H ΛΑΣ για το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Ικαρίας

Ικαρία, 17 Ιανουαρίου 2020

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Στην αρχή μιας νέας δημοτικής περιόδου μας έχει πρωταρχική σημασία να περιγράψουμε το γενικότερο πολιτικό και οικονομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούμαστε το οποίο τελικά καθορίζει την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε.

Στο νησί μας, παρά τις προσπάθειες του Δήμου με την προηγούμενη διοίκηση εξακολουθεί να υφίσταται μεγάλο χάσμα μεταξύ αναγκών και κάλυψής τους.  Δεν ικανοποιούνται οι λαϊκές ανάγκες για ασφαλείς δρόμους, για σύγχρονα πεζοδρόμια, για νέα σύγχρονα σχολεία, νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς.  Για συντήρηση των άθλιων οδοστρωμάτων για κατασκευή και συντήρηση πλατειών και ελεύθερων χώρων. Θέμα επίσης στρατηγικής σημασίας για το μέλλον της Ικαρίας , είναι η εξασφάλιση πόρων για τους προβλεπόμενους στον Πολεοδομικό Σχεδιασμό κοινόχρηστους ή κοινωφελείς χώρους για νέες αθλητικές, πολιτιστικές, και κοινωνικού χαρακτήρα υποδομές. Χρειάζονται δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που δεν δίνονται από τις Κυβερνήσεις.

Η σημερινή Κυβέρνηση της ΝΔ προβάλλει την «επιστροφή στην κανονικότητα» όπως παρόμοια συνέβη με την «δίκαιη Ανάπτυξη» που πρόβαλε πριν ο ΣΥΡΙΖΑ. Τίποτα όμως δεν άλλαξε ως προς τους στρατηγικούς στόχους τους που είναι κοινοί.  Η φτώχεια, οι πλειστηριασμοί λαϊκών κατοικιών, οι συμβάσεις ελαστικών σχέσεων εργασίας, η ανεργία του 18% εργαζομένων (παρά τις εκατοντάδες χιλιάδες των ξενιτεμένων Ελλήνων), τα αδιέξοδα της νεολαίας, έχουν αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά. Η φορολογία των λαϊκών στρωμάτων που οδηγεί σε υπερπλεονάσματα στους κρατικούς προϋπολογισμούς συνοδεύεται από ‘’επιστροφές’’ ολίγων ευρώ στους πολλούς και ‘’κρύβει’’ την μείωση της φορολογίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Στους Δήμους, «κανονικότητα» σημαίνει την συνέχεια της πολιτικής του να δίνει η Κυβέρνηση το 38% των χρημάτων που δίδονταν το 2010,  την μη πρόσληψη παρά ελαχίστων νέων εργαζομένων και μόνο με δαπάνες των Δήμων, δηλαδή των Δημοτών. Σημαίνει το να μην μας δίδεται ‘’δεκάρα’’ για πολιτισμό, αθλητισμό, να μας φορτώνονται νέες αρμοδιότητες χωρίς αντίστοιχη ενίσχυση.

 Για μας προβάλει η ανάγκη ο λαός να αγωνιστεί ενωμένος για νέα εξουσία προσανατολισμένη στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών όχι της κερδοφορίας των μεγάλων ομίλων.

 ΥΨΟΣ ΤΕΧΝΙΚΟΎ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ 2020

 Το ύψος του τεχνικού προγράμματος του 2020 είναι μειωμένο κατά 1.867.240,99εκ. ευρώ και ανέρχεται σε 3.005.236,27,86 εκ. ευρώ έναντι 4.867.240,99εκ. ευρώ  το 2019.                                             Αυτό που αποτυπώνεται στο Τεχνικό Πρόγραμμα  είναι η πραγματικότητα συνάδελφοι, αν αυτό το πλαίσιο δεν το παίρνεις υπ’ όψη σου, δεν το καταγγέλλεις, και δεν στοιχίζεις τον Δήμο σου, τους συμπολίτες σου απέναντι σ’ αυτά τα ζητήματα, δεν μπορείς να πετύχεις τίποτα.

Το μεσοπρόθεσμο για το 2020 προβλέπει ανώτατο ύψος κρατικής χρηματοδότησης, δηλαδή κεντρικοί αυτοτελείς πόροι, 2.744.000.000 και για τους δύο βαθμούς, που σημαίνει αυτό μεταφράζεται 1.710.000.000 για τους δημους και τα υπόλοιπα 712.000.000 για τις Περιφέρειες. Βέβαια το 2019 δεν δόθηκαν αυτά, γύρω στα 2.500.000.000 δόθηκαν. Καταλαβαίνετε λοιπόν, αν θα βάλουμε τις ανελαστικές δαπάνες, μισθούς, ασφάλειες, συμβασιούχοι κ.λ.π., ότι το αποτέλεσμα έχει αποδείξει ότι οι ίδιοι οι πόροι της Τοπικής Διοίκησης, τέλη, φόροι κ.λ.π. ξεπερνούν τους πόρους του κεντρικού κράτους.                                                                                                                                                            Μ’ αυτήν λοιπόν την έννοια για μας είναι ξεκάθαρο, ότι είναι αναγκασμένοι οι Δήμοι και ο Δήμος της Ικαρίας εν προκειμένω, να κάνει μία διαχείριση κομμένη και ραμμένη στην διαχείριση του κεντρικού κράτους, κομμάτι του αποτελούν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες, στη βάση των μεσοπρόθεσμων, στη βάση των μνημονιακών εντολών και βεβαίως να αναπαράγουν την φτώχια. Και εδώ υπάρχει ευθύνη στη νέα Δημοτική Αρχή, όχι γιατί στις  120 ημέρες που έχει την ευθύνη διοίκησης του δήμου δεν έχει αναστρέψει την κατάσταση των οικονομικών δεδομένων του δήμου και των υπηρεσιών του , αλλά γιατί αποδέχεται αυτή την κατάσταση αδιαμαρτύρητα.

Συνάδελφοι, αυτή η αναπαραγωγή της φτώχιας φαίνεται κραυγαλέα στο τεχνικό πρόγραμμα  του 2020. Συνήλθαν τα Τοπικά Συμβούλια,  τους ειπώθηκε, βάλτε τα έργα που έχετε ανάγκη και σωστά, γιατί κριτήριο χάραξης πολιτικής δεν πρέπει να είναι τι μου δίνουν, τι ανάγκες έχω και να απαιτήσω αυτά που δεν μου δίνουν και που υπάρχουν λεφτά.  Έτσι λοιπόν, ενώ τα Τοπικά Συμβούλια οδηγήθηκαν να γράψουν τις ανάγκες τους, βρίσκονται πάλι μπροστά σε μια λογική που λέει ότι ξέρεις κάτι, αυτά έχουμε, αυτά δίνουμε,  τι να κάνουμε.

 Η συνοπτική εικόνα του Τεχνικού Προγράμματος για το 2020 είναι η εξής:

 • Από ΣΑΤΑ προηγούμενων οικονομικών ετών 067,38€.
 • Από ΣΑΤΑ & Πολιτική προστασία 2020 497.270€.
 • Από ΦΙΛΟΔΗΜΟ 1.510.503€.
 • Από Ίδιους Πόρους 13.875.
 • Από Πολιτική προστασία 520€.

Με τη γλώσσα των αριθμών συνάδελφοι, προκύπτει ότι η ετήσια επιχορήγηση του δήμου για 2020 στο τεχνικό πρόγραμμα που κατατέθηκε, εμφανίζει με μια μία διαίρεση των χρημάτων ότι αντιστοιχούν 55 ευρώ ανά κάτοικο το χρόνο.  Αυτή είναι η αθλιότητα της κυβέρνησης και γι’ αυτήν δεν λέτε τίποτα.                          Ένα επιπλέον στοιχείο που δημιουργεί ερωτήματα για τις προθέσεις της σημερινής διοίκησης είναι ότι από ΕΣΠΑ-ΠΔΕΕιδικό Αναπτυξιακό ,κλπ  δεν υπάρχει καμία εγγραφή για λογούς που δεν διευκρινίζονται πουθενά.    Αν και στο τεχνικό πρόγραμμα του 2019 υπήρχαν χρηματοδοτήσεις  που εξασφαλίστηκαν το 2018 και το 2019 μετά από προσπάθεια της διοίκησης και των υπηρεσιών του δήμου (πριν τις αναμορφώσεις του προϋπολογισμού του 2019 γιατί στην συνέχεια αυξήθηκαν ) ύψους 1.497.343€.                                   Αναφέρουμε  ενδεικτικά :

 • Προμήθεια & τοποθέτηση μονάδας αποσιδήρωσης – απομαγγανίωσης γεώτρησης Τσουρέδου               (στην T.Κ Αγ. Κηρύκου) και κατασκευή νέου αγωγού Π/Υ 550.000.
 • Κατασκευή αρδευτικού δικτύου οικισμών Λαψαχαδες – Μανδριά, από το φράγμα Βαθών, Π/Υ 000.
 • ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΔΡΟΜΟΥ ΑΡΕΘΟΥΣΑΣ-ΚΑΡΑΒΟΣΤΑΜΟΥ Π/Υ 000€.
 • Προμήθεια & τοποθέτηση μονάδας αποσιδήρωσης- απομαγγανίωσης γεώτρησης Χάρακα                 ( στην T.Κ Αγ. Πολυκάρπου) Π/Υ 100.000.
 • Η πράξη «Μέτρα για την προστασία των υδάτων που προορίζονται για πόσιμο νερό στο Δήμο Ικαρίας» Προϋπολογισμού : 083,97 €.
 • Η πράξη ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΩΝ, ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΩΝ, ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ, ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΟΡΙΣΜΩΝ ΔΗΜΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣ”, συνολικού προϋπολογισμού 238.381,06.
 • Επίσης δεν εμφανίζονται οι χρηματοδοτήσεις για την συντήρηση των σχολικών συγκροτημάτων ύψους 450.000€, που είχαν εξασφαλιστεί από το ΠΔΕ του υπουργείου παιδείας και της περιφέρειας Β. Αιγαίου

Αυτή η εικόνα από μόνη της εξηγεί τους λογούς που δεν επιτρέπει σε όσους αισθάνονται ότι υπερασπίζονται τα συμφέροντα των δημοτών τους. Να εγκρίνουν αυτό το τεχνικό πρόγραμμα.

 Ωστόσο θέλουμε να τονίσουμε ενδεικτικά ορισμένα επιπλέον στοιχειά που  αφορούν την  στόχευση της σημερινής διοίκησης για παράδειγμα:

 • Για πρώτη φορά στα χρονικά του ενιαίου δήμου Ικαρίας η κατανομή της ετήσιας επιχορήγησης στον Δήμο Ικαρίας δεν κατανέμεται με τα ίδια κριτήρια και στις τρεις δημοτικές ενότητες.
 • Στα έργα που έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Φιλόδημος, δεσμεύστε πόρους από ΣΑΤΑ ύψους 421.842,58€, για να καλύψετε την συμμετοχή του δήμου που είχε εξασφαλιστεί από έκτακτη επιχορήγηση του ΥΠ.ΕΣ. Την Ίδια στιγμή δεν κατανέμετε σε κανένα έργο την συμπληρωματική χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Φιλόδημος, ύψους 477.000€. Στερώντας με αυτό τον τρόπο έργα και προμήθειες απολύτως αναγκαία στο τεχνικό πρόγραμμα του 2020.
 • Στην 5η αναμόρφωση του 2019 καταργήσατε την ανταποδοτική εισφορά στην Τοπική κοινότητα Περδικιού από τα έσοδα του μισθώματος στην ΔΕΗ Ανανεώσιμες ύψους 100.00 που επιμεριζόταν στα έργα Οδοποιία Περδικίου (ΚΑΕ 30.7323.76- 000) και Αποκατάσταση οδοποιίας Μονοκαμπίου – Πλωμαρίου – Μηλιωπού (ΚΑΕ 30.7323.79- 20.000) .

Η δέσμευση της σημερινής διοίκησης στην συζήτηση στην οικονομική επιτροπή αλλά και στο Δ.Σ ήταν ότι θα επιστραφούν τα χρήματα στους κωδικούς των έργων στον προϋπολογισμό του 2020. Δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν υπάρχει πλήττοντας σοβαρά την αξιοπιστία της σημερινής διοίκησης αλλά και του δήμου γενικότερα, έναντι των κάτοικων της περιοχής και των δημοτών γενικότερα.

 • Προχωρήσατε σε μια σαρωτική ανακατανομή πόρων καταργώντας έργα και προμήθειες που υπήρχαν στο τεχνικό πρόγραμμα του 2019 και δεν έχουν εκτελεστεί, χωρίς καμία πρόνοια για ενίσχυση των κωδικών στο τεχνικό πρόγραμμα του 2020. (Αναφέρουμε ενδεικτικά γιατί θα μπορούσαν να αναφερθούν δεκάδες εγγραφές : Συντήρηση – επισκευή Κλειστού Γυμναστηρίου – γηπέδου 5Χ5 Αγίου Κηρύκου / Εγκατάσταση φωτισμού στο δημοτικό γήπεδο Ραχών / Κατασκευή WC κοινού στο ίδιο γήπεδο / Επισκευές κτηρίου Γυμνασίου – Λυκείου Αγίου Κηρύκου/ Αγορά απορριμματοφόρου μια πολύ σημαντική επένδυση για Εύδηλο και Ράχες) . Γνωρίζουμε ότι όλα αυτά είναι και προτάσεις συλλόγων και συμβούλιων κοινοτήτων.

 Για όλα αυτά δεν ευθύνεται βεβαίως η γενική οικονομική  κατάσταση των οικονομικών της τοπικής διοίκησης αλλά αποκλειστικά η επιλογές της διοίκησης του δήμου Ικαρίας.

Καταλήγοντας, για όλους αυτούς τους λόγους που αναφέραμε,  εμείς δεν μπορούμε να ψηφίσουμε το Τεχνικό Πρόγραμμα.

  Κλείνοντας καταγγέλλουμε την συνεχιζόμενη πολιτική λιτότητας και από την κυβέρνηση της Ν.Δ. Καταγγέλλουμε όλη αυτήν την στέρηση εσόδων προς την Τοπική Διοίκηση προκειμένου οι μονοπωλιακοί όμιλοι να απολαμβάνουν ζεστό χρήμα και δηλώνουμε ότι, μπροστά στις διευρυνόμενες ανάγκες των δημοτών μας, εμείς θα συνταχθούμε με όλα εκείνα τα Τοπικά Συμβούλια τα οποία μαζί με τους δημότες τους απαιτούν τα  αιτήματα των τοπικών κοινωνιών και σ’ αυτήν την κατεύθυνση θα είμαστε δίπλα τους, για να δυσκολέψουμε τη ζωή και της κυβερνητικής πολιτικής αλλά και όσων σε επίπεδο Δήμου συντάσσονται  με αυτήν την συνεχιζόμενη πολιτική.

Οι  σύμβουλοι  της  Λαϊκής  Συσπείρωσης  Ικαρίας

Αρέσει σε %d bloggers: