Για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων!

Τα σχολεία ανοίγουν, τα παιδιά μας επιτέλους ξανασμίγουν με τους δασκάλους και τους συμμαθητές τους.  Μαζί με τη χαρά και την ελπίδα των γονιών υπάρχει και η αγωνία για την προστασία της υγείας σε συνθήκες πανδημίας. Υπάρχει αγωνία για το πώς θα αντεπεξέλθει η κάθε οικογένεια στις καθημερινές αυξήσεις όλων των βασικών αγαθών, του ρεύματος και των σχολικών ειδών, που φέρνει το νέο μεγάλο κύμα ακρίβειας.

Η κυβέρνηση, για μια ακόμη χρονιά, μεταφέρει τις δικές της ευθύνες για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων στους δήμους, στους γονείς, στους εκπαιδευτικούς και στους ίδιους τους μαθητές.

Δύο χρόνια τώρα δεν ικανοποίησε τα δίκαια αιτήματά τους.

  Τα σχολεία πρέπει να λειτουργούν με αποκλειστική ευθύνη του κράτους και όχι με την πολιτική που προωθεί η κυβέρνηση με την οποία υποχρεώνει τους δήμους να τα χρηματοδοτούν, τους γονείς να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, τους εκπαιδευτικούς να ψάχνουν χορηγούς.

  Η καθαριότητα των σχολικών χώρων δε διασφαλίζεται με βάση τις ανθρωποώρες που όρισε  η Κυβέρνηση δια μέσου της απόφασης του ΥΠ.ΕΣ.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. και το Υπουργείο Παιδείας, έχουν τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Εκπαίδευση, για το γεγονός ότι μια ακόμα σχολική χρονιά ξεκινάει χωρίς ουσιαστικά μέτρα θωράκισης των σχολείων απέναντι στην εξάπλωση της πανδημίας.

Η κυβέρνηση επέλεξε, αντί για μέτρα, να προχωρήσει στην πεπατημένη, χωρίς μέτρα για τη θωράκιση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, την προστασία στους χώρους δουλειάς, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, το άνοιγμα των σχολείων.

 • Απέναντι στο αίτημα για μείωση του αριθμού μαθητών ανά αίθουσα, απαντούν με αύξηση του μέγιστου αριθμού μαθητών, ενώ σχεδιάζουν την κατάργηση εκατοντάδων ολιγομελών τμημάτων σε όλη τη χώρα.
 • Απέναντι στο αίτημα να καλυφθούν όλα τα κενά και να προσληφθεί επιπλέον προσωπικό, ώστε να καλυφθούν οι μεγάλες ανάγκες που έχουν προκύψει, απαντούν με τρίμηνες συμβάσεις εργασίας και περικοπές εκπαιδευτικών στην παράλληλη στήριξη.
 • Απέναντι στο αίτημα για καθαρά σχολεία με μόνιμο προσωπικό, απαντούν με 2ωρες συμβάσεις (!) και απολύσεις καθαριστριών/ών.
 • Απέναντι στο αίτημα για μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ του ΕΟΔΥ μέσα στα σχολεία, απαντούν με self-test στους μαθητές και επί πληρωμή τεστ στους εκπαιδευτικούς,  πετώντας το μπαλάκι για άλλη μια φορά στην ατομική ευθύνη.
 • Απέναντι στο αίτημα για επιστημονική ενημέρωση των εργαζομένων και ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, απαντούν με απαράδεκτους εκβιασμούς και διαίρεση των εργαζομένων.
 • Αντί να λάβουν υπόψη τις σοβαρές ευθύνες που τους βαραίνουν, για το γεγονός ότι με τις παλινωδίες τους εδώ και δύο χρόνια, τα σχολεία υπολειτουργούν, αντί να πάρουν μέτρα για την αναπλήρωση των πολλαπλών μαθησιακών και ψυχοκοινωνικών προβλημάτων των μαθητών. Για μια ακόμα φορά προσπαθούν, με επικοινωνιακά τρικ, να πετάξουν το μπαλάκι της ευθύνης από πάνω τους, αναζητώντας αποδιοπομπαίους τράγους και την ίδια ώρα παίρνουν αντιεκπαιδευτικά μέτρα, που τσακίζουν τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών.

Οι κυβερνητικές ευθύνες, δεν μπορούν να κρυφτούν από επικοινωνιακά τεχνάσματα, δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από τη μόνιμη επίκληση της ατομικής ευθύνης, τον εκφοβισμό και τις απειλές προς γονείς εκπαιδευτικούς μαθητές, ούτε ρίχνοντας τις δικές της ευθύνες στους Δήμους.

  Για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων είναι αναγκαίο να διασφαλιστούν  σήμερα  τα εξής  :

 • Μαζικά, δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ στα σχολεία, με ευθύνη του ΕΟΔΥ, για όλους τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές. Ουσιαστική ιχνηλάτηση των κρουσμάτων με ευθύνη του ΕΟΔΥ, με σκοπό το σπάσιμο της αλυσίδας μετάδοσης. Καμία οικονομική επιβάρυνση των εκπαιδευτικών και των υπόλοιπων εργαζομένων που χρειάζεται να προσκομίσουν τεστ.   Να πολλαπλασιαστούν τα σημεία που ο ΕΟΔΥ πραγματοποιεί δωρεάν τεστ και να επεκταθεί χρονικά η διαδικασία.
 • Εδώ και τώρα να αραιώσουν οι μαθητές στις τάξεις, 15 μαθητές ανά τάξη. Έγκριση όλων των ολιγομελών τμημάτων.
 • Να εξασφαλιστεί επαρκές προσωπικό για την καθαριότητα για όλα τα σχολεία, ώστε να μπορούν επί της ουσίας να τηρηθούν τα πρωτόκολλα.               Δεν πρέπει να ανεχόμαστε αδιαμαρτύρητα να συνεχιστεί η οικονομική αιμορραγία τους, για υποχρεώσεις του Υπουργείου Εσωτερικών της κυβέρνησης συνολικά.
 • Έκτακτη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών με σκοπό την εξασφάλιση όλων απαραίτητων υλικών καθαρισμού, ατομικής υγιεινής κ.τ.λ.
 • Μονιμοποίηση των καθαριστών – καθαριστριών, με πλήρες ωράριο και πλήρη κάλυψη της μισθοδοσίας τους.
 • Να γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών, με βάση τα πραγματικά κενά και τις ανάγκες των σχολείων.
 • Να ληφθούν άμεσα, συγκεκριμένα εκπαιδευτικά – παιδαγωγικά μέτρα, για την αντιμετώπιση των σύνθετων μαθησιακών και ψυχοκοινωνικών προβλημάτων που έχει δημιουργήσει η πανδημία, η αναστολή λειτουργίας των σχολείων και η πολύμηνη τηλεκπαίδευση.

  Με τα σημερινά δεδομένα δεν χωράει καμία επανάπαυση,   κανένας εφησυχασμός.

  Επιβάλλεται να παρθούν εδώ και τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία και ασφάλεια των παιδιών με το άνοιγμα των σχολείων.   Προστασία σημαίνει ότι επιβάλλεται να υπάρχουν καθαρίστριες στα σχολεία από την έναρξη των μαθημάτων μέχρι λήξη, για να εφαρμόζονται σωστά τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Λαμβάνοντας υπ, οψιν το σοβαρό πρόβλημα που δημιουργεί στον  δήμο Ικαρίας η  σχετική εγκύκλιος του Υπουργείου  Εσωτερικών (56982/30-7-21 «Έγκριση πρόσληψης προσωπικού με σχέση εργασίας ΙΔΟΧ στους Δήμους της Χώρας για την κάλυψη αναγκών καθαριότητας σχολικών μονάδων»), και την αρχική αντίδραση του δήμου που ζητάει πρόσθετη χρηματοδότηση για την κάλυψη συνολικού κόστους των αναγκαίων θέσεων προσωπικού καθαριότητας,  αφού η χρηματοδότηση του ΥΠ.ΕΣ καλύπτει λιγότερες από τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων μας.

 Καλούμε την διοίκηση αξιοποιώντας την θεσμική δυνατότητα που  δίνεται να κάνει ένα ακόμα βήμα, εξασφαλίζοντας στην επόμενη  αναμόρφωση του προϋπολογισμού  τους  αναγκαίους πόρους που  θα καλύπτουν το συνολικό κόστος των αναγκαίων θέσεων προσωπικού καθαριότητας, από τις επιχορηγήσεις που έχει λάβει ο δήμος για « Κάλυψη επιτακτικών αναγκών που προκλήθηκαν από τον covid-19», επιχορηγήσεις που φτάνουν το 2021 τις 83.300 ευρώ.

 

Το σκίτσο είναι του Τ. Αναστάσιου.

Αρέσει σε %d bloggers: