «Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία», το περιβόητο “πράσινο New Deal”,   το Σχέδιο  «Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης» κλπ,  δεν αφορούν τίποτα άλλο,  από την στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων εις βάρος των εργαζόμενων στην ενέργεια και  του λαού  γενικότερα.

  Όπως όλα δείχνουν οι σχεδιασμοί αυτοί αφορούν και  τα νησιά μας, για αυτό ακριβώς το λόγο επανέρχονται στο προσκήνιο τόσο η πρόταση του ομίλου Μυτιληναίου με την επανέκδοση της άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικό σταθμό. 

  Όσο και οι συνολικότεροι σχεδιασμοί Ε.Ε και Κυβέρνησης μέσω της «Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας».

  Απέναντι σε όλα αυτά το Δ.Σ πιστεύοντας ότι πρέπει να διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες μέγιστης συσπείρωσης φορέων και δημοτών,  για την αντιμετώπιση της επίθεσης επιχειρηματικών συμφερόντων στην Ικαρία και  το φυσικό της περιβάλλον.   

Σήμερα  κάνουμε  καθαρό  ότι :

  • Καταγγέλλουμε τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς που υλοποιώντας όσα ορίζει η «Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία», το μόνο που εξασφαλίζουν είναι η κερδοφορία της ΔΕΗ Α.Ε και των ποικιλώνυμων επιχειρηματικών  ομίλων.
  • Λεμέ ΟΧΙ στην εγκατάσταση μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικό σταθμό, που σχεδιάζει να εγκαταστήσει ο όμιλος Μυτιληναίου στην Ικαρία, σε κάθε εκδοχή του.
  • Δηλώνουμε ότι υποστηρίζουμε τις νομικές ενέργειες του δήμου Ικαρίας για την αντιμετώπιση αυτών των σχεδιασμών .
  • Δηλώνουμε ότι υποστηρίζουμε όσες κινητοποιήσεις διεκδικούν την ακύρωση αυτών των σχεδιασμών .
  • Ζητούμε στην διαδικασία τροποποίησης του ΣΧΟΟΑΠ, να μπουν ουσιαστικοί φραγμοί στην ανάπτυξη ΑΠΕ στην Ικαρία. Γιατί όσα αναφέρονται στο σχετικό ΦΕΚ (198- 4/6/2013) αφήνουν ανοικτό το πεδίο (προβλέψεις ειδικού χωροταξικού για ΑΠΕ) για επιχειρηματική δραστηριότητα στην ενέργεια χωρίς καν κάποια όρια.
  • Σε ότι αφορά τους ενεργειακούς σχεδιασμούς που αφορούν το Πρόγραμμα NESOI, επιμένουμε να καθοριστεί στο Δημοτικό συμβούλιο, το περιεχόμενο της πρότασης και οι κατευθύνσεις που θα δοθούν  στους μελετητές.  (Να καθορίσουμε από κοινού  τι θέλουμε και τι δεν θέλουμε να χρηματοδοτηθεί μέσω του NESOI).  
  • Διεκδικούμε ενέργεια κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα

Ενημερωτικά  αυτή την πρόταση υποστήριξαν στην 14η συνεδρίαση του Δ.Σ (3/12/2021)μόνο οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης και της ΑΣΠΙ, οι εκλεγμένοι των παρατάξεων Πανικαριακή Ενότητα Αλλαγής  – Ανεξάρτητη Πανικαριακή Κίνηση και Κοινωνία των δημοτών (Προερχόμενοι από ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ-ΛΑΕ), υποστήριξαν την πρόταση του  κ. Δήμαρχου που εκφράζει  αντίθεση,   μόνο σε φαραωνικούς ενεργειακούς σχεδιασμούς ΒΑΠΕ (όπως η επένδυση του όμιλου Μυτιληναίου)  στην Ικαρία…..

Άποψη μας είναι πως οι αντιρρήσεις που δεν βάζουν στο στόχαστρο την  πολιτική που διαμορφώνει τις συνθήκες για σχεδιασμούς όπως αυτούς που συζητάμε, αποτελούν σε τελική ανάλυση «άσφαιρα πυρά», κρίνοντας ότι είναι αν μη τι άλλο παράδοξο να διαφωνείς με τα αποτελέσματα των πολιτικών σου επιλογών   (π.χ σχεδιασμός Ομίλου Μυτιλιναίου) αλλά να αποδέχεσε την κεντρική πολιτική που καθορίζει τους ενεργειακούς Σχεδιασμούς τόσο στην χώρα  όσο και στα νησιά μας (π.Χ «Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία»  κλπ κυβερνητικά σχέδια στον χώρο της ενέργειας).   Ας βγάλει ο κάθε ένας τα συμπεράσματα του……………

Δυο λόγια για τους ενεργειακούς σχεδιασμούς που αφορούν το Πρόγραμμα NESOI,  και το σχέδιο για την καθαρή ενεργειακή μετάβαση της Ικαρίας που εκπονεί ο δήμος Ικαρίας, ξεκαθαρίζουμε ότι αναλυτικότερα θα τοποθετηθούμε αφού ολοκληρωθεί η δημοσίευση  της πρότασης που θα κληθεί να εξετάσει το δημοτικό συμβούλιο και θέλουμε να πιστεύουμε και οι φορείς της Ικαρίας (σύλλογοι – σωματεία), αφού απαιτούμενο του Ευρωπαϊκού  Μηχανισμού Νησιών – NESOI  που χρηματοδοτεί την δράση  ENERSIK (ονομασία του προγράμματος που εγκρίθηκε για την Ικαρία), είναι  η συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας στον σχεδιασμό της δράσης, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει διασφαλιστεί αφού ελάχιστοι Ικαριώτες γνωρίζουν κάτι για το σχέδιο για την  καθαρή ενεργειακή μετάβαση της Ικαρίας .

Ωστόσο από σήμερα δηλώνουμε ότι δεν διαφωνούμε στην αξιοποίηση κάθε χρηματοδοτικού εργαλείου που θα βοηθά στην βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και την κάλυψη των λαϊκών αναγκών (π.χ αντιμετώπιση ενεργειακής φτώχειας, κλπ). Επιγραμματικά όμως να εκφράσουμε αρχικά την επιφύλαξη μας, σχετικά με την άποψη που αναγορεύει την υλοποίηση αυτού του προγράμματος ως «..το μόνο ανάχωμα απέναντι σε φαραωνικούς σχεδιασμούς ΒΑΠΕ για τη Νικαριά…», κρίνοντας αυτό τον σχεδιασμό  ως εναλλακτική  λύση.  Αφού αυτός  ο σχεδιασμός είναι πολύ εύκολο να μας οδηγήσει στο ίδιο αποτέλεσμα από άλλο δρόμο. Αν η μόνη διαφορά από τους σχεδιασμούς που προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε, είναι ότι ένα μέρος της κοινοτικής χρηματοδότησης των δεν θα δοθεί άμεσα στους μεγάλους ομίλους, αλλά σε κάποιες μεσαίες επιχειρήσεις και «Ενεργειακές Κοινότητες», και κάποια έργα θα ανατεθούν στις «Ενεργειακές Κοινότητες» για να υλοποιηθούν τελικά πάλι από τις εταιρίες, τις περισσότερες φορές και με σχετικό τραπεζικό δανεισμό.  Αυτή η διαφοροποίηση, όμως, στην αρχική κατανομή των κονδυλίων, δεν μπορεί ούτε καν να αμβλύνει τις   νέες αρνητικές συνέπειες για το λαό, όπως το ακριβό ρεύμα και την αύξηση της ενεργειακής φτώχειας, και άλλα.

Λαμβάνοντας υπ οψιν ότι στα πλαίσια των ενεργειακών σχεδιασμών εξετάζονται όλες οι δυνατότητες ενός τόπου, επισημαίνουμε ότι αν αυτό που πρέπει να επιχειρήσουμε να κάνουμε, είναι να βάλουμε τα όρια σε αυτό τον ενεργειακό σχεδιασμό (φέρουσα ικανότητα, συμβατότητα με την μορφολογία του νησιού, ελαχιστοποίηση των αρνητικών επιπτώσεων στο φυσικό και ανθρώπινο περιβάλλον), στοχεύοντας στη μέγιστη δυνατή ωφέλεια για τον τόπο. Πρέπει να ασχοληθούμε και με τα γεωθερμικά πεδία της Ικαρίας (αφού ερευνηθεί η δυνατότητα τους και εξασφαλιστεί ότι δεν θα επηρεαστεί από αυτή την δραστηριότητα η λειτουργία των ιαματικών πηγών).  Να θυμίσουμε ότι έχουμε  υποβάλει πρόταση για διεκδίκηση από τα αρμόδια  Υπουργεία (Οικονομίας – Περιβάλλοντος & ενέργειας) της παραχώρησης στον Δήμο Ικαρίας των δικαιωμάτων έρευνας, εκμετάλλευσης και διαχείρισης του γεωθερμικού δυναμικού για τα γεωθερμικά πεδία: α) Θερμών,  β) Αγίου Κηρύκου, γ) Λευκάδας, δ) Αγίας Κυριακής. Πρόταση που αν και έγινε ομόφωνα αποδεκτή -με την 47/2021 απόφαση Δ.Σ – δεν έχει απασχολήσει ακόμα την διοίκηση του Δήμου. Αυτό είναι αναγκαίο και για να διασφαλίσουμε την χρήση των δημοτικών και δημόσιων ιαματικών πηγών του νησιού αποκλειστικά από τον δήμο Ικαρίας, αλλά  και για να μπει φρένο στην αξιοποίηση αυτού του πλουτοπαραγωγικού πόρου του νησιού από επίδοξους «Επενδυτές».

Τέλος σχετικά με τον  καθοριστικό ρόλο που θα παίξουν στους ενεργειακούς σχεδιασμούς στο νησί οι χρήσεις γης που αφορούν την εξασφάλιση των αναγκαίων οικοπεδικών εκτάσεων, να υπενθυμίσουμε ότι το Δ.Σ της Ικαρίας θέση για τους δασικούς χάρτες πηρέ μετά από πρόταση της ΛΑΣ και στην βουλή την σχετική απόφαση την πήγε (αν και είναι ομόφωνη)  μόνο η Κ.Ο του ΚΚΕ. Ενώ για την διαδικασίας αναγνώρισηςδασών και δασικών εκτάσεων της Ικαρίας ως δημοτικών. Προτείνουμε να συνεχιστούν οι προσπάθειες που έχουν ξεκινήσει από την προηγούμενη δημοτική περίοδο για νομοθετική ρύθμιση και δυστυχώς έχουν παγώσει από την σημερινή διοίκηση του δήμου Ικαρίας, διαφωνώντας με την προσέγγιση του κ. Δήμαρχου            να προσφύγουμε σε δικαστική διαδικασία αναγνώρισης αυτών των εκτάσεων.

Υπενθυμίζουμε ότι το αίτημα για νομοθετική ρύθμιση ερευνήθηκε και προετοιμάστηκε για πρώτη φορά στον ενιαίο δήμο Ικαρίας (σε συνέχεια των αποφάσεων 75/2015-122/2015-162/2016 που έχουν εγκριθεί ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο) από επιτροπή που συνέστησε η προηγουμένη διοίκηση του Δήμου Ικαρίας, αναδεικνύοντας και με αυτό τον τρόπο την βαρύτητα που δίνει στην διαδικασία αναγνώρισης δασών & δασικών εκτάσεων της Ικαρίας ως δημοτικών.   Στα πλαίσια μιας συνολικής πρότασης για τον φυσικό πλούτο του νησιού, που περιλαμβάνει την ανάδειξη και προστασία όλων των δημοτικών εκτάσεων ως κοινωνικών αγαθών που να είναι κυριολεκτικά δημόσια περιουσία και όχι αντικείμενο εκχώρησης σε επιχειρηματικούς ομίλους εν αγνοία της κοινωνίας του νησιού (π.χ υπόθεση αιολικού σταθμού στην φυρινασπα με άδεια της ΡΑΕ και της δασικής υπηρεσίας).

Σε αυτή την κατεύθυνση έχουν γίνει από την προηγουμένη διοίκηση του Δήμου Ικαρίας δυο παραστάσεις στην προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, στις οποίες κατατέθηκε σχέδιο της αναγκαίας νομοθετικής ρύθμισης από την αντιπροσωπεία του δήμου Ικαρίας. Σε αυτές  τις παραστάσεις αναγνωρίστηκε από τον τότε Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ ότι πράγματι το ιδιοκτησιακό καθεστώς στην Ικαρία είναι ιδιαίτερο και δήλωσε ότι δεν είναι αρνητικός στην υποβολή νομοθετικής ρύθμισης, αλλά ωστόσο δεν προχώρησε ο συντονισμός με τα άλλα αρμόδια Υπουργεία και δεν υποβλήθηκε  ποτέ  η  σχετική νομοθετική ρύθμιση.

 Κατόπιν  αυτών προτείνουμε  την  επανεκκίνηση των σχετικών διαδικασιών με νέα παράσταση διαπαραταξιακης αντιπροσωπείας του δήμου Ικαρίας στην σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας και στις κοινοβουλευτικές ομάδες των κόμματων, διεκδικώντας την ικανοποίηση του αιτήματος του Δήμου για την επίλυση του ιδιοκτησιακού προβλήματος των δασών και των δασικών εκτάσεων του νησιού, με προσθήκη νομοθετικής ρύθμισης σε Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, σύμφωνα όσα έχουν εγκριθεί ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο (75 & 122/2015-162/2016) και όσα προβλέπονται στο σχέδιο της αναγκαίας νομοθετικής ρύθμισης.

Κλείνοντας φίλες & φίλοι τονίζουμε για μια ακόμα φορά (σε συνέχεια όσων παρουσιάσαμε σε 5 σχετικές εκδηλώσεις που οργανώσαμε τους προηγούμενους μήνες) ότι Λαϊκή Συσπείρωση καλεί σε αγωνιστική συσπείρωση ενάντια στην πολιτική της απελευθέρωσης και των ιδιωτικοποιήσεων του ενεργειακού τομέα.

Στηρίζουμε όσες κινητοποιήσεις διεκδικούν την ακύρωση αυτών των σχεδιασμών, όπως την προσπάθεια των 17 συλλόγων και φορέων του νησιού που αντιδρούν στους σχεδιασμούς του ομίλου Μυτιληναίου, στην όποια γνωρίζεται ότι συμμετέχουν και εκλεγμένοι με την Λαϊκή Συσπείρωση σε συμβούλια τοπικών κοινοτήτων και στο Δ.Σ  .

Καλούμε το λαό της Ικαρίας με τον κοινό αγώνα μας να υπερασπιστούμε  τα βουνά και  τους φυσικούς πόρους της περιοχής μας ενάντια στην στοχοποίηση τους από ποικιλώνυμα  επιχειρηματικά σχέδια !     

Να πούμε ένα μαζικό, μαχητικό ΟΧΙ στους ενεργειακούς σχεδιασμούς  που δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα των Ικαριωτών

Αυτή την πρόταση εμείς είμαστε αποφασισμένοι να την υποστηρίξουμε μέχρι τέλους

 

 

Αρέσει σε %d bloggers: