Τι πραγματικά ανάδειξε η πρωθυπουργική επίσκεψη
Στον απόηχο της περιοδείας του Πρωθυπουργού στην Ικαρία και στους Φούρνους και κυρίως των όσων έχουν ειπωθεί τις ημέρες που ακολούθησαν, θέλουμε να επισημάνουμε τα εξής : Όπως αναμενόταν η σκηνοθετημένη παρουσίαση της Επιχείρησης «Ελευθερία» (όπως βάφτισαν το σχέδιο εμβολιασμού) και στα νησιά μας, προκάλεσε την αντίδραση μεγάλου μέρους της κοινωνίας και των φορέων που την εκφράζουν (σωματεία – συνδικάτα – δημοτικές παρατάξεις- πολιτικές οργανώσεις) που διαδήλωσαν την αντίθεσή τους στην κυβερνητική πολιτική. Πολιτική που συσσωρεύει προβλήματα για το λαό των νησιών μας.
Μόλις ενημερωθήκαμε για την επίσκεψη του πρωθυπουργού δηλώσαμε ότι συντασσόμαστε με όσους αρνούνται να δεχτούν την παρουσίαση των νησιών μας ως σκηνικό στην επικοινωνιακή παράσταση της κυβερνητικής πολιτικής (με την πολυπληθή συνοδεία τα στημένα πλάνα, και το προκλητικό γεύμα). Αφού η επίσκεψη δεν προδιάγραφε καμία λύση σε μια σειρά προβλήματα όπως :
- Των δομών υγείας των νησιών μας που εξακολουθούν να έχουν σοβαρά προβλήματα στελέχωσης και εξοπλισμού. Στο νοσοκομείο της Ικαρίας που διαχρονικά υπάρχουν μεγάλα κενά, δεν υπάρχει ΜΕΘ ούτε καν ΜΑΦ, δεν υπάρχει ούτε ένας πνευμονολόγος! Η δε Μονάδα Τεχνητού Νεφρού ακόμα δεν λειτουργεί… Την ίδια στιγμή που στην βόρεια Ικαρία, δεν υπάρχει επαρκής υγειονομική κάλυψη αφού το Κ.Υ Ευδήλου δεν στελεχώθηκε ποτέ σύμφωνα με τον οργανισμό ίδρυσης του, «εγκαινιάστηκε» εμβολιαστικό κέντρο, όπου ακόμα και τώρα δεν πραγματοποιούνται εμβολιασμοί (!) Τα περιφερειακά Ιατρεία μένουν συχνά μεγάλο διάστημα χωρίς ούτε έναν γιατρό. Ενώ και στο ΕΚΑΒ είναι σημαντικά τα κενά έτσι ώστε να μην μπορεί να γίνει ταυτόχρονη διακομιδή δυο περιστατικών πάνω στο νησί.
- Των προβλημάτων στην Ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών μας, που η κυβερνητική πολιτική έχει μετατρέψει την μετακίνηση σε ακριβοπληρωμένη κρουαζιέρα. Προβλήματα που δεν θα αντιμετωπιστούν ούτε από την πρόσφατα εγκεκριμένη στο κοινοβούλιο «Ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική» της κυβέρνησης.
- Τρείς μήνες σχεδόν μετά το δεύτερο Lockdown , η κυβέρνηση ανοιγοκλείνει τα σχολεία, χωρίς κανένα μέτρο (κραυγαλέο παράδειγμα η καθαριότητα των σχολείων και η μεταφορά των μαθητών), σαν να μην τρέχει τίποτα, σαν να μην υπάρχει πανδημία!
Αυτό που αρχικά αναδείχτηκε από την τοποθέτηση του πρωθυπουργού είναι ότι για αυτά, και αλλά τόσα σοβαρά προβλήματα των νησιών μας δεν υπάρχει καμία ουσιαστική απάντηση. Το δεύτερο που αναδείχτηκε είναι ότι στην περιοδεία του Πρωθυπουργού στα νησιά δεν είχαν θέση οι διεκδικήσεις των φορέων της κοινωνίας, αφού αποκλειστήκαν από την συνάντηση με την τοπική διοίκηση.
Το τρίτο που αναδείχτηκε ήταν η ενόχληση της διοίκησης του δήμου και της Π.Ε.Α, γιατί δεν υποδέχτηκαν οι Ικαριώτες τον πρωθυπουργό με τις «παραδοσιακές αρχές φιλοξενίας» που διέπουν την κοινωνία μας. Ξεχνώντας ότι οι Ικαριώτες την φιλοξενία τους την δίνουν απλόχερα στους «μουσαφίρηδες» στα σπίτια τους ή στους κατατρεγμένους που διαχρονικά βρεθήκαν στο νησί μας. Ποτέ δεν ήταν ιδιαίτερα φιλόξενοι απέναντι στους εμπνευστές και κύριους εκφραστές της πολιτικής που μαυρίζουν τις ζωές μας. (Όπως το 1993 με τα προεκλογικά «εγκαίνια» του αεροδρομίου από τον τότε πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, ύστερα από την κυβερνητική αδράνεια κατά τη φονική πυρκαγιά που στοίχισε τη ζωή 13 συμπατριωτών μας). Η ενόχληση της δημοτικής αρχής έφτασε στο σημείο να καταφερθεί απέναντι σε όσους δεν συμμερίζονται τον ενθουσιασμό τους, ξεπερνώντας ακόμα και την δημόσια τοποθέτηση της τοπικής οργάνωσης της Νέας Δημοκρατίας.
Το τέταρτο και πιο ανησυχητικό που αναδείχτηκε ήταν η συμφωνία της διοίκησης του δήμου με την πολιτική που εφαρμόζει και η σημερινή κυβέρνηση σε μια σειρά θέματα που απασχολούν τον δήμο και δημιουργούν προβλήματα σε κάτοικους και επισκέπτες του νησιού. Η διοίκηση του δήμου ενοχλήθηκε γιατί «μια μερίδα συμπολιτών μας μπέρδεψε την διαμαρτυρία με την αγένεια…..». Ξεχνώντας ότι στα πλαίσια της θεσμικής συνάντησης με τον πρωθυπουργό (η οποία ορθώς έγινε) οι ίδιοι μπέρδεψαν την περιγραφή προβλημάτων με «τον εποικοδομητικό διάλογο», αποφεύγοντας να θίξουν έστω και λεκτικά την «πηγή» των προβλημάτων που περιέγραφαν, απεμπολώντας έτσι την δυνατότητα διεκδίκησης που τους δέθηκε. Αν κάποιος πιστεύει ότι ήμαστε άδικοι, πως ερμηνεύει την στάση της δημοτικής αρχής όταν αυτή προσπερνάει το γεγονός ό,τι :
- Η νομοθεσία που μπλοκάρει την στελέχωση των υπηρεσιών του δήμου έχει την υπογραφή όλων των κυβερνήσεων από το 2010 και μετά και βεβαίως φέρει και την υπογραφή του σημερινού πρωθυπουργού. Όταν απέναντι στο πρόβλημα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών του δήμου η πρόταση που έγινε από την διοίκηση του δήμου ήταν οι 4μηνες συμβάσεις χωρίς κριτήρια ΑΣΕΠ στην επιλογή του προσωπικού…. τι άλλο σημαίνει αυτό αν όχι συμφωνία με την κυβερνητική πολιτική, και υπονόμευση του αιτήματος προσλήψεων?
- Η υποχρηματοδότηση του δήμου προκύπτει από την νομοθεσία που επέβαλε περικοπές παρακρατώντας αυθαίρετα πόρους, και αυτό το «επίτευγμα» φέρει την υπογραφή του σημερινού πρωθυπουργού.
- Μέχρι σήμερα όχι μόνο δεν έχει δοθεί η δυνατότητα χρηματοδότησης του δήμου για την αναβάθμιση των υποδομών των ιαματικών πηγών, αλλά αντιθέτως τα χρηματοδοτικά εργαλεία χρηματοδοτούν ιδιώτες αλλά όχι δήμους, έκτος και αν…. συμπράξουν με ιδιώτες.
- Μέχρι σήμερα οι υπηρεσίες (Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου – Διαχειριστικές αρχές Ε.Π, κλπ) του Κράτους που την ευθύνη του έχει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Καθυστερούν την έγκριση σημαντικών έργων που έχουν προταθεί για χρηματοδότηση την προηγουμένη περίοδο (Έργα διαχείρισης απορριμμάτων, φράγμα στα Αρνοπέζια, αναβάθμιση & δημιουργία νέων βιολογικών καθαρισμών, αντιπλημμυρικό έργο Καρκιναγρίου, κλπ).
- Μια σειρά αναγκαίων έργων που αφορούν υποδομές του νησιού δεν χρηματοδοτούνται με βάση την ανάγκη, αλλά η νομοθεσία που έχει την υπογραφή όλων των κυβερνήσεων, τα αξιολογεί με βάση την «επιλεξιμότητα», την «ανταγωνιστικότητα» και μια σειρά κριτήρια που κάνουν απαγορευτική την επιλογή τους.
- Τα προβλήματα των συγκοινωνιών – μεταφορών, απαιτούν μια άλλη πολιτική που δεν θα υπηρετεί το εφοπλιστικό κέρδος, αλλά θα ικανοποιεί τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.
Η διοίκηση του δήμου ισχυρίζεται ότι άφησε τις σκοπιμότητες στην άκρη, δεν έκανε πολιτική, αντιθέτως έκανε «ό, τι πέρναγε από το χέρι της για το καλό του τόπου μας». Βλέποντας ωστόσο όσα δόθηκαν στην δημοσιότητα από την επίσκεψη (δεν γνωρίζουμε αν υπήρχε και άλλη συνάντηση), διαπιστώνουμε ότι όταν δεν ακούγεται τίποτα που να αφορά τις διεκδικήσεις των Ικαριωτών για τα θέματα υγείας, τα προβλήματα στην εκπαίδευση, την δημιουργία κλειστού γυμναστηρίου στην Βόρεια Ικαρία, την διεκδίκηση λύσης στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των δασικών εκτάσεων του νησιού, τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα. Τότε όχι μόνο κάνουν πολιτική, αλλά διευκολύνουν την κυβέρνηση να μην δεσμευτεί για τίποτα. Το πρόβλημα δεν είναι αν οι διοικούντες τον δήμο ψηφίζουν ΝΔ – ΚΙΝΑΛ- ΣΥΡΙΖΑ, ούτε ποια πολιτική στήριξη έχει η διοίκηση του δήμου, το πρόβλημα για το νησί είναι ότι υποστηρίζουν την πολιτική που δημιουργεί αυτά και αλλά τόσα προβλήματα στους Ικαριώτες. Σε διαφορετική περίπτωση θα είχαν τοποθετηθεί βασιζόμενοι τουλάχιστον σε όσα αναφέρουν οι ομόφωνες αποφάσεις του Δ.Σ Ικαρίας για όλα αυτά τα θέματα. Ούτε καν αυτό δεν έκαναν για να υπερασπιστούν την διαβόητη «ανεξαρτησία» τους.
Τέλος για να μην θεωρηθεί ότι υπεκφεύγουμε από το να τοποθετηθούμε στην έκκληση της διοίκησης του δήμου για καταδίκη των «ακραίων γεγονότων που σημειώθηκαν κατά την υποδοχή του κυβερνητικού κλιμακίου». Θυμίζουμε πως έχουμε ένα πολύ συγκεκριμένο τρόπο δράσης και διεκδίκησης που δεν σηκώνει παρερμηνείες. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα κάνουμε τον εισαγγελέα απαγγέλλοντας κατηγορητήρια για την κοινωνική διαμαρτυρία, πολύ περισσότερο συντασσόμενοι με όσους μέχρι σήμερα δεν έχουν εκφράσει όχι την καταγγελία τους για την εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική, αλλά ούτε καν μια λέξη κριτικής.