Οι νησιώτες να ματαιώσουν τα σχέδια για τη δημιουργία αμερικανικών βάσεων

Να υψώσουν τη φωνή τους και να ματαιώσουν επικίνδυνους σχεδιασμούς καλούν τους νησιώτες, με κοινή δήλωση η Αγλαΐα Κυρίτση και ο Ιωάννης Αγγέλου, υποψήφιοι περιφερειάρχες Βόρειου και Νότιου Αιγαίου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» για την τροπολογία που ψήφισε το αμερικανικό Κογκρέσο για τη δημιουργία αμερικανικών βάσεων στα νησιά. Ακολουθεί η κοινή δήλωση:

«Η τροπολογία του αμερικανικού Κογκρέσου που θέτει ζήτημα δημιουργίας στρατιωτικών βάσεων και στα νησιά Αιγαίου αποτελεί μια άκρως επικίνδυνη εξέλιξη, γιατί συνιστά μια μεγάλη απειλή για τους νησιώτες και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο.

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει τεράστιες ιστορικές ευθύνες. Είναι υπόλογη στους νησιώτες και σε όλο τον λαό. Είναι ολοφάνερο ότι βρίσκεται σε προχωρημένες μυστικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ πίσω από την πλάτη του λαού.

Η δημιουργία αμερικανικών βάσεων στα νησιά θα εμπλέξει βαθύτερα τη χώρα στον πόλεμο της Ουκρανίας και στους σφοδρούς ανταγωνισμούς μεταξύ ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ με τη Ρωσία και την Κίνα. Τα νησιά του Αιγαίου, εκτός των άλλων, θα γίνουν “στόχος πολεμικών αντιποίνων” στην περίπτωση που η πολεμική σύγκρουση γενικευτεί.

Αυτοί οι σχεδιασμοί συνδέονται με την απαίτηση της τουρκικής κυβέρνησης για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών και τις προωθούμενες επικίνδυνες διευθετήσεις για τη συνδιαχείριση του Αιγαίου με ΝΑΤΟική εποπτεία. Άλλωστε ΗΠΑ και ΝΑΤΟ αποδέχονται και την αποστρατικοποίηση των νησιών και δεν αναγνωρίζουν τα σύνορα στο Αιγαίο. Τώρα γίνεται πιο φανερό γιατί ο ίδιος ο πρωθυπουργός πριν τις εκλογές χαρακτήρισε τα ελληνικά νησιά ως “ΝΑΤΟικό έδαφος” και αμέσως μετά μίλησε για “σχετική κυριαρχία”!

Συνυπεύθυνοι για αυτές τις επικίνδυνες εξελίξεις είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, εφόσον συμφωνούν και στηρίζουν την αναβάθμιση της στρατιωτικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, την επέκταση και αναβάθμιση των βάσεών τους, καθώς και τη συμμετοχή της χώρας στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ. Η όποια διαφοροποίησή του αφορά μόνο τα ανταλλάγματα. Η συμβολή του ΣΥΡΙΖΑ είναι σημαντική. Ως κυβέρνηση έφερε το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο δήθεν για την αντιμετώπιση του Προσφυγικού. Πρώτη απαίτησε από τις ΗΠΑ τη δημιουργία βάσης στο Αιγαίο, προετοίμασε τη νέα συμφωνία.

Κανένας δε έχει το δικαίωμα να σιωπήσει και ειδικά οι σημερινοί περιφερειάρχες και οι άλλοι υποψήφιοι. Όλοι πρέπει να πάρουν ξεκάθαρη θέση ενώπιον του λαού των νησιών.

Στην υπεράσπιση των λαϊκών και κυριαρχικών δικαιωμάτων κρίνεται ο πατριωτισμός και όχι στα κούφια και μεγάλα λόγια που συνιστούν πατριδοκαπηλία και εθνικιστικό μίσος.

Η “Λαϊκή Συσπείρωση” σημαίνει συναγερμό και καλεί όλους τους νησιώτες να υψώσουν τη φωνή τους. Μπορούμε και πρέπει με τον αγώνα μας να ματαιώσουμε αυτούς τους επικίνδυνους σχεδιασμούς. Οι υποψήφιοι της “Λαϊκής Συσπείρωσης” στην Περιφέρεια και τους δήμους βρίσκονται σταθερά στην πρώτη γραμμή του αγώνα. Καλούμε να σταθούν δίπλα μας όλες και όλοι όσοι νιώθουν τη μεγάλη ευθύνη και θέλουν να συμβάλουν στην πάλη για να σταματήσουμε τη μετατροπή των νησιών μας σε ορμητήρια ιμπεριαλιστικών πολέμων και την επικίνδυνη συνδιαχείριση – συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο»

 

https://www.902.gr/eidisi/politiki/337097/kke-na-dynamosei-o-agonas-gia-na-katargithoyn-oi-epikindynes-symfonies-ipa

 

Αρέσει σε %d bloggers: