Ερώτηση σχετικά με τα προβλήματα που παρουσιάζονται στα σχολεία από την έναρξη της σχολικής χρονιάς

Παρακολουθώντας τις εξελίξεις στην πρωτόγνωρη εκπαιδευτική διαδικασία που εφαρμόζει φέτος το Υπουργείο παιδείας, εκφράζουμε για μια ακόμα φορά την στήριξη μας στις διεκδικήσεις του συνόλου της εκπαιδευτικής, μαθητικής, γονεϊκής  κοινότητας στο νησί μας. Ταυτόχρονα καταγγέλλουμε το γεγονός ότι τα παιδιά  με ειδικές ανάγκες δεν μεταφέρονται στα σχολεία τους, και χαιρετίζουμε  την στάση των Συλλόγων Γονέων της Ικαρίας που διαμαρτύρονται σχετικά την διαδικασία της τηλεκπαίδευσης.   Μιας τηλεκπαίδευσης που, στην κυριολεξία «σέρνεται» αφού: Μεγάλο μέρος των μαθητών αδυνατεί να παρακολουθήσει το διαδικτυακό μάθημα είτε γιατί δεν διαθέτουν τον ανάλογο υλικοτεχνικό εξοπλισμό, είτε γιατί υπάρχει πρόβλημα σύνδεσης στο διαδίκτυο, είτε  γιατί  παρακολουθούν το διαδικτυακό μάθημα με  ανεπαρκή, αντιπαιδαγωγικά, μέσα (π.χ κινητά !!!).  Το Υπουργείο Παιδείας χωρίς να έχει εξασφαλίσει την ισότιμη πρόσβαση στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση για όλους τους μαθητές, κάνει πως αγνοεί την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στον τρόπο με τον οποίο γίνεται η εξ αποστάσεως εκπαίδευση και οι συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί για τους μαθητές αλλά και τους εκπαιδευτικούς.

Είναι αναγκαίο τώρα η Κυβέρνηση,  η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και ο δήμος Ικαρίας  (για τα θέματα που αφορούν τις αρμοδιότητες τους) να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή διά ζώσης ασφαλή λειτουργία των σχολείων.  Τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον δεσμό εκπαιδευτικού – μαθητή,   την ύπαρξη σχολικής κοινότητας και την αλληλεπίδρασή της με την κοινωνία.

Η διά ζώσης, κανονική εκπαιδευτική διαδικασία είναι αναντικατάστατη.

 Εδώ και 11 μήνες, εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές, διεκδικούν πολύ συγκεκριμένα πράγματα :

  • Να αραιώσουν οι μαθητές στις τάξεις, να εξασφαλιστούν νέες αίθουσες διδασκαλίας, να προληφθεί σήμερα μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό.
  • Να γίνονται μαζικά και δωρεάν τεστ ανίχνευσης του ιού.
  • Να τοποθετηθεί στα σχολεία το αναγκαίο προσωπικό καθαριότητας.
  • Να δίνονται δωρεάν και σε επάρκεια τα αναγκαία είδη ατομικής προστασίας
  • Να παρθούν τώρα μέτρα για την ασφαλή μεταφορά των μαθητών.

Υπενθυμίζουμε ότι στο δημοτικό συμβούλιο Ικαρίας -μετά από πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης-  πάρθηκαν αποφάσεις που σχετίζονται με τα πρόσθετα μέτρα που πρέπει να πάρει ο δήμος Ικαρίας,  για να διασφαλιστεί   η ασφαλέστερη λειτουργία των σχολείων με την έναρξη της δια ζώσης λειτουργίας τους (Μετατροπή των συμβάσεων καθαριότητας μερικής απασχόλησης στα σχολεία σε πλήρους απασχόλησης και προκήρυξη επιπλέον θέσεων καθαριότητας των σχολείων – στην  15η συνεδρίαση του 2020 – 6η Νοεμβρίου 2020). Καθώς και μέτρα για  να διευκολυνθεί ο μαθητικός πληθυσμός που αντιμετωπίζει δυσκολίες παρακολούθησης της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης (κάλυψη του κόστους εξοπλισμού η  σύνδεσης  σε όσες οικογένειες αντιμετωπίζουν πρόβλημα).  Για λόγους που δεν γνωρίζουμε οι σχετικές αποφάσεις όχι μόνο δεν υλοποιήθηκαν αλλά ούτε καν αναρτήθηκαν στην «Διαύγεια» για να ακολουθήσει η διαδικασία νομιμοποίησης και εφαρμογής. Αν και επανήλθαμε στην  16η συνεδρίαση του 2020 (27η Νοεμβρίου 2020) όπου στην συζήτηση έγκρισης της 3ης αναμόρφωσης του Π/Υ προτείναμε να ανοίξουν συγκεκριμένοι κωδικοί εξόδων για αυτές τις δράσεις με χρηματοδότηση από τις επιχορηγήσεις του ΥΠ.ΕΣ (προσεγγίζουν τις 140.000) προς τον Δήμο Ικαρίας που αφορούν την αντιμετώπιση των συνεπειών του COVID-19.  Σε ότι μας αφορά εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι οι  αποφάσεις αυτές πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα .

Κατόπιν αυτών ζητάμε την άμεση ενημέρωση του Δ.Σ για τις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής σχετικά με την υλοποίηση των αποφάσεων του Δ.Σ για το παραπάνω ζήτημα.

Οι  σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Ικαρίας

Λαρδάς Νικόλαος

Καρούτσος Φανούριος

Κόχιλας  Σωτήριος

Λαρδά- Καρίμαλη  Βασιλεία

Η ερώτηση κατατέθηκε στην 4η συνεδρίαση του 2021 με Αριθμό Πρωτοκόλλου : 1549/16-3-2021 και αναμένεται η απάντηση της.

Αρέσει σε %d bloggers: