Ερώτηση για την τύχη των έργων αναβάθμισης των αθλητικών υποδομών και την αναγκαία συντήρηση όσων λειτουργούν.

Κύριε δήμαρχε, όπως ενδεχομένως θυμάστε σε προηγούμενες ερωτήσεις μας (20/12/2019-9/6/2020- 8/10/2021) ζητούσαμε ενημέρωση για τα έργα που δήμος Ικαρίας είχε εξασφαλίσει χρηματοδότηση και αφορούν την βελτίωση των αθλητικών υποδομών.

Συνοπτικά υπενθυμίζουμε πως από πρόγραμμα «Α. Τρίτσης» ο δήμος Ικαρίας έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση για το έργο «Αναβάθμιση στίβου του δημοτικού σταδίου Ικαρίας» συνολικού προϋπολογισμού 900.000€ (600.000 από το πρόγραμμα τα υπόλοιπα έχουν δεσμευτεί από τον Π/Υ του Δήμου) για τοποθέτηση ταρτάν στίβου.

Σε ότι αφορά το δημοτικό στάδιο, θυμίζουμε επίσης ότι αν και έχει γίνει εγγραφή στο τεχνικό πρόγραμμα του δήμου (μετά από πρόταση της ΛΑΣ) 40.000 για την διαμόρφωση χώρου ρίψεων. Μέχρι σήμερα δεν έχει κινηθεί καμία διαδικασία (εκπόνηση μελέτης – έγκριση όρων διακήρυξης – δημοπράτηση, κλπ) ώστε να κατασκευαστεί ο αναγκαίος χώρος ρίψεων (τόσο για τις προπονήσεις των αθλητών, όσο και για την διεξαγωγή αγώνων) του δημοτικού σταδίου,  και να μπορέσει η Ικαρία σε συνδυασμό με την τοποθέτηση ταρτάν να διεκδικήσει την διεξαγωγή αγώνων (π.χ των Αιγαιοπελαγίτικων) .

Με δεδομένο ότι οι μέχρι σήμερα οι ερωτήσεις προς την διοίκηση του Δήμου Ικαρίας   δεν έχουν πάρει καμία απάντηση, καθώς και ότι ο χρόνος συμβασιοποίησης και υλοποίησης του έργου που προβλέπεται στην απόφαση χρηματοδότησης εκπνέει, παρακαλούμε να ενημερώσετε άμεσα και εγγράφως το Δ.Σ για τα εξής :

 • Γιατί δεν έχουν κινηθεί καν οι διαδικασίες δημοπράτησης του έργου?
 • Γιατί δεν έχει κινηθεί καμία διαδικασία για την κατασκευή του χώρου ρίψεων ?
 • Τέλος ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών του δήμου?

Ενημερωτικά σας κάνουμε γνωστό ότι από το καλοκαίρι του 2021 προσπαθούμε να ενημερωθούμε τόσο από την τεχνική υπηρεσία όσο και την δικηγόρο την οποία εξουσιοδοτήσατε για την σύνταξη των τευχών διακήρυξης του έργου «Αναβάθμιση στίβου του δημοτικού σταδίου Ικαρίας», και μέχρι σήμερα αυτό  δεν έχει καταστεί εφικτό.

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι μετά από προσπάθεια της προηγούμενης διοίκησης, έχει εξασφαλιστεί για την αναβάθμιση των αθλητικών υποδομών στην Δ.Ε Ραχών  από το Π.Δ.Ε της Περιφέρεια Β. Αιγαίου χρηματοδότηση  για τα έξης έργα :

 • Εγκατάσταση μεταλλικών κερκίδων στο γήπεδο Ραχών» Π/Υ  000€.
 • «Τοποθέτηση συνθετικού χλοοτάπητα στο γήπεδο Ραχών» Π/Υ 000€

Παράλληλα από το Πρόγραμμα CLLD/LEADER, έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση συνολικού προϋπολογισμού 200.000€ για το έργο «Κατασκευή γηπέδου 5χ5 Αγ. Πολύκαρπου».

Για κάποια από αυτά έχουν κινηθεί σχετικές διαδικασίες, ωστόσο μέχρι σήμερα  (3 χρόνια μετά την εξασφάλιση της χρηματοδότησης) δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα κανένα.   

 Πρόβλημα τέλος υπάρχει και με την κατασκευή της υποδομής για τον αναγκαίο φωτισμό του δημοτικού γηπέδου.

Με δεδομένο ότι οι μέχρι σήμερα ερωτήσεις προς την διοίκηση του Δήμου δεν έχουν πάρει καμία απάντηση, παρακαλούμε  να ενημερώσετε το Δ.Σ για τα εξής :

 • Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η εξέλιξη κάθε έργου ?
 • Γιατί δεν έχουν κινηθεί καν οι διαδικασίες δημοπράτησης ορισμένων ?
 • Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών του δήμου?
 • Από πού θα χρηματοδοτηθεί : α) η κατασκευή της υποδομής, β) η προμήθεια των πυλώνων, γ) η τοποθέτηση του φωτισμού του δημοτικού γηπέδου Ραχών?

Την ίδια στιγμή προβλήματα έχουν εντοπιστεί σε μια σειρά αθλητικές υποδομές, που χρησιμοποιούνται  καθημερινά,  συνοπτικά σας γνωρίζουμε τα εξής :

 • Γήπεδο 5χ5 Άγιου Κηρύκου : α) Η περίφραξη του γηπέδου χρειάζεται άμεσα αποκατάσταση, γιατί μπαίνει όποιος θέλει από όπου θέλει ότι ώρα θέλει.  β) Τα στέγαστρα των πάγκων είναι διαλυμένα. γ) Τα δοκάρια χρειάζονται άμεσα αντικατάσταση. δ) Οι κερκίδες είναι ακατάλληλες για χρήση (έχουν μείνει μόνο οι μεταλλικοί σκελετοί). ε) Από τον φωτισμό του γηπέδου λειτουργούν οι μισοί προβολείς. στ) Το πλέον επικίνδυνο όμως όλων είναι ότι ο πίνακας ηλεκτροδότησης είναι εκτεθειμένος σε χρήση από κάθε ένα (αθλούμενο – μαθητή, κλπ). Ταυτόχρονα σε δυο πυλώνες φωτισμού έχουν καταστραφεί τα καπάκια και τα καλώδια είναι εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες αλλά και σε κάθε απρόσεκτο αθλητή – μαθητή.
 • Γήπεδο ποδοσφαίρου Άγιου Κηρύκου : α) Η περίφραξη του γηπέδου χρειάζεται συντήρηση και στην νότια πλευρά του γηπέδου αποκατάσταση. β) Τα στέγαστρα των πάγκων χρειάζονται συντήρηση γ) Το σκάμμα για τα άλματα είναι ακατάλληλο έως επικίνδυνο για οποιαδήποτε χρήση. δ) Ένας λαμπτήρας από τους πυλώνες φωτισμού έχει μετατοπιστεί και ουσιαστικά δεν λειτουργεί όπως πρέπει. ε) Το αλεξικέραυνο του μεσαίου πυλώνα χρειάζεται άμεσα αντικατάσταση. στ) Ο αγωνιστικός χώρος του γηπέδου χρειάζεται σάρωμα με την μηχανική σκούπα για να διατηρήσει την αναγκαία για την προστασία των αθλητών ελαστικότητα. Τέλος ο περιβάλλον χώρος του γηπέδου χρειάζεται ξεχορτάριασμα και καθάρισμα.
 • Κλειστό γυμναστήριο Άγιου Κηρύκου: Σε γενικές γραμμές υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την καθαριότητα του γυμναστήριου (Στις τουαλέτες του κοινού η κατάσταση είναι απαράδεκτη – οι κερκίδες και ο αγωνιστικός χώρος επίσης,  όπως και οι λοιποί κοινόχρηστοι χώροι). Αν και για όλα αυτά υπάρχει σαφής συμβατική υποχρέωση από τον εκμεταλλευτή του κυλικείου, στον οποίο δόθηκε η χρήση με ευτελέστατο αντίτιμο, ακριβώς για αυτό το λόγο, για να φροντίζει  την καθαριότητα του γυμναστηρίου.

Με δεδομένη την ανησυχητική (και επικίνδυνη σε ορισμένες περιπτώσεις) κατάσταση αυτών των αθλητικών υποδομών, παρακαλούμε να ενημερώσετε το Δ.Σ για  τα  εξής :

 • Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών του δήμου, για την άμεση αποκατάσταση των προβλημάτων που σας περιγράφουμε ?
 • Τι μέτρα θα πάρει η διοίκηση για την καθαριότητα των αγωνιστικών χώρων?
 • Θα καταγγελθεί η σύμβαση εκμετάλλευσης του κυλικείου στο γυμναστήριο αφού μέχρι σήμερα δεν τηρούνται οι συμβατικοί όροι?

Για την Λαϊκή Συσπείρωση Ικαρίας

Λαρδά – Καρίμαλη  Βασιλεία

Αρ. Πρωτ : 1644/ 7-4-2022

Προς :  Δήμαρχο Ικαρίας  κ. Ν. Καλαμπόγια-  Κοινοποίηση : Πρόεδρο Δ.Σ & Επικεφαλής παρατάξεων

Αρέσει σε %d bloggers: