Για τις κινητοποιήσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας

Η διά ζώσης, κανονική εκπαιδευτική διαδικασία είναι αναντικατάστατη.

  Παρακολουθώντας τις εξελίξεις στην πρωτόγνωρη εκπαιδευτική διαδικασία που εφαρμόζει φέτος το Υπουργείο παιδείας, εκφράζουμε για μια ακόμα φορά την στήριξη μας στις διεκδικήσεις του συνόλου της εκπαιδευτικής, μαθητικής, γονεϊκής κοινότητας στο νησί μας.Ταυτόχρονα καταγγέλλουμε το γεγονός ότι τα παιδιά  με ειδικές ανάγκες δεν μεταφέρονται στα σχολεία τους, και χαιρετίζουμε  την απόφαση  Συλλόγων και σωματείων της Ικαρίας για τη σημερινή κινητοποίηση, που διεκδικεί την ασφαλή επαναλειτουργία των σχολείων.

Το Υπουργείο Παιδείας χωρίς να έχει εξασφαλίσει την ισότιμη πρόσβαση στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση για όλους τους μαθητές, κάνει πως αγνοεί την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στον τρόπο με τον οποίο γίνεται η εξ αποστάσεως εκπαίδευση και οι συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί για τους μαθητές.

Είναι αναγκαίο τώρα η Κυβέρνηση,  αλλά και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και               ο Δήμος Ικαρίας  (για τα θέματα που αφορούν τις αρμοδιότητες τους) να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή διά ζώσης λειτουργία των σχολείων.   Αφού τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον δεσμό εκπαιδευτικού – μαθητή, την ύπαρξη σχολικής κοινότητας και την αλληλεπίδρασή της με την κοινωνία.

Εδώ και 12 μήνες, εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές, διεκδικούν πολύ συγκεκριμένα πράγματα:

 • Να αραιώσουν οι μαθητές στις τάξεις
 • Να προληφθεί μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό.
 • Να γίνονται μαζικά και δωρεάν τεστ ανίχνευσης του ιού.
 • Να τοποθετηθεί στα σχολεία όλο το αναγκαίο προσωπικό καθαριότητας.
 • Να δίνονται δωρεάν και σε επάρκεια όλα τα αναγκαία είδη ατομικής προστασίας
 • Να παρθούν τώρα μέτρα για την ασφαλή μεταφορά των μαθητών.

Υπενθυμίζουμε ότι στο δημοτικό συμβούλιο Ικαρίας μετά από πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης, (στην 15η συνεδρίαση του 2020 – 6/11/2020) πάρθηκαν αποφάσεις που σχετίζονται με την τοποθέτηση ενάντια στους «πειραματισμούς» του Υπουργείου Παιδείας, και την έγκριση πρόσθετων μέτρων που πρέπει να πάρει ο δήμος Ικαρίας,  για να διασφαλιστεί η ασφαλέστερη λειτουργία των σχολείων με την έναρξη της  δια ζώσης λειτουργίας τους (Μετατροπή των συμβάσεων καθαριότητας μερικής απασχόλησης στα σχολεία σε πλήρους απασχόλησης και προκήρυξη επιπλέον θέσεων καθαριότητας των σχολείων). Παράλληλα  προτάθηκαν από την Λαϊκή Συσπείρωση  και  μέτρα για να διευκολυνθεί ο μαθητικός πληθυσμός που αντιμετωπίζει δυσκολίες παρακολούθησης της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης (κάλυψη του κόστους εξοπλισμού η  σύνδεσης internet  σε όσες οικογένειες αντιμετωπίζουν πρόβλημα). 

Το γεγονός ότι αυτές οι προτάσεις δεν εγκρίθηκαν από  την ΠΕΑ και έγιναν αποφάσεις του Δ.Σ με την στήριξη όλων των άλλων παρατάξεων, είναι η δηλωτικό των απόψεων και των προθέσεων της διοίκησης του δήμου Ικαρίας. Άλλωστε το γεγονός ότι μέχρι και σήμερα δεν έχουν δεχθεί να γράψουν και να δημοσιοποιήσουν τις αποφάσεις, καθώς και το ότι σε τρεις συνεδριάσεις από τότε δεν δέχθηκαν να δημιουργηθούν κωδικοί στον προϋπολογισμό για να καλύψουν το κόστος αυτών των αποφάσεων πάρα το ότι προτάθηκε επίμονα από την Λαϊκή Συσπείρωση.  Αποδεικνύει το υποκριτικό ενδιαφέρον που μπορεί σήμερα κάτω από την πίεση της εκπαιδευτικής κοινότητας να  εκφράσει η διοίκηση του δήμου Ικαρίας. Θυμίζουμε ότι μέχρι και πριν λίγες μέρες (στην 4η /2021 συνεδρίαση Δ.Σ) δεν δόθηκε καμία συγκεκριμένη απάντηση στην νέα ερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης, για  όλα αυτά.

Σε κάθε περίπτωση  οι αποφάσεις αυτές πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα.

  Οι κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος έδειξαν το δρόμο. Μαζί εκπαιδευτικοί, μαθητές, γονείς, εργαζόμενοι και άνεργοι συντονίζουμε τη δράση μας, μέσα από πολύμορφες κινητοποιήσεις, παλεύουμε για αυτό που είναι σήμερα επίκαιρο και αναγκαίο: Για σχολεία ανοιχτά, με υγιεινή και ασφάλεια για όλους.

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της εκπαιδευτικής, μαθητικής, γονεϊκής κοινότητας. Εκφράζουμε την στήριξη μας στις κινητοποιήσεις τους. Συνεχίζοντας  να διεκδικούμε μαζί με την εκπαιδευτική κοινότητα :

 • Να αραιώσουν οι μαθητές στις τάξεις
 • Να παρθούν τώρα μέτρα για την ασφαλή μεταφορά των μαθητών.
 • Την κάλυψη των κενών σε εκπαιδευτικούς, στα σχολεία όλων των βαθμίδων. 
 • Άμεση έναρξη ενισχυτικής διδασκαλίας και πρόσθετης διδακτικής στήριξης. 
 • Αύξηση της οικονομικής επιχορήγησης στους Δήμους για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων  και για τη συντήρηση των σχολικών κτιρίων.
 • Εξασφάλιση όλου του απαραίτητου αριθμού μόνιμων εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων, ώστε να διασφαλίζονται οι υγειονομικοί όροι καθ’ όλη τη διάρκεια καθημερινής λειτουργίας του σχολείου.
 • Τοποθέτηση σχολιάτρων για κάθε σχολική μονάδα του νησιού και παιδιάτρου σε κάθε δημοτική ενότητα του νησιού.
 • Μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ Covid σε όλα τα σχολεία, δωρεάν με ευθύνη του κράτους.
 • Να διενεργούνται τεστ Covid σε κάθε πύλη εισόδου του νησιού, επιπλέον να γίνονται τεστ στον πληθυσμό με προορισμό την Ικαρία πριν φτάσει στο νησί. (Να θυμίσουμε ότι αυτή η πρόταση κατατέθηκε από την Λαϊκή Συσπείρωση  τόσο στις 31/3/2020 όταν η διοίκηση του δήμου την απέρριψε ακόμα και ως αίτημα θεωρώντας το ανέφικτο, όσο και στις 24/11/2020).

Η μόρφωση και η υγεία των παιδιών μας είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους,                   δεν δεχόμαστε παραπέρα επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων, αρκετά πλήρωσε και συνεχίζει    να πληρώνει ο λαός τις αντιλαϊκές πολιτικές τους.

Αρέσει σε %d bloggers: