Για τον απολογισμό δράσης της Περιφερειακής Αρχής Βορείου Αιγαίου το 2021

  Με καθυστέρηση σχεδόν δύο μηνών πραγματοποιήθηκε χθες η ειδική συνεδρίαση του Π.Σ Β. Αιγαίου με θέμα τον απολογισμό δράσης της Περιφερειακής Αρχής για  το 2021.  Βασικό χαρακτηριστικό και της φετινής συνεδρίασης ήταν η απουσία πολιτικών εισηγήσεων από την πλειοψηφία των πολιτικών προϊσταμένων της διοίκησης.

  Όπως τονίστηκε από την επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Βορείου Αιγαίου,   Αγλαΐα Κυρίτση, «Αποτελεί υποχρέωση των εκλεγμένων να  τοποθετηθούν πολιτικά στο ποιοι ήταν οι πολιτικοί τους στόχοι το 2021 , ποιους απ’ αυτούς του στόχους πέτυχαν και γιατί κάποιοι άλλοι, έμειναν απλά, στην εκφώνηση προθέσεων….  

Γιατί πολιτικός απολογισμός σημαίνει η περιεκτική αλλά και κριτική περιγραφή του τι άλλαξε στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου τον προηγούμενο χρόνο;

Πως η Περιφερειακή αρχή τροποποίησε τα δεδομένα και έκανε την ζωή των νησιωτών μας καλύτερη;

 Ποιες υποδομές βελτίωσε,  πώς τροποποίησε ή σταμάτησε και ποιες, πολιτικές της κυβέρνησης;

  Και απαντήσεις σε αυτά τα καίρια ζητήματα των νησιωτών μας που καθημερινά αγωνιούν για τον βιοπορισμό τους, έρχονται αντιμέτωποι με την ακρίβεια, τους απλήρωτους λογαριασμούς και τη στέρηση του μεροκάματου, την καταστροφή της παραγωγής τους ‘η τον κίνδυνο κλεισίματος των επιχειρήσεων τους, απαντήσεις δεν δόθηκαν…

  Γιατί η περιφέρεια και ο δήμος δεν μπορεί να είναι απλή διαχείριση. Δεν μπορεί να είναι απλοί ιμάντες μεταφοράς προς τα κάτω των ευρωπαϊκών και κυβερνητικών αποφάσεων. Δεν μπορεί να είναι ακόμα ένας μηχανισμός υπηρέτησης των κερδών, της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας.

  Για την Λαϊκή Συσπείρωση  περιφέρειες και δήμοι πρέπει να υπηρετούν τις ανάγκες του λαού και του τόπου μακριά και κόντρα στους κεντρικούς σχεδιασμούς. Αυτό σημαίνει επιχειρώ να κάνω πολιτική και δεν βολεύομαι ή σωστότερα ανέχομαι το στενό, ασφυκτικό «κουστούμι» που έχουν ράψει οι κυβερνήσεις όλα τα προηγούμενα χρόνια, για τις τοπικές διοικήσεις.

  Και σ’ αυτό το μείζον ζήτημα θα έπρεπε να γίνονται οι απολογισμοί. Όχι επειδή έτσι όριζε ο Καλλικράτης πριν ή ο Κλεισθένης σήμερα, αλλά γιατί η περιφερειακή αρχή, έχει πραγματικά να πει ότι πάλεψε για τα ζητήματα που καίνε το λαό, ότι πέτυχε νίκες για τις ανάγκες του λαού ή ότι σταμάτησε αποφάσεις και πολιτικές που πάνε κόντρα στις ανάγκες του λαού και του τόπου μας. Κι εκεί ο απολογισμός ήταν πραγματικά ανύπαρκτος.

Ακολουθεί αναλυτικά η τοποθέτηση της κ. Κυρίτση

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ  Α. ΚΥΡΙΤΣΗ

  Κ. περιφερειάρχη,  κ/ες συνάδελφοι

  Για τους εκλεγμένους, και δη για αυτούς που κατέχουν του θώκους, ασκούν διοίκηση και εφαρμόζουν πολιτική, το κρίσιμο δεν είναι αν τυπικά, διοικητικά τα πήγαν καλά κι έχουν να δείξουν μια πληθώρα σύννομων και διεκπεραιωτικών παρεμβάσεων με βάση το ασφυκτικό πλαίσιο του νόμου. Αυτός είναι ένας απολογισμός που πολύ καλά κάνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες,.

Οι εκλεγμένοι  υποχρεούνται να τοποθετηθούν πολιτικά στο ποιοι ήταν οι πολιτικοί τους στόχοι το 2021 για το οποίο μιλάμε, ποιους απ’ αυτούς του στόχους πέτυχαν και γιατί κάποιοι άλλοι, έμειναν απλά, στην εκφώνηση προθέσεων. Γιατί η Περιφερειακή αρχή εφαρμόζει καθημερινά πολιτική….

Κατά την γνώμη μας ο απολογισμός , οι τοποθετήσεις σας θα ‘πρεπε να είναι μια αυστηρά πολιτική και εξαιρετικά περιεκτική συζήτηση, στην οποία θα περιγράφατε:

Τι άλλαξε στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου τον προηγούμενο χρόνο;

 Σε τι τροποποιήσατε τα δεδομένα και κάνατε την ζωή των νησιωτών μας καλύτερη;

 Ποιες υποδομές βελτιώσατε,  πώς τροποποιήσατε ή σταματήσατε και ποιες, πολιτικές της κυβέρνησης;

Όπως επι παραδείγματι:  Πως  τοποθετείστε στην προχθεσινή κατάπτυστη για μας «ντροπολογία » που κατατέθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα και η οποία υποβαθμίζει και απαξιώνει τις εκλεγμένες αρχές, χειραγωγεί το «αυτοδιοίκητο», θίγει ίσως ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα που καλείστε και καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε κάθε χρόνο, αυτό της υποστελέχωσης των υπηρεσιών, της χειραγώγησης των εργαζομένων ορισμένου χρόνου που πλαισιώνουν πλέον ίσως το μεγαλύτερο μέρος των διοικητικών υπηρεσιών της Περιφέρειας;

Και τι λέει αυτή η τροπολογία; εαν βγει θετική απόφαση  όσων από τους συμβασιούχους έχουν προσφύγει στα δικαστήρια , διεκδικώντας μονιμότητα για τον διαρκή και μόνιμο χαρακτήρα των υπηρεσιών που παρέχουν, η Περιφέρεια υποχρεούται να εφεσιβάλλει…. ενώ σε αντίθετη περίπτωση, εάν δηλαδή η απόφαση είναι κατά του αιτήματος , δεν έχει δικαίωμα να λειτουργήσει αντίστοιχα υπέρ των ανθρώπων αυτών που προσφέρουν καθημερινά σε κρίσιμες υπηρεσίες και νευραλγικά πόστα….

Η παράθεση λοιπόν, η καταγραφή των ξερών υπηρεσιακών απολογισμών με χιλιάδες νούμερα, δεν λέμε ότι δεν έχει καμιά αξία, αλλά είναι μια αρμοδιότητα κι ένα ακόμα βάσανο με το οποίο πρέπει να αναμετρούνται οι υπάλληλοι της περιφέρειας μόνιμοι και συμβασιούχοι, επειδή έτσι ορίζει ο νόμος. Και δείχνει την ακριβή εικόνα του τι μπορέσατε, με δεδομένες τις ελλείψεις, τις πετσοκομένες οικονομικές δυνατότητες και τον υπερβάλλοντα ζήλο των εργαζομένων να κάνετε…

Και θα θέλαμε να τονίσουμε ότι εάν τολμήσετε να παρέμβετε στις αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης προς όφελος των νησιωτών μας και των λαϊκών αναγκών, γνωρίζετε καλά ότι θα μας βρείτε  πάντα στην πρώτη γραμμή….

Πήραμε λοιπόν στα χέρια μας τους απολογισμούς των υπηρεσιών, οι οποίοι σχεδόν στο σύνολό τους, είναι μια απαρίθμηση των όσων έγιναν, σε επίπεδο πάντα των υπηρεσιών, καθώς και των αρμοδιοτήτων των  υπαλλήλων που στις περισσότερες των περιπτώσεων, υπερβάλλανε εαυτόν για να τις διεκπεραιώσουν. Έναν υπηρεσιακό απολογισμό ο οποίος δεν μπορεί να θεωρηθεί πολιτικός απολογισμός της εκλεγμένης διοίκησης της περιφέρειας.

Υπήρξαν σήμερα όμως κι εξαιρέσεις, όπως η πολιτική τοποθέτηση της  κ. Αντωνέλλη στα θέματα του πολιτισμού με τις θετικές ή αρνητικές αποτιμήσεις…

Επίσης του κ. Κουφέλου, ο οποίος προς τιμήν του παραδέχθηκε «το μείον στο ταμείον» προκειμένου να ικανοποιηθούν οι ανάγκες και τα αιτήματα των αγροτών των νησιών ,μας και του τόσο σημαντικού για την ανάπτυξη πρωτογενούς τομέα..

Συμφωνούμε με τις διαπιστώσεις σας κ. Κουφέλε, τι κάνετε όμως , πως σκοπεύετε να πιέσετε, να ενεργήσετε για να ανατρέψετε αυτή την ομηρία του αγροτικού κόσμου και τη συνεχή υποβάθμιση ή και καταστροφή του προιόντος που παράγουν;

Του κ. Κουρσουμπά, ο οποίος τοποθετούμενος πολιτικά για το προσφυγικό, και την κατά γενική ομολογία επιτυχία των συλλαλητηρίων που έβαλε προσωρινό φραγμό στα σχέδια υλοποίησης των σύγχρονων γκέτο για τους πρόσφυγες, απέφυγε να πει ότι αυτό ήταν αποτέλεσμα της συλλογικής δράσης των νησιωτών μας, των σωματείων των εργαζομένων από όλους τους κλάδους παραγωγής που ενωμένοι σαν μια γροθιά εξέφρασαν την αλληλεγγύη και τον ανθρωπισμό στους ξεριζωμένους , αποτέλεσμα των ιμπεριαλιστικών πολέμων σε Δύση και Ανατολή….

 κ.κ συνάδελφοι, Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι η περιφέρεια, δεν είναι απλώς μια «υπερυπηρεσία» που περιορίζεται μόνον στο να συντονίζει το έργο των υφισταμένων υπηρεσιών. Στην περίπτωση αυτή, δεν θα χρειαζόταν να υπάρχει καν ως περιφερειακή αρχή εκλεγμένη και μάλιστα με διακηρύξεις περί «περιφερειακής διακυβέρνησης», περί βασικού κομματιού του δήθεν «επιτελικού» κράτους και όλα τα γνωστά πιασάρικα φληναφήματα που συνόδευαν και συνοδεύουν τους σχεδιασμούς για την περιβόητη ανασυγκρότηση της Τοπικής Διοίκησης τα τελευταία σχεδόν 15 χρόνια.  Που κάνουν λόγο για μια  διαρκή «μεταρρύθμιση» και «ανασυγκρότηση» της Τοπικής διοίκησης και που όπως αποδεικνύεται, δεν είναι τίποτα άλλο από το ευαγγέλιο που ασπάζονται πιστά κυβέρνηση, ΕΕ  με τις περιφερειακές αρχές και τους δήμους να βάζουν «πλάτη» στην όποια  αντιλαϊκή πολιτική εξαγγέλουν, και να αποτελούν το μακρύ χέρι της εκάστοτε κυβέρνησης, μέσα από ένα ασφυκτικό πλαίσιο απόλυτου ελέγχου.

Η κοινοποίηση λοιπόν, για να επανέλθουμε, μιας πολιτικής εισήγησης ή των πολιτικών εισηγήσεων των αντιπεριφερειαρχών, θα ήταν και το «πολιτικά ορθό», προκειμένου η σημερινή συζήτηση να είναι ουσιαστική και εποικοδομητική.

 Και φέτος όπως και πέρισυ, με καθυστέρηση γίνεται αυτή η ειδική συνεδρίαση και είναι εύλογο αφού από την πρώτη κιόλας σελίδα της εισαγωγής των απολογιστικών στοιχείων, θίγεται- και πάλι το μεγάλο αγκάθι, το μεγάλο πρόβλημα λειτουργίας των υπηρεσιών, αυτό της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού.

 Αναμφίβολα λοιπόν, το πόνημα των 266 σελίδων αποτελεί αξιέπαινη προσπάθεια των υπηρεσιών να μας ενημερώσουν για τη δουλειά τους, που πρέπει να το τονίσουμε, είναι αξιοσημείωτη εμπεριέχει όμως αυτή την κοινή αναφορά  : το ότι                   Τα χέρια δεν φτάνουν, οι άνθρωποι δεν φτάνουν, οι εργαζόμενοι, ένας για ολόκληρο τμήμα πολλές φορές φέρνει σε πέρας δουλειά και υπηρεσίες που δεν του αναλογούν ή βοηθάει άλλα τμήματα να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες…

Γνωρίζουμε όλοι τη δύσκολη πραγματικότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι στις Διευθύνσεις των Περιφερειακών Ενοτήτων της Λέσβου, Σάμου, Λήμνου, Ικαρίας και Χίου, για να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις των καιρών, εν μέσω μιας οικονομικής κρίσης που πλήττει όλους μας , μιας πανδημίας που συνεχίζεται, ενός πολέμου που θα δημιουργήσει άλλα στάτους και στην δική μας περιοχή, του προσφυγικού που ήλθε για να μείνει και βέβαια των ακραίων καιρικών και φυσικών φαινομένων που όπως φαίνεται κι αυτά θα είναι πλεον στην καθημερινή ατζέντα των προβλημάτων που καλούμαστε  να αντιμετωπίσουμε….,

Για μας τα καίρια ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν είναι το:

 Πως η περιφερειακή αρχή αντιμετωπίζει αυτά τα καίρια ζητήματα;

 Πως αντιμετώπισε την  υποστελέχωση των υπηρεσιών;

Και μπορεί βέβαια να συζητήσαμε τις προάλλες τη λειτουργία του Οργανισμού, ωστόσο αδιευκρίνιστο παραμένει το πως κατανέμονται αυτές οι θέσεις σε επίπεδο περιφερειακών ενοτήτων…

 Δεν  θα μπορούσατε ως περιφερειακή αρχή, με απόφαση σας, όπως ορίζουν οι κείμενες διατάξεις να κατανείμετε τις θέσεις αυτές;.

Εμείς, θα συνεχίσουμε να  καταγγέλλουμε ότι μέχρι σήμερα η Περιφ. Αρχή, όπως και οι προηγούμενες, προσπαθεί να καλύπτει αυτά τα κενά στην ολότητα τους σχεδόν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου (διμηνίτες, 4μηνίτες, 8μηνίτες… σύμφωνα με την πολιτική της κυβέρνησης,γεγονός που συνεπάγεται ομηρία αφενός των εργαζομένων αλλά και σε μια δεύτερη ανάγνωση, ως  εκλογική πελατεία), ενώ αποδέχεται χωρίς καμιά διαμαρτυρία τις κυβερνητικές επιλογές που αφορούν στη στελέχωση, με πρόσφατο πχ τον 3ετη προγραμματισμό προσλήψεων, με τον οποίο αιτηθήκατε από το αρμόδιο υπουργείο, ελάχιστες θέσεις μονίμων, ούτε καν στην ποσόστωση των μνημονιακών νόμων αλλά μόνο ως προς την κάλυψη θέσεων των υπαλλήλων που συνταξιοδοτούνται…

Το είπαμε και το ξαναλέμε πόσα χρήματα θα μπορούσε η Περιφέρεια να είχε εξοικονομήσει από τις μελέτες εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, εάν είχε μόνιμους μελετητές; πόσα χρήματα θα εξοικονομούσε η Περιφέρεια εαν είχε προσλάβει μόνιμους υπαλλήλους για τη δακοκτονία; τα ιδιωτικά συνεργεία καθαριότητας, τους γεωπόνους;, τους κτηνιάτρους;

Την στελέχωση με μόνιμο προσωπικό των κρίσιμων διευθύνσεων όπως αυτή των τεχνικών έργων ,που θα μπορούσε να «τρέξει » πολλά από τα εκκρεμή έργα;

Να μιλήσουμε για αντίστοιχα προβλήματα στην κρίσιμη διεύθυνση Διοικητικού –Οικονομικού; Είναι χαρακτηριστική η παράθεση στον απολογισμό της αγοράς προγράμματος για την μισθοδοσία των αξιολογητών . Μια αρμοδιότητα του τμήματος μισθοδοσίας το οποίο όμως λογω της έλλειψης προσωπικού, αδυνατούσε να ανταπεξέλθει σε αυτή την διεκπεραίωση…

ή να μιλήσουμε για τα αντίστοιχα προβλήματα στις κρίσιμες διευθύνσεις  των Μεταφορών και Επικoινωνιών, ή της Αγροτικής Ανάπτυξης, της Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας;

Στον ιδιαίτερα κρίσιμο και νευραλγικό τομέα της υγείας πώς και τι διεκδικήσαμε, παίρνοντας υπ όψιν τις τεράστιες ελλειψεις των νοσοκομείων και Κ.Υ της Περιφέρειάς μας; Τι στόχοι μπήκαν και πώς προωθήθηκαν; Τι έκανε η περιφερειακή αρχή για να απαιτήσει  τις ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, σε μια πρωτοβάθμια υγεία με ανύπαρκτα μέσα και υποδομές;

Γιατί κ. Βρουλή που κι εσείς μιλήσατε πολιτικά, λέγοντας όμως την μισή αλήθεια, :

Γιατί να υπάρχουν επικουρικοί γιατροί με την δαμόκλειο σπάθη της απόλυσης ή της μη ανανέωσης της σύμβασής τους , πάνω από το κεφάλι τους και όχι μόνιμοι γιατροί που θα καλύπτουν τις πάγιες και δαρκείς ανάγκες της υγείας;

Γιατί να λείπουν οι παθολόγοι ακόμη και στα πιο μικρά νησιά όπως και βασικές ειδικότητες στα μεγάλα νοσοκομεία των νησιών μας για να σώζονται ανθρώπινες ζωές;

Και ναι μεν γίνανε ενέργειες από πλευράς της Περιφέρειας ώστε έστω και λίγο να μην αισθάνονται αβοήθητοι στον ίδιο τους τον τόπο οι νησιώτες μας, πως όμως πιέσατε ώστε η ανισότητα νησιωτών/κατοίκων της ενδοχώρας στις παροχές υγείας να αμβλυνθεί…(όχι ότι στην ενδοχώρα δεν υπάρχουν ελλείψεις ωστόσο τα μέσα είναι περισσότερα και η πρόσβαση στα μεγάλα κέντρα υγείας πιο άμεση και προσιτή).

Και δεν αρκούν μόνον οι επισκέψεις κ. Βρουλή και κκ συνάδελφοι της συμπολίτευσης . Διαπιστώσεις γίνονται με τις επισκέψεις και επικοινωνιακές μορφές ελέγχου της συνείδησης. Είναι όμως κι αυτό, το επικοινωνιακό τερτίπι μια μορφή πολιτικής…

Δεν δίνουν όμως λύσεις στο πρόβλημα. Λύση δίνει η διεκδίκηση όπως επανειλλημένα έχουμε προτείνει, με την κάλυψη των ελλείψεων από την κυβέρνηση. Σεις όμως αρκειστε σε χορηγίες ,παρά τις εξαιρετικά περιορισμένες δυνατότητες του προϋπολογισμού της Περιφέρειας για να καλύψετε τις ανάγκες και τις υποχρεώσεις του δημοσίου, αφήνοντας στη  μοίρα και στις αξιώσεις του ιδιωτικού τομέα υγείας που θησαυρίζει,  τους νησιώτες μας….

 Έχουμε λοιπόν άδικο όταν λέμε ότι και η σημερινή περιφ. Αρχή, όπως και οι προηγούμενες, εφαρμόζει την πολιτική της κυβέρνησης την ιδιωτικοποίηση, δηλαδή των πάντων;

Για τα σημαντικά αυτά ζητήματα πρέπει ν’ ακούσουμε έναν σοβαρό πολιτικό απολογισμό, προκειμένου να γίνει μια εποικοδομητική κριτική, ένας ουσιαστικός διάλογος για τα διαχρονικά πλέον προβλήματα της Περιφέρειας.

Για μας η περιφέρεια και ο δήμος δεν μπορεί να είναι απλή διαχείριση.

Δεν μπορεί να είναι απλοί ιμάντες μεταφοράς προς τα κάτω των ευρωπαϊκών και κυβερνητικών αποφάσεων.  Δεν μπορεί να είναι ακόμα ένας μηχανισμός υπηρέτησης των κερδών, της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας.

Για μας περιφέρειες και δήμοι πρέπει να υπηρετούν τις ανάγκες του λαού και του τόπου μακριά και κόντρα στους κεντρικούς σχεδιασμούς. Αυτό σημαίνει επιχειρώ να κάνω πολιτική και δεν βολεύομαι ή σωστότερα ανέχομαι το στενό, ασφυκτικό «κουστούμι» που έχουν ράψει οι κυβερνήσεις όλα τα προηγούμενα χρόνια, για τις τοπικές διοικήσεις.

Και σ’ αυτό το μείζον ζήτημα θα έπρεπε να γίνονται οι απολογισμοί. Όχι επειδή έτσι όριζε ο Καλλικράτης πριν ή ο Κλεισθένης σήμερα, αλλά γιατί η περιφερειακή αρχή, έχει πραγματικά να πει ότι πάλεψε για τα ζητήματα που καίνε το λαό, ότι πέτυχε νίκες για τις ανάγκες του λαού ή ότι σταμάτησε αποφάσεις και πολιτικές που πάνε κόντρα στις ανάγκες του λαού και του τόπου μας. Κι εκεί ο απολογισμός είναι πραγματικά ανύπαρκτος.

Αρέσει σε %d bloggers: