Για τις εξελίξεις στην υγεία και την κατάσταση των υγειονομικών δομών του νησιού

Αρχικά να τονίσουμε ότι κληθήκαμε σε μια συζήτηση χωρίς να έχουμε λάβει το σκεπτικό της διοίκησης και δεν είναι σαφές αν θα κάνουμε ενημερωτική συζήτηση  η θα πάρουμε και κάποια απόφαση αφού η πρόσκληση αναφέρει ως θέμα απλά την «Συζήτηση για την υποστελέχωση του Νοσοκομείου Ικαρίας».

Ως προς την ουσία του θέματος να σχολιάσουμε ότι η διοίκηση του δήμου επιλέγει να επικεντρωθεί σε ένα μεμονωμένο θέμα από τα δεκάδες σοβαρότατα προβλήματα των δομών υγείας του νησιού, και τις διαρκώς επιδεινούμενες συνθήκες παροχής υπηρεσιών υγείας  -με τραγικότερη όλων την κατάσταση στην Δημοτική Ενότητα Ραχών – που δεν φαίνεται να συγκινούν τον δήμαρχο και την διοίκηση του δήμου Ικαρίας αφού εδώ και δυο χρόνια παρακολουθούν ατάραχοι την απογύμνωση του δημόσιου συστήματος  υγείας των νησιών μας.

Υπενθυμίζουμε ότι η συζήτηση αυτή γίνεται  όταν στα  γνωστά προβλήματα που επισημάναμε και στην  9η συνεδρίαση (Αρ.  Πρωτ : 4574/27-7-2021) και αφορούν :

 • Την κατάσταση των δομών της ΠΦΥ, αλλά και του Νοσοκομείου Ικαρίας – που καλείται να καλύψει τον πληθυσμό της Ικαρίας, των Φούρνων και της Θύμαινας- που είναι τραγική.
 • Το Καρκινάγρι για τουλάχιστον 4 μήνες ήταν χωρίς γιατρό γιατί ο υπάρχων μετακινήθηκε για να καλύψει το κενό που προέκυψε από την αποχώρηση του γιατρού του ¨πολυδύναμου περιφερειακού Ιατρείου Ραχών¨.
 • Στο κατ’ όνομα μόνο ¨Πολυδύναμο περιφερειακό Ιατρείο Ραχών¨, λείπουν παιδίατρος, ορθοπεδικός και παθολόγος, (σύμφωνα με το ΦΕΚ σύστασης) αφού γι’ αυτές τις θέσεις δεν έχει γίνει ποτέ προκήρυξη. Έτσι ένας γιατρός έχει μείνει για να ¨εξυπηρετεί¨ μια περιοχή 2.500 και πλέον κατοίκων, και χιλιάδες εποχικούς επισκέπτες τους θερινούς μήνες.
 • Οι κλινικές του νοσοκομείου καλύπτονται από ένα άτομο, αφού σε μια σειρά ειδικότητες επίσης υπάρχει μόνο ένας γιατρός,     π.χ υπάρχει ένας καρδιολόγος, ένας παιδίατρος, ένας γυναικολόγος και ένας αναισθησιολόγος που μάλιστα συνταξιοδοτείται χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η αναπλήρωση της θέσης.
 • Μια σειρά ειδικότητες δεν υπάρχουν καθόλου (πνευμονολόγος, ψυχίατρος, οφθαλμίατρος, νευρολόγος, ενδοκρινολόγος κλπ). Παρότι το νοσοκομείο διαθέτει σύγχρονο αξονικό τομογράφο, αυτός δεν λειτουργεί αφού δεν υπάρχει προσωπικό, ενώ και η μονάδα τεχνητού νεφρού που δημιουργήθηκε μετά από διεκδικήσεις πολλών ετών, ακόμα δεν λειτουργεί με αποτέλεσμα οι νεφροπαθείς του νησιού να συνεχίζουν να πηγαίνουν στη Σάμο.
 • Ένας μεγάλος αριθμός των εργαζομένων (περίπου το ¼) είναι συμβασιούχοι που λήγει η σύμβασή τους μέχρι τέλος της χρονιάς, άρα τα προβλήματα θα γιγαντωθούν .
 • Την ίδια στιγμή αντιμετωπίζονται ζητήματα με τον εξοπλισμό του νοσοκομείου (π.χ αναπνευστήρες), αλλά και με την έλλειψη ΜΕΘ και ΜΑΦ. Παράλληλα το ΕΚΑΒ δεν  διαθέτει τον απαιτούμενο στόλο και προσωπικό, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες του νησιού.
 • Στο μικροβιολογικό τμήμα τέλος δεν υπάρχει επαρκές απόθεμα για τη διεξαγωγή PCR test και η διοίκηση αναζητεί χορηγίες για να εξασφαλίσει επαρκές απόθεμα.
 • Ενώ υπάρχει μόνο ένα κλιμάκιο του ΕΟΔΥ το οποίο δεν αρκεί να καλύψει τις ανάγκες.

Σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν τα νέα σοβαρά προβλήματα που δημιούργησε η απόφαση της κυβέρνησης για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού των υγειονομικών, που έφερε  λέγοντας χοντροκομμένα ψέματα, ότι δήθεν εξάντλησε όλα τα περιθώρια ενημέρωσης, επικαλούμενη την δημόσια υγεία, την οποία η ίδια η κυβέρνηση εκθέτει σε κίνδυνο, και με πρόσχημα τον αναγκαίο εμβολιασμό– που η ίδια υπονομεύει –  ανοίγει το δρόμο για περικοπές μισθών και απολύσεις στο πολύπαθο χώρο της υγείας. Οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης σκοπό έχουν να μετατρέψουν το εμβόλιο από ένα όπλο ενάντια στην πανδημία σε εργαλείο για την επίσπευση αντεργατικών ανατροπών (μείωση «μισθολογικού κόστους», διεύρυνση «ελαστικών» εργασιακών σχέσεων, απολύσεις, αποθέωση της ατομικής ευθύνης).

Για όλα αυτά οι διοικούντες του δήμου Ικαρίας εδώ και δυο χρόνια τηρούν  ¨σιγή ιχθύος¨ ερχόμενοι σε αντίθεση με τις διεκδικήσεις του Εργατικού κέντρου και των σωματείων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα των νησιών μας, καθώς και τις φωνές των ¨Ηρώων με τα άσπρα¨ που υπηρετούν στα νησιά μας, αγνοώντας επιδεικτικά τις αγωνίες τους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά στην προσπάθεια τους να παρέχουν τις στοιχειώδεις υπηρεσίες υγείας, όσες βέβαια τους επιτρέπουν οι υγειονομικές υποδομές που η κυβέρνηση έχει αφήσει στο έλεος της ¨ ανθρωπιάς  των ιδιωτικών ομίλων¨.

  Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού των υγειονομικών έρχεται να δώσει ένα ακόμα χτύπημα στην ούτως η άλλως προβληματική λειτουργία των δομών υγείας των νησιών μας, που θα στερηθούν την παρουσία 24 υγειονομικών που για διάφορους λόγους δεν έχουν εμβολιαστεί. Την ώρα που οι δομές είναι χρόνια υποστελεχωμένες, είναι εγκληματικό  να γίνονται διαθεσιμότητες με τέτοια ευκολία.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα των συνεπειών αυτής της πολιτικής είναι ότι εδώ και 10 μέρες στο νοσοκομείο δεν λειτουργούν η χειρουργική κλινική, και η παθολογική κλινική….. Φτάνοντας στο σημείο οι ασθενείς που απευθύνονται στο νοσοκομείο ακόμα και για θεραπεία που πριν ήταν ρουτίνας, τώρα καλούνται να υπογράψουν έγγραφο στο οποίο δηλώνουν ότι «αναλαμβάνουν την ευθύνη για οποιαδήποτε επιπλοκή» και για ό,τι συμβεί! Πιο συγκεκριμένα όπως αναφέρουν επώνυμες καταγγελίες και δημοσιεύματα, απαιτήθηκε από καρκινοπαθή που προσήλθε στο νοσοκομείο για την προγραμματισμένη θεραπεία να υπογράψει δήλωση που γράφει χαρακτηριστικά:    “Η ασθενής ενημερώθηκε για την απουσία παθολόγου από το Γενικό Νοσοκομείο και αφού ενημερώθηκε για τις πιθανές επιπλοκές, επιμένει να της χορηγηθεί το φάρμακο παρά την έλλειψη ειδικότητας ευθύνης παθολόγου – αιματολόγου”.

Για να μην παρερμηνευτούν οι προθέσεις και οι θέσεις μας στην σημερινή συζήτηση να κάνουμε για μια φορά ακόμα  καθαρό ότι  τασσόμαστε υπέρ του εμβολιασμού  όλου του πληθυσμού.    Τα εμβόλια προφανώς και αποτελούν ένα μεγάλο όπλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας, όχι όμως το μοναδικό και αποκλειστικό μέσο.  Η αναγκαιότητα του μαζικού εμβολιασμού, όμως, δεν εξασφαλίζεται με εκβιασμούς, με ηθικές, ψυχολογικές και οικονομικές πιέσεις ούτε με δήθεν «προνόμια» και «ανταλλάγματα».   

Ο εμβολιασμός του λαού δεν είναι μια υπόθεση υποταγής σε αντιδραστικές υπαγορεύσεις. Είναι δικαίωμα που περνά μέσα από την πειθώ, την εξαντλητική ενημέρωση, την καταγραφή της αλήθειας, την αποθέωση της διαφάνειας. Είναι ευθύνη του κράτους η ουσιαστική ενημέρωση του λαού, η λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας και η ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας. Έτσι εμπεδώνεται και η διαβόητη «ατομική ευθύνη». Ο εμβολιασμός από κοινωνικό δικαίωμα που θα έπρεπε να είναι, με τους χειρισμούς της κυβέρνησης μετατρέπεται σε μέσο διχόνοιας των εργαζομένων, κοινωνικού αυτοματισμού, φόβου, επιβολής κυρώσεων και  απώλειας της εργασίας.

Ξεκαθαρίζουμε  παράλληλα  ότι οι άνθρωποι που δυσπιστούν έναντι του εμβολίου για τον κορωνοιό  δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται συλλήβδην σαν «αρνητές» του εμβολίου, ούτε σαν «ψεκασμένοι». Είναι πολίτες που αντί για επιστημονικά διαφανείς απαντήσεις σε εύλογα ερωτήματα εισπράττουν -ξανά- κούνημα του δάκτυλου, λογύδρια περί «ατομικής ευθύνης», απαγορεύσεις και απειλές.

  Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τους επικινδύνους σχεδιασμούς  που  προβάλει  η κυβέρνηση, όπως την πολιτική των συγχωνεύσεων της μείωσης των περιφερειακών νοσοκομείων και της παραπέρα εμπορευματοποίησης του δημοσίου συστήματος Υγείας, πολιτική που έχει κοστίσει πανάκριβα στο λαό του νησιού και της  χώρας.

Δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα ικανό να διαλύσει  και τις ελάχιστες  υπηρεσίες υγείας που παρέχονται στο νησί μας.

Όπως  όλα δείχνουν η κυβέρνηση επιχειρεί να βάλει σε εφαρμογή και στα νησιά μας τον σχεδιασμό της μετατρέποντας το νοσοκομείο σε κέντρο υγείας και επαναφέροντας στον ορίζοντα την  συγχώνευση με το νοσοκομείο της Σάμου, σχεδιασμό που είχαν και  οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά  είχαν αποτρέψει με τους αγώνες τους οι κάτοικοι,   οι συνδικαλιστικοί και μαζικοί φορείς από κοινού με τους εργαζόμενους του νοσοκομείου.

Σήμερα  πρέπει να  κάνουμε  για μια φορά ακόμα  καθαρό ότι :

 • Καταγγέλλουμε τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς συγχωνεύσεων και μείωσης των περιφερειακών νοσοκομείων καθώς και της παραπέρα εμπορευματοποίησης του δημοσίου συστήματος Υγείας .
 • Τασσόμαστε κατά των διατάξεων που με πρόσχημα την ανάγκη για καθολικό εμβολιασμό οδηγούν σε ποινές, στέρηση μισθού και απειλές για απολύσεις.
 • Διεκδικούμε την άμεση ανάκληση των αναστολών από την εργασία και την άδεια των υγειονομικών.
 • Λεμέ ΟΧΙ στο διαχωρισμό των εργαζομένων, γιατί αυτή την στιγμή το κρίσιμο είναι όλοι οι εργαζόμενοι, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι να διεκδικήσουμε άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς με ευθύνη του κράτους.
 • Θα υποστηρίξουμε όσες κινητοποιήσεις διεκδικούν την ασφαλή λειτουργία των δημόσιων δομών υγείας των νησιών μας, μέσα από ένα σύστημα υγείας που θα είναι πραγματικά δημόσιο και δωρεάν.

Λαμβάνοντας υπ’ οψιν ότι την σημερινή πρόσκληση δεν συνόδευε κάποιο κείμενο προτείνουμε (σε συνέχεια της από  27/7/2021 πρότασης μας) το δημοτικό συμβούλιο να  επικαιροποιησει το διεκδικητικό πλαίσιο που έχει εγκρίνει το Δ.Σ .πενθυμίζουμε ότι για αυτά τα θέματα  έχουμε διατυπώσει  συγκεκριμένη θέση με την 160/2015 ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ) και με αυτό τον τρόπο να καθορίσουμε εκ νέου τις θέσεις με τις οποίες θα αγωνιζόμαστε και τα επόμενα χρόνια, για να διασφαλίσουμε το δικαίωμα των συμπατριωτών μας σε υγειονομικές υπηρεσίες και υποδομές που να καλύπτουν της σύγχρονες ανάγκες μας.

Σχετικά με το πλαίσιο διεκδικήσεων με το οποίο πρέπει και το επόμενο διάστημα να συνεχίσουμε την προσπάθεια υπεράσπισης της ασφαλούς λειτουργίας των δημόσιων δομών υγείας των νησιών μας.   Καταθέτουμε μια πρόταση που βασίζεται στην ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Ικαρίας (160-2015), με την οποία τα προηγούμενα χρόνια (2015-16-17) οργανώθηκαν μαζικές κινητοποιήσεις στο Υπουργείο Υγείας με την συμμετοχή τόσο του ΣΕΝΙ όσο και δεκάδων σωματείων εργαζόμενων και  συλλόγων του νησιού και τις παροικίας της Αττικής. Πιστεύοντας ότι αν αυτά που πριν 5 χρόνια ήταν επίκαιρα και οδήγησαν όλες τις δημοτικές παρατάξεις να εγκρίνουν αυτό το πλαίσιο, με το οποίο τα διεκδικούσαμε από κοινού όσα τότε κρίναμε ως αναγκαία. Σήμερα μπροστά στην επιθετικότητα των κυβερνητικών σχεδιασμών αποτελούν πολύ περισσότερο μια  αναγκαία πρόταση ενότητας και αγώνα.

 Πρόταση την οποία καλούμε όλους τους Δημοτικούς σύμβουλους της Ικαρίας να εγκρίνουν και πάλι, ώστε η διεκδίκηση μας να αποκτήσει την μεγίστη δυνατή στήριξη και μαζικότητα. 

Η πρόταση για το συγκεκριμένο πλαίσιο διεκδικήσεων οφείλεται στην πεποίθηση μας ότι όχι μόνο δεν ξεπεράστηκε από τις εξελίξεις άλλα στις παρούσες συνθήκες το κρίνουμε  εξαιρετικά αναγκαίο. Γνωρίζουμε πολύ καλά πως το πλαίσιο αυτό δεν έχει καμιά διάθεση η κυβέρνηση της ΝΔ να το αποδεχτεί, όμως οι διεκδικήσεις μας πρέπει να μπαίνουν στην κρίση  της κοινωνίας ανεξάρτητα από το αν είναι στα «μέτρα  του συστήματος» για να τις αποδεχτεί, και δεν μπορεί στο όνομα της «μαζικότητας» να μην λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, στους εργαζόμενους, και  να μην καταθέτουμε  και την κατά την γνώμη μας πρόταση  διεξόδου.

 Εμείς παλεύουμε για  ένα σύστημα υγείας που θα είναι αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, και όχι το σημερινό που μόνο κατ’ ευφημισμό είναι «ΔΗΜΟΣΙΟ & ΔΩΡΕΑΝ». Ενός συστήματος που κοστίζει πανάκριβα στον ελληνικό λαό που αποτελεί τον κύριο οικονομικό αιμοδότη τόσο των δημόσιων όσο και των ιδιωτικών δομών υγείας. Γιατί ακόμα και αν διατηρηθεί η αυτοτελής λειτουργία των δομών υγείας στα νησιά μας, για εμάς είναι σοβαρό πρόβλημα επίσης τι υπηρεσίες θα παρέχονται και πόσοι θα έχουν πρόσβαση σε αυτές, και αυτό δεν διασφαλίζεται μόνο με αγώνα «αμυντικό».

     Επισυνάπτεται  σχέδιο απόφασης  με την Επικαιροποίηση των διεκδικήσεων  μας

Το κείμενο αποτελεί τοποθέτηση στην 11η συνεδρίαση του Δ.Σ Ικαρίας  για  το 2021. Συνεδρίαση κατά την οποία για μια ακόμα φορά η «Ανεξάρτητη» Διοίκηση του Δήμου απέφυγε όπως ο «Διάβολος το λιβάνι» να καταγγείλει τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς και να δηλώσει την στήριξη της σε όσες κινητοποιήσεις διεκδικούν την ασφαλή λειτουργία των δημόσιων δομών υγείας των νησιών μας, μέσα από ένα  σύστημα υγείας που θα είναι πραγματικά δημόσιο και δωρεάν. Απορρίπτοντας ταυτόχρονα την πρόταση που καταθέσαμε και το πλαίσιο αιτημάτων με το οποίο τα προηγούμενα χρόνια (2015-16-17) οργανώθηκαν μαζικές κινητοποιήσεις στο Υπουργείο Υγείας με την συμμετοχή τόσο του ΣΕΝΙ όσο και δεκάδων σωματείων εργαζόμενων και  συλλόγων του νησιού και τις παροικίας της Αττικής.

  Ο δήμαρχος αφού αναφέρθηκε υποτιμητικά σε συγκεντρώσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας σε πλατείες και υπουργεία , απέδωσε  την αποτροπή συγχώνευσης του νοσοκομείου Ικαρίας με το Νοσοκομείου της Σάμου στον πρώην Δήμαρχο κ. Σταυρινάδη . Προσπάθησε να αποκρύψει την διαφωνία την δική του και της πλειονότητας της παράταξης του με την απόφαση του Δ.Σ στην προηγούμενη συνεδρίαση σχετικά με την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών (Όταν οι 5 στους 9 σύμβουλους της ΠΕΑ διαφωνούν δεν μπορεί η απόφαση να είναι ομόφωνη). Τέλος αφού αναφέρθηκε σε προσπάθεια εργαλειοποίησης του ζητήματος της υποστελέχωσης του Νοσοκομείου , ζήτησε να μην γίνει το θέμα αντικείμενο κομματικής αντιπαράθεσης, λες και όλα όσα έχουν προκύψει είναι αποτέλεσμα κάποιου φυσικού φαινόμενου και όχι απόρροια συγκεκριμένων πολιτικών, που η διοίκηση του δήμου ούτε καν να τις καταγγείλει δεν θέλει. Κλείνοντας αναφέρθηκε σε  μια σύσκεψη για τη συζήτηση του θέματος της  υποστελέχωσης του Νοσοκομείου Ικαρίας με  την συμμετοχή εκπροσώπων του Υπουργείου Υγείας, της Διοίκησης και του Συλλόγου εργαζομένων του Νοσοκομείου Ικαρίας, του βουλευτή,  κομμάτων  και άλλων αρμόδιων φορέων.

Αν για την «Ανεξάρτητη» Διοίκηση του Δήμου είναι αναμενόμενο να μην θέλει να αντιπαρατεθεί με την κυβερνητική πολιτική, για τις παρατάξεις του Δημοτικού συμβουλίου  που συμπαρατάχθηκαν μαζί της στην συγκεκριμένη απόφαση (π.χ Αυτόνομη Συσπείρωση Πολιτών Ικαρίας) , είναι χρήσιμο για την κοινωνία να πουν τι από όλα αυτά που προτείναμε δεν εγκρίνουν και γιατί πιστεύουν ότι αυτά που πριν 5 χρόνια ήταν επίκαιρα και οδήγησαν όλες τις δημοτικές παρατάξεις να διεκδικήσουμε από κοινού όσα τότε κρίναμε ως αναγκαία, σήμερα μπροστά στην επιθετικότητα των κυβερνητικών σχεδιασμών της Ν.Δ, δεν αποτελούν  μια  αναγκαία πρόταση ενότητας και αγώνα.

 

 

Σχέδιο απόφασης Δημοτικού συμβουλίου

  Όλα όσα αναφέρθηκαν στην σημερινή συνεδρίαση ,σε συνδυασμό με τους επικινδύνους σχεδιασμούς  που  προβάλει η κυβέρνηση, όπως την πολιτική των συγχωνεύσεων της μείωσης των περιφερειακών νοσοκομείων και της παραπέρα εμπορευματοποίησης του δημοσίου συστήματος Υγείας, πολιτική που έχει κοστίσει πανάκριβα στο λαό του νησιού και της  χώρας.

Δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα ικανό να διαλύσει  και τις ελάχιστες  υπηρεσίες υγείας που παρέχονται στο νησί μας.

Όπως  όλα δείχνουν η κυβέρνηση επιχειρεί να βάλει σε εφαρμογή και στα νησιά μας τον σχεδιασμό της μετατρέποντας το νοσοκομείο σε κέντρο υγείας και επαναφέροντας στον ορίζοντα την  συγχώνευση με το νοσοκομείο της Σάμου, σχεδιασμό που είχαν παρουσιαστεί και πριν λίγα χρόνια, αλλά  είχαν αποτρέψει με τους αγώνες τους οι κάτοικοι,  οι συνδικαλιστικοί και μαζικοί φορείς από κοινού με τους εργαζόμενους του νοσοκομείου.

 Σήμερα  πρέπει να  κάνουμε  για μια φορά ακόμα  καθαρό ότι :

 • Καταγγέλλουμε τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς συγχωνεύσεων και μείωσης των περιφερειακών νοσοκομείων καθώς και της παραπέρα εμπορευματοποίησης του δημοσίου συστήματος Υγείας .
 • Τασσόμαστε κατά των διατάξεων που με πρόσχημα την ανάγκη για καθολικό εμβολιασμό οδηγούν σε ποινές, στέρηση μισθού και απειλές για απολύσεις.
 • Διεκδικούμε την άμεση ανάκληση των αναστολών από την εργασία και την άδεια των υγειονομικών.
 • Λεμέ ΟΧΙ στο διαχωρισμό των εργαζομένων, γιατί αυτή την στιγμή το κρίσιμο είναι όλοι οι εργαζόμενοι, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι να διεκδικήσουμε άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς με ευθύνη του κράτους.
 • Δηλώνουμε ότι θα υποστηρίξουμε όσες κινητοποιήσεις διεκδικούν την ασφαλή λειτουργία των δημόσιων δομών υγείας των νησιών μας, μέσα από ένα σύστημα υγείας που θα είναι πραγματικά δημόσιο και δωρεάν.

Όλη  η λογική των διεκδικήσεων μας  περιγράφεται με τη φράση: « Αποκλειστικά δημόσιο-δωρεάν σύστημα Υγείας και Πρόνοιας για όλους, χωρίς Όρους και προϋποθέσεις, όλες τις μέρες και όλες τις ώρες του χρόνου. Καμία επιχειρηματική δράση στο χώρο της Υγείας ».

 • Πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση όλων των δημόσιων μονάδων Υγείας -Πρόνοιας και των ασφαλιστικών ταμείων από τον κρατικό προϋπολογισμό.
 • Διεκδικούμε να καταργηθεί κάθε πληρωμή από τους ασθενείς που προσέρχονται, για εξετάσεις στα εργαστήρια του νοσοκομείου ή και για αναγκαίες θεραπείες, επεμβάσεις, νοσηλεία είτε είναι ασφαλισμένοι ανασφάλιστοι, Έλληνες   ή μετανάστες.
 • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης επιστημονικού και υγειονομικού προσωπικού. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.
 • Να σφραγιστούν τα βιβλιάρια όλων των ανασφάλιστων.
 • Διεκδικούμε Δωρεάν, μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλους (εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους) με ευθύνη του ΕΟΔΥ, (και στα λιμάνια και το αεροδρόμιο),ώστε να ελεγχθεί η διασπορά του ιού.

Πλαίσιο αιτημάτων για  Ικαρία

Για το Νοσοκομείο να υπάρχουν:

 • Όλες οι αναγκαίες κλινικές (παθολογική, χειρουργική, παιδιατρική, γυναικολογική, καρδιολογική) με τις απαιτούμενες  ειδικότητες γιατρών.
 • Όλες οι αναγκαίες ιατρικές ειδικότητες που λείπουν (Πνευμονολόγος, οφθαλμίατρος, νευρολόγος, ουρολόγος, ψυχίατρος, ενδοκρινολόγος). Άμεση ανάγκη η κάλυψη της θέσης του Αναισθησιολόγου, επίσης απαιτείται όλες οι ειδικότητες να γίνουν τουλάχιστον διπλές με αιχμή αυτές του Παθολόγου, Καρδιολόγου, Γυναικολόγου, Παιδίατρου, ΩΡΛ.
 • Νοσηλευτικό, παραϊατρικό και βοηθητικό προσωπικό σύμφωνα με τις ανάγκες.
 • Όλο το προσωπικό (ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό και βοηθητικό) να είναι μόνιμο, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
 • Στελέχωση και λειτουργία της Μονάδας τεχνητού Νεφρού
 • Δημιουργία σταθμού Αιμοδοσίας.
 • Δημιουργία τουλάχιστον Μονάδα αυξημένης φροντίδας, αν όχι ΜΕΘ.
 • Όλη η απαραίτητη εργαστηριακή κάλυψη και ο απαραίτητος και τεχνολογικός εξοπλισμός.
 • Όλη η αναγκαία υποδομή για ανθρώπινες συνθήκες περίθαλψης.
 • Τμήμα επειγόντων περιστατικών που να λειτουργεί αυτοδύναμα όλο το 24ωρο.
 • Σύνδεση του Νοσοκομείου με τα Κ.Υ.

Για τα Κέντρα Υγείας να υπάρχουν:

 • Ένα Κ.Υ. σε κάθε Δημοτική ενότητα της επαρχίας μας, που να καλύπτει πλήρως την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. (Δηλαδή: αναβάθμιση του Π.Ι στις Ράχες σε Κ.Υ, βελτίωση του εξοπλισμού, ασθενοφόρο. Πλήρης στελέχωση του Κ.Υ. στον Εύδηλο τουλάχιστον σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας του).
 • Ειδικά για τις Ράχες άμεση πρόσληψη γενικού παθολόγου και νοσηλευτικού προσωπικού στο Περιφερειακό Ιατρείο.
 • Σύνδεση των Κ.Υ με τους χώρους κατοικίας, εργασίας, εκπαίδευσης, άθλησης και ψυχαγωγίας. (Γιατροί εργασίας, σχολίατροι, αθλίατροι).
 • Οικογενειακοί γιατροί και παιδίατροι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο Κ.Υ (που θα παρακολουθούν όλα τα μέλη της οικογένειας).
 • Υπηρεσίες πρόληψης, υγιεινής και ασφάλειας.
 • Επιδημιολογικές μελέτες καθώς και μελέτες για τη νοσηρότητα που οφείλονται σε τοπικούς νοσογόνους παράγοντες.
 • Ειδικευμένοι γιατροί για όσους ασθενείς κάνουν χρήση των ιαματικών λουτρών.
 • Περιφερειακά Ιατρεία, παραρτήματα των Κ.Υ, στελεχωμένα σύμφωνα με τις ανάγκες.
 • Ιδιαίτερα στο Περιφερειακό Ιατρείο Καρκιναγρίου και λόγω κατάστασης οδικού δικτύου και μεγάλης απόστασης από τα Κ.Υ. να υπάρχει ειδικευμένος γιατρός, νοσηλεύτρια και να σταθμεύει ασθενοφόρο.

Για το ΕΚΑΒ:

 • Να ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του δημόσιου συστήματος επείγουσας βοήθειας έτσι που να καλύπτει κάθε επείγον περιστατικό.

Πρόνοια:

 • Να οργανωθεί ιδιαίτερη φροντίδα με υγειονομικές και κοινωνικές υπηρεσίες για τα άτομα με ειδικές ανάγκες και τις οικογένειες τους, τους ηλικιωμένους, τους χρόνια πάσχοντες και τους νεφροπαθείς.
 • Δημόσιο και δωρεάν πρόγραμμα ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ για όλους (χωρίς πλαφόν εξαιρέσεις και περικοπές), με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό.
 • Δωρεάν μετακίνηση των ασθενών και των συνοδών τους.

Πρόληψη:

 • Ουσιαστικά μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας που να συνδέονται με όλες τις βαθμίδες του δημόσιου συστήματος Υγείας και να παρέχονται δωρεάν.
 • Συστηματικοί εμβολιασμοί με ευθύνη του κράτους για όλα τα παιδιά.
 • Προληπτικές γυναικολογικές εξετάσεις για όλες τις γυναίκες.
 • Επαναφορά για όλες τις γυναίκες ανεξαιρέτως του επιδόματος τοκετού.
Αρέσει σε %d bloggers: